• 9.378.430 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

chevy93

Deze is van een veel hoger kaliber dan Hitchhickers Guide!

misterwhite schreef:

4 oplossingen:

* huur de film eens

* of dowload de film

* of koop de film (kost ongeveer 10 euro)

* En je kunt wachtte tot hij terug op tv komt

Naar mijn aanraden: huren !! en als je hem geweldig zou vind: kopen

Niet doen allemaal!!!

Ja, wel kopen, maar pak in godsnaam dan de 2 disc special edition.

Daar staan hilarische dingen op namelijk

avatar van misterwhite

misterwhite

Er zijn veel mensen die niet houde van deze film, je moet voor de humor zijn. En stel nu dat die kerel die dvd koopt en da stelt hem zoooo zwaar teleur, dat is toch zonde van je geld. Dus huur hem gewoon dan ben je veel minder geld kwijt en als het dan tegenslaat maat het niet uit

avatar van H1DD3

H1DD3

misterwhite schreef:

4 oplossingen:

* huur de film eens

* of dowload de film

* of koop de film (kost ongeveer 10 euro)

* En je kunt wachtte tot hij terug op tv komt

Naar mijn aanraden: huren !! en als je hem geweldig zou vind: kopen

Films zoals deze moet je niet downloaden!

avatar van Tribe

Tribe

Is dit de eerste film waarbij zo prominent uit de scène wordt gestapt en waar film zo duidelijk op de hak wordt genomen ('self-reflexivitiy') ("scene 24", bijvoorbeeld)?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Holy Graid en Life of Brian zijn hilarisch leuk. Meaning of Life vond ik redelijk duf. Al die losse sketches waren een stuk minder dan 1 compleet verhaal.

Maar Brian blijft de leukste van de 3, zeker weten.

Dat The Holy Grail één verhaal is, is leuk, maar de setting sprak me totaal niet aan, waardoor ik het nogal gauw gezien had met deze film. De losse sketches in The Meaning Of Life zorgen tenminste nog voor afwisseling, en het hield me ook scherp. Maar misschien was die film inderdaad beter geweest als het - zoals een van de Monty Python-leden op de dvd al zei - een film was geweest over het leven van één persoon.

Hoe het ook zij, The Holy Grail begon me na een half uur te vervelen; The Meaning of Life niet.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Ik had, gezien de hoge notering, hoge verwachtingen over deze film. Helaas zijn deze totaal niet ingelost. Het is echt mijn ding niet, ik heb met moeite 2 keer een glimlach op mijn gezicht kunnen toveren.

Ik was dan ook blij toen de film eindelijk gedaan was.

avatar van The One Ring

The One Ring

Tribe schreef:

Nee. Sowieso gebeurde het al in de serie Monty Python's Flying Circus die hieraan vooraf ging, maar dergelijke technieken waren erg populair in de films van de Franse filmstroming genaamd 'nouvelle vague', waar regisseurs als Jean-Luc Godard en François Truffaut bekend in werden. Dergelijke films lieten graag zien dat ze films waren en waren zeer zelfreflexief. Je kunt het ook al in mindere mate terugvinden in nog oudere komedies, zoals die van de Marx Brothers, Looney Tunes-filmpjes en vrij briljant in Singin' in the Rain. De zelfreflexiviteit op zichzelf was niet nu in Monty Python, maar ze wisten er wel goede grappen omheen te bouwen.

Karl van H. schreef:

Ik weet niet welke film jij hebt gezien, maar volgens mij kan je THG ook wel bestempelen als een film met losse sketches. Het feit dat ze de heile graal zoeken is de enige (zeer dunne) draad die de sketches met elkaar verbind.

90% van alles wat er gezegd wordt, heeft totaal geen toegevoegde waarde aan de zoektocht!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nee, maar het speelt zich wel allemaal af in dezelfde setting en met dezelfde personages. Dat hele middeleeuwse gedoe vond ik maar weinig aan.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Ajax&Litmanen1 schreef:

Maar Brian blijft de leukste van de 3, zeker weten.

Karl van H. schreef:

chevy93 schreef:

90% maar?

De film is inderdaad begonnen als een idee 'koning Arthur' en toen gingen ze allemaal sketches schrijven. Later een beetje aan elkaar geplakt in een soort van verhaal, maar het blijven meer sketches vind ik.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Er zijn hier blijkbaar een aantal berichten verwijderd, moet dat dan niet worden gemeld?

Reservoir Dogs schreef:

Heel vreemd, het ging toch niet om scheldpartijen of zo...

Ik mis onder andere Pastichio Rocker en z'n krop sla & m'n reactie daarop; terwijl dat uiteindelijk de humor is die een beetje bij deze film hoort ...

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Bedank ene mod maar die de humor van mijn bericht niet in de juiste context kon zien. Maar dat is wel vaker het geval.

