Monty Python and the Holy Grail (1975)
Genre: Komedie
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones
Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle
Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels
Releasedatum: 22 januari 1976
Plot Monty Python and the Holy Grail
"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."
Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.
King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard
Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter
Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard
Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand
Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe
First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!
The Witch
Zoot / Dingo
First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4
Old Crone
N23
@N23 Familie film werd het niet, maar genoten destemeer. Deze oldie heeft mij kostelijk vermaakt. Heerlijke droge Engelse humor. 'De scene dat ze over die kokusnoten lopen te ouwehoeren Ge-wel-dig
Ik wil zeker ook naar de musical, nu helemaal
SnakeDoc
Lijkt me ook waardeloos, met die acteurs van koefnoen. Vind dat hele programma al niks, mede door die twee gozers.
Denk dat je beter thuis kan blijven met bak chips een pilsje en deze film op zetten.
- 2048 berichten
Het istoch Monty Python? Da's hartstikke populair, no way dat dat flopt.
Uzza_Sparta
Die musical wordt een flop, denk ik.

bedoel je hier in nederland?
Want Spamalot heeft al heel veel succes gehad over de hele wereld sinds 2005
Aazhyd
Ik heb stukjes gezien op internet, maar ik vind het nix. Nou vind ik musicals sowiso al stom.
Lord Flashheart
Die musical wordt ongetwijfeld beter, want duffer dan deze film kan haast niet.
chevy93
bedoel je hier in nederland?
JustMike
I'm on a quest to find the holy grail
Monty Python And The Holy Grail, Die had ik nog in mijn kast staan, samen met Life Of Brian. En ik was even vergeten hoe verschrikkelijk grappig deze was. Dus ik dacht, leuk toch, even Holy Grail kijken, en ja hoor, geniaal
Wat een geniale film is dit, dit is gewoon zo grappig. Ik lachte me de hele tijd rot. Met die knights who say Ni. Die franse bewakers die hun uitschelden, of het mislukte plan met de groten houten konijn. Of dat ze werden aangevallen door zo'n ander konijn, Ook dat ze die doden op gingen halen. Of die jongen in de toren. Geniaal!
Er valt echt heel weinig over te zeggen. Maar het was gewoon echt geniaal! Het is gewoon een grappig verhaal, en grappig uitgewerkt. Sommigen kunnen dit erg flauw vinden, maar hij is gewoon grappig
Str00pwafel
Haha vandaag op school gekeken, echt een geweldige film
JDSsmetje
Haha vandaag op school gekeken, echt een geweldige film
Dat ik het nog altijd moet stellen met Bienvenue chez les Ch'tis of Patch Adams.
maxcomthrilla
Herziening!
Soms briljant, ik noem de grappige uitweiding over zwaluwen in het begin die later zelfs nog op een leuke manier van pas komt. Daarnaast heb ik volop gelachen om o.a.: de optiteling ( de film lijkt maar niet te willen beginnen ), The Knights They Where Formerly Known as The Knights of Ni, Het sappige gevloek van de Fransen ( je vader ruikt naar vlierbessen, ik snuit mijn neus in je richting etc.
) en de Bridge of Death scene.
Verder genoeg leuke ingrediënten voor een fijne film met enkele leuke animatiescenes, een grappig liedje en nog een resem aan aparte personages en contexten. Enkel de heksenontmaskering, het moordkonijn en Tim The Enchanter deden mij niet zoveel. Toch blijft de film maar groeien en groeien in mijn hoofd. Ik verwacht op korte termijn zeker nog wel een ( kleine ) verhoging, alhoewel de torenhoge grappendichtheid van Life of Brian wel nooit geëvenaard zal worden. Een dikke 3,5*
Filmkonyn
Life of Brian blijft mijn favoriet.. Deze was zeker ook te doen, met een aantal zeer leuke momenten. Helaas komt er dan aan 1,5 uur lachen abrubt een belachelijk dom einde wat dan toch een zekere bittere smaak achter laat. Het kost de film dan ook zeker een 0,5 punt door dat einde.
TMP
Aardige Monty Python film, waarin leuke stukjes worden afgewisseld met wat mindere fragmenten. Vooral de scenes met Zwarte Ridder en de brugwachter waren de moeite waard. Einde was wel matig, ook al gaat het hier niet zozeer om het verhaal...
- 2048 berichten
Ordinair dat ik hier de volle mep voor geef, maar dit is werkelijk de beste komedie film die ik ooit gezien heb en tot nu toe de enige die ik 5 sterren geef. Hilarische gags en sketches verpakt in een lekkere speelduur met de meest geniale humor denkbaar.
filmliefhebber92
Af en toe erg grappig, maar helaas ook erg saaie stukken tussendoor. Ook zatten er enkele zogenaamde grappen in die gewoon niet leuk waren zoalsdie koe naar beneden gooien, de tekenaar met zijn hartaanval en het einde.
