Monty Python and the Holy Grail (1975)
Genre: Komedie
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones
Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle
Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels
Releasedatum: 22 januari 1976
Plot Monty Python and the Holy Grail
"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."
Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.
King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard
Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter
Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard
Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand
Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe
First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!
The Witch
Zoot / Dingo
First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4
Old Crone
Als je het nog verder voert heeft Peter Sellers het weer gejat van de BBC
The Pythons decided on a joke where the characters would pretend to ride horses while their porters banged coconut shells together, an in-joke as to how BBC radio shows as well as old-time radio in general, had produced the sound effect of horses since the 1930s (a gag seen previously in the sole surviving episode of the 1956 program A Show Called Fred, produced by Richard Lester and starring Peter Sellers, and also used on The Goon Show in the form of "here comes a man riding on coconut shells")
Ramon K
Dat is natuurlijk niet waar. Dat is enkel geluid voor radio. De visuele grap komt gewoon uit die Goon Show. Ik vind het opmerkelijk. Ik zag het vandaag in een Sellers docu en Palin bevestigde in die docu dat het Pythonteam heel erg veel uit die shows geleend heeft destijds. Ik dacht immer dat het een originele grap was.
chevy93
Het visuele gedeelte komt uit de Goon Show, dat is waar. Maar de "grap" komt van de BBC. Ik zet het tussen haakjes, omdat het door de BBC nooit als grap is bedoeld.
Overigens doet het niks af voor het feit dat de kokosnoten wel geniaal gebruikt worden!
Ramon K
Dus was het geen grap op de BBC. De GRAP is letterlijk uit die show gelift. Niet het einde van de wereld trouwens.
En zonder de kokosnoten had je deze hilarische scène natuurlijk niet gehad:
YouTube - Monty Python Holy Grail Are you suggesting coconuts migrate?
Gerben_Mulder
En zonder de kokosnoten had je deze hilarische scène natuurlijk niet gehad:
YouTube - Monty Python Holy Grail Are you suggesting coconuts migrate?
Zeker haha.. wat een geweldige film
..Heb er vaak hard om moeten lachen.. heerlijk !
Ceeda7
Niet alle scenes waren even grappig en sommige waren wel erg flauw.
Maar over het algemeen heb ik me heel goed vermaakt hiermee en moet ik Life Of Brian ook maar eens gaan kijken.
Zelfde hier. Moet in de jaren 70 wel origineel geweest zijn, maar veel doet het mij niet meer.
That rabbit is dinamyte!
Veruca
Misschien is het mannenhumor, misschien ben ik -en met mij de dames uit mijn klas veel te veel ge-amerikaniseerd, maar ik vond het gewoon écht niet grappig. Ik vond een aardige film, maar lachen, nee, eigenlijk niet.
Wat opzich vreemd is, want ik lach normaal (bij bijvoorbeeld Faulty Towers) me een breuk bij de Britse humor (overigens ook bij de flauwe sitcoms uit Amerika).
Ik keek dit in mijn klas, en terwijl alle heren en de (van oorsprong Engelse) lerares helemaal dubbel lagen, keek ik samen met mijn lotgenoten een beetje wazig naar een paar gasten die op zoek gingen naar een graal. Het zei me allemaal weinig, maar ach, ik heb me best geamuseerd.
planet_of_death
Ja... jou klas kent alleen de Amerikaanse humor. Dit is echte humor!
yeyo
Ligt volgens mij niet zozeer aan het verschil tussen Amerikaanse en Britse humor, maar eerder aan het feit dat Monty Python zeer absurdistisch is. Ik heb al gemerkt dat vrouwen daar meestal niet zo voor te vinden zijn.
Meersie
Inderdaad, het was origineel niet als grap bedoeld, ze hadden gewoon het geld niet om al die paarden te gebruiken in de film, het was letterlijk een Low-Budget filmpje.
Ondanks dat blijft het geniaal, vooral hoe ze het dan uitgewerkt hebben met die kokosnoten.
planet_of_death
Ze brengen dus expres naarvoren dat het budget laag was. Haha.
MyOwnStyle
Vind de humor zo flauw dat ie toch nog grappig is. Mooi wat ze in elkaar staken met zo een laag budget en dan nog in die tijd.
FaithDead
Schijtfilm
Wat is je argumentatie? Britse humor is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.... Helaas......
Diego1994
FANTASTISCHE FILM !
Ik heb nog nooit zo moeten lachen bij een film, dit is echt mijn humor.
5/5 !
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik geloof dat ze amper 200.000 pond hadden voor hun film te maken. Vandaar dat telkens hetzelfde kastaal vanuit een andere hoek opduikt
behalve castle aarrrg op het einde natuurlijk
Nomak
Wat is je argumentatie?
En wat is jouw argumentatie voor die 5*?
Karl van H.
Er is toch eigenlijk maar één argument om deze film goed of slecht te vinden? Je vindt de humor leuk of niet, zo simpel is het gewoon.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Na een 5de herziening vind ik de film nog altijd even goed. Echt geniaal! Het is echt ongeloofelijk grappig en hoe zijn ze er toch in hemelsnaam toch op gekomen
MrHorror
jaren geleden heb ik een monty python box gekregen, met onder andere deze film. ik besloot het weer eens te bekijken (jaren daarvoor heb ik het ooit op tv gezien), en ik zie, zo nu en dan, in de rechter bovenhoek van mn scherm, een getekend wit konijn opduiken. is dit normaal? vreemde vraag wellicht, maar goed, tis monty python...
Friac
Een briljante klassieker, die ik vanavond nog eens herzien heb dankzij de prachtige 3-disc special edition (een echte aanrader, met veel leuke extra's waarbij serieus wat af te lachen valt).
De humor van Monty Python vind ik subliem en qua films doet deze Holy Grail het wat mij betreft het best. Ontelbaar zijn de momenten waarbij ik op zijn minst een vette grijns op mijn gezicht krijg en de film bevat enkele hilarische scènes: Lancelot die het bruiloftsfeest verstoort (heel die scène - inclusief "What, the curtains?" - is zo'n beetje het toppunt van de film), Tim the Enchanter en zijn tientallen explosieven, het compleet geschifte einde,... Helemaal fantastisch en het blijft keer op keer grappig. Slechts enkele kleine dingetjes komen me ietwat minder grappig over, zoals bv. het hele gedoe op Castle Anthrax dat de film een beetje vertraagt in mijn ogen.
Puur filmisch gezien zitten er enkele sfeervolle shots in, gaande van mistige ravijnen en meren tot duistere wouden. De humor alleen doet het hem al, maar het is fijn om te merken dat er toch nog extra zorg is gestopt in extra sfeerschepping via de beelden. Zo wordt Monty Python and the Holy Grail een echte humoristische film, en niet zomaar een "filmisch excuus" om wat sketches op een hoopje te gooien.
Eén van mijn favoriete komedies, zo geschift zijn ze zelden gemaakt. Een stevige 4,5*!
Ook maar is de komedie klassieker van Monty Python gekeken, het was niet de klassieker die je van tevoren zou verwachten.
Toegegeven, het begin was hilarisch en de makers hadden mij flink tuk met de Zweedse ondertiteling, ik dacht serieus dat mijn pc hem aan het spacen was. De intro is verder erg grappig en het eerste kwartier was van een zeer hoog niveau qua grappen.
In het midden kakt het allemaal wat in, teveel saaie momentjes(met die geile nonnen bv, niet helemaal geslaagd) die het tempo uit de film halen.
Gelukkig komt het tegen het einde weer helemaal goed en zijn de absurd lange dialogen over nietige dingetjes weer helemaal terug zoals aan het begin vd film ook het geval is. Het einde was helaas wel iets te abrubt, waardoor ik niet helemaal een bevredigd gevoel had toen de film was afgelopen.
chevy93
Het einde was helaas wel iets te abrubt
AGE-411
Iedereen kent het "WTF?
"-gevoel.
De keer dat dat gevoel het sterkst bij mij aanwezig was, was de eerste keer dat ik het einde van deze film zag.
Dat is nu pas eens een onvoorspelbaar einde
chevy93
Vooral de anti-climax is geweldig. Het past echter perfect by Monty Python.

Always look on the bright side of life: Monty Python-ster Eric Idle (80) werkt nog steeds om rond te komen

De vijf best beoordeelde komedies op Netflix

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981