Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
Lewis-06
volgens mij is de niro doelbewust gekozen in deze film als een ode voor taxi driver/king of comedy.
Xastur
Geweldige cast uitstekend verhaallijn goede muziek
Goede inbeeldingvermogen
Super film
Net als de professor and the madman btw
Mickey b
Ik herinner mij nog toen in 1989 de verfilming kwam van de nieuwe donkerdere Batman van regisseur Tim Burton met Michael Keaton als Batman deze film +16 werd gerated. Dit was toen voor een superhero-film ongezien en stuitte op heel wat kritiek, want hoe erg kon Batman zijn? We kenden toen enkel de softere TV-serie Batman en Robin met Adam West in zijn grijze Batmanpak. Wel dan is deze joker 10x gestoorder dan die verfilming. Deze film is grauw, depri en psychotisch. Je krijgt een beeld van een zieke geest, door de maatschappij uitgespuwd en uiteindelijk door zielsgenoten aanbeden als een soort goeroe. Batman is er niets meer bij vergeleken. Vind deze film zoveel dramatischer dat deze haast niet meer past in het Batman-universum, maar dit idee had men in 1989 nu net ook met de donkere Batman.
Om deze Joker dan opnieuw met Batman te confronteren zal deze ook fel moeten wijzigen anders gaat Batman in het niets op tegenover deze Joker. Geslaagd, maar geen film waar je happy van wordt, je bent gewaarschuwd...
Film op zich niet de allerbeste, maar wel een goede verfilming van hoe de Joker kan ontstaan zijn. Al meen ik mij uit de strips te herinneren dat de originele Joker ontstaan is door in een vat vol chemicaliën te vallen. Indien zo, dan klopt deze film niet met het originele verhaal. Maar voor een film is dat natuurlijk maar een andere twist. Hier geen sprake van superhero’s maar een menselijke verfilming van hoe iemand echt slecht kan worden. Geen echte typische DC Comics dus...
Dat Joaquin hiervoor Oscar 2020 beste acteur kreeg kan ik ergens wel begrijpen.
robinb
Pfoeeee wat een lange zit: langdradig, saai, geen actie....nee, dit was niet mijn ding.
Laat ik voorop stellen dat ik begrijp waarom deze acteur een oscar heeft gekregen, hij acteerde inderdaad bovengemiddeld goed. Toch had ik wel het idee 1.5 uur naar Hans Teeuwen gekeken te hebben, maar oke, op zijn presteerprestatie heb ik weinig aan te merken.
Laat ik het er maar op houden dat dit simpelweg niet mijn type film is. Om diezelfde reden ben ik ook niet dol op het Batman genre: het is mij allemaal veel te langdradig, met langzaam pratende karakters en donkere settings die ik na een paar minuten al wel weer beu ben.
Ik had persoonlijk ook veel meer actie en geweld verwacht, maar wellicht dat mijn verwachtingen ook verkeerd waren. Ik heb het wel vaker als het gaat om oscar-films...als alle experts aangeven dat de film fantastisch is, vind ik ze meestal juist helemaal niets.
Al met al was het verhaal verder prima, de uitwerking eigenlijk ook wel, en vandaar ook dat ik het absoluut niet ga betitelen als een flop of slechte film. Simpelweg niet mijn ding en om die reden dan ook maar in het midden gebleven qua score...2.5 ster.
aeverhoog
Sterke acteerprestatie en dat is eigenlijk het enige goede. Vervelend gefilmd en gemonteerd. De Joker is een vervelend karakter. Niets aimabels. Nicholson of Ledger hebben de Joker nog iets aantrekkelijks gegeven, maar in deze film is het afzien.
bavarois27
Phoenix is ook absoluut geen leuke man in het echt, dus die rol lag 'm goed.
Beffrey28
Phoenix is ook absoluut geen leuke man in het echt, dus die rol lag 'm goed.
Want jij kent hem persoonlijk?
Vdk_Movie
Net herzien, wat een fantastisch werk leveren Phoenix, De Niro en Philips hier. Geweldige film. Lekker oldschool, alsof het in de 70s gemaakt is.