BobdH
Het is altijd lastig aan een film te beginnen die te boek staat als "een van de grappigste films aller tijden", en al helemaal wanneer het gezien wordt als het hoogtepunt van Monty Python. It better be good. Nu heeft The Holy Grail ook zeker zijn hilarische momenten, maar The Life of Brian kwam toch een stuk beter uit de verf.
Het grootste euvel van The Holy Grail is de voor de Pythons zo kenmerkende chaos en drukte, waardoor veel grappen niet goed overkomen, niet goed getimed lijken en je er als kijker een beetje buiten staat. Het volgende moment word je juist weer wel meegesleept in deze drukte die bol staat van de leuke vondsten, maar het is een hit 'n miss gevalletje.
Lang niet alles slaat de plank raak (sommige grappen hebben de Pythons later juist weer in andere variaties opgevoerd) en doordat de film niet veel meer is dan een aaneenschakeling van sketches, is het af en toe wachten tot de ene scène is afgelopen en hopen dat de volgende wel weer leuk is. En van een film die te boek staat als een van de beste komedies ooit, had je toch iets meer consistent grappigs verwacht.
Tijd om deze te herzien. En ik moet zeggen dat de film toch z'n beste tijd heeft gehad. De humor is maar met momenten leuk en sommige gags worden echt wel te lang uitgemolken. Bovendien merk je wel tussen de grappen door dat de kwaliteit niet echt alles is. Ik hou niet van dit sfeertje. Je merkt duidelijk dat de makers gewoon zijn om binnenopnames te doen. De bekende moppen (denk aan killer rabbit, knights who say NI, kokosnoten, zwarte ridder die blijft vechten zonder ledematen, ...) zijn eigenlijk leuker als je ze aan de toog nadoet en dat is niet echt een referentie als de covers beter zijn dan het origineel...
Met momenten nog wel leuk en een echt slechte film is het niet. Maar Life of Brian en de serie waren veel beter dan dit.
Al DeNiro
Normaal ben ik wel fan van Engelse humor (Guy Ritchie-films, Simon Pegg-films, Richard Curtis-films, Mr.Bean), maar dit is dus echt niet mijn ding.
Veel scenes die nergens op slaan en niet grappig zijn.
Metalfist
Are you suggesting coconuts migrate?
Ik ben altijd al een fan geweest van Monty Python, in tegenstelling tot de rest van het gezin. Het begon allemaal toen ik ooit eens een paar afleveringen van de Flying Circus reeks zag op Canvas en het was liefde op het eerste gezicht. Self defence against fresh fruit, de dead parrot of de Spanish Inquisition.. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe geniaal Monty Python wel is maar jammer genoeg leek die lijn zich niet helemaal door te trekken naar hun echte films. The Holy Grail was echter een uitzondering op de regel en toen ik deze een lange tijd tegen kwam in een mooie editie met allerlei extra's (o.a. een filmcel en het scriptbook), kon ik het natuurlijk niet laten. Gisteravond maakte ik tegen iemand de opmerking 'I fart in your general direction' en meteen wist ik, deze film ging ik terug opnieuw zien.
En wat blijkt, dit blijft gewoonweg het beste wat ze naast Flying Circus hebben gemaakt. Het openingsfilmpje met de trip to the dentist, de openingscredits met een hilarische vertaling maar vooral veel geweldige en typische Monty Python humor. De film voelt minder scketcherig aan dan bijvoorbeeld een Meaning of Life. Verbazingwekkend ook hoeveel bekendheid de film in de loop der jaren heeft meegekregen want iedereen kent toch wel de Knights of Ni of de scène met de Black Knight. Het enige nadeel dat de film dan ook heeft is dat er soms te lang wordt ingespeeld op één bepaalde scène. Waar de sketches in Flying Circus perfect tot hun recht komen in een tijdsduur van 30 à 40 minuten, is dit soms gewoon iets te lang en dat resulteert in flauwere scènes. Gelukkig weegt dit bijlange na niet op tegen de andere briljante scènes. Wat ik me wel afvraag is of de Python group eigenlijk ooit heeft geweten dat hun bekende Coconut sketch al eerder was gedaan in Abbott & Costello's The Naughty Nineties, blijf het toch jammer vinden dat die laatste daar nooit enig krediet voor hebben gekregen. Geweldige climax trouwens, voor je het weet is de film opeens voorbij en zit je naar een zwart scherm te staren. Al moet ik toegeven dat ik het origineel gescripte einde waar ze de Holy Grail vinden in het bekende warenhuis Harrods ook wel had kunnen waarderen maar dat hebben ze eruit geschreven.
