menu

Her (2013)

mijn stem
3,62 (1786)
1786 stemmen

Verenigde Staten
Romantiek / Sciencefiction
126 minuten

geregisseerd door Spike Jonze
met Joaquin Phoenix, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson

Theodore (Joaquin Phoenix) is een eenzame schrijver. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Tot grote verbazing van Theodore ontspint zich een romantische relatie tussen hem en het besturingssysteem.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=X2YDHt0tpQI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Heerlijke film....beetje vaag ....is dit de toekomst ?

avatar van horizons
3,5
Best leuke film met een heel erg onheilspellende gebeurtenis richting het einde. Het meest knappe aan de film is dat de liefde tussen mens en OS als normaal wordt neergezet, ook door de omgeving. Nergens word de kaart van belachelijkheid getrokken.... tot het moment je als kijker dat gaat doen.
Phoenix and Adams bieden gelukkig genoeg talent om de film fijn af te ronden.

avatar van Black Math
2,0
Gezien in het vliegtuig, waar ik later ook Ghost in the Shell zag. Twee science fiction films met Scarlett Johansson, dat was ongepland. Her was in ieder geval wat lastiger te bekijken, want er waren geen ondertitels en Phoenix articuleert niet al te duidelijk, wat al lastig is zonder omgevingsgeluiden, maar toch heb ik het meeste wel meegekregen.

Dit is een typisch "Do Robots Dream of Electronic Sheep"-verhaaltje, waar ik al zoveel van heb gezien. Deze film gaat in het bijzonder in op liefde tussen mens en machine, maar ook wat dat betreft zijn er meerdere films en series over dat onderwerp. Nieuw voor mij was de twist, die je echter lang en breed zag aankomen, dat de machine de mens verlaat in plaats van andersom. Maar voor mijn gevoel niet echt een grote vernieuwing van een uitgekauwde formule. Eerder een variatie op een welbekend thema.

Het tempo is erg laag, wat niet erg hoeft te zijn, maar hier zie je het einde al lang en breed aankomen, waardoor het erg gaat slepen. Wat ook niet helpt is dat Phoenix een bijzonder saai personage weet af te leveren. Visueel is er ook niet veel ter afleiding, want er wordt vooral geregistreerd en niet zozeer gecreëerd. De soundtrack was wel aardig, maar kan niet veel compenseren.

Kortom, het valt allemaal nogal tegen. En dat terwijl Jonze eerdere films behoorlijk interessant waren. Eindwaardering: 2*.

avatar van bobbee
4,5
Hele mooie en overtuigende film. De basis van dit verhaal en wat mij betreft de essentie van het leven dat we leiden is de opmerking van Samantha dat ons verleden een verhaal is. Zoals het web van een spin de manier is waarop de spin met de wereld omgaat, zo manifesteren wij ons in de wereld met ons web van woorden. En uit dat web construeren wij onszelf en ons leven. Niet opzettelijk of bewust, onze verhalen ontstaan vanzelf in de loop van de tijd. Er is geen plot, geen clou, geen wijze les te trekken. Uiteindelijk leveren die verhalen ons iets op: een autobiografie. Het verhaal van ons leven, geweven in de tijd die ons is gegeven. Maar niet wij weven die verhalen, de verhalen weven ons.

Dat uitgangspunt maakt dat we verliefd kunnen worden op alles wat ons boeit of aandacht schenkt. Virtueel of niet. We zagen het later in een heel andere vorm maar even intrigerend terug komen in Ex Machina. Onze geest is misschien wel net zo virtueel, of narratief dat we tot op zekere hoogte geen verschil zien of willen zien tussen echt en niet echt. De ultieme illusie.

De film slaagt er uitstekend in om dat besef tot ons door te laten dringen.

avatar van Bosdavid
4,5
Een heerlijke en prachtige film.
Fijn zacht van aard die met een aangename rust ademt, prachtig vormgegeven, buitengewoon mooi gefilmd en met een sterke soundtrack. Een van de meest favoriete films van het (voor mij) sterke filmjaar 2014.

avatar van Baboesjka
4,0
Mooie film. Niet doorsnee. Sterk camerawerk en acteerwerk, een dromerige sfeer en een heel speciaal verhaal. Ik vind Scarlett Johansson een goede keus voor de stem. Ik vind haar stem erg prettig en aantrekkelijk klinken. Ik wist tijdens het kijken nog niet dat het haar stem is en dat zie ik als een voordeel, want daardoor zag ik er geen gezicht bij. De film duurt lang, maar bleef mij boeien. 4*

4,0
Mooie film en een verhaal waar iedereen over na zou moeten denken.
Ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is dat het verhaal in deze film de realiteit is.
Alleen is het OS denk ik eerder een levensechte pop met een processor en een OS waar veel mensen hun leven mee zullen delen.
Heel veel mensen in mijn omgeving spenderen nu al de meeste tijd achter hun computer, iets wat mijzelf enorm tegenstaat.

avatar van mikey
3,5
Normaal gesproken wordt A.I. een Golem dat niet meer te handhaven is met slechts één doel: sales en macht en totale onderwerping van machteloze burgers, maar in dit geval is het een hippiemeisje dat baadt in haar liefde voor haar meester (een moderne Cyrano, ook badend in liefde). Extreem kitscherig verhaal is waarschijnlijk een cynische boodschap tegen de fake-wereld waarin smetteloosheid een belangrijke rol speelt. Een dystopie dat is vormgegeven als utopie (?) Kon me er prima mee vermaken.

Zat die meneer uit die clip van dirty vegas nou in deze film?

avatar van El ralpho
3,5
Get disconnected

Her heeft een liefdesverhaal dat aardig weg kijkt, wat niet in de laatste plaats komt door het acteerwerk van Phoenix en de niet zichtbare Johansson. Dit grimmige toekomstbeeld ligt nog niet eens zo ver van de huidige realiteit af: veel mensen leiden nu al een leven wat zich grotendeels op hun telefoonscherm afspeelt en het is slechts een kwestie van tijd voordat sekspoppen betaalbaarder worden en de mens ook buiten het seksuele aspect kan gaan behagen. Toen Her in 2013 uitkwam werd hier al handig op ingespeeld, maar vandaag de dag begint het al enigszins achterhaald aan te voelen, omdat we midden in de weg ernaartoe zitten.

Het verhaal is sterk maar bekend, en gaat daarom te lang door. De boodschap is krachtig en helder: get disconnected, kom met elkaar in contact, en kom uit die bubbel (het gevaar van de steeds geavanceerdere technologieën). Deze boodschap wordt kracht bijgezet door te laten zien dat een machine wel degelijk kan kwetsen en dat de ''perfecte'' relatie niet bestaat. Maar luisteren we hier nog naar als de techniek straks daadwerkelijk zo ver is?

Een interessante vraag waar je over kan blijven filosoferen, en waar deze film een mooie aanleiding voor geeft. Hier waren alleen geen 2 uur voor nodig geweest.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:53 uur

geplaatst: vandaag om 04:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.