• 9.373.071 stemmen

Shichinin no Samurai (1954)

Actie / Drama | 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Akira Kurosawa

Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 26 juni 2025

Plot Shichinin no Samurai

"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."

Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.

Kambei Shimada

Gorobei Katayama

Heihachi Hayashida

Katsushiro Okamoto

Rikichi's Wife

Manzô - Father of Shino

Noodles schreef:

Dit is wel een zeer mooie aanbieding!!!

[email protected], heb je daar al eens eerder besteld?

Ik heb er één keer besteld en kreeg het pakketje na zo'n 14 dagen.

Ramon K

Ik zou er wel ff heel goed over nadenken of je daar een Kurosawa bestelt........de Engelse subtitels op deze dvd's (Mei Ah) zijn TENENKROMMEND slecht! Ik heb er 9 gekocht en irriteer me nog elke keer! "I'm going to swim in the swimmingpool" wordt op deze dvd's waarschijnlijk vertaald naar "I goes wathering" en nee, dit is geen grapje. Ik raad je af daar Kurosawa's te bestellen. BFI heeft mooie versies uitgebracht (op Play.com oa) en die zijn misschien duur; je hebt wel waar voor je geld.

avatar van ToNe

ToNe

of:

"i'm just a homeless"

als katsushiro aan kambei vraagt of hij hem mag volgen...

om nog een exemplaar van seven samurai aan te schaffen is wel een beetje absurd, zelfs voor mijn doen.

maar het beeld is wel mooi op de japanse dvd.

avatar van starbright boy

Dankzij een 0.5 van ene ferryv uit de top 10 gedonderd vandaag. Verder stemde hij ook finding nemo flink omlaag met een 0.5.

Ramon K

Altijd maar weer films omlaag stemmen........Hebben jullie niks beters te doen??

Als ferryv een beetje kerel is..........onderbouw die stemmen dan even! Altijd hetzelfde geneuzel........

avatar van Goodfella

Goodfella

Er komt een Seven Samurai computergame. Een futuristische (!?) hack-and-slash game die dus -ze zeggen het zelf gelukkig al- 'losjes' is gebaseerd op deze film van Kurosawa.

Ramon, éérst een anti-stress pilletje nemen, dán pas reageren...

Ramon K

Een liter whiskey ook goed?

avatar van Phoenix

Phoenix

Als dat genoeg is.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Kwam dat spel ook niet voorbij bij Gamekings? Zo ja, dan vonden ze m wel dope. Zo nee, dan kan t nog gewoon een goed spel worden.

Deze film heb ik trouwens al eeuwen op de pc staan en door de 206 minuten heb ik nooit echt zin om m te kijken. Maar ja, aan het cijfer hier te zien zal ik wel moeten.

avatar van Goodfella

Goodfella

Werd vanavond inderdaad bij Gamekings even besproken. Ze roemden zelfs Kurosawa even! Hebben Boris & co. zo mogelijk nóg meer aanzien gekregen bij mij...

Ramon K schreef:

Een liter whiskey ook goed?

Niet als je 'm moet delen met mij.

avatar van ToNe

ToNe

inspiratieloze hergebruik houdt dus blijkbaar niet op bij popmuziek...

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Nou werkelijk , wanneer gaat deze film uit de top 100 SCHANDALIG , wat zijn dit nu ineens allemaal voor rare stemmen, het lijkt wel of deze film elke dag plaatsen omlaag gaat. Echt minder hoor.

Nou, er was deze week een fraudeur die met drie accounts de halve top 100 naar beneden trachtte te stemmen. Die stemmen zijn verwijderd.

kappeuter schreef:

Wat is daar toch de lol van ???

Onbegrijpelijk !

avatar van Macmanus

Macmanus

Eigenlijk had ik geen zin om deze film te zien, 190 minuten (hier boven staat trouwens 206 klopt dat? ) vond ik wat lang.

Gelukkig ben ik toch de film gaan kijken, en daar heb ik helemaal geen spijt van.

Een topper met heerlijk acteerwerk. De hoofd samurai acteert heerlijk rustig, denk dat ook nog nooit iemand zo goed een wijs man heb zien spelen, de rest van de cast deed het ook super maar als ik die allemaal een compliment moet geven dan ben ik nog wel 4 a4tjes bezig .

Dan het verhaal.

Wat ik daar vooral top aan vind, is dat daar tijd aan word besteed.

Niet dat ze in 1 dag alle samurais vinden, en dat die de volgende dag even korte metten maken met de bandieten.

Nee, Kurosawa neemt er goed de tijd voor.

Na Sen to Chihiro no Kamikakushi weer een topper van Japanse bodem, denk dat ik maar eens meer films ga huren uit dat land.

(tips zijn welkom)

4.5 sterren krijgt deze film.

Misschien als ik hem nog een keer kijk, krijgt die 5 sterren.

Is er trouwens ook een goeie DVD van deze film, die ik had was niet de beste.

