Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Gary
Hoyt Vaughn
Sisorow
GEEF DIE MAN EEN OSCAR!
Nu nog hopen dat we deze net als de rest van de Oscar nominaties voor Best Picture kunnen streamen binnenkort... Ik kan niet wachten!
roomster
Het is nog interessanter om naar een schijtend hondje te kijken dan naar deze film .
Niet oppervlakkig genoeg
Terminator05
Ik moet bekennen dat dit de beste joker recensie is.
Kostelijk kostje.
De wellicht meest bekeken film van van het afgelopen jaar beleeft deze week zijn videopremière. De dvd's, blauwe schijven en 4K discs zullen als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Zelfs in een tijd waarin on demand op eenzame hoogte staat en waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het vrijwel volledig verdwijnen van piraterij. Het moge duidelijk zijn; Joker was een kassucces en zal dat nog een tijdje blijven.
Ondanks dat het grote publiek de film omarmde en hoofdrolspeler Joaquin Phoenix werd gezien als de drijvende kracht achter het fortuin, mag dit bovenal een tour de force van regisseur Todd Phillips genoemd worden. Deze had kennelijk zijn echte kunnen genegeerd en kwam tot nog toe vooral op de proppen met flauwe komedies, die eveneens gigantisch scoorden. Zijn kostje is definitief gekocht.
Vanaf het rode openingsscherm met het vervlogen Warner Bos. logo weet je dat de jaren tachtig ook hier hoogtij gaan vieren. Het decennium dat heden ten dage door bijna elke cineast wordt ingezet, doet hier gelukkig een stuk minder geforceerd aan. Een en ander heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de jaren vijftig ook een belangrijke rol spelen en de setting Gotham is. Het levert een kostelijk geheel op.
De film is mooi geschoten en de donkere toon doet deze karakterstudie naar Batman's grootste vijand eer aan. Voor de fanboys en girls is dit natuurlijk een natte droom. Maar je zou ook kunnen stellen dat er wat minpunten te verdelen zijn. Zo schmiert Phoenix er lustig op los en wordt er nogal geleend van Taxi Driver en The King of Comedy. Twee films van Martin Scorsese met die andere hoofdrolspeler: Robert De Niro.
***½
Met dank aan Warner Bros. voor het recensie-exemplaar.
Djumbo
Ondanks de schitterende acteerprestatie van Joaquin Phoenix , en de knappe regie van Todd Philips, kon de film mij niet echt bekoren.
Ik verwacht van een film , dat deze mij meeneemt naar ..... (waarnaartoe heeft niet veel belang) als het maar gebeurt , die magische verbinding ..... (Ik heb dat trouwens niet alleen met films maar ook met boeken)
En alhoewel ik Joker niet Slecht vond , had die magische kant in mij blijkbaar geen klik met deze Joker
fritsy
jezus waar ging al dat gedoe dan over om deze film, joker in een batman film is nog erger.
RoFFeL
Waarschuwing: Joker 2019 is meer een drama-horror dan crime. Had er wat meer van verwacht.
bavarois27
Had er meer van verwacht. Het einde is helaas minder. Te Amerikaans einde.
bavarois27
Niet oppervlakkig genoeg Joker mist juist diepgang hier en daar. Sommige zaken zaten er te dik bovenop vanuit de gedachte van de regisseur. Ik vond het tot driekwart redelijk tot redelijk goed. Daarna zakt de film in en komt er weer zo'n Amerikaans einde waarin de geweldpleger de held is. Het einde is niet tragisch genoeg.
MindlessAssassin
Als ik jouw lijstje van recente stemmen zie, begrijp ik eerlijk gezegd niet eens waarom je deze film bent gaan kijken
MindlessAssassin
Het blijft notabene wel een comic book movie, en dat het einde voor jou dan niet tragisch genoeg is zegt denk ik meer over jou dan de film zelf. Als je de comics kent wist je dat het ongeveer wel zo zou eindigen, en na mijn mening is het nog best tragisch en heeft het best veel diepgang. Misschien begrijp je het moraal niet helemaal dat zou ook kunnen.
