• 9.378.696 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

chevy93 schreef:

Dit is toch gewoon de Godfather onder de komedies?

Leg maar eens uit waarom?

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Humor is verschillend van persoon tot persoon chevy.

chevy93

Dat snap ik, maar wat maakt de onderbroekenlol van dat soort films beter dan deze?

movie acteurs schreef:

Leg maar eens uit waarom?

Geen uitleg nodig, dat is gewoon zo. Door films als deze (en natuurlijk hun 'Flying Circus') is elke komedie geworden tot de komedies wat ze nu zijn.

De grensverleggende humor van deze film is onevenaarbaar en het feit dat ruim 30 jaar later de humor nog steeds geweldig is, moet toch iets met je doen.

Maar goed.. humor is inderdaad persoonlijk

chevy93 schreef:

Deze film deed gewoon absoluut niks met me. Vroeger niet en nu nog steeds niet. Ik vind het gewoon raar dat deze film meer succes heeft gehaald in 1975 dan menig andere films. Overigens heb ik, als het goed is, American Pie een 1,0 gegeven en als dat niet zo is dan moet ik mijn stem veranderen.

avatar van bellebeest

bellebeest

heerlijke film met beste einde ooit

avatar van jipt

jipt

Hilarisch, af en toe iets te droog En soms sloeg het ook nergens op. Toch maar een 4 gegeven.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Zeer grappige film boordevol droge humor en grappige scenes. Niet alle scenes waren even grappig en sommige waren wel erg flauw.

Maar over het algemeen heb ik me heel goed vermaakt hiermee en moet ik Life Of Brian ook maar eens gaan kijken.

avatar van yordee

yordee

Ik heb deze film nou al zo vaak gezien en hij gaat nog steeds niet vervelen. Vooral 'the knights who say Ni' zijn geweldig xD

avatar van Mx1991x

Mx1991x

Ik vind dit een geweldige film. Alles eraan is helemaal mijn ding Dikke 5 sterren, want na 3 jaar, en bij elkaar welgeteld 30 keer de film gezien te hebben, verveelt hij nog steeds geen moment.

Heerlijke film!

avatar van Ninto

Ninto

movie acteurs schreef:

Je mag van mij deze film afzeiken wat je wilt, maar American Pie een 1.0 geven gaat veel te ver. Schande 1e klas.

chevy93

Dat slaat nergens op. American Pie is zeker niet beter dan deze. Bovendien is American Pie gebasseerd op die simpele humor. Vooral gemaakt voor jongeren.

Ninto schreef:

Wat is er zo leuk/goed aan American Pie dan ?

avatar van Freckles

Freckles

Inderdaad!

American Pie valt zeker niet te vergelijken met Monty Python.

Totaal verschillende humor, terwijl ik van beiden wel kan genieten!

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ik heb me ziek gelachen met deze film, alleen het einde vond ik een afknapper van formaat.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

En daarom juist ook geweldig grappig.

avatar van ChristinedeBie

ChristinedeBie

Oké... Een aparte film.

De humor in de film is droog, maar wel geweldig. De kokosnotenklapper is geniaal gevonden, daar moest ik echt zo om lachen! Het is wel een film die me bij zal blijven, maar nier eentje die ik meerdere malen zal bekijken. Dit omdat sommige dialogen lang duurde en naar mijn mening nergens om gingen (en dat gingen ze ook echt niet).

Ik denk dat deze film echt uniek is in zijn soort.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

ChristinedeBie schreef:

Ik denk dat deze film echt uniek is in zijn soort.

Life of Brian al gezien?

avatar van belizard

belizard

Wat een hilarische film is dit toch, de toon van de film wordt al meteen gezet in de eerste scene (met de kokosnoten), verder kom je in de rest van de film ook nog geweldige sketches tegen. Vooral de scene met de 'Black Knight' is geweldig.

Het einde sloeg slaat eigenlijk helemaal nergens op en daarom is het in deze film ook helemaal op z'n plaats.

avatar van Hard & Vies

Hard & Vies

Ni

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Alleen bij een film als deze kan je wat mij betreft goed wegkomen met een "1-woordrecensie".

EDIT: Mits die positief is, natuurlijk!

avatar van Nomak

Nomak

Schijtfilm

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Waarom toch, Nomak?

avatar van Twilight

Twilight

Dat vraag ik me ook altijd af.

She's a witch!

www.dumpert.nl - Het is een heks!

What do we do with witches? Burn her!

And what do we also burn? More witches!

avatar van film_kaza

film_kaza

Ik heb dit laatst met me vriend gekeken en me echt stuk gelachen . Niet normaal gewoon wat ze wel niet konden verzinnen hiervoor. Het lijkt wel of Monty Python hun beste grappen gewoon allemaal in deze film propte. Voor een low budget film ziet alles er nice uit.

Gewoon weergaloos mee vermaakt. Erg knap dat mensen zoiets kunnen verzinnen.

5 *

avatar van film_kaza

film_kaza

Nomak schreef:

Schijtfilm

Bullshit. Dit is een hele originele en revolutionaire komedie. Destijds was het super knap en het is nog steeds hilarisch om te zien. Bovendien voor low budget is het heel erg knap wat ze konden. Als je zon klasieker als dit afzeikt doe op z'n minst de moeite een argument te hebben ofzo.

avatar van Nomak

Nomak

film_kaza schreef:

Als er twee berichten boven me iemand een bericht neerzet met maar twee letters erin, dan reageer je niet. Maar die mag dat omdat hij een hoge beoordeling geeft ofzo?

En niet zeuren, eerder heb ik al een langer bericht geplaatst.

avatar van Boenga

Boenga

Nomak schreef:

Ik denk dat er een hemelsbreed nuanceverschil is tussen enerzijds een bericht met de beoordeling 'schijtfilm', en anderzijds een bericht waarin iemand een woordje of een zin uit de film citeert...

avatar van JustMike

JustMike

geniaal!

avatar van Ramon K

Ramon K

Best shockerend om te ontdekken dat 1 van de beste en beroemdste grappen uit deze film (de kokosnoten) gewoon gejat is uit een Britse komedieshow met Peter Sellers.