Macmanus schreef:

190 minuten (hier boven staat trouwens 206 klopt dat?)

.............

Is er trouwens ook een goeie DVD van deze film, die ik had was niet de beste.

Er zijn twee goede versies, de BFI versie (UK) en de Criterion versie (VS).

De UK versie duurt 3 uur 10 minuten en de VS versie 3 uur 23 minuten.

Ik zelf ken alleen de UK versie maar en die is goed van kwaliteit, heeft alleen als nadeel dat de ondertiteling niet uitgezet kan worden (voor mij geen probleem want ik versta geen Japans ).

avatar van pjotr

pjotr

Of je gaat hem in de bioscoop kijken.

Ik vernam pas dat de film in het eerste kwartaal van 2004 een re-release krijgt omdat 'ie dan 50 jaar oud is....:) joepie.

avatar van JayLunar

JayLunar

Ik heb zowel de Criterion- als de BFI-versie gezien en ik vond die van Criterion ietsje beter (verschil is echter te verwaarlozen). Ook de Criterion heeft non-removable ondertiteling (bij de eerste, inmiddels vrij zeldzame, pressing waren de subs nog removable, maar op aandringen van Toho pastte Criterion dat aan). De beste release is de Japanse (heeft echter geen ondertiteling en kost 8000 Yen) en de slechtste is de Mei Ah DVD die, ondanks dat hij bijna gratis is, koste wat het kost vermeden moet worden, vooral vanwege de onondertiteling. Eigenlijk zou ik Seven Samurai voorlopig sowieso niet op DVD kopen, omdat Criterion binnenkort waarschijnlijk bezig gaat met een re-release.

pjotr schreef:

Of je gaat hem in de bioscoop kijken.

Wow! Heb je daar een link van ?

avatar van pjotr

pjotr

Eh nee, maar ik mail je de lijst wel even.

De verkneukel-datum is trouwens 18 maart.

avatar van Sjan

Sjan

Goede film, maar niet een van de mooiere die ik ooit gezien heb. Ik denk dat je door deze films gegrepen moet worden op een manier die ik nooit mee zal maken. Ik kwam net terug van ROTK en heb toen het laatste uur van deze film nog afgekeken en het viel me wel op dat deze film 50 jaar geleden al grote gevechten op een prachtige manier liet zien. Het moment waarom de rovers bijvoorbeeld over de berg heen verschijnen is later erg vaak negedaan (braveheart, gladiator, lotr, en ga maar door). Ook de gevechten wanneer de rovers binnenkomen in het dorp op hun paarden en de manier waarop de samoerai ze doden deed me vaak denken aan films van nu. Toch apart om te zien dat Kurosawa zo lang geleden al dit soort prachtige zaken zo mooi in beeld heeft gebracht. De film zit verder vol met grappige situaties en uitspraken en de emoties zijn af en toe aangrijpend. 3.5*

Mooiere poster (vind ik)

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Nogal druk; vind de huidige mooier.

Ik vind de poster die je voorstelt erg kitscherig. Doet geen recht aan de sfeer in de film.

Oke, vond 'm wel mooi kleurrijk.

Zag jij de film al ?

Lol, dan kan de poster nog wel kleurrijk zijn. Maar oke, ik wil er geen halszaak van maken. Vind deze ook prima hoor.

avatar van Phoenix

Phoenix

Zo, vandaag deze maar eens opgezet. Had niet verwacht hem in 1 keer uit te kunnen kijken maar het is me gelukt, en dat is al een grote kwaliteit van een film: als hij me 206 minuten lang weet te boeien. Want dat deed hij. Je wordt langzaam doch effectief bekend gemaakt met de Japanse cultuur van toen en elke samurai krijgt een waardige introductie. Dan neemt de snelheid steeds verder toe (mede door de geweldige percussie die wordt gebruikt om de spanning te verhogen) om tot een erg mooie, zeker voor die tijd, climax te komen. Het karakter van Mifune was idd erg een beetje vervelend maar gelukkig bezat hij ook normale eigenschappen die het geheel een beetje compenseerden.

Minpuntjes voor mij: de love-story vond ik zwaar afgezaagd en de paardgrap was na een paar x wel leuk geweest. Ook ergerde ik me mateloos aan het rondgehuppel en geren van de boeren, die ook nog eens om de 3 stappen onderuit gingen.

Al met al toch wel 4 sterren, met ruimte voor meer.

Ramon K

Ik snap niet dat veel mensen problemen hebben met Kikuchiyo (en trouwens ook Tajomaru in Rashomon). Ik vind het geweldige personages die een grote meerwaarde aan beide films geven. Subliem neergezet door de grootste acteur ooit. Herzie beide films nog maar eens en bekijk meer klassiek werk uit Japan en ik weet zeker dat je deze expressieve stijl van acteren uiteindelijk geweldig gaat vinden. Mijn favoriete rollen van Mifune iig.........