• 9.375.080 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

avatar van mister blonde

mister blonde

yarak hassan bedoeld waarschijnlijk de vhs uitgave...

avatar van Quido

Quido

yosemite44 schreef:

frs is ie 12,99 toch?

Bij FRS heb ik hem niet zien liggen.

avatar van Quido

Quido

Ik heb net op de site van FRS gekeken en hij staat niet tussen de dvd's. Zit dus waarschijnlijk niet in het assortiment.

Dan heb je niet goed gekeken/gezocht: link

19,99 pleuro's trouwens...

avatar van yosemite44

yosemite44

8 pond = 12 euro bij play voor de 2dvd!

avatar van EmDee

EmDee

Dat was in die tijd dat ik nog nooit van Play gehoord had en mijn DVD's veel te duur kocht bij FRS.

avatar van gotti

Heb vandaag de Special Edition gekocht (heb nog geen tijd gehad voor disc 2), maar heb net wel de film (weer) gezien.

De eerste keer dat ik deze film zag vond ik hem heel erg flauw, de tweede keer vond ik hem al stukken beter en nu vond ik hem nog iets beter dan de tweede keer.

De film zit vol met bizarre, vreemde, maar wel hele leuke humor. Het verhaal is ook te bizar voor woorden, maar dit in positieve zin.

En dan tot slot: NI!

avatar van nrggirl

nrggirl

er zijn wel betere komedies dan dat maar hij is ook schitterend vooral het gevecht met de zwarte ridder voor je ziek te leggen van het lachen

avatar van starbright boy

nrggirl schreef:

er zijn wel betere komedies

Welke dan?

avatar van Melkor

Melkor

starbright boy schreef:

Welke dan?

Life of Brian misschien

avatar van Sjoerd

Sjoerd

12,50 voor de 2disc edition bij Van Leest. (zit in de actie 2 voor 25). Heb hem vorige week binnengehad. Alle extra's zijn echt in Python stijl: compleet gestoord dus!

avatar van De Knip

De Knip

Wel aardige humor, film blijft wel redelijk 'doorleuken', maar sporadisch hilarisch. Leuk om te zien, meer eigenlijk niet.

***

avatar van kees

kees

Dit vind ik een tegenvaller van het Monty Team. The meaning of life vind ik veeeel leuker. Dan maar geen z.g. verhaallijn... Deze humor leent zich net als b.v. Mr. Bean beter voor afzonderlijke miniverhaaltjes dan voor een hele speelfim.

avatar van EmDee

EmDee

Praten we wel over dezelfde film?

avatar van Melkor

Melkor

kees schreef:

Zeker niet ! Ik vond de Meaning of Life juist tegenvallen, terwijl ik veel meer heb moeten lachen om deze. Maar ja, smaken verschillen

DonnieBrasco

Ik heb echt geen een keer kunnen lachen om deze film. 1,5 * voor de enkele keren dat ik een glimlach op mijn gezicht kon toveren.

avatar van mister blonde

mister blonde

DonnieBrasco schreef:

niet kunnen lachen (glimlachen niet meegerekend) om een van scenes beschreven op de voorgaande 3 pagina's? opmerkelijk. noem eens een paar betere komedies van de laatste jaren, want zo worden ze niet meer gemaakt.

avatar van reveal

reveal

Het fijne aan deze film is dat, iedere keer als je hem herbekijkt, je nieuwe en hilarische zaken ontdekt. Hij blijft je keer op keer verrassen. Een waar meesterwerk. Ik heb nog geen film gezien die dat kan evenaren.

Daarbij komt ook nog eens dat de special edition DVD zeer de moeite is. Alleen al de kokosnoot-handleiding is subliem. Om over de rest van de extra's nog maar te zwijgen.

Als iemand hier niet om kan lachen vraag ik me af wat die persoon dan wel nog grappig vind. Maarja, langst de andere kant, smaken verschillen.

avatar van MarkFish

MarkFish

Deze film is alleen maar lachen. Lachen, lachen, lachen en nog eens lachen. De ene grap na de andere. Je krijgt nauwelijks de tijd om te beseffen hoe absurd, en geniaal, de humor is.

3,5 of 4 sterren

avatar van stefano

stefano

hij is echt leuk. zo worden ze echt nooit meer gemaakt ik vind de monty python crew zoiezo al mega cool. ik geef hem 4 sterren

mister blonde schreef:

De komedies van Kevin Smith zijn films die naar mijn mening wel leuk zijn.

Monty Pyton, engelse humor spreekt mij gewoon niet aan. Jammer, want dan is zo'n film anderhalf uur tijdsverspilling, terwijl het voor de meerderheid van de mensen een topfilm is. Gelukkig dat smaken verschillen:).

avatar van Hobbes

Hobbes

Hmm,

kevin smith films vergelijken met monty python...gaat niet echt op he

Om smith zelf te citeren: Apples and oranges. Fuck, apples and blowjobs for that matter

avatar van starbright boy

DonnieBrasco schreef:

De komedies van Kevin Smith zijn films die naar mijn mening wel leuk zijn.

Monty Pyton, engelse humor spreekt mij gewoon niet aan.

Hé, mijn tegenpool op het gebied van humor. (ik gaf Clerks 0.5 en deze 4.5)

Hobbes schreef:

Hmm,

kevin smith films vergelijken met monty python...gaat niet echt op he

Het is geen vergelijking die ik maak. Het is een antwoord op de vraag: wat zijn dan wel leuke films volgens jouw?

Films vergelijken is sowieso niet zo'n slim idee, gewoon alles op zichzelf zien:).

avatar van Derkje

Derkje

Een van de betere Monty Python films. Met name de scene met die ridder die moeilijke vragen stelt is een topper. De geanimeerde interludes zijn goed en prima getimed. Geen alltime topper, maar heel leuk

avatar van Purmerend

Purmerend

Leuke film. Met het bloeddorstige konijn en de ridder in het bos die steeds denkt dat hij kan winnen. Ondanks dat hij geen benen en armen meer heeft.

avatar van pjotr

pjotr

*zucht*...spoileralert..

Hoezo, waarom zou je dit niet mogen weten ?

avatar van pjotr

pjotr

De grap is juist dat die ridder al zijn ledematen kwijt raakt en zijn tegenstander blijft uitdagen.
En van dat konijntje is volgens mij op het begin niet duidelijk dat 'ie zo bloeddorstig is. Het is natuurlijk veel minder leuk om dit vantevoren te weten.

Grappies verklappen dus....

Ok, duidelijk. Ik heb het even aangepast.