• 9.381.511 stemmen

Rambo: Last Blood (2019)

Actie / Thriller | 89 minuten / 101 minuten (alternatieve versie met lange openingssequentie)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 89 minuten / 101 minuten (alternatieve versie met lange openingssequentie)

Alternatieve titels: Rambo V / Rambo V: Last Blood

Oorsprong: Verenigde Staten / Spanje / Bulgarije

Geregisseerd door: Adrian Grunberg

Met onder meer: Sylvester Stallone, Paz Vega en Óscar Jaenada

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 19 september 2019

Plot Rambo: Last Blood

"Everyone has one more fight in them"

Om verder te leven in anonimiteit heeft John Rambo (Sylvester Stallone) zich na zijn laatste missie teruggetrokken op een ranch in Texas. Hij leidt een rustig leven, tot de dag dat de kleindochter van een goede vriendin wordt ontvoerd door mensenhandelaren. Vastbesloten haar te redden vertrekt John naar Mexico, waar hij belandt in de heftige wereld van de sekshandel en zich genoodzaakt voelt om opnieuw naar zijn wapens te grijpen. Dat zet vanzelfsprekend kwaad bloed bij het Mexicaanse kartel, dat vanaf dat moment op niets anders zint dan wraak. John zal al zijn vaardigheden uit het verleden moeten gebruiken om dit gewelddadige kat-en-muisspel te overleven.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Movieman42 schreef:
Niet goed maar ook niet heel slecht. En volgens mij moet je een actiefilm nooit op logica beoordelen. Vroeg mij bij het slotstuk af hoe die bende wist waar Rambo woonde, dan waren ze toch wel eerder naar toe gegaan??

Waarschijnlijk achterhaald via zijn in beslag genomen legitimatie.

Movieman42 schreef:

Dat lijkt me werkelijk het minst grote vraagstuk....

Waarom ze als een kip zonder kop aanvallen en in de val lopen, houdt me meer bezig.

avatar van Q Jones

Q Jones

Gewoon een goede actie film. De film neemt rustig de tijd om daarna helemaal los te gaan. Ik snap alle negatieve reacties niet. Het is toch een genot om Stallone als een baas te keer zien gaan. Wat een beest is die man en wat een brute kills.

avatar van Macmanus

Macmanus

Matig.

Rambo IV vond ik heerlijk foute fun en na de geluiden over ultra violence had ik er helemaal zin in.

Maar dit is allemaal net teveel van het slechte.

Grootste probleem is de veel te lange aanloop. Het verhaaltje is vreselijk basic maar de makers hebben de vreemdste manoeuvres nodig om aan te komen bij de gewelddadige climax. We volgen een nog oudere John Rambo die het eigenlijk wel op orde heeft met zijn tunnels en huisoma. Helaas heeft hij een aantrekkelijk nichtje die zo nodig naar het vreselijke Mexico wil. Wie hoopt dat dan de actie begint moet nog even zijn adem inhouden. Het duurt ruim driekwart van de film voordat de Home Alone Rambo versie begint. Daartussen is het doorbijten bij de tenenkrommende dialogen en lachen om het belachelijke scenario en personages. Duidelijk dat die muur nodig is bij de grens want je kan potverdikkie gewoon door het hek heen rijden!

Eindelijk bij de actie aanbeland, is daar dan ook eindelijk die gore en ultraviolence. Het is niet indrukwekkend genoeg om de film naar die voldoende te doen kruipen. Het is allemaal net wat te random en de bad guys zijn wat algemeen dom. Je kon best even uit de tunnel lopen en hergroeperen. Door dat te doen had je nog wat verder kunnen gaan met het geweld. Nu bleef het grootste deel steken in de tunnels. Einde is wel geestig maar het is nooit echt een gevecht tussen de grote held en de ultieme bad-guy.

Onder de noemer cheesy b-film fun nog wel te doen maar het had met iets kundigere makers veel leuker kunnen zijn.

2.5 sterren.

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Soort van taken in de 1e helft en home alone 18+ in de 2e, extreem gewelddadig maar keek prima weg. Verder niets bijzonders. Vind het knap dat ie het op deze leeftijd nog maar doet en er zo uitziet.

avatar van Public Enemy #1

Public Enemy #1

Hoe lang duurt deze film nu eigenlijk?

In Amerika duurt ie maar 1 uur en 19 minuten dus(89min) zonder credits maar ik heb gehoord dat in Frankrijk 'n langere versie draait van 101 minuten? Welke draait in Nederland?

avatar van Shinobi

Shinobi

"You started this. I'll end it."

Met Rambo heeft deze film eigenlijk vrij weinig te maken. Als je hier een andere titel aan had geplakt zou denk ik niemand het verschil merken, maar het geld moet immers binnengehaald worden en bijna iedereen heeft wel van Rambo gehoord.

In deze opzet leidt John Rambo een teruggetrokken bestaan op een ranch. Zijn nichtje en diens oma houden hem hier gezelschap, terwijl hij bezig is met het trainen van paarden en ondertussen een heel tunnelnetwerk onder zijn ranch heeft aangelegd. De echte problemen beginnen pas wanneer zijn nichtje haar vader gaat zoeken in Mexico, om vervolgens te eindigen als seksslavin voor een kartel.

Je zou denken dat de actie dan niet meer lang op zich laat wachten. Helaas kom je als kijker wat dat betreft wel van een koude kermis thuis. De langdradige aanloop - die zowat de hele speelduur in beslag neemt - is namelijk gevuld met een hoop geleuter, opdat alles maar nipt aan elkaar verbonden kan worden. De nietszeggende personages en lege dialogen maken het helemaal af...

De actie zelf is dan weer erg lekker; de Rated R kwalificatie wordt optimaal benut. Ik heb Rambo denk ik nog nooit zo bruut bad guys om het leven zien brengen. De laatste akte is simpelweg heerlijke, bloederige actie waar de ledematen in de rondte vliegen. Sylvester Stallone is hier duidelijk meer op zijn plek, hoewel de daadwerkelijke spanning uitblijft en de bad guys zich te gewillig laten doden. Het hele gebeuren doet alleen wel veel denken aan een extreme variant op 'Home Alone'.

Al met al is 'Last Blood' een matig vervolg. Hier had veel meer mee gedaan kunnen worden. Hopelijk blijft het hierbij.

Kleine 2,5 sterren.

Public Enemy #1 schreef:

Hoe lang duurt deze film nu eigenlijk?

Volgens mij is die gewoon 101, dus 1 uur en 41 minuten.

avatar van Tup&Joep

Tup&Joep

Je wordt als liefhebber van het genre niet teleurgesteld al moet je er wel even op wachten. Het duurt even voordat de film op gang komt en ik zie hem liever bezig in de jungle (waar hij m.i. beter op zijn plaats is) maar ik heb me prima vermaakt.

avatar van Turbodevil

Turbodevil

Masterkeeltie schreef:

Dat is ook wat ik dacht, zeker een mooie film .

Hij presteert nog steeds op die leeftijd.

Shinobi schreef:

"You started this. I'll end it."

Wat maakt een Rambo film nou precies Rambo dan?

Deel 2 en 3 waren een wezenlijk verschil met deel 1. Het contrast tussen die films vind ik groter dan deze t.o.v. de voorganger.

In deze opzet leidt John Rambo een teruggetrokken bestaan op een ranch.

Eigenlijk hetzelfde als deel 3 en 4. Dus juist typisch Rambo. Ondertussen de local helpen. Deed hij in die films ook.

Het grootste verschil tussen deze films en de eerste vier is denk ik vooral de hoeveelheid tekst. Ik denk dat Stallone meer script had in dit deel dan de 4 voorgaande films bij elkaar.

Wat maakt een Rambo film nou precies Rambo dan?

Wat Rambo Film maken is Rambo.

Maar Rambo kwam hier helemaal niet in voor....

In alle andere Rambofilms is Rambo een zwijgzame, boeddhistische, solitaire warrior.

Hier is het een praatgrage, ongedurige, hulpbehoevende sufferd die in de eerste en beste val loopt. Hij is helemaal geen Rambo, heeft niet de blik noch het kapsel dat Rambo Rambo maakt. Hij is een oude bezorgde vader en dat is een totaal ongeloofwaardige transitie. Rambo us nergens te bekennen.

Daarbij is de bad guy enorm kleurloos. Doet m ook niks aan. Is in de film nog de meest sympathieke van het hele kartel....

avatar van rep_robert

Ik vind deze film toch weer een flinke stap vooruit ten opzichte van deel 4. Dat alles zit het hem in de bad guys. Dit keer geen anoniem slachtvee zoals de Junta in deel 4. Daar was geen echte bad guy. Hier heb je 2 broers die aan het hoofd staan van een internationale vrouwenhandel. Tel daarbij een veel beter plot device (surrogaat dochter vs onbekende missionarissen) dan het voorgaande deel en je hebt een film die in de basis gewoon meer bestaansrecht heeft.

Dit soort over de top actiefilms hebben bad guys nodig die echt puur evil zijn en uiteindelijk ook oog in oog met Rambo komen te staan.
Rambo zelf wordt wat menselijker gemaakt. Aan het einde van deel 4 loopt hij naar de ranch toe en daar heeft hij in dit vervolg een soort van familie aan overgehouden.
De film heeft een ietwat trage aanloop, waardoor dit ook de langste film in de reeks is. Maar gelukkig werd het nergens storend.
Dit omdat alles erop wijst dat de film naar een lekkere brute climax toewerkt. In dat opzicht stelt Last Blood niet teleur. Lekker veel expliciete kills die voor sadistische glimlachen op mijn gezicht hebben gezorgd.
Dat mag ook wel, want de aanleiding is er eentje die je eigenlijk niet verwacht, dat zijn "nichtje" uiteindelijk komt te overlijden.

Net zoals alle Rambo films zit er op een gegeven moment een enorm tempo in en vliegen de laatste 20 minuten echt voorbij. Misschien net iets te, want de spanningsboog ontbreekt net op het eind:
Het zit Rambo ergens in het midden van de film tegen en de laatste 20 minuten knalt Rambo iedereen overhoop zonder enige vorm van tegenstand en we leven nog lang en gelukkig. Een bekende formule in deze filmreeks, maar door de goede actie kan ik het nog accepteren.

Toch zeer vermakelijk. Meer verwacht ik ook niet van een film uit de Rambo reeks.

Basto schreef:

Wat Rambo Film maken is Rambo.

Maar Rambo kwam hier helemaal niet in voor....

In deze film heb je tenminste een bad guy. Deel 4 ontbrak het compleet aan een antagonist en moesten we het doen met anoniem slachtvee. Met een stupide missionarissen verhaal erbij. Dan vind ik dit echt tig malen beter. Hier heeft Rambo tenminste een reden om achter de bad guys aan te gaan. Ipv omgeluld te worden door een of ander Jehova mokkeltje.

En tsja...hij loopt zomaar in een val. Nogmaals, ik vind de transities in het tweede en derde deel groter dan dit deel. Deel 1 is eigenlijk een compleet andere film dan de overige 4 in de reeks. Dat was echt een maatschappij kritische films over hoe Vietnam veteranen bij thuiskomst zijn behandeld. Een reden waarom het ook een kassucces was. Er kwam meer "awareness" voor hoe ze zijn behandeld. Vervolgens komen er allerlei vervolgen die gewoon niet meer dan ordinaire knallers zijn. Tsja.. Wat maakt dan een Rambo film?

Overigens heeft John Rambo zich in deze film meer dan goed bewezen te hebben een echte commando te zijn.

Je hoeft ook weer niet van iemand van 70+ te verwachten dat hij hetzelfde is als 40 jaar eerder.

rep_robert schreef:

Ik snap echt niks van wat he schrijft. De bad guy uit 4, de sadistische kampcommandant die gevangenen door een veld met mijnen liet rennen voor een weddenschap, vind jij minder bad guy dan het financiële brein van deze onbeduidende kartel familie. Notabene, een naieve goedzak die Rambo juist in leven laan....

Sorry hoor, maar ik had een grotere hekel aan z’n broer....

Maar ach, kennelijk is er toch een doelgroep voor dit soort bagger.

avatar van rep_robert

Meningen verschillen. Heb de film vandaag herzien en kon er echt niks uit opmaken qua bad guys. Ik zeg niet dat de Junta niet sadistisch zijn. Maar ze zijn allemaal 1 pot nat en die kampcommandant heb ik er verder niet uit kunnen plukken als bijzonder goed neergezet personage. Nee, bijzonder slecht geschreven personages inderdaad. Voor zover het personages zijn.... Echt tekst hadden ze ook niet. Gewoon figuranten!

Dan kan je van deze Mexicanen vinden wat je wil, het zijn tenminste wel personages die praten en denken wat ze zeggen, geen holle figuren.

En je kan niet ontkennen dat het plot device voor deze film gewoon logischer in elkaar steekt dan deel 4. Riskeer jij je leven liever voor je geliefde of voor nietszeggende missionarissen?

Je hebt me totaal niet kunnen overtuigen dat dit geen Rambo film zou zijn. Sowieso kan je dat lastig zeggen met films in de reeks die haaks op deel 1 staan.

avatar van Alexander1900

Alexander1900

Rambo in deel 1 kon ook aardig lullen hoor, zo op het einde: 'Nothing is over! Nothing! You just don't turn it off!' etc. Ik ben benieuwd naar dit deel.

rep_robert schreef:

Jij behoort kennelijk tot het moderne publiek voor wie Hollywood tegenwoordig alles tot achter de komma moet uitleggen. Bijna anderhalf uur aanloop voor een kwartiertje actie. Maar dan heb je wel één echt personage wat er aan gaat op het eind.

Doe mij maar holle personages en nietszeggende missionarissen. Voor mij zijn Rambo’s drijfveren, meer dan duidelijk zonder die eindeloze uitleg.

Overigens werd hij in deel 4 gewoon ingehuurd, maar misschien ging het te snel voor je...

avatar van rep_robert

but we haven't payed him

Aldus op de boot in deel 4, terwijl ze naar Rambo kijken die de boot bestuurd. Ik zeg trouwens ook niet dat dit de perfecte film is hoor, anders had ik hem wel hoger gewaardeerd. Het gaat alleen om de argumenten dat dit geen Rambo film zou zijn. Dat is in mijn ogen pure onzin.

First Blood: Rambo komt terug in de VS en krijgt te maken met een volk dat op veteranen spuugt. Hij besluit rond te trekken door de VS, maar wordt in een klein dorpje gearresteerd en mishandeld.

First Blood part II: Helpt gegijzelden te bevrijden. Ook om onder zijn taak/gevangenis straf uit te komen.

Rambo III: Rambo werkt voor boeddhisten, zegt uit ideologisch standpunt nee. Maar gaat alsnog vechten tegen de Sovjets omdat kolonel Trautman gevangen genomen is. Hij ziet hem toch als familie.

John Rambo: Rambo wordt "ingehuurd" door een stel missionarissen om over een rivier te varen. Later probeert hij hen te bevrijden.

Last Blood: Rambo probeert zijn surrogaat dochter te bevrijden uit de handen van een Mexicaans kartel en neemt wraak op ze.

Dan mag jij zeggen welke uit de toon valt en waarom deel 5 geen Rambo film zou zijn. En welk plot device het slechtste is op papier. Overigens is het juist raar om te zeggen dat ik onder het moderne publiek val. Hoeveel actie bevat First Blood nu daadwerkelijk?

Of John Rambo? Die moet het ook hebben van de laatste 20 minuten. Zit alleen een boot en boogschut momentje in, op het einde na.

• 11981 berichten

Ik zie gewoon een heel ander personage in deze film.

Rambo zou nooit door een of ander bewakertje gespot worden, zonder die bewaker al veel eerder gezien te hebben.

Rambo zorgde in alle eerdere films voor zijn eigen ontsnapping en werd niet zo maar vrij gelaten.

Rambo is in alle films zwijgzaam, hier ouwehoert hij er maar op los met de huishoudster en z’n dochter. Dat vind ik een enorme stijlbreuk

Hij heeft niet meer die eindeloos voor zich uitkijkende blik in z’n ogen die m zo kenmerkt.

rep_robert schreef:

John Rambo heeft een fantastische brute openingsscène en dat ‘boogschut momentje’ was ook heerlijk hard. Die laatste 20 minuten waren wel verrassend en grensverleggend in 2008.