Johnny007
Zwak verhaal. Joaquin Phoenix was wel goed, maar de rest er omheen is zeer matig. Krijg totaal geen gevoel van Gotham City. Duidelijk in dit geval de populariteit van de joker gebruikt en een goede PR-machine er achter gezet en dan krijg je een succes. Maar het meest storende was toch wel de rede waarom hij de Joker word. Nou nou wat was dat erg, vond het slap. Heath Ledger zou zeggen
WHY SO SERIOUS
bavarois27
Ja... de comics, de comics...boeiend. 99 procent van de film is niet op de comics gebaseerd. Het heeft wel enige diepgang, maar iets te weinig uitgesponnen, iets te gelikt, iets teveel binnen de kaders, iets te Amerikaans.
Een regisseur heeft de vrijheid om het einde zo te maken zoals ie wil. Het boeit ook niet helemaal welk einde het heeft, het gaat om de emotionele impact, en het einde heeft een te weinig krachtige emotionele impact.
De moraal van het verhaal is wat iedereen er zelf uit wil halen. De regisseur wilde blijkbaar een verhaal dat dicht bij de tragiek van de mens staat. Tot driekwart lukt het hem de boodschap over te brengen dat het leven genadeloos kan zijn en dat niemand medelijden met je hoeft te hebben/dat het leven geen medelijden heeft, zeker niet als je een outcast bent. Daarna wordt hij steeds meer held gemaakt, tot het punt dat zelfs de halve stad hypothetisch achter 'm staat. Nou, dat moet dan blijkbaar volgens de comics, maar toen verloor ik een beetje mijn interesse in de hoofdfiguur, en dan verandert de film van een rauw-realistisch tragische film naar Amerikaanse over the top toestanden. Van dat laatste hou ik simpelweg niet.
Ik vond het geen slechte film, misschien zelfs wel een goede film, maar hij pakte me na driekwart niet meer.
Phoenix is ook geen goede acteur als hij praat (we kennen allemaal zijn mislukte rol in the gladiator nog). Deze rol lag 'm zeer goed omdat ie weinig praatte. Blijkbaar is hij beter met mimiek, gebaren en dansjes. Toen ie dan eindelijk veel praatte, het stukje aan het eind in de show, was dat ook meteen zijn zwakste moment. Dit was zijn beste rol vanwege het gebrek aan tekst. Hij moet gewoon niet teveel gaan praten in films, daar is ie als acteur te zwak voor. Wat ie in deze film deed, deed ie goed, soms heel goed.
MindlessAssassin
Daar heb je het al. Wie zegt dat je de film niet misschien verkeerd interpreteert? De film geeft namelijk tussendoor een paar hints dat het zich misschien wel allemaal in zijn hoofd afspeelt, en het allemaal misschien niet daadwerkelijk gebeurt maar dat het allemaal zijn verbeelding is. Althans dat is een eventuele theorie. Vanaf het moment dan dat de stad achter hem ging staan.
Ik ben het echt absoluut niet mee eens dat Joaquin Phoenix een slechte acteur is. Joaquin Phoenix is 100% een top notch acteur. Hij heeft niet voor niets meerdere golden globes gewonnen
bavarois27
Ja, daar zeg je het toch al. 'Het is een eventuele theorie'. Een van de theorieën die iemand kan hebben. Ik ben de kijker, ik bepaal zelf wel wat ik uit een film haal en hoe ik 'm interpreteer, hoezeer de regisseur me ook wil sturen. Dus hoe ik een film interpreteer, is hoe ik 'm wil interpreteren. En hoe jij 'm wil interpreteren is hoe jij 'm wil interpreteren. Maar daar gaat het niet zozeer om.
Het stukje waarin blijkt dat iets niet echt was gebeurd vond ik overigens het sterkste stukje van de film. Toen voelde je echt de totale desolaatheid en triestheid van de hoofdfiguur. Had de regisseur ervoor gekozen om hem zo tragisch te blijven portretteren tot aan het einde toe, dan was heel de film sterk geweest, omdat ik toch een bepaalde sympathie voor hem had, sympathy for the bad guy ook. Vanaf het moment dat ie een superheld werd gemaakt in plaats van een tragisch figuur die de hele wereld tegen zich had, verloor ik de binding met 'm. Hij wordt aan het eind zeer krachtig gemaakt, waarbij gewoon de halve stad plots aan zijn zijde staat. Ja, ik snap dat de regisseur de link moest leggen met de comic hero van de joker, maar die beperking maakt het einde niet sterk genoeg helaas.