Boenga

Ik denk dat er een fundamenteel verschil is tussen 'lachen' en 'uitlachen'. Monty Python enerzijds, en jouw krop sla anderzijds zijn zo 'over the top' dat iedereen toch inziet dat het NIET om uitlachen gaat.

Bijvoorbeeld de 'Silly Olympics' hadden anders al lang moeten verboden zijn...

(of gecensureerd - dan blijven er toch nog een tiental seconden over om naar te kijken)

YouTube - Silly Olympics

avatar van Tribe

Tribe

The One Ring schreef:

Dankjewel voor je antwoord. Hoewel ik maar één film van Godard heb gezien (Á Bout de Souffle), heb ik het gevoel dat het daar veel implicieter gebeurt dan hier. Immers, als je niet weet wat de 180-graden-regel is, weet je ook niet dat Godard die overtreedt.

The One Ring schreef:

Je kunt het ook al in mindere mate terugvinden in nog oudere komedies, zoals die van de Marx Brothers, Looney Tunes-filmpjes en vrij briljant in Singin' in the Rain. De zelfreflexiviteit op zichzelf was niet nieuw in Monty Python, maar ze wisten er wel goede grappen omheen te bouwen.

Ik bedenkt me nu ook nog dat Vertov's Man With a Movie Camera één en al zelf-reflexitief is (alleen niet op een humoristische manier).

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Ik weet niet goed hoe ik dit moet beoordelen. Het begin en het einde vond ik nog het beste. De eerste 2 minuten dacht ik dat ik een verkeerde DVD had ingestoken want het bleek een andere zwart wit film te zijn en het einde viel het beeld helemaal uit. Verleden week hadden we nog problemen met onze TV.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

lucdecoster schreef:

Ik hoop dat dit als een grapje bedoeld is.

lucdecoster schreef:

My God... are you joking? (sorry, maar ook ik vraag het ff )

avatar van ( J )

( J )

lucdecoster : Het begin en het einde vond ik nog het beste

lijkt me een aardig antwoord

vond de film erg tegenvallen...sommige stukjes waren wel grappig maar over het algemeen kon het allemaal niet zo waarderen...

life of brian vond ik stukken beter..

avatar van GijsDeBeelde

GijsDeBeelde

Prachtig wat ze hebben gedaan met een relatief klein budget. Hilarische film vol memorabele dialogen! Super film die iedereen gezien moet hebben.

Lucsz

Heerlijke onderbroekenlol van de leden van Monty Python weer hoor! Dit was hun eerste speelfilm, opgenomen tussen de opnames van het 3e en 4e seizoen van de TV-serie.

De animaties vond ik deze keer ook weer bijzonder karig en zo ongelofelijk gedateerd en hadden ook beter weggelaten kunnen worden. Bijzonder grappige begincredits en een origineel slot en alles daartussenin is af en toe heel erg grappig en af en toe wordt de plank misgeslagen. Maar dat moet ook kunnen.

Favoriete leden zijn voor mij inmiddels definitief: Eric Idle en Michael Palin. John Cleese vind ik erg overgewaardeerd en Terry Gilliam is sowieso in geen velden of wegen te bespeuren. Ja goed, hij maakt de animaties, maar dat had ie ook beter achterwege kunnen laten.

Heerlijke onderbroekenlol

'Onderbroekenlol', dan denk ik aan Benny Hill - toch wel wat anders dan MP...

Lucsz schreef:

Hoezo Giliam is nergens te bekennen?

Patsy bijvoorbeeld, het hulpje van Arthur en de Bridgekeepr at the bridge of death en die tekenaar die een hartaanval krijgt om maar een paar stukken te noemen

Lucsz

Ja, maar hij heeft echt een paar minuten in de film. Sowieso, die tekenaar is letterlijk nog geen seconde in beeld, dat is een flits.

Boenga schreef:

'Onderbroekenlol', dan denk ik aan Benny Hill - toch wel wat anders dan MP...

Ik was toch ook degene die de recensie schreef, of niet?

Lucsz schreef:

Das waar maar dan is ie dus wel te bespeuren hey

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zwaar overschatte film vooral op IMDB. Als je zei in die tijd dat dit niet grappig was hoorde je er gelijk niet bij. De film heeft mij vroeger totaal geen indruk gemaakt en nu nog steeds niet. Humor wat echt hillarisch moest zijn wist mij niet te bekoren. Alleen het stukje met het konijntje wist mij nog een beetje aan het lachen te krijgen. Een voorbeeld van de meest overschatte film van toendertijd en nu nog steeds blijkbaar.

tijn79

Meningen, oh meningen waarom zijn jullie toch zo verschillend?

chevy93

Ik snap niet hoe je dit slechte komedie kunt vinden, maar films als Evan Almighty en American Pie beter vind.

Dit is toch gewoon de Godfather onder de komedies?