Daarbij is die film 10 minuten korter.

avatar van Shinobi

Shinobi

Wat maakt een Rambo film nou precies Rambo dan?

Basto heeft het al goed verwoord. Zelf associeer ik Rambo meer met oorlogsgebieden, zoals in de jungle of woestijn waar hij lekker meedogenloos met een dikke machinegeweer en zijn pijl en boog kan losgaan. Deze wannabe neo-western look valt wat dat betreft compleet uit de toon.

avatar van -P-

-P-

Toen de eerste foto's verschenen was ik er al een beetje bang voor, dit gaat anders aanvoelen dan Rambo. En dat deed het ook.

Normaal is rambo ook niet echt een prater, eerder stil. Maar dat maakt het geen slechte film.

Het is een keiharde stallone film zonder een rambo saus. Eerste gedeelte vd film vond ik fantastisch niks mis mee. Laatste kwartier slaat de hele film op hol, zo zonde. Net ff te simpel allemaal.

-P- schreef:

Je bent de eerste hier die slecht drama prefereert boven brute actie....

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Basto schreef:

Je bent de eerste hier die slecht drama prefereert boven brute actie....

Wat hoop je ermee te bereiken door op iedereen te reageren die een andere mening deelt?

avatar van Thiver

Thiver

Ik ben het eens met het oordeel, maar het is verbijsterend hoeveel fouten deze recensie bevat...

Iron Maiden schreef:

Uh? Een discussie aangaan? Dat is toch waar een forum voor dient, dat je met anderen over films kunt ouwehoeren....

Verder reageer ik helemaal niet op iedereen. Vond dit gewoon een hele opmerkelijke kijk, die haaks staat op wat anderen hierover schreven. Mag ik dat dan niet aanstippen?

avatar van -P-

-P-

Basto schreef:

Uh? Een discussie aangaan?

Ik vond het einde in tegenstelling tot de rest vd film te gehaast ja. De film had wat langer moeten duren.

-P- schreef:

Helder, in dat geval ben ik het met je eens.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Rambo: Last Blood is lastig te beoordelen.

Ik zeg er alvast bij: ik zal een Rambo-film nooit lager dan 3 sterren geven, straks duikt hij achter mij op en rukt hij mijn adamsappel eruit als wraak. En behalve angst voel ik vooral een enorm jeugdsentiment.

Het is natuurlijk fantastisch dat inmiddels drie generaties hebben kunnen genieten van Rocky en dat Rambo nu ook al bijna 40 jaar meegaat. Hulde aan Stallone dat hij dit doet met een vrij hoge, constante kwaliteit, dus niet het Police Academy-effect zeg maar. In de laatste twee 'Rocky' films (Creed I en II) speelde hij een oude, broze Rocky, maar voor dit ogenschijnlijk laatste Rambo-deel heeft hij zich weer helemaal opgepompt tot kwieke, kwaaie zeventiger.

De reeks begon met het nog enigszins realistisch te noemen First Blood uit 1982. Rambo is een soldaat met PTSS die worstelt met zijn verleden en acceptatie in de maatschappij. Ondertussen schopt hij keihard kont, maar houdt hij zich wel in: Rambo doodt uiteindelijk niemand (rechtstreeks). Die dualiteit maakt hem fascinerend.

Bij Rambo II (en met name III) beleefde de serie zijn apotheose. Het realisme ging overboord en Rambo veranderde in het bekende éénmansleger stripfiguur. Zijn naam werd synoniem voor iedereen die met verbeten trek en gebalde vuisten maar vooral: helemaal in zijn eentje ten strijde trekt tegen een schijnbaar onoverwinnelijke overmacht.

Deel vier was zeer vermakelijk, opvallend bloederig maar in essentie een herhalingsoefening.

Bij dit vijfde deel mogen we wel spreken van de grootste metamorfose in bijna vier decennia. Rambo is een stuk gezelliger, praat in de eerste vijf minuten al meer dan in de voorgaande films bij elkaar en heeft zijn matje afgeschoren. Zijn oude, maar deels ook weer gebotoxte gelaat lijkt op een leeggelopen, platgedrukte voetbal.

Daarnaast kent het verhaal dit keer een opvallend lange opbouw. Gek genoeg verveelt het geen moment want... Rambo. Een iconisch personage. Hij woont op de ranch van zijn inmiddels overleden vader. Behalve de ranch, heeft hij ook de huishoudster Maria geërfd. Ze wonen samen, maar hebben geen relatie. Toch ziet hij de kleindochter van Maria als zijn eigen nichtje. Ja, Rambo heeft een soort familie gevonden.

Je bent als kijker blij dat Rambo de rust gevonden heeft waar hij zo naar op zoek was en je bent - net als hij - boos als die verstoord wordt.

Hoe de film verloopt, kun je al wel uitstippelen als je de trailer kijkt, in die zin kent de film vrijwel geen enkele verrassende wending. Is dat heel erg? Waren de scripts van de eerste vier films dan zo ingenieus? Nee.

Waar kom je voor? Rambo. En die krijg je. In het kwadraat.

"Rambo was the best", zo zei Trautman in First Blood. "His job was to expose of enemy personnel. To kill, period!" Rambo doet wederom waar hij goed in is, maar is bovendien dit keer heel erg boos omdat de boeven hem persoonlijk proberen te raken. Dat resulteert in extreem geweld waarbij Rambo nog steeds ijskoud en effectief is, maar bij vlagen ook bijna sadistisch.

Het gaat zelfs zo ver, dat het onbedoeld weer komisch wordt. Als hordes anonieme boeven in Rambo's hinderlaag lopen, klinkt een plaat van The Doors. Niet als soundtrack, maar op een cassettebandje, door Rambo zelf op een grote speaker aangesloten. Niet dat hij daar zelf veel van mee krijgt, hij heeft het te druk met het leegschieten van magazijnen op boeven die allang als kipsaté gespiest morsdood op de grond liggen.

De grote finale brengt dan ook een bizarre mix van spanning, afgrijzen, onbedoelde humor en spektakel. Elke minuut die je hebt geïnvesteerd in de lange opbouw, wordt uitbetaald met een royaal rendement.

Toch is het jammer dat er niet een tweede grote actiespektakel in zit, halverwege de film. De verhouding voelt niet goed.

Maar er is wel meer aan te merken op de film.

De scène dat Maria en Rambo er achter komen dat Gabrielle naar Mexico is gegaan, is onbedoeld hilarisch. Maria raakt in to-ta-le paniek en Rambo vertrekt halsoverkop om haar te gaan zoeken.

De schijn wordt gewekt, dat het zetten van een voetstap in Mexico al onmiddellijk je dood betekent - alsof het land bevolkt wordt door louter vleesetende zombies. Alsof er enkele meters voorbij de grens aan Mexicaanse zijde bergen lijken liggen van Amerikanen die het stupide plan hadden opgevat om dat verderfelijke land binnen te gaan. Het mag geen verrassing zijn dat het meisje in de problemen raakt, maar Rambo en Maria konden dat op dat moment helemaal niet weten.

Onbedoeld is de film een commercial voor de grensmuur van Donald Trump, als je ziet hoe makkelijk het is om de grens illegaal over te steken. Recensenten buitelen over elkaar heen met kritiek, hoewel Stallone niet eens op Trump gestemd heeft.

Ook de Mexicaanse boeven zouden tweedimensionale karikaturen zijn. Prima, maar waarom kreeg Narcos, een topserie met inmiddels vier seizoenen en exact dezelfde archetypes deze kritiek dan niet? Heetgebakerde besnorde boeven met gouden AK47's - ik stond er niet van te kijken.

Het is duidelijk dat men probeerde de film iets 'kleiner' te houden en trachtte de mens Rambo te verkennen, in plaats van een zoveelste deel met actie en avontuur. Het is daarom jammer dat de meeste dialogen (en monologen) niet bijzonder memorabel zijn.

Toch was het genieten geblazen. Einde van een tijdperk.

3,5 sterren