Vreemd dat me vroeger nooit is opgevallen dat de Pythons hier zoveel dubbelrollen in hebben. Ik spreek hier wel over een drietal jaar geleden en ondertussen kan ik de gezichten van de 6 leden praktisch overal herkennen. Elk Python lid vertolkt op zijn minst 4 rollen en het geeft een leuke touch aan heel het gebeuren, wel vreemd dan weer dat er amper mannen verkleed als vrouwen aan te pas komen. Ach, het geeft in ieder geval wel een mooie gelegenheid om Connie Booth te laten opdraven, de vrouw van Cleese die later ook zou meespelen in Fawlty Towers. Nu we het toch over Cleese hebben, die is toch weer heerlijk op dreef. Het is niet mijn favoriete Python, daat komen we zo meteen wel aan maar hij komt toch serieus dicht in de buurt. Neen, van alle Pythons kan ik Graham Chapman het meest waarderen. Jammer genoeg is dat dan ook degene die al dood is en die ook het meeste problemen veroorzaakte door zijn overmatig drankgebruik. Het schijnt dat hij ten tijde van de film ook al serieus aan de drank zat maar daar is gelukkig niet veel van te merken. De rest van de leden blijven ook weer hun op hun oude niveau met als het minste Terry Gilliam. Die zijn animaties heb ik sowieso al vaak niet kunnen waarderen maar hij is meestal ook degene met de minste humor.
Ik moet dringend maar eens de andere films gaan herkijken want ik was vergeten hoe leuk dit eigenlijk is. The Holy Grail is een film met grotendeels tijdloze humor die afgewisseld wordt met een erg leuke cast. De 6 leden zijn ondertussen legendarisch geworden op gebied van humor en dat is terecht, al blijft mijn liefde voor de groep toch grotendeels vanwege Flying Circus.
Dikke 4*
K. V.
'k was eigenlijk niet vertrouwd met de humor van Monty Python, maar na het bekijken van de film ben 'k er ook geen fan van geworden. De humor kon me niet echt bekoren. Er zaten wel enkele leuke stukjes in, maar meer dan een glimlach kon 'k toch niet geven.
Het verhaal vond 'k wel leuk en kon me boeien, alleen jammer van het plotse einde. Dacht dat er dan nog iets ging komen na een tweetal minuten zwart scherm, maar niks meer.
'k had wel niet verwacht dat er muziek in ging zitten en de animaties waren leuk gemaakt, dus dit was goed meegenomen.
Maar al bij al is het niet echt m'n ding.
komerad
Sjah monty python is monty python he. Love it or hate it. Droog, absurd vooral absurd. En absurde humor ligt je of net niet. Als je monty python kent weet je min of meer aan wat je je kan verwachten. Vind je een van hun werken goed zijn ze allen goed (in gradaties wel te verstaan) hetzelfde geld wanneer je ze slecht vind.
filmliefhebber92
Nou niet meteen zo zwart wit. Ik vond sommige grappen gewoon echt leuk en andere gewoon echt slecht. Dus er tussen in kan ook. Ik heb wel gehoord dat life of brian grappiger zou zijn, dus daar wil ik me nog wel eens aan wagen.
Samsara1992
Deze film viel mij zo erg tegen!
Na een half uur afgezet, ik hoopte dat er nog een soort twist zou komen wanneer 't echt grappig zou worden, maar ho maar!
Ik hoorde iedereen steeds over deze film hoe hilarisch hij was. Misschien wel leuk voor mensen die van kinderachtige humor houden (kan soms erg grappig zijn)
- 2048 berichten
Je neemt het leven wel heel erg serieus als je denkt dat dit kinderachtige humor is
Gewoon erg flauw. En flauw kan niet je ding zijn.
darthconner
Deze film viel mij zo erg tegen!
Blijkbaar ben je gewoon niet zo voor Britse humor. Maar om het meteen als kinderachtig te omschrijven vind ik niet echt gepast. Toch is het normaal dat niet iedereen van deze soort humor kan houden. Ieders zijn eigen smaak.
vinniee
Geniale humor, die niet iedereen leuk kan vinden. Als je het na 20 minuten niks vindt kan je deze film gerust af zetten. Je mist niets (anders dan een gen voor droge humor) het blijft gewoon lachen en als je dat niet kan is deze flauwe humor niet aan jou besteed!
Het zou me niets verbazen dat dit een van de meest gequote fims is..
nclo
Top film die maar weer bewijst dat de basis van een goede humor-film de personages zelf zijn. Perfect neergezet en soms is het ook zooooo Monty Python. Meesterlijk en dan te bedenken dat het grappigste wat zij in die tijd hadden Laurel and Hardy waren. Ik heb mij doodgelachen, 4 volle sterren.

Always look on the bright side of life: Monty Python-ster Eric Idle (80) werkt nog steeds om rond te komen

De vijf best beoordeelde komedies op Netflix

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981