Shichinin no Samurai (1954)
Genre: Actie / Drama
Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)
Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍
Japan
Geregisseerd door: Akira Kurosawa
Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 26 juni 2025
Plot Shichinin no Samurai
"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."
Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.
Kikuchiyo
Shino
Rikichi's Wife
Manzô - Father of Shino
aegron
hmm wat vind ik van deze film?
Het is absoluut een leuk verhaal, orgineel en zo, maar ik vond het geen topverhaal.
Het overacting van meerdere acteurs gaat na een uurtje ook wel wat tegenstaan.
Toch bleef de film wel boeien. Ik denk dat ik nog maar eens wat andere kurosawa ga kijken.
Voorlopig 4*
Ramon K
Zucht... Dat is geen overacting......
aegron
Nou ja dat IS het misschien niet, maar voor mij (misschien als westerling, of whatever) LIJKT het er wel verdacht veel op.
Devastation HCT
Toppertje.
Het verhaal heeft wel iets leuks, de kijker wordt door Kurosawa gemanipuleerd zonder dat je het merkt, het is boeiend, zelfs voor nu geen cliché's.
Noodles
Voor de tweede keer gezien, ditmaal op dvd (de BFI uitgave). Wat een GE-WEL-DIGE film is dit toch. Humor, actie, drama; het zit er allemaal in. Fanatstische acteer-prestaties van vrijwel de gehele cast.
Persoonlijk vond ik deze scenes tot de betere behoren:
De samurai beschouwen een gevangen bandiet als prisoner of war en houden de boeren, die de bandiet willen afslachten, tegen. Maar als dan dat oude omaatje komt die haar wraak wil nemen laten ze haar en de boeren hun gang gaan.
De witte vlag die op zo'n heuvel geplaatst wordt nadat één van de samurai is begraven. Dit geeft iedereen weer spirit en geloof om de bandieten te verslaan.
Denk dat ik deze maar eens in mijn top 10 ga gooien....
Freud
Een erg knappe, indrukwekkende en geloofwaardige film die zijn klassiekerstatus zeker verdient. De uiteindelijke actiescenes vielen een beetje tegen, maar deze film moet het duidelijk toch meer hebben van de personages, die bijzonder knap en origineel uitgewerkt zijn. Filmisch vond ik hem minder sterk dan ik had verwacht, bovendien blijft het wel overduidelijk een 'oude film' (ondanks het feit dat ik de goed gerestaureerde volledige versie op groot scherm gezien heb) Dat kan een film soms een extra charmant karakter geven (bijvoorbeeld bij Chaplins Goldrush) maar hier haalde het een deel van het epische karakter onderuit. Toch blijft het een schitterende film, die ik nu 4 sterren geef, maar die waarschijnlijk nog wel een halfje zal oplopen binnenkort.
De GeuS
Een film waar ik van te voren veel van verwachte, aangezien ik "The magnificent seven" een zeer onderhoudende film vond en het origineel vaak stukken beter is als de "remake". Ben bang dat ik dat in dit geval niet kan zeggen. De karakteropbouw is in bij een enkeling van de Samurai erg goed en in het merendeel behoorlijk zwak. Alle 4 de dode samurai konden me eigenlijk op geen moment raken of enige emotie bij me oproepen. Het verhaal zelf begon sterk met de zoektocht naar huurlingen en de training van de dorpelingen, maar zwakte behoorlijk af naarmate het einde in zicht kwam. Ook het ontbreken van degelijke/spectaculaire (zwaard)gevechten tijdens het belegering vond ik een zwak punt; er werd een beetje wild in het rond gezwaaid met zwaarden en bamboestokken en dat was het wel zo ongeveer. Pluspunt vond ik de goedgeplaatste humor tijdens de eerste 2 uur van de film. Al met al kan ik toch niet verder komen dan 3 sterren en met een groot vraagteken bij de "klassieker" status....
mister blonde
De GeuS
Zag er persoonlijk niks bijzonders aan, maar goed, smaken verschillen. Ik ben ook wel benieuwd naar wat(en waarom) sommige MM-ers "spectaculaire" gevechten vinden bij deze film....
Menghini
Je had misschien meer iets van "the last samurai" verwacht?
Ramon K
De gehele finale misschien? Het rauwe realisme, de opspetterende modder, de grootse plensbui, de paarden die voor de camera razen, de valpartijen, het geklauter, een intense strijd op leven en dood, de cameravoering die die intensiteit zo goed naar het doek kan vertalen, de geweldige choreografie........?
En realisme. Niet die bullshit in bullit-time vol MTV-stijd met de ene special move na de andere, moves die uit een computerspelletje lijken te zijn gejat en gepaard gaan met een boel fx.....geen held die zonder schrammetje, zonder vrees en zonder de last van een enkele emotie de bandieten
even afslacht, maar intense doodstrijd, angstig, niet altijd even kundig, niet altijd even al te eerlijk (the goodguys prikken zo met zijn 7en een bandiet aan het stokje).......en dan zo energiek in beeld gebracht... fantastisch. En daar heeft de gehele tijdsgeest geen reet mee van doen.
De GeuS
Je vertelt het leuk, maar ik vond het alles behalve intens; het leek eerder alsof het dorp een makkie had aan de bende. Punten als geklauter en valpartijen kan ik verder weinig mee.
even afslacht, maar intense doodstrijd
Nu schiet je toch echt te ver door door overige aktiefilms af te doen met bullit-time bullshit. Ik ken genoeg andere films waar intens in wordt gevochten zonder special moves of andere "effecten".
in deze film zit naar mijn mening gewoon geen enkel intens gevecht; geen enkel man tot man gevecht, geen moment het idee of de spanning dat het dorp elk moment overlopen kan worden; alleen rommelige doden van telkens 2 (hoe vaak trap je erin) man die naar binnen worden gelokt. Het heet 7 samurai, maar het had net zo goed 2 samurai kunnen heten, aangezien 5 van de 7 samurai amper uit de verf komen in de film.
Diesel
De GeuS
Ik zal de enige wel zijn die het niet ziet, maar wat is er zo specifiek "intens" aan een van deze vechtscenes? Noem eens een voorbeeld als je wilt, want ik snap het echt niet. Er is geen enkele emotie te zien of te horen bij de vechtscenes.
Diesel
Intens..
Er is geen enkele emotie te zien of te horen bij de vechtscenes.
De GeuS
Zegt die uitdrukkingen op de gezichten van al die mensen je dan niets?
Nee, blijkbaar heb je iets gezien in de film wat ik niet zag....
mister blonde
De GeuS
Daar noem je misschien de enige stukjes die iets van de goede spanning en intensiteit bevatte; die samurai had wat mysterieus op dat moment, bracht er een bepaalde spanning in die er daarna nooit meer in kwam. De karakteropbouw ging van "perfect" naar "zwak" in het laatste deel van de film en als er dan ook nog eens goede gevechten ontbreken dan houd het voor mij op; Op het einde moest ik echt nadenken wie van de 7 samurai er ook alweer dood waren en het kon me eerlijk gezegd ook niet interesseren (op Kikuchiyo na, de enige met echt goede karakteropbouw).
Ook een X-aantal keren een aantal bandieten door het dorp zien rijden die achtervolgt worden door boeren ziet het merendeel misschien als "intens" maar ik vond het er na 2 keer knullig uitzien.
Knullig? Ga je schamen.
Vijf sterren, een van de beste films ooit.
De GeuS
Ja, behoorlijk knullig. En ik schaam me nergens voor, ik vind het alleen jammer en zonde van een verder goede film....
bioscoopzaal
Knullig was het zeker niet, soms wel wat gedateerd, zeker op het vlak van acteren. Maar dat vond ik alleen voordat Takashi Shimura op het scherm verscheen. Want wat heeft die man een uitstraling, ongelofelijk! Hij deed me eerlijk gezegd een beetje denken aan Morgan Freeman, nog zo'n acteur die enorm veel waardigheid en sereniteit uitstraalt. Maar ook Mifune is een plezier om naar te kijken, al is zijn acteerpresatie soms erg over de top. Gelukkig maakt dat lange zwaard hem toch nog cool.
Ik was ook erg verbaasd door de humor in de film. Niet alle grapjes komen even goed over (en zijn soms, vooral in het begin, onbedoeld), maar de stukken met Mifune op zijn paard, en met de stille samurai die zonder te verpinken een nacht wegblijft en terugkomt met een musket en de mededeling "twee man gesneuveld" is echt hilarisch.
Alleen naar het einde toe zit er ineens een dipje in de film, en wordt er naar mijn smaak iets té lang stilgestaan bij het subplot rond de dochter. Da's dan toch weer jammer, zeker omdat de rest van de film in vliegende vaart wordt verteld. Maar al bij al is dit toch echt een bijzonder vermakelijke, spannende en vooral invloedrijke avonturenfilm.
4 sterren.
Dank je!
Your loss.
Niet echt. Het veertigtal bandieten heeft paarden, gevechtsuitrusting en gevechtservaring. De zeven samurai krijgen wel de hulp van een groot aantal boeren, maar zij zijn nagenoeg onervaren, hebben slechts bamboesperen tot hun beschikking en hebben geen paarden. Een eerlijke strijd op papier denk ik, maar ook al zou dat niet zo zijn........maakt dat de actie minder intens?
De valpartijen, het geklauter door de modder, een Mifune die even van zwaard wisselt...... details die allemaal bijdragen aan het ongekend realisme. Het maakt de kijkervaring intenser. Het beeld is constant in beweging. Alles en iedereen wordt met de camera gevolgd, een perfect ritme, een perfecte pacing, schitterende editing.
Mifune die achter een ruiter aan rent, Mifune slaat er 1 van zijn paard, shot van een vallende bandiet in de modder, shot van Mifune die doorrent en uitglijdt in de modder, shot van allerlei benen van mensen in modder, shot van paardenpoten in beweging, hoefgetrappel op de soundtrack, een hoop geschreeuw, een Mifune die weer eens uitglijdt in zijn enhousiasme.....hij staat weer op, rent verder, dat beeld gaat weer op in Shimura die zijn boog spant, de pijl vliegt, shot van bandiet die geraakt wordt, weer een shot van paardenpoten, rennende mensen, verbeten gezichten, een shot vanuit het gezichtsveld van de vrouwen in een aparte hut.........
En dat allemaal in zo'n rap tempo, zo dramatisch, zo energiek, zo intens. Snap echt niet dat je die intensiteit niet ervaren hebt. Hoort bij de beste scene's uit de filmgeschiedenis.
Ik ken niet veel eigentijdse films die zulke intense actiescene's bevatten (op het vroegere werk van John Woo na, ook nog eens een regisseur die immer deze actiescene van Kurosawa bekijkt voordat ie met filmen aanvangt) als die in Seven Samurai. Maar een actiescene zoals in Heat vind ik ook goed hoor. Maar dat hele bullit-time gebeuren (dat overigens niet elke film van deze tijd 'siert') kan me gestolen worden. Ik heb trouwens toch niet beweerd dat elke film van nu CGI in de actiescene's verwerkt?
Dat is serieus vette pech voor jou.

Rommelige doden? Realisme noemen ze dat.
Denk nu even na: waarom komen die bandieten steeds op dezelfde weg terug terwijl het steeds is foutgegaan? Het antwoord is simpel: vreselijke honger. Die bandieten hebben, net zoals de boeren en de samurai, helemaal niets en willen kost wat kost aan eten komen. Daarom blijven ze maar komen. Ze hebben niets te verliezen.
Onzin. Die twee karakters (Mifune en Shimura neem ik aan) domineren je geheugen omdat het de meest interessante en memorabele karakters zijn. De rest is absoluut niet minder uitgewerkt maar ze spreken je minder aan. Volkomen logisch hoor. Dat zal voor de meeste kijkers zo werken. In ieder geval zes karakters hebben een schitterend uitgewerkte individualiteit: de leider, de olijkerd, de jongeling, de oude krijgsmaat, de meesterzwaardvechter, en de boerenzoon. De zevende blinkt uit in middelmatigheid ja.

Shimura's karakter blijft mij het meest bij omdat ie de eervolle code van de samurai volgt (en dat interesseert me). Zo ook het karakter van Mifune. Die is het meest complex, het meest aanwezig, het lolligst en bewerkstelligt de meeste dramatiek. Maar dat betekent niet dat de rest van de karakters geen aandacht heeft gekregen. Thema's als meester- leerling, de tocht naar volwassenheid, de sociale clashes etc: het kan allemaal niet slagen zonder sterke personages. Ik denk dat Seven Samurai (en zijn uiteenlopende personages) model heeft gestaan voor veel latere films waarin een groep individuen een gemeenschappelijk doel nastreeft.
Dank je!
Graag gedaan....
Tja, niet echt. Je vindt het mooi of je vindt het niet mooi....
Zoals je het nu vertelt klinkt het inderdaad als intens, maar dat vond ik op het scherm niet overkomen.
Ik vond het ook niet slecht, maar ook zeker niet bijzonder....
Dat is serieus vette pech voor jou.
Dat misschien wel, ik vond het echt een domper op een veelbelovende film(eerste 2 uur).
Als je niks te verliezen hebt, laat je niet telkens 2 man achter in het dorp waar alleen een aantal boeren met bamboestokken je de weg versperren (als ik bendeleider was....
Onzin, (laat ik het woord ook maar eens gebruiken) van de 4 gedode Samurai deden er bij 3 hun dood me geen moment wat, en dat is voor mij toch een teken dat de karakters me niet geraakt hebben of onvoldoende zijn uitgewerkt.
Ramon K
)Maar dat wordt toch ook niet met opzet gedaan?
Dat zal best.
Dat weiger ik te geloven na vele kijkbeurten (die allemaal zeer intens waren), na het lezen van Donald Richie's 'The Films of Akira Kurosawa', alle lof van critici en bekende regisseurs, analyses door critici, een 4.12 notering op MM, vele top 10 noteringen in 'greatest movies' lijstjes wereldwijd, remakes, duidelijke overeenkomsten tussen personages van andere soortgelijke films en de personages van Kurosawa's meesterwerk.......
Dat het je niet pakt, daar heb ik dikke vrede mee hoor.

Maar je zult toch flink moeten uitpakken met voorbeelden van de slechte uitwerking van de karakters in Seven Samurai als je mij wilt overtuigen van deze zogenaamde slechte uitwerking.
as
[quote]Ramon K schreef:
En ook zeer zeker mij. Een slechte uitwerking in de films van Kurasawa zul je niet tegen komen.
De GeuS
Dat het je niet pakt, daar heb ik dikke vrede mee hoor.
Ik weet ook wel dat ik een redelijke uitzondering ben bij deze film, gezien het gemiddelde hier en op IMDB, maar ik ga niet meepraten alleen omdat het hier een "klassieker " betreft. Laat ik het dan geen slechte uitwerking noemen, maar een voor mij persoonlijk niet interessante uitwerking....
Ramon K
Ik wil je ook absoluut niets opdringen hoor, maar ik was die klacht eigenlijk nog nooit in een review tegengekomen en derhalve was ik benieuwd. Ook over uitwerking kun je discussieren natuurlijk.

'Seven Samurai' komt eindelijk uit in 4K: 'Duidelijk dat latere films waar ik altijd van genoten heb hier inspiratie uit putten'

The Godfather: Part II
Misdaad, 1974