En nee, Phoenix overstijgt zichzelf in deze film, maar is geen goede acteur wanneer hij veel tekst heeft. In de Gladiator was hij ronduit irritant en zwak. Hij heeft de neiging om de overacting erin te gooien, zichzelf een tikkeltje te overschatten. Deze wat ingehouden rol als outcast lag 'm zeer goed. Hij heeft ook een beetje een nare kop moet ik zeggen. Daardoor ligt ie niet lekker op het oog. In deze rol sprak het in zijn voordeel.
MindlessAssassin
Ik begrijp je wel. Ik vond persoonlijk de film van begin tot het eind grandioos. Het enige min punt wat ik zelf had is het feit dat we eigenlijk weinig Joker te zien kregen, tot aan de laatste 15 minuten zo ongeveer. Hij moest inderdaad wel de link leggen met The Legend of Crime. Het draait daar tenslotte om het blijft een soort van superhelden film, en dat vond ik tof. Ik las vroeger altijd al die comic book stories, en dat is natuurlijk ook in principe de doelgroep van deze film.
Nou ja dat jij hem ronduit irritant vond is natuurlijk subjectief. Heel veel mensen denken daar anders over zoals ik. Net zoals dat jij Gladiator een 2,5 hebt gegeven, terwijl voor veel mensen dat een hun favoriete films is. Hij heeft niet voor niets meer dan 4,0 sterren gemiddeld.
mikey
Het hopeloze verhaal van de sad clown die dankzij een cocktail van oorzaken ontpopt tot de beruchte Joker. Armoede, klassenstrijd, wegbezuinigen van medische zorg, mommy issues, onbetaalbare medicatie, slechte huisvesting etc, etc. etc.etc. Prachtig gefilmd. Maar wat makkelijk geformuleerde fall and rise flick die de J70 of J80 sfeer niet goed kan doordrukken. Althans ik heb de gouwe ouwe tijd niet ervaren.
Ook leuk dat de andere kant van batman wordt belicht: een erfgenaam die zijn miljarden in de wapenbusiness heeft verdiend (en ipv belasting te betalen zijn geld inzet in het ‘goede doel’: vigilante superheld).
clubsport
Wat een zuur en vooral kinderlijk commentaar zeg .
Kom dan in ieder geval met argumenten waarom dit zo slecht is , nu zet je jezelf te kak .
93.9
Overrated! Zeker geen must-see wat mij betreft!
Waarom? Have seen it all before..
john mcclane 2
Geestig , ik vind het benoemen van de birdcage en fun with dick and Jane als een van de grootste klassiekers aller tijden ( 5* ) ook best grappig .
Basto
- 11970 berichten
2 Oscars
De een omdat het een vrouw is, de ander omdat ie m al lang had moeten hebben.
Richardus
Zat hier muziek in joh, kan het me niet herinneren, zal weinig indruk gemaakt hebben
Basto
- 11970 berichten
Een zwaar Cello strijkje om aan te dikken dat ie het zo zwaar heeft.
Beffrey28
Weinig indruk? Oren dicht gehad?
De muziek was heel indrukwekkend en pastte perfect bij de gemoedstoestand van Joker én bij de steeds grimmiger wordende sfeer in Gotham. Een hele terechte Oscar wat mij betreft, naast die van Phoenix uiteraard.
pjmj
Op een voor mij uiterst beklijvende wijze beschrijft de film hoe pesten en een verknipte jeugd vol misbruik via intens verdriet tot grenzeloze haat kan leiden. Bij de lachsalvo's van "Joker" in het begin van de film lachte ik luidkeels mee. Later in de film ontlokte "Joker" met zijn lachbuien bij mij oprechte tranen van medeleven. In stilte schaamde ik mezelf gaandeweg dat ik aan het begin van de film luidkeels had zitten lachen. Joker huilde dan eigenlijk wanneer hij lachte. Prachtig en intens geacteerd en op de 4K disc heel erg mooi om te zien en daarom vind ik deze rolprent 5 sterren waard.
YouDrunkGoHome
2 Oscars
De een omdat het een vrouw is, de ander omdat ie m al lang had moeten hebben.
Whatever helps you sleep at night.
MindlessAssassin
Weinig indruk? Oren dicht gehad?
Klopt, maar was het Oscar waardig? Ik vind van niet. Allemaal een grote poppenkast joh

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing