• 9.378.203 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Don MN schreef:

Yeah! Vanavond mijn eerste Monty Python.

Ik wens je veel kijkplezier!

avatar van CrazyDavid

CrazyDavid

avatar van Kevin13

Kevin13

Hier ben ik ook al een hele tijd benieuwd naar.

CrazyDavid schreef:

Ik zal hem voor de 27ste keer met evenveel plezier bekijken !!

27 keer bekeken en slechts een 4,0?

Lijkt mij dat je hem toch wel heel goed moet vinden als je hem voor de 27e keer bekijkt

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

CrazyDavid schreef:

Helll no!!

Een film 26 keer bekijken? Ehh.. ongelooflijk!

Goodfellas heb ik zelf 11 keer bekeken, en dat vind ik al veels te veel. Ik weet dat je er zelf niks aan kunt doen, omdat zulke films gewoon geniaal zijn, maar 26 keer één film...

Monty Python and the Holy Grail zal ik vanavond is opnemen (heerlijk zonder reclames)

en er van het weekend even tijd voor maken, ben benieuwd. 26... Holy guacamole!

Denden 100 Piek schreef:

Ik wens je veel kijkplezier!

Dankjewel.

kArIzMa_Movie schreef:

Helll no!!

Een film 26 keer bekijken? Ehh.. ongelooflijk!

en er van het weekend even tijd voor maken, ben benieuwd. 26... Holy guacamole!

Ik heb ooit Sjakie & de Chocoladefabriek (orginele ) 11x in 3 weken gezien. Maar dat was nog in mijn 'wilde dagen'

avatar van Boenga

Boenga

chevy93 schreef:

...ooit... ...Maar dat was nog in mijn 'wilde dagen'

Dat was dan de voorbije maand augustus...?

chevy93

Was de zomer van 2005 als je het precies wilt weten...

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Don MN schreef:

Yeah! Vanavond mijn eerste Monty Python.

En dat er nog maar een paar mogen volgen.

Je hebt twee mogelijkheden:

Je vindt het niks (dat kan, die mensen zijn er ook!!) of

je vindt het super (zo denk ik erover).

avatar van -Roald-

-Roald-

Al die serieuze reacties, geniaal

Don MN

Veel gelachen, zitten geniale stukjes tussen.

avatar van Nomak

Nomak

Ik had toch wel wat verwachtingen, maar helaas vond ik maar niets aan deze film. Helemaal niet mijn soort humor en ik vond het dan ook niet grappig. Enkel de scène met het konijn was wel leuk.
De rest was maar saai en langdradig. Het begon al met die domme ondertitels en dat ellenlange gezever over zwaluwen. En dan gaan ze ook nog liedjes zingen. Er leek maar geen einde aan de film te komen.
Ik vind het maar een zwaar overgewaardeerde prul om snel te vergeten.

avatar van roebftb

roebftb

Zo leuk.

Klassieker.

Tijdloos, uit '75 en nog kan ik er om schater lachen en hem blijven kijken.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Ace Hanlon schreef:

En dat er nog maar een paar mogen volgen.
Je hebt twee mogelijkheden:
Je vindt het niks (dat kan, die mensen zijn er ook!!) of
je vindt het super (zo denk ik erover).

Nomak schreef:
Ik vind het maar een zwaar overgewaardeerde prul om snel te vergeten.

Ik zei het toch al: dat kan, die mensen zijn er ook!!
Maar voor mij blijft het een kostelijke film!

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Het kan ja, maar ik heb met die mensen te doen. Ze missen de beste komedie allertijden...

chevy93

Gisteren voor de 5e keer gekeken en het blijft gewoon een topper! Die grappen zijn gewoon geniaal. Er lijkt maar geen einde aan te komen. (in de positieve zin).

Ik vind het een beetje een schande dat deze films slechts 135e staat. Deze film moet dik in de top 50 komen! 1975 en de humor werkt nog steeds en zal dat nog vele jaren doen!

Van begin tot het einde is het een en al slappe lach. Het begint al met het 'paardrijden' ( ) tot aan de eindscène waar ze die Fransen weer tegenkomen

De echte eindscène is een beetje een anticlimax en het niveau zakt daarvan een beetje af naarmate je deze film vaker kijkt. Dat is jammer, maar het blijft een geniaal einde.

Had een dikke 5,0* staan en die staat er nu alleen maar dikker .

En uiteraard nog wat quotes. Het zijn er ontelbaar veel, dus gewoon maar even een willekeurige selectie gemaakt:
'A year passed: winter changed into spring, spring changed into summer, summer changed back into winter, and winter gave spring and summer a miss and went straight on into autumn...

Knight 1: We are now the Knights who say... "Ekki-Ekki-Ekki-Ekki-PTANG. Zoom-Boing. Z'nourrwringmm.
'

En op het moment dat King Arthur zijn arm afhakt:
'Black Knight: 'Tis but a scratch!
King Arthur: A scratch? Your arm's off!
Black Knight: No, it isn't!
King Arthur: Well, what's that then?
Black Knight: I've had worse.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Een hoogtepunt in de wereld van de humoristische films. Meer zelf, ik vind het de beste komedie die ik tot nu toe gezien. Dit vind ik echt wel een klasse apart in positieve zin. De humor is dan ook apart en werkelijk hilarisch. Er zit geen enkele scène tussen die niet humoristisch bedoeld is en de vermenging met de filmwereld en de realiteit is fantastisch.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Briljant en tijdloos. Moet wel zeggen dat ik 'm nu een beetje te vaak heb gezien (10xx??)

avatar van LordVader

LordVader

Beetje jammer dat de minste acteur onder de Pythons altijd de hoofdrol heeft. (Chapman + RIP) Neemt niet weg dat deze parabel over de ridders van Koning Arthur op zoek naar de Heilige Graal een juweeltje is.

Alle leden hebben leuke rollen maar persoonlijk pis ik elke keer in mijn broek met de "Brave Sir Robin" (schijtebroek Eric Idle).

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

LordVader schreef:

Er is een Python topic. Ik geloof dat in het algemeen Palin het best wordt gewaardeerd als Python lid. Ook gister vooral weer genoten van enkele van zijn creaties. Al vond ik de humor vrijwel over de gehele linie nog steeds werken bij de vierde (of vijfde) kijkbeurt, in zowel alle sketches alsook van bijna alle (bij)figuren.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Dit is toch geniaal? Zelfs na 34 jaar is het nog leuk.

avatar van Kevin13

Kevin13

Godverdomme ik ben het vergeten op te nemen!!

avatar van misterwhite

misterwhite

Kevin13 schreef:

Godverdomme ik ben het vergeten op te nemen!!

4 oplossingen:

* huur de film eens

* of dowload de film

* of koop de film (kost ongeveer 10 euro)

* En je kunt wachtte tot hij terug op tv komt

Naar mijn aanraden: huren !! en als je hem geweldig zou vind: kopen

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

roebftb schreef:

Tijdloos, uit '75 en nog kan ik er om schater lachen en hem blijven kijken.

Nou ja ik had de film helemaal anders verwacht, ik had ook geen moeite gedaan om de trailer te bekijken omdat ik wou worden verrast daar is de film dan toch in gelukt maar wel in een negatieve zin.

Het deed me denken aan 4 debielen die een film onnozel nadoen

en op youtube zetten. Na een uur had ik er wel genoeg van en ben ik maar gaan slapen ik kon me toch moeilijk dwingen om te lachen..

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Van The Holy Grail had ik zo mijn verwachtingen: The Meaning Of Life vond ik hilarisch en mij werd herhaaldelijk medegedeeld dat The Holy Grail nog véél beter was dan die film. Maar dat viel tegen. Vies tegen.

Toegegeven: de film begint leuk. Het moment waarop koning Arthur op zijn 'paard' aan komt rijden zorgde meteen voor een gezellige giechel, waarop een vermakelijke sketch over kokosnoten volgde. En zo kabbelde de film voort. Maar na één klein hoogtepuntje ("It's only a model" begint de film in te zakken. Behoorlijk diep in te zakken. Om vervolgens met hier en daar nog een vermakelijk momentje (het konijn; "What's your favourite colour?") tot een bijzonder onbevredigend einde te komen.

Wat maakte The Meaning of Life leuker dan deze voortslepende, vermoeiende film? De afwisseling. The Holy Grail is coherenter, maar weet in tegenstelling tot The Meaning of Life niet te boeien. Jammer. Maar misschien kan ik 'm beter waarderen in een melige bui.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

The Meaning of Life beter dan The Holy Grail? Wow, dat hoor ik niet vaak.

avatar van The Oceanic Six

Holy Graid en Life of Brian zijn hilarisch leuk. Meaning of Life vond ik redelijk duf. Al die losse sketches waren een stuk minder dan 1 compleet verhaal.

Maar Brian blijft de leukste van de 3, zeker weten.

avatar van Materny

Materny

Enkele leuke momenten, maar verder was het niet om aan te zien. Ik kan begrijpen waarom vrijwel iedereen dubbel ligt bij deze film, de humor is dan ook van een compleet andere wereld. Maar films als deze spreken me gewoon niet aan, net zoals Hitchhikers Guide. Er valt gewoon geen touw aan zulke films vast te knopen, en dat kan er bij mij niet in.

1.5 *