Shichinin no Samurai (1954)
Genre: Actie / Drama
Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)
Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍
Japan
Geregisseerd door: Akira Kurosawa
Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 26 juni 2025
Plot Shichinin no Samurai
"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."
Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.
Kikuchiyo
Katsushiro Okamoto
Shino
Rikichi's Wife
Manzô - Father of Shino
Scheelt wellicht dat ik al wat Japanse films achter de kiezen had voordat ik deze zag, en meteen op 5!
Ik vind dat uit deze film ook enorm veel mensenkennis van de regisseur blijkt. Zo mooi de gevoeligheden van ieder karakter weergegeven, dat kunnen maar weinigen.
Goodfella
Ik snap niet dat veel mensen problemen hebben met Kikuchiyo (en trouwens ook Tajomaru in Rashomon).
Ik wel. Accepteerde jij die manier van acteren wel meteen dan? Ik had zelf minstens een film of 5 nodig om er doorheen te prikken als het ware. Nu moet ik eigenlijk die films weer herzien om ze op waarde te kunnen schatten
Toen Alexander en ik vorige maand na Zatoichi wat na stonden te praten kwam er ook een vrouw naar ons toe die weinig begreep van al dat overdreven gedoe
. Vind dit zelf een heel begrijpelijke reactie als je ziet dat de gemiddelde kijker alleen maar westers spul gewend is.
Maar hoe zou het toch komen dat die Aziaten (en dan toch met name Japanners geloof ik) zich zo extreem uiten in films? Die superexpressive acteerstijl uit veel Kurosawa's tegenover het superingetogen ("contactgestoorde") spel in bijvoorbeeld The Isle en Dolls. Ik begin de Japanse film(cultuur) steeds fascinerender te vinden in ieder geval!
FisherKing
Raar enigzins, Kurosawa en Kitano bereikte een bijzonder klein publiek met hun films in Japan. Zaitochi is het enige succesnummer eigenlijk in Japan.
JayLunar
Seven Samurai, Rashômon e.d. zijn period pieces, films die zich afspelen in een andere tijd, waarin bepaald gedrag (overdreven en superexpressief if you will) wellicht de standaard was (de individu was destijds ook belangrijker dan de groep). Het gedrag van de mens is in de loop van de jaren enorm veranderd; onder invloed van bijvoorbeeld de consumptiemaatschappij zijn we ons meer homogeen gaan gedragen.
Maar het is sowieso niet iets om Kurosawa in het bijzonder op af te rekenen. In zijn moderne films van bijvoorbeeld de tijd van eerdergenoemde films (begin jaren 50) wordt wel degelijk ingetogen en, naar onze (hedendaagse, westerse) maatstaven, normaal geacteerd.
Hobbes
Kurosawa was relatief onbekend doordat de critici vonden dat hij té amerikaans was, dacht ik. En Kitano is toch juist knettersberoemd in Japan door z'n stand-up comedy shows?
JayLunar
Hij was wel redelijk bekend hoor, alleen ondergewaardeerd in Japan (omdat zijn films iets te westers werden gevonden, maar dat moet nu ook weer niet opgeblazen worden).
Klopt, maar dat neemt niet weg dat de films die hij regisseerde geen grote kassuccessen werden (zijn het daar ook niet het type films voor).
Seven Samurai is trouwens één van Kitano's favoriete films
Ramon K
Serieus, mijn eerste Kurosawa was 'Seven Samurai' en ik was na het zien van deze film helemaal ondersteboven van het karakter Kikuchiyo. Na het zien van mijn tweede Kurosawa werd ik verliefd op Kurosawa en Mifune. Heb nooit problemen gehad met het expressief acteerwerk, ik bewonder het zelfs. (Rashomon en Seven Samurai zijn ook de enige Kurosawa's met zulk expressief acteerwerk denk ik.........andere rollen van Mifune zijn juist zeer ingetogen). Ik geloof ook niet dat Japanners zich in de regel extreem uiten in film eigenlijk. (Ozu, Kitano, Kobayashi........waarschijnlijk Mizoguchi). En dan was Kurosawa ook nog eens 'westers georienteerd'.......
bennie jolink
En niet te vergeten 'a bugs life' van pixar. Kwam er laatst achter dat die ook op 'the seven samurai' is gebaseerd
Vanaf 18 maart te zien in Filmmuseum Vondelpark (Amsterdam) en LUX (Nijmegen).
Daarna overal in het land.
'Overal' niet te letterlijk nemen natuurlijk. Welke bioscopen dat zijn, weet ik nu nog niet.
Specs:
35 mm – 1:1,33 – zwart/wit – mono – 204 minuten
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Redlop
50 jarig jubileum werd op het 'grote' doek bijgewoond door een select MM gezelschap.
Zeer indrukwekkend ...heel anders...epischer... dan Rashomon..wat mij niet echt kon boeien. Had niet gedacht dat de film bij vlagen ook grappig zou zijn.
In tegenstelling tot Redlop vond ik Rashomon fascinerender, maar ook dit was een mooie film.
Een groot spektakel dat rustig opbouwt tot een spetterende finale. Erg leuk was de vaak ondeugende humor.
En dan de finale. Erg mooi en meeslepend. Een knappe achtbaanrit waarin je behoorlijk meegesleept werd. wat kunnen regen en opspattende modder er toch mooi uitzien. En dan nog een erg mooie, gevoelige eindscene.
Ruim 4.0*
puck
Ik hou het nog even op 4,5... wellicht bij herziening een 5.
En ja, wat een geweldige humor heeft deze film!
Ramon K
Ik ben ook tevreden over kappeuter's missiewerk.
timbo_
kappeuter
vindt jij deze film van een veel hoger niveau dan Magnificent Seven, The want Shichinin no Samurai is bijna niet op dvd te krijgen en al zeker niet nederlands ondertiteld.
Tim
Mijn mening is wel niet zo gedistingeerd als die van Kapp
, maar ik vind deze film inderdaad veel beter dan The Magnificent Seven. Japan vs. western is sowieso aansprekender en het verhaal is ook beter uitgewerkt.
Hij komt in september in Nederland uit op dvd.
The Magnificent Seven ken ik enkel van naam, heb de film niet gezien.
Anatolia
Dit is mijn derde Kurosawa. Yume en Seven Samurai vind ik meesterlijk (de eerste staat nog steeds op nr. 1 in mijn top 10).
Maar waarom kan ik niet hetzelfde zeggen over Ran??
Wellicht lag het niet aan de film zelf, maar aan het feit dat ik er om 2 uur 's nachts mee begon en heel veel slaap had en het gezoem van de vhs, die van slechte kwaliteit was, me als een slaaplied in de oren klonk.
Seven Samurai is zoals gezegd dus meesterlijk, met verrassend goede humor. Ook het script mag er zijn.
Fabrice
In Juli in Maastricht op het witte doek - Lumière Cinema Maastricht !
Ik heb die film nog nooit gezien .. dus ik ben benieuwd.
Wat valt er nog te zeggen over deze moeder aller samoeraifilms? THE SEVEN SAMURAI van Akira ‘the Emperor’ Kurosawa is een onverbiddelijke klassieker die je minstens één keer in je leven op het grote doek gezien moet hebben. De dorpelingen van een arm boerengehucht schakelen de hulp in van zeven samoerai om de jaarlijkse plunderingen een halt toe te roepen. Kurosawa werkt rustig toe naar de klassieke finale in de stromende regen.
Lumière vertoont de dit jaar uitgebrachte, gerestaureerde kopie van THE SEVEN SAMURAI. (mv)
titan
Eindelijk eens gezien deze film. Hoewel het zeker geen slechte film is, zie ik de klassiekerstatus er niet aan af. Daarvoor is het verhaal gewoon niet bijzonder genoeg en het heeft ook geen uitwerking die ver boven het gemiddelde uitstijgt. 3*
titan
Wat is er dan zo bijzonder aan een verhaal waarin twee partijen tegen elkaar strijden? Er zaten wat mij betreft geen bijzondere verhaallijnen in. Daarnaast zijn de karakters van enkele samurais nauwelijks uitgewerkt, is de humor nogal belegen, het tempo veelal laag en de schreeuwerige dialogen (maar dat heb ik bij meer aziatische films) begonnen mij al gauw tegen te staan.
titan
I couldn't disagree more!
Is er niet ergens een topic op het forum waar ene kappeuter ten strijde trekt tegen het onnodig gebruik van de engelse taal? (straks gaan we allemaal denken dat het zo hoort of iets van die strekking)

'Seven Samurai' komt eindelijk uit in 4K: 'Duidelijk dat latere films waar ik altijd van genoten heb hier inspiratie uit putten'

The Godfather: Part II
Misdaad, 1974