• 9.378.664 stemmen

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Komedie | 91 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels

Releasedatum: 22 januari 1976

Plot Monty Python and the Holy Grail

"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard

Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter

Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard

Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand

Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe

First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!

Zoot / Dingo

First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

Drs. DAJA schreef:

Ik hoor net op een The Doors CD van mij dat Morrison tijdens een live show al met een belletje over het podium riep en schreeuwde "Bring out your dead, bring out your dead."

Lijkt me dus dat de heren van Python op de één of andere manier deze show hebben gehoord.

... goede muziek keuze, zie je niet vaak meer, vooral niet met die troep van tegenwoordig

donemans

There are some who call me...... tim....

whats your favorite colour... white.. nooo yellowww

1, 2, 5.. euh 3 sir... ah yes 3!

NI!!!!

avatar van Drezic

Drezic

We are now the knights who say... Ekki Ekki Ptanggggg!

Briljant

avatar van veron35

veron35

Echt meesterlijk. Die kokosnoten inplaats van paarden, De zwarte ridder, The Knights who say NI en het konijn zijn briljant. Echt leuk waneer dat liedje is afgelopen en artur dan zecht dat ze toch maar niet naar camalot gaan omdat er zoveel gekken zijn.

veron35 schreef:

its a silly place...

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Monty Python doet poging tot grootste kokosnotenorkest

De cast van de Monty Python-musical 'Spamalot' wil op 23 april op Trafalgar Square in Londen het record 'grootste kokosnotenorkest' binnenhalen. Het record is nu in handen van 1789 New Yorkers.

De leden van het 'orkest' krijgen de opdracht om met de kokosnoten de klassieker 'Always Look on the Bright Side of Life' na te spelen.

Monty Python introduceerde de kokosnoten in hun film 'Monty Python and the Holy Grail'. Na afloop van de recordpoging wordt die film dan ook op groot scherm vertoond.

-----------------------

[email protected]

avatar van Atacion

Atacion

Briljante film vol onvergetelijke scenes zoals the killer rabbit, the black knight, the knights who say Ni!, de fransozen, brave Sir Robin, knights of the round table, Tim the enchanter enzovoorts. Zeker een aanrader voor wie al bekend is met Monty Python's sketches en/of films, maar ook een mooie kennismaking met de vaak droge/zwarte humor van Monty Python.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Is dit vrijwel gelijk aan The Meaning of Life of zijn ze daar een compleet andere kant opgegaan?

avatar van arkadi

arkadi

Meaning of life kun je bijna niet echt een speelfilm noemen.

Meer een aan eenstapeling van sketches.

avatar van The One Ring

The One Ring

Goodfella_90 schreef:

Allebei bevatten ze zeer absurde humor en bestaan ze vooral uit sketches. Alleen hebben de Pythons in The Holy Grail nog enig verhaal verzonnen waardoor alles meer een geheel lijkt. Niettemin is het verhaal bijna onbelangrijk. Het verschil tussen de twee films zit hem wat mij betrefd vooral in de kwaliteit van de grappen. The Meaning of Life vond ik nauwelijks geslaagde grappen hebben, The Holