• 9.372.683 stemmen

Shichinin no Samurai (1954)

Actie / Drama | 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Akira Kurosawa

Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 26 juni 2025

Plot Shichinin no Samurai

"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."

Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.

Kambei Shimada

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

gotti schreef:

totaal niet geërgerd aan Toshirô Mifune.

Mischien weer eens Rashomon kijken, en zien of je hem hierin nu ook goed vindt.

blabla schreef:

Mischien weer eens Rashomon kijken, en zien of je hem hierin nu ook goed vindt.

Rashomon heb ik een paar weken geleden nog gezien (vond hem hier dus heel irritant) en ik ben bang dat ik hem voorlopig ook niet weer zal zien. Over een jaartje of zo kijk ik hem nog wel eens.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Jammer, was leuk geweest als je deze nu ook mooi zou vinden.

avatar van gotti

Ach ja, als ik een film die ik niet zo goed vond vrij snel daarna weer ga kijken heb je grote kans dat ik hem niet goed blijf vinden (en ik wil natuurlijk geen blijvende ruzie met Ramon ). Maar als ik morgen seven samurai ga kijken heb je goeie kans dat ik hem beter zal gaan vinden.

ToNe

ik vind het acteerwerk van mifune juist zo expressief.

dit zijn de rollen die je bijblijven.

ik kan nl. geen andere struikrover/kruimeldief herinneren waar je over blijft praten. [en dit is dan een halve eeuw later]

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vind Toshiro Mifune de beste acteur ooit, gevolgd door Al Pacino, Humphrey Bogart en Jack Nicholson...

(Ben trouwens blij dat Gotti 4 sterren uit deelt aan deze film.....maar ik had je echt niet met huid en haar opgevreten hoor Gotti )

Ramon K schreef:

Ik vind Toshiro Mifune de beste acteur ooit

Copy that!

avatar van Wouter

dit kleine meesterwerkje van Kurosawa

Een klein meesterwerkje???

De film duurt 200 minuten! Een epos met schitterend camerawerk en een groots verhaal een klein meesterwerkje...?

avatar van gotti

Met een klein meesterwerkje, bedoelde ik een hele goeie film die bij mij bijna in het meesterwerken lijstje staat. Een klein(=bijna) meesterwerk dus. Dus klein heeft hier niets met de lengte van de film te maken.

avatar van yosemite44

yosemite44

Jordy schreef:

De film staat in de top-10 op imdb.com

dit is weer zo'n typisch geval van vertekening. de film heeft een 8.9 gemiddeld, maar zou je het gemiddelde pakken van de stemmen per geslacht, dan kom je op 8.2 en dus een heel stuk lagere top 100 notering.

avatar van Jordy

Jordy

waarom zou je dat doen?

avatar van yosemite44

yosemite44

omdat de gemiddelde imdb user (nb. niet perse stemmer) nu een lijst ziet met een bias erin; daardoor hebben de gemiddelden een lage externe validiteit. immers, de groep stemmers komt niet overeen met de groep users [edit]"Van de surfers was in mei 44,2 procent vrouwelijk"[/edit]. dit kan eenvoudig verholpen worden en maakt de gemiddelden een stuk eerlijker.

avatar van armitage

armitage

Ik denk dat mijn mening over deze film me noodzaakt tot de langste post die ik heb op deze site . Dus daar gaan we.

De ranking op deze site en ook de ranking op IMDB doet je met hoge verwachtingen aan de film beginnen. Een Japanse film die zowel hier al in Amerika kan rekenen op zoveel applaus, dat moet wel een bijzondere film zijn. Hij stond al lang te wachten, dus het moest er ook maar eens van komen.

Ik vond het echter eigenlijk maar matig. De film kon me van het begin af aan niet boeien. Tegen het einde heb ik de film zelfs moeten uitzitten, omdat je na twee uur kijken dan toch ook wel wilt weten hoe de film afloopt. Maar het verhaal vind ik toch erg voorspelbaar en onvoorstelbaar lang uitgesponnen. Nu snap ik wel dat de film vijftig jaar oud is, maar dat neemt niet weg dat ik me stierlijk heb zitten vervelen en ik vind dat ik dat tot uitdrukking mag laten komen in mijn waardering.

De akties vind ik ook vaak op het karikaturale uitgewerkt. Een bandiet doorlaten en dan springen er weer allemaal histerische Japanners voor, waar de bandieten dan uiteraard weer helemaal geen raad mee weten. Ook hier dient natuurlijk opgemerkt te worden dat de film vijftig jaar oud is, maar toch, erg geloofwaardig vond ik het allemaal niet. Verder vond ik dat rondspringende en sip kijkende mannetje ook buitengewoon vervelend optreden, net als de vaak erg voor de hand liggende grappen.

Ik weet dat ik probeer te zeggen: "Ik ben niet gek, de wereld is gek!", omdat de film bij vele duizenden mensen (IMDB) bewondering oogst, en ook hier op een enkele kijker na de film de hemel in wordt geprezen. De film is in mijn ogen echter in vijftig jaar een verouderd geheel te worden dat mij althans niet wist te boeien.

Aan de andere kant is het natuurlijk niet allemaal huilen met de pet op. Het optreden van de eerste twee samurai die worden gerecruteerd vind ik best goed en zij weten ook wel enige sympathie bij mij los te maken. En het camerawerk zal, neem ik aan van anderen hier, voor de tijd revolutionair zijn geweest. En ook de slotscene is knap gedaan, maar toch kan dat voor mij de film niet redden.

Al met al kom ik tot 2.5*

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

armitage schreef:

Nu snap ik wel dat de film vijftig jaar oud is, maar dat neemt niet weg dat ik me stierlijk heb zitten vervelen en ik vind dat ik dat tot uitdrukking mag laten komen in mijn waardering. (...) Ook hier dient natuurlijk opgemerkt te worden dat de film vijftig jaar oud is, maar toch, erg geloofwaardig vond ik het allemaal niet.

Wat is dat toch voor neiging van sommige mensen om problemen met een film aan de leeftijd toe te gaan schrijven? Dat Seven Samurai te traag is ben ik volledig met je eens, maar dat heeft niets te maken met het feit dat deze film uit 1954 stamt. In de jaren '50 zijn er trage en vlotte films gemaakt en in de jaren '90 zijn er trage en vlotte films gemaakt. Wel is het zo dat er vroeger wat meer aandacht was voor plot, en tegenwoordig wat meer voor effecten, maar dat staat hier even los van.

ToNe

Seven Samurai staat, als een complete filmervaring, als een rots.

Termen als verouderd, achterhaald en ouderwets kunnen nooit valide criteriapunten zijn om een film te bekritiseren.

En wat is geloofwaardig?

Is het ongeloofwaardig omdat je bloederiger of vlotter hebt gezien?

En achterhaald en verouderd?

Dat wil zeggen dat hetzelfde verhaal en thematiek (hoe kan dat nu verouderen?) in een moderne remake met een 'hedendaagse' context incl. flitsende soundtrack en choreografie jou misschien wel zou boeien? En vervang Juhei met een Jar Jar Brinks-figuur.

Ik durf met zekerheid te zeggen dat menig actiescene [zelfs in moderne cinema] de karikaturale status niet overstijgen.

Neem als simpele voorbeeld, de koele held die in z'n eentje een groep slechteriken kan overwinnen.

Sorry, maar dan is elke pre-70 film gedoemd.

avatar van armitage

armitage

ToNe schreef:

Daar denk ik toch anders over. Ik weet dat veel mensen films leggen tegen de meetlat van die tijd. Dus een jaren 50 film beoordeel je naar jaren 50 maatstaven. Ik doe dat niet. Als ik de film NU niet leuk vind, krijgt hij NU een beperkt aantal sterretjes. Kwestie van benadering, ieder zijn keus, niet.

En wat is geloofwaardig?
Is het ongeloofwaardig omdat je bloederiger of vlotter hebt gezien?

Dat maakt het juist eerder geloofwaardiger. Maar dat een tiental slecht bewapende Jappanners het winnen van 20 bandieten en 3 geweren, mwoh.

En achterhaald en verouderd?

Hier raak je de kern van het verhaal. Ik denk dat mij antwoord ja zou zijn, wellicht zou een remake me meer boeien. En als dat zo is, dan vind ik dat een betere film, omdat ik de film afweeg tegen mijn maatstaven en niet tegen die van mijn ouders. Wat niet wil zeggen dat ik oude film maar flut vind (zie verder).

Zeker, helemaal mee eens. Maar soms is het wel gewoon leuk
Sorry, maar dan is elke pre-70 film gedoemd.

Dat valt bij mij wel mee, met Once Upon a Time in the West (1968) en Casablanca (1942) in mijn top10 zijn er best oudere films die ik goed of zelfs vreselijk goed vind. Gelukkig mogen we hier allemaal een eigen mening over hebben .

avatar van mister blonde

mister blonde

gisteravond was het bijna zo ver. ik wilde deze film huren bij de plaatselijke videotheek. toen ik hem niet kon vinden, vroeg ik aan een videotheek-mannetje waar ik seven samurai kon vinden.

ouder dan 17 zal hij niet geweest zijn en verder dan het nieuwste dagfilmsrek, is hij blijkbaar ook nog nooit gelopen.

hij keek me vreemd aan en vroeg me tot twee maal toe mijn vraag te herhalen. hij had nog nooit van de film gehoord. ook het archief, waar hij zeker 10 minuten in bezig geweest is, was niet bekend met deze film. nou ja, dan maar een andere film. amelie! moest ik ook eindelijk maar eens zien.

zelfde verhaal.

toen ik hem op vriendelijke wijze vroeg, hoe hij aan de baan gekomen was, antwoordde hij; 'het is de videotheek van mijn oom.'

zucht. ik heb het pasje van de videotheek op de toonbank achtergelaten en ga me nu drie gemeentes verder maar eens ergens aanmelden.

avatar van De Knip

De Knip

mister blonde schreef:

Zul je zien: staat zijn zusje daar

avatar van starbright boy

Ik reis ook wekelijks 25 kilometer naar de videotheek uit frustratie met videoland.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Ik dacht em misschien op dvd te kunnen kopen. Is overal rond de 40 euro. beetje erg veel vind ik voor een dvd.

ToNe

dit is één van de [weinige] films waar de aanschaf uiteindelijk loont.

wereldcinema die in je collectie behoort.

imo, veel meer dan een 2 disc special edition director's cut uitgave van een gehypte middelmatige blockbuster van 30+ euro's.

de bfi-versie die ze bij play.com hebben is niet zo duur.

ik heb zelf een hk-import en de criterion-versie moet nog langs de douane

voor films die ik waardig acht, zal ik zeker moeite doen.

Daniel

lange film die nergens echt langdradig of saai wordt. alles zit erin: actie, humor en emotie.

om even op de dvd release terug te komen: als het puur om de beeldkwaliteit gaat is de japanse versie veruit de beste, criterion heeft wel commentaar tracks en optionele subs

Noodles

Wie kan me vertellen wat de beste dvd-versie van deze film is? De criterion of die versie wat op play te koop is? (zie o.a. al een verschil in tijdsduur...)

Noodles schreef:

ga voor de japanse versie, dat is qua beeld en geluidskwaliteit de allerbeste dacht ik, ik had zelf de criterion (heeft wel engelse subs en goede commentaartrack)

hier vind je meer info: http://207.136.67.23/film/dvdcompare/7sam/7samurai.jpg

Daniel

de prijs valt nu overigens best wel mee...

met de 1 pond korting link bij cdwow, kost ie nog maar 25 euro...

Daniel schreef:

met de 1 pond korting link bij cdwow, kost ie nog maar 25 euro...

Werkt die link nog steeds dan?

Noodles

Ik zag trouwens hier een goedkopere versie staan:

Hier zou je op ca. € 15 uitkomen. Dit is wel een regio 0, heeft iemand hier ervaring mee? Als ik het goed heb begrepen, spelen die gewoon op een regio 2 dvd-speler, toch?

avatar van FisherKing

FisherKing

Noodles schreef:

De meeste DVD's van Bergman zijn regio 0 en die spelen dus moeiteloos op alle mogelijke apparaten.

Hier is dezelfde die Noodles noemt trouwens nog wat goedkoper. Incl. verzendkosten € 6,54.

In de Weekly Cheap Sale staan nog een paar Kurosawaas.

[email protected] schreef:

Incl. verzendkosten € 6,54.

Dit is wel een zeer mooie aanbieding!!!

[email protected], heb je daar al eens eerder besteld?