• 9.380.738 stemmen

Met onder meer: Ryan Gosling, Ana de Armas en Harrison Ford

Gesproken taal: Engels, Fins, Hongaars, Japans, Russisch, Somalisch en Spaans

Releasedatum: 5 oktober 2017

Plot Blade Runner 2049

"The key to the future is finally unearthed."

Dertig jaar na de gebeurtenissen in de eerste film ontdekt een nieuwe Blade Runner, LAPD agent K (Ryan Gosling) een verborgen geheim dat wat nog overblijft van de huidige maatschappij mogelijk in chaos kan doen verzinken. De ontdekking van K leidt tot een zoektocht naar Rick Deckard (Harrison Ford), een voormalige Blade Runner die nu reeds dertig jaar vermist is.

avatar van Fisico

Fisico

Is het aan te bevelen de oude Blade Runner uit 1982 te zien vooraleer je de nieuwe versie aanvat? Zoja, dan zal ik er vanavond nog werk van moeten maken ...

avatar van SilverGun

SilverGun

Ja. Toch aardig wat verwikkelingen in 2049 die leunen op kennis van de eerste film.

avatar van danuz

danuz

Vind dit inderdaad gewoon een vervolgfilm.

danuz schreef:
Vind dit inderdaad gewoon een vervolgfilm.

Ik zou het toch vooral zien als het begin van een nieuwe trilogie. Dat begin van een opstand takje zit er niet zomaar in natuurlijk. De link naar de oude vond ik meer fanservice dan dat het echt als een vervolg aanvoelde.

avatar van IH88

IH88

“More human than humans.”

Blader Runner 2049 is een wonderbaarlijke film. De film is (te) lang, scènes worden tot het uiterste uitgesponnen en traagheid krijgt hier een nieuwe definitie. En toch heb ik van iedere minuut genoten. Een onconventionele blockbuster wordt Blade Runner 2049 ook wel genoemd, en Denis Villeneuve heeft inderdaad overduidelijk de vrije hand gekregen om zijn visie te projecteren op een passieproject van hem. Voordat ik er erg in had was er al een uur voorbij en zat ik gebiologeerd te kijken naar wat Villeneuve en Deakins ons allemaal voorschotelen.

De beelden, de locaties (het onderkomen van Leto/Wallace!), de regie, de muziek, het acteerwerk etc. Het is allemaal even indrukwekkend en er zitten veel fabelachtige scènes in. Zo’n scene met een De Armas en Davis die in elkaar overvloeien tot één persoon is om van te watertanden, en eigenlijk kan de film dan al niet meer stuk. Ook de scene tussen K en de maakster van herinneringen is sterk, en Gosling laat hier misschien wel zijn beste acteerwerk ooit zien (dat wil heel wat zeggen). Ook de knipogen naar het origineel zijn leuk, met K die bij hetzelfde Aziatische eettentje zijn eten haalt als Deckard in het origineel. Het verhaal zelf zou je kunnen zien als een uitbreiding van het origineel, en er wordt duidelijk meer aan ‘world building’ gedaan (en sequels).

Wanneer ben je eigenlijk een mens? En wie bepaald dat? En wat houdt het dan in als replicants zich ook kunnen voortplanten? Prima thema’s en aan alles is te zien dat Villeneuve een fan is van het origineel. De introductie van Deckard in het schitterend vormgegeven desolate Las Vegas voelt aan als een Mexican standoff, met Elvis en whisky om de vrede te beklinken. Ford heeft er zin in en moet op laatst wat meer emotionele diepgang geven aan Deckard (mooie introductie van Rachael). Hoeks maakt indruk en pakt een eerste Hollywood rol waar je als actrice alleen maar van kunt dromen. En dat Gosling en De Armas de chemie tussen een replicant en een AI zo geloofwaardig weten te spelen is pure acteerklasse. Minpunten? Alles wat na Las Vegas gebeurd voelt wat afgeraffeld aan, en het einde (alhoewel mooi) hint wel heel erg op een sequel. Maar na al het voorgaande hoor je mij niet klagen, want dit is tweeënhalf uur puur kijkgenot.

avatar van SilverGun

SilverGun

Onderhond schreef:

De film staat prima op zichzelf en is geen pure sequel, maar de terugkeer van Deckard relatief laat in de film, Gaff in dat bejaardentehuis of de kopie van Rachel zijn toch zaken die meer gewicht hebben wanneer je bekend bent met het origineel.

Gaap. Net de zaal uit, veel te lange zit en veel te traag... 2*

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

arno74 schreef:

Gaap. Net de zaal uit, veel te lange zit en veel te traag... 2*

CorvisChristi schreef:

Ging je er met een bepaalde verwachting heen?
O.b.v. wat ik van de trailer zag had ik wel meer van alles verwacht (spanning, verhaal, actie). Ook had ik het origineel nog in mijn hoofd. Vond het een veel te sloom en leeg vervolg. Ook jammer dat men het tamelijk voorspelbaar maakt (zó voorspelbaar dat je wel snapt dat er een twist in moet zitten). Het geluid is herrie, de film heeft van alles een beetje van het origineel (een beetje de sfeer, een beetje de looks, een beetje Ford...) maar nergens van voldoende. CGI was ook niet van het niveau dat je van zo'n film zou verwachten. Humor is ook de grote afwezige, nergens te bekennen. Over de hele linie vond ik de film ondermaats, gemiste kans.

De absurd hoge score op MM en Imdb helpt ook niet om de verwachtingen vooraf flink omlaag bij te stellen . Dus helaas uitgelopen op een flinke teleurstelling.

avatar van wwelover

wwelover

Fantastische filmervaring, zeker in IMAX de moeite waard. Moet ook eerlijk zijn dat deze film mij meer deed dan Blade Runner uit '82. Wat natuurlijk ook gewoon een goede film is. Maar ik heb echt genoten van alles. De sfeer, de look (briljante cinematografie), de muziek (wauw), het verhaal en de cast. Ook erg onder de indruk van Sylvia Hoeks. Wat een kickass vrouw is dat zeg. Niet zo'n zin om een een lang verhaal te typen. Maar heel erg genoten en de lange speelduur vloog voorbij.

Basto schreef:

Wellicht moet je het origineel nog eens beter bekijken...

Toevallig eergisteren gezien. Wat dan? Toch geen flauw gedoe over het een robot noemen...

avatar van AC1

AC1

arno74 schreef:

(spanning, verhaal, actie).

Oei, de eerste niet gezien? Dat staat nu ook niet echt bekend voor de dingen die je verlangt en opnoemt.

AC1 schreef:

Jawel, maar daar miste ik het niet, die film was in evenwicht, en hier mis ik van alles en nog wat, inclusief dat. Dit is véél te sloom, en te lang, en te leeg.

avatar van Canon1967

Canon1967

Ik heb Blade Runner in 1983 gezien en weet nog dat ik echt onder de indruk was bij het buitengaan van de bioscoop.

Alleen al het verhaal heb ik pas echt begrepen na enkele malen de film te hebben gezien door de jaren heen.

De indringende sfeer (zonder alle special effects van vandaag), de fijne muziek van Vangelis, het acteerwerk...het plaatje klopte helemaal zonder veel woorden.

Ik heb vandaag nogmaals de originele film bekeken alvorens naar Blade Runner 2049 te gaan kijken

In dezelfde bioscoop als 34 jaar geleden en zelfs in dezelfde zaal....

Mijn gevoel nu was eerder overwelming, maar dan van het bombastische, commerciële en de totaal overheersende muziek.

Hoe men een steengoed gegeven zo kan verknallen blijft voor mij een raadsel.

Waar in de eerste baanbrekende vernieuwing werd gebracht en waar je als het ware in die wereld werd gekatapulteerd, wordt je er hier brutaal ingeduwd en wakker gehouden met bombastische muziek die nergens het niveau van Vangelis haalt.

Ik heb er lang naar uitgekeken, maar ben ontgoocheld de zaal uitgestapt.

Dit is de zoveelste sequel die weer eens zal uitgemolken worden tot op de draad en thuishoort in het rijtje van alle andere puur commerciële sequels zonder enige diepgang of zonder enige vernieuwing.

avatar van Basto

Basto

• 11974 berichten

Macmanus schreef:

Kijk m nog maar eens... Waar droomt Deckard over?

avatar van bombario

bombario

Net terug uit de bioscoop en ik weet nog steeds niet waar ik naar heb zitten kijken. Fascinerend, to say the least. Ik ga hem binnenkort nog een keer kijken en hopelijk ben ik er dan uit.

avatar van pierre18

pierre18

Weer zo'n enorme tegenvaller. Blade Runner? En de film is zo traag als een slak. Slaapverwekkende scenes die onsamenhangend zijn met lijzig geklets van enkele acteurs. Vreselijk. En ik had t kunnen voorspellen met deze regisseur, zijn eerdere producten vielen bij mij ook absoluut niet in de smaak. Ook hier weer vreselijke bombastische muziek die zoveel afbreuk doet. De film had ook gewoon in 100 min gekund m.I.

Twee sterren voor het spel van mw Hoeks

Basto schreef:

Kijk m nog maar eens... Waar droomt Deckard over?

Dat is toch nog steeds geen feit? Lees nog wel meer theorien over die eenhoorn. Blijft ook wat gek dat hij wel ouder kan worden. Maar verder zou je toch denken dat een nieuwer exemplaar sterker is. Maar dit is afleidend van het punt dat ik maak.

Hier zien we een cliché. Zit hij achter de bank, nee, ow hij komt van de andere kant opeens! Oei! Dat werkte bij mij niet. Vond ik gezien de gehele sfeer van de film te cliche hollywood en voorspelbaar. Rond het of snel af of verzin een slimmere scene die langzaam is. De scene dat Gosling kijkt naar de hologram van zijn geliefde is daarentegen wel sterk en mooi en mag duren want het geeft je feels!

avatar van danuz

danuz

Moet zeggen dat ik de hele lijn rond de Armas wat too much vond. Een extra filosofisch lijntje bovenop een toch al zo pompeuze en gewichtige main story line. De liefdesscene vond ik daarom ook teveel in your face. De shoot-out met Ford was qua opzet redelijk cliche inderdaad, maar de uitwerking vond ik wel fijn off beat met die flikkerende hologrammen enzo.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

CorvisChristi schreef:

Ging je er met een bepaalde verwachting heen?

Zoals IEDERE bezoeker van deze film, toch? NATUURLIJK ga je er met een bepaalde verwachting heen!

danuz schreef:

Had daar weinig moeite mee. Misschien omdat Armas ook wel een leuke verschijning is.

Ja off beat. Dat kun je het noemen. Ikzelf vond het eigenlijk gewoon te onnodig loom ondanks een geinig setting. Hoewel ik geen Elvis fan ben. Zal wel waarheid getrouw zijn dat we over 30 jaar nog worden lastig gevallen met hem

arno74

Die hele toekomstlook daar is niet over nagedacht zoals in het origineel. Alles is juist heel erg jaren '80 om de sfeer van het origineel wat terug te halen. 2049 is nergens te bekkenen anders dan een cliché post-apocalyptisch toekomstbeeld. Ook dat is niets vernieuwends wat andere films niet hadden, en de liefdesscene is gekopieerd uit Her (2013).

avatar van SunChaser

SunChaser

Deel 1 vond ik niet om doorheen te komen. Ik ga nu naar deel 2 omdat ik toch een Pathepas heb maar ben bang dat deze te lang is.

SunChaser schreef:

Neem koffie mee, of oordopjes om tussendoor even een uurtje te slapen

avatar van Mikemans

Mikemans

Alles klopt in deze film. Een ware film noir detective story. Kom je voor actie, ga dan naar een andere film zoals Kingsman. Dit is een niveau hoger mensen. Ja, je moet je hersenen een keer gebruiken.

Visueel een pareltje, de regisseur weet elk moment goed te filmen. Het verhaal is krachtig en volgt het Blade Runner verhaal uit '82 mooi op. De soundtrack heeft een update gekregen met mooie elementen van Vangelis uit '82.

Weten velen wel dat de scene met Batista en Gosling officieel in de eerste Blade Runner zat? De eerste schrijver kreeg het niet voor elkaar om het erin te plaatsen in '82, maar achteraf heeft ie toch zijn zin gekregen in dit deel.

Ik ging met een glimlach de bios uit.

Mikemans schreef:
De vergelijking met film noir daar kan ik nog in komen, maar... Van hoger niveau? Je moet je hersenen gebruiken?

Waarvoor? Het plot bestaat amper uit een zinnetje, en het enige wat voor spanning kon zorgen (wie is het kind) wordt direct met een hint waar je niet omheen kunt om zeep geholpen. Het wordt zo overduidelijk gehint dat je wel kunt aanvoelen dat daarin een twist gaat komen. Dat een film traag is wil niet zeggen dat je er dus wel bij zal moeten nadenken . De film is sloom en je hoeft totaal niet na te denken, en dan val je zo in slaap... Alleen het geluid houdt dat soms tegen.

Mikemans schreef:

Ja, je moet je hersenen een keer gebruiken.

Waar dan?

avatar van De filosoof

De filosoof

pierre18 schreef:

Twee sterren voor het spel van mw Hoeks

Dat is ook precies mijn dilemma. Vorige films van deze regisseur waarover zo velen jubelden (Prisoners, Arrival) vond ik letterlijk slaapverwekkend en in geen enkel opzicht bijzonder, laat staan geweldig. Dus ik ben echt bang dat ik het - ervan uitgaande dat dit weer zo'n middelmatige, saaie film is - geen 163 minuten kan volhouden en halverwege in slaap val zodat ik de film niet eens een kans kan geven (zoals ik ook bij Arrival een zware strijd met mijzelf moest leveren om mijn ogen uberhaupt open te houden om de film af te kijken)...

avatar van AC1

AC1

Dat is drie keer na elkaar dat je hetzelfde zegt, filosoof. Ik val er zowaar van in slaap.

avatar van De filosoof

De filosoof

Sorry, ik zal proberen mezelf niet meer alsmaar te herhalen (het zal mijn narcistische karakter zijn).