Beffrey28
Dus iedereen met een 'moeilijk' karakter is geen leuk persoon? Ok, weer wat geleerd...
finalman
Ok leukerd, leg mij geen woorden in de mond. Dat heb ik ook niet gezegd. Ik vul gewoon aan wat ik weet.
eltorro
Dat is hoe de media hem portretteert en we weten allemaal dat dat met een korrel zout genomen kan worden. Het lijkt me niet handig om over iemand zijn persoonlijkheid te oordelen zonder dat je die persoon persoonlijk kent.
DevilsAngel
Opzich goede film, maar veelste dramatisch gebracht. Dat is gewoon niet mijn ding. Duurde allemaal zoooooooooooooo laaaaaaaaaaaaangggg.
Tarkus
Vond de film wat tegenvallen eigenlijk.
Er is niets op de rol van Joaquin Phoenix aan te merken, hij doet dat met verve, maar toch vond ik Heath Ledger's versie van de Joker nog stukken beter.
Ook het verhaal in deze film had beter gekund, het eerste uur is ronduit saai en traag, in het tweede uur begint het net iets beter te worden met een prachtige finale.
Maar omdat het eerste uur zo saai is, is de film een lange zit, gelukkig is er de fantastische soundtrack die je wakker houd, want anders zou de film echt slaapverwekkend zijn.
Ik vermoed dat er nog een vervolg op deze prent komt, maar dan zal men toch een tandje moeten bijsteken, zeker wat het scenario betreft, of de Joker zou wel eens een vroegtijdig einde kunnen krijgen....
john mcclane 2
naar aanleiding van scorsese's opmerking dat de marvel oftewel de MCU geen echte cinema is ,kwam ik deze tegen .
gaat met name over waarom Joaquin Phoenix de ideale joker is voor deze film .
Basto
- 11971 berichten
gaat met name over waarom Joaquin Phoenix de ideale joker is voor deze film .
Gekke stelling. Joker is geen Marvel. Verder is dit natuurlijk wel cinema. Het staat gewoon op zichzelf. Alhoewel het wel de formula van Taxi Driver volgt.
john mcclane 2
Nou ja, niet helemaal , want je moet het even los zien van Marvel , tenminste een beetje .
Scorsese doelde toentertijd wel op Marvel , maar ik denk dat je natuurlijk DC comics mee mag rekenen , daar valt joker ook onder . Batman komt er ook in voor immers .
Maar om het wat breder te trekken , als je de immens populaire MCU niet meer als echte cinema mag zien volgens de meester , dan valt in mijn ogen de fast furious reeks hier vast ook onder ! .?
Basto
- 11971 berichten
Nee, daar ga je de fout in. Marvel is echt een formule. DC niet. Daar zoeken ze wel naar, maar ze hebben m nog niet gevonden. En Joker valt er al helemaal buiten. Dat is een ‘one off’
Fast and the Furious is idd ook meer formule dan cinema.
john mcclane 2
Fast and the Furious is idd ook meer formule dan cinema.
Helemaal gelijk . Ik vermoed dat hij meer doelt op dat mcu een mega succes is en erg leunt op gci .
Net als de fast inderdaad . En net als ( daar komt dc om de hoek ) films als aqua man .
Maar dat is speculatie .
Maar ook die was erg populair . Maar de mcu is ongekend in populariteit , en bijna nergens is het acteer werk opzienbarend , zoals bijvoorbeeld king of comedy of taxi driver , maar een trucje .
bavarois27
Ik heb 'm herzien met een vriend en moet zeggen: het is gewoon een goede film. Dus ik kom terug op mijn eerdere mening, waarin ik iets te streng was voor deze film, waarschijnlijk ook omdat de verwachtingen te hoog waren. Wel vond ik 'm soms wat aan de trage kant en blijf ik erbij dat het einde me minder pakte omdat de spanning wat ontbrak. Maar overall wel een goede mix van arthouse en hollywood.
Vidi well
En toch slechts 2,5* waardering?
tbouwh
Meerdere kijkers zijn gefascineerd geweest door de ''11:11''-klokken in de film. Ik denk persoonlijk inmiddels dat men zich moet wenden tot spirituele (new age-)websites en aanverwante artikelen die de cijfercombinatie bespreken in het kader van de twin flame. 'Tweelingen' is een toepasselijke metafoor voor de gebroken identiteit van een psychische patiënt. Twee in één. Een alternatieve persoonlijkheid, de transformatie van de één naar de ander (de ritueel gelardeerde dans halverwege de film). ''You won't understand'', zegt Arthur Fleck op een gegeven moment. Ik ben er nog niet over uit of de twin flame een meer letterlijke verwijzing naar ''twee Jokers'' zou kunnen zijn of dat het dus eerder gaat om een meer geestelijke metafoor, zoals ik hiervoor stel. In ieder geval durf ik er donder op te zeggen dat deze combinatie welbewust in de film is verwerkt, hoe vaag en vergezocht e.e.a. misschien ook mag overkomen.
eempag
Grappig dat we ook Bruce, de latere batman tegenkomen.
Zijn vader die vermoordt wordt volgens de batman legende blijkt in deze film een heel nare man te zijn.
Andere kant van het verhaal
rebelkush
Prachtige film die van mij gerust wat langer had mogen duren. Geen actie zoals Batman films maar een heerlijke duistere film met een geweldige Joaquin Phoenix.
JJ_D
Wie of wat is de anomalie? Arthur Fleck of Het Systeem?
Een jongen, vastgebonden aan een radiator – mishandeld. Vermoedelijk overleeft hij door de werkelijkheid te verwerpen. Door zich van de feiten te verwijderen. Te dissociëren. Te lachen waar droefenis is, spanning, pijn. Te lachen als hij het diepst wordt gekrenkt.
Wat heeft Arthur Fleck, ik bedoel: hoe heet zijn aandoening in de DSM? Psychosen vallen immers niet te herleiden tot trauma. ‘Joker’ probeert echter geen medische casuïstiek te beschrijven. Wel onderzoekt de film een maatschappelijke probleemstelling: wat als de autoriteiten de meest kwetsbaren verwaarlozen? Wat als de meest fragiele bevolkingslagen “clowns” worden genoemd, afvalligen die moeten blij zijn met wat de heren politici hen aanbieden? Of anders gezegd: wals kleine mensen door grote meneren tot plebs worden herleid, kiesvoer dat niet op solidariteit kan rekenen maar hooguit op liefdadigheid – hierzo, een schaambrokje, uit geveinsd-grootmoedige beleefdheid, niet uit oprechte betrokkenheid?
…wacht eens even, is dit het verhaal van de Gele Hesjes?...
Dan ontstaat: geweld. Geen geweld dat kan gesitueerd worden op een klassiek moreel kompas. Geen geweld om koste wat het kost “kwaad” te verrichten. Wel geweld om door de gevestigde orde opgemerkt te worden, geweld om gezien te worden, geweld om tegen de gang van zaken in te gaan, geweld als meest radicale doch ook enige taal die iets teweeg brengt bij de machtsinstituten. En net van dit soort agressie zijn we het allerbangst, omdat het motief voor dergelijke razernij de logica van het systeem verwerpt. We kunnen haar niet begrijpen, althans niet herleiden tot een oorzakelijke factor die uit te schakelen valt, en dat houdt de kracht van deze woede in: ze wijst elke rede af, elke aanspraak op beschaving zoals de bewindvoerders die hebben uitgedokterd…
Deze woede is blind, en in haar blindheid: alziend. En nietsontziend.
Fascinerend, dat ‘Joker’ net nu in de zalen komt… Met, net als in ‘Chernobyl’ trouwens, een huiveringwekkende soundtrack die een negatie lijkt van wat muziek hoort te zijn: hulde voor Hildur Guðnadóttir! En voor Joaquin Phoenix, dat spreekt!
Pitakaas
Weinig spectaculair filmpje. Phoenix redt een hoop en de soundtrack nog meer, maar verder zie ik de regisseur echt niks spannends doen. Een vrij saaie ongelaagde versie van Taxi Driver, met vrij interessant exact De Niro als één van de vele lijdende voorwerpen.
Nu ben ik geen Marvel/DC fan (allesbehalve) maar het lijkt net alsof deze film er veel te ver vanaf staat en zo net wat te weinig speciaals doet. Visueel gebeurt er gewoon weinig spannends. Verder kijkt de film wel prima weg.
wimaroca
Inderdaad, Joaquin Phoenix speelt de sterren van de hemel,maar je moet ook wel een beetje van zo'n verhaallijntje houden,wil je 'm 5 sterren geven.
En daar hou ik niet zo van,...ik heb me wel geen minuut verveeld,
15 jaar geleden zou Jack Nicholson deze rol ook uitstekend hebben kunnen spelen

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing