Her (2013)

mijn stem
3,61
1727 stemmen

Verenigde Staten
Romantiek / Sciencefiction
126 minuten

geregisseerd door Spike Jonze
met Joaquin Phoenix, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson

Theodore (Joaquin Phoenix) is een eenzame schrijver. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Tot grote verbazing van Theodore ontspint zich een romantische relatie tussen hem en het besturingssysteem.

273 BERICHTEN 87 MENINGEN
zoeken in:
avatar van nadrin
4,5
0
Lief en wat zou ik graag die toekomst willen meemaken

avatar van stefan dias
4,5
1
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Hoe cool is deze film?
Mooi licht en sfeer. Design is af.
Gelukkig hinkt de film niet achterop. Je ziet heel veel mensen in zichzelf gekeerd naast elkaar heen lopen, maar gelukkig wordt daar niet prekerig over geoordeeld. Jonze vertelt zijn verhaal en Phoenix zet alweer een prachtvertolking neer. Eigenlijk een beetje jammer dat we zelf heel de tijd aan Scarlett moeten denken, want dat lijkt net het punt van deze film. Dat de identiteit geheel van 'fysiek' gespeend is. Zoals bij goede S.F. zijn er wel wat dingen om over door te denken en met sommige interpretaties ben ik het niet noodzakelijk eens, maar dat is dan ook helemaal niet erg.
Fantastische scène in het begin ook (en héél confronterend) met de seksuele fantasie over de zwangere vrouw die niks aan de fantasie overliet. En verrassend genoeg ook best wel erotiserend was, waar ik me dan weer heel ongemakkelijk over voelde. Sterk.
Op het einde dooft de film wel een beetje met een sisser, maar dat kon de pret ondertussen allang niet meer sussen.

avatar van nadrin
4,5
0
Nogmaals bekeken en mijn eerste score was veel te laag wordt nu 4,5. Een prachtig liefdesverhaal

5,0
0
Gewoon erg goed: origineel bedacht mooi liefdesverhaal.

avatar van Roger Thornhill
4,5
1
Prachtige film waarbij ik geen enkele moeite had om me te verplaatsen in Theodore's gevoelens en reacties. Ik blijf me echter toch afvragen hoe ik Sam's aantrekkingskracht zou ervaren als haar teksten waren ingesproken door een neutralere actrice: ongetwijfeld vormt het geluid van iemands stem een (misschien wel heel belangrijk) onderdeel van de aan- of afwezigheid van haar (of zijn) charme, maar door de keuze te maken voor de stem van een actrice die zo sexy is en die bij mij als mannelijke kijker onwillekeurig de associatie met uitbundige lijfelijkheid oproept (om het maar eens netjes te formuleren) kan ik al een stuk makkelijker met deze fantasie meegaan. Zou het ook werken met een hese raspende stem? (Intrigerend, een mogelijk alternatief scenario: wat als een mannelijk OS verliefd zou worden op een hetero-man?)

avatar van Into the Movie
5,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Geweldige film! Vooral in combinatie met muziek (piano) is deze een lust voor het oog! Iemand ook benieuwd wanneer een avatar tijdens het spelen met jou in discussie gaat?

avatar van Walter White
0,5
1
Een hele stomme en saaie film was dit had na 30 min in slaap gevallen daarna toen ik wakker werd.
Wist ik niet meer waar ik was en na 10 min wist ik eindelijk weer dat ik gewoon thuis was op de bank in de woonkamer.
Ben tot conclusie gekomen dat dit film me hersenen helemaal besmet maakte door een virus dat de film veroorzaakte door de verhaal die heel moeilijk te begrijpen was. Me kleine hersencellen konden het niet aan waardoor ik in coma raakte.

Ik lees hier de commentaren dat de muziek goed was daarvoor hoeft ik niet deze film te zien.
En dat het romantische film is snap ik niet zo misschien omdat ik de film niet helemaal gezien heb.
Als je mij vraagt wat echt romantisch is dat je iemand aan kan raken en niet dat je tegen iemand zit praten die helemaal niet is of niet bestaat. Nou dat vind ik 0.0000% niks romantisch aan maar oke mensen die dat wel vinden mag wel vind ik.

Het is heel jammer en zonde van tijd terwijl er wel goede acteurs in de film spelen.
Oke heb niet hele film gezien namelijk zo goed vond ik het nou ook weer niet als je leest wie er in spelen verwacht je meer van.
Het spijt me van me eigen kritiek op deze film. Veel mensen zouden denken wat praat hij nou over maar ja het heeft me niet helemaal geraakt dat mag wel gezegd worden.

avatar van Zwolle84
4,5
0
Walter White schreef:
Als je mij vraagt wat echt romantisch is dat je iemand aan kan raken en niet dat je tegen iemand zit praten die helemaal niet is of niet bestaat. Nou dat vind ik 0.0000% niks romantisch aan maar oke mensen dat wel vinden mag best.


In ieder geval goed dat de film de kernvraag bij je heeft opgeroepen. Wel jammer dat je een film beoordeelt die je slechts gedeeltelijk hebt gezien. Misschien nog eens proberen als je minder vermoeid bent?

avatar van Walter White
0,5
0

Kort maar krachtig

avatar van milannn
4,0
1

Met alle respect, je mag best leren hoe je een beetje moet schrijven, er klopt helemaal niks van.

0,5 stemmen bij een dergelijke film vind ik zo'n onzin. Objectief gezien kan dat helemaal niet. Alleen de visuals, het acteerwerk, de muziek e.d. verdienen al meer. Zelfs als je het verder helemaal niks vindt.

Daarnaast, hoe kan je in godsnaam 0,5 stemmen als je maar een halfuur hebt gezien? Jouw stem zou verwijderd moeten worden...

avatar van Walter White
0,5
0
milannn schreef:
(quote)

Met alle respect, je mag best leren hoe je een beetje moet schrijven, er klopt helemaal niks van.

0,5 stemmen bij een dergelijke film vind ik zo'n onzin. Objectief gezien kan dat helemaal niet. Alleen de visuals, het acteerwerk, de muziek e.d. verdienen al meer. Zelfs als je het verder helemaal niks vindt.

Daarnaast, hoe kan je in godsnaam 0,5 stemmen als je maar een halfuur hebt gezien? Jouw stem zou verwijderd moeten worden...


Ik zelf vond het een saaie film daarom was ik binnen half uur in slaap gevallen.
Bij mij maakt niet uit hoe moe ik ben als het goede film is kijk ik het gewoon af als het goed is en de moeite waard bij deze had ik dat totaal niet. Heb er betere films gezien dan deze dat is mijn mening gelukkig.

avatar van SmackItUp
4,5
0
Best uniek romantiekfilmpje, maar het is absoluut goed in wat het wil doen, emotioneren. Wat een overdonderend geheel. Je voelt gewoon mee met de personages, ook al is 1 ervan een besturingssysteem. Dat maakt het juist nog knapper. Phoenix speelt fantastisch als Theodore, en de stem van Johansson is echt perfect gekozen. Dit moet haast wel een van de beste romantische films zijn die ik tot nu toe heb gezien. Het enige minpuntje dat ik zou kunnen noemen is dat Samantha op den duur niet echt meer functioneert als een besturingssysteem, maar meer als een mens. Het is haar taak om hem te helpen bij alles wat nodig is en op het einde maakt zij alleen maar zelf de beslissingen. Maar ach, wie ben ik om daar over te zeiken? 4,5*

avatar van IH88
3,5
1
“I think anybody who falls in love is a freak. It's a crazy thing to do. It's kind of like a form of socially acceptable insanity.”

Gemengde gevoelens. Aan de ene kant heeft Her heel veel om van te genieten. De prachtige cinematografie, Joaquin Phoenix op zijn best, de zwoele stem van Johansson en natuurlijk het interessante verhaal. Een relatie aangaan met een zelfbewust besturingssysteem is nu nog toekomstmuziek maar zou in de toekomst best wel eens mogelijk kunnen zijn. Regisseur Jonze heeft hier kritiek op maar weet zijn personages wel oprecht en geloofwaardig te houden. Het grootste compliment dat ik de film kan geven, is dat ik er ook helemaal in meeging. Op een gegeven moment vond ik het zelfs normaal worden. Erg knap.

Dat kan natuurlijk ook door de stem van Johansson komen waar ik dan direct haar gezicht en lichaam bij zie. Ik vraag me af of het ook had gewerkt als het een stem was geweest van een onbekende actrice (of acteur?). De film begint heel erg goed maar raakt wel snel door zijn ideeën heen. De band tussen Theodore en Samantha wordt goed opgetuigd maar op een gegeven moment wordt het wel wat langdradig en een herhalingsoefening. Na die scene in het vakantiehuisje in de sneeuw wordt het verhaal ook wat snel afgeraffeld. Opeens heeft Samantha allerlei problemen en bezwaren die voor die tijd niet bestonden. Maar goed, Phoenix, Johansson en de prachtige cinematografie weten het lang interessant te houden.

avatar van kissyfur
4,0
1
In een woord: etherisch. Heeft de potentie om naar de 4,5 sterren te gaan.

avatar van TornadoEF5
3,0
0
Herzien, en hoewel dit een goede film is kan deze me niet voor de volle speelduur boeien. Het begin is erg goed, maar na een dik halfuur wordt het gewoon minder interessant, en dat heb ik voor de tweede keer op een rij. Ik weet niet waaraan het ligt, maar ik heb het gevoel dat deze film ietwat te braafjes is, en me te weinig prikkelt om nadien vol interesse de film nog te volgen. Ik denk dat de hoofdreden het gebrek aan voeling met het hoofdpersonage is, en dat ik zijn motivatie ook vaak gewoon niet versta of begrijp. De film moet zich ook in allerlei bochten wringen om die "romance" ook mogelijk te maken. Ik heb verder ook niets met de acteur Joaquin Phoenix alsook Scarlett Johansson (en al zeker niet wanneer ze niet in beeld komt). Ik laat deze wel op 3,5* staan, maar het zal nu eerder een lage drie-en-een-half zijn, dan een ruime.

avatar van joolstein
4,5
0
Ook na het her-kijken van deze film blijft het ijzersterk. De romantische relatie tussen Theodore en het besturingssysteem is zo prachtig in beeld gebracht. In niets doet die onder voor een echte relatie: vlinders in je buik, elkaar willen 'horen', het aftasten van elkaar, jaloezie en in dit geval dan ook uit elkaar gaan en elkaar loslaten. Maar natuurlijk is er ook de vraag is dit een echte relatie, kan je een relatie hebben met een computer. Actueel, origineel, romantisch, een lach en een traan gewoonweg een heerlijke film. De bijna enige rol wordt gespeeld door Joaquin Phoenix en hij zet een super rol neer als Theodore Twombly. (what's in the name) Echt een prima prestatie! Verder is de tweede rol niet anders dan de opwindende stem van Samantha ingesproken door Scarlett Johansson. De enige die ook nog iets van doen had was Amy Adams. Regisseur Spike Jonze heeft een uniek talent voor bijzondere films. Die ik over en over kan bekijken.

3,5
0
Dit is een film die je ofwel inpalmt of je afstoot. Het is tenslotte een ontroerend liefdesverhaal.
Nog (?) SF.
Liefde is wat telt in het leven. Deze stelling wordt hier nog maar eens ten .
Je kunt best verliefd worden op een stem, maar als die stem alleen maar een stem is, wat dan?
"Iedereen die verliefd wordt is een freak. Het is idioot om te doen. Het is en vorm van sociaal aanvaardbare gestoordheid." (een citaat uit de film)
Prachtige vertolking van Joaquin Phoenix. En ... de stem van Scarlett Johansson is goddelijk.

avatar van n00r
 
0
Romantiek + SF?

avatar van Cikx
4,5
0
n00r schreef:
Romantiek + SF?

Ja, maar verwacht niet dat het zich in de ruimte afspeelt oid.

avatar van n00r
 
0
Cikx schreef:
(quote)

Ja, maar verwacht niet dat het zich in de ruimte afspeelt oid.

Nee nee, dat dacht ik al

avatar van Nicholas
3,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Allereerst: prachtig geschoten en in beeld gebracht. Apart dat grote gedeeltes gewoon zijn opgenomen in LA, want daar zag het bepaald niet naar uit.

"Her" laat je nadenken over wat nu echt is. Wat liefde is, wat houden van is. Hoe belangrijk het fysieke aspect is en hoe ver je komt met alleen woorden. En toegegeven, in fases kan ik me enigszins inleven in Phoenix' karakter. Anderzijds blijft er continu dat besef dat je aan het praten bent met een stuk software, hoe ingenieus dat dan ook wel niet in elkaar is gezet.

Ik denk dat de manier waarop je de film in gaat, hoe je in het leven staat en welke ervaringen je hebt opgedaan, een uitwerking krijgen in de kern van de film en wat jij denkt dat er nu precies gebeurt aan het einde.
De filosofische boodschap waarmee Samantha komt aan het einde van de film wil er bij mij bijvoorbeeld niet in. Ik ga niet mee in de hyper ontwikkelde machines die zich voortaan bewegen buiten de grenzen van waar binnen de mensheid iets kunnen waarnemen en begrijpen.
Mijn ietwat cynische zelf houd het er op dat het OS1 systeem simpelweg ten einde is. De ontwikkelaar heeft het project, om welke reden dan ook, stop gezet.


De scène op het dak is wellicht een ander verhaal. In eerste instantie schreeuwde deze "zelfmoord" voor mij. Maar na het lezen van een aantal andere reacties ben ik daar toch wat op teruggekomen. Een andere verklaring zou namelijk zijn dat de 2 oude vrienden samen komen om het toch nogmaals te proberen. Zoals ik al zei, het einde laat veel over aan de kijker.

avatar van Noud
4,5
0
EIndelijk, eindelijk weer eens een mooie, heerlijke film gekeken. Duurde net iets te lang voor mij.

avatar van Endar
4,5
0
Fantastische film.

avatar van Fisico
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Prachtige film met een geweldige Phoenix en een sexy zwoele stem van Johansson die het helemaal afmaakt! Mooi decor van een prachtig LA, combi futuristisch met de sixties. Mooie ondersteunde muziek en en bovenal een interessant, boeiend en uniek verhaal.

Wat is liefde? Waarom word je verliefd? Wat is daarvoor nodig? Een soulmate of goed met elkaar kunnen praten, elkaar begrijpen, ... maar dat ene aspect tussen Theodore en Samantha ontbreekt: fysische aanraking! Al tracht ze ook daar een oplossing voor te vinden.
Emoties en gevoelens komen ook aan bod: genegenheid, geborgenheid, zelfs jaloezie. Ook boeiend om te zien dat OS enerzijds ingeburgerd is, maar eveneens door velen als freaky en guilty pleasure wordt aanzien. Welke normale man wordt er nu verliefd op zijn computer? Interessant om ook te zien hoe zijn relatie met een computer zijn reality life beïnvloedt en zelfs bij momenten zelfs op relationeel vlak destructief maakt.

Alles werd mooi in beeld gebracht en het verhaal verveelt niet. Mooi tempo en opbouw. Aangenaam verrast! Uiteraard moet je je wat inleven in het concept anders vind je het maar niets. Het einde doet me vermoeden dat OS1 op zijn einde loopt en er waarschijnlijk een OS2 ofzo op de markt zal komen, maar dat is mijn visie of verklaring. Het is alvast een open einde en dat is altijd fijn voor de kijker

avatar van Tarkus
1,0
0
Ondanks de goede cast, die het allemaal prima doen, met Joaquin Phoenix op kop, heeft deze film me niet kunnen bekoren.
Vond hem saai en langdradig.
Meer kan ik er niet over kwijt.
Ieder zijn smaak zeker he

4,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Eigenlijk een praatfilm en zo zie je maar dat ge op een computerstem kunt verliefd worden en dat die liefde niet onbeantwoord blijft.
In ieder geval een origineel concept waar het eigenlijk geamuseerd naar kijken is. Wie weet wat de toekomst ons nog brengt ?
Wat van in het begin opviel was de figuur van Joaquim Phoenix. Bij mij eerder bekend voor harde rollen, kwam er nu zo onherkenbaar braaf, vaderlijk, romantisch over. Een metamorfose, maar hij deed het goed. Beter dan Amy Adams die zo soapachtig flauw overkwam.

avatar van Pollypeachum1
1,0
0
Deze film heeft een record gevestigd: ik ben nog nooit zo vaak in slaap gevallen tijdens een film.

avatar van gondwana
1,0
0
Verschrikkelijk traag.

Joaquim hipster baadt in eigen depriness door onrealistische verwachtingen. Moet zelf weten

avatar van Crook
4,5
0
Stond al lang op m'n lijstje, gisteren eindelijk gezien. Prachtig. Wat een verschrikkelijk herkenbare dialogen, en wat een meesterlijke vertolking door Phoenix. Alle lof voor de cast sowieso, en voor Jonze, die hier iets heel bijzonders aflevert. Gegrepen van begin tot eind. 4.5*

 
0
Heerlijke film....beetje vaag ....is dit de toekomst ?

 
0
Heerlijke film....beetje vaag ....is dit de toekomst ?

avatar van horizons
3,5
0
Best leuke film met een heel erg onheilspellende gebeurtenis richting het einde. Het meest knappe aan de film is dat de liefde tussen mens en OS als normaal wordt neergezet, ook door de omgeving. Nergens word de kaart van belachelijkheid getrokken.... tot het moment je als kijker dat gaat doen.
Phoenix and Adams bieden gelukkig genoeg talent om de film fijn af te ronden.

avatar van Black Math
2,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Gezien in het vliegtuig, waar ik later ook Ghost in the Shell zag. Twee science fiction films met Scarlett Johansson, dat was ongepland. Her was in ieder geval wat lastiger te bekijken, want er waren geen ondertitels en Phoenix articuleert niet al te duidelijk, wat al lastig is zonder omgevingsgeluiden, maar toch heb ik het meeste wel meegekregen.

Dit is een typisch "Do Robots Dream of Electronic Sheep"-verhaaltje, waar ik al zoveel van heb gezien. Deze film gaat in het bijzonder in op liefde tussen mens en machine, maar ook wat dat betreft zijn er meerdere films en series over dat onderwerp. Nieuw voor mij was de twist, die je echter lang en breed zag aankomen, dat de machine de mens verlaat in plaats van andersom. Maar voor mijn gevoel niet echt een grote vernieuwing van een uitgekauwde formule. Eerder een variatie op een welbekend thema.

Het tempo is erg laag, wat niet erg hoeft te zijn, maar hier zie je het einde al lang en breed aankomen, waardoor het erg gaat slepen. Wat ook niet helpt is dat Phoenix een bijzonder saai personage weet af te leveren. Visueel is er ook niet veel ter afleiding, want er wordt vooral geregistreerd en niet zozeer gecreëerd. De soundtrack was wel aardig, maar kan niet veel compenseren.

Kortom, het valt allemaal nogal tegen. En dat terwijl Jonze eerdere films behoorlijk interessant waren. Eindwaardering: 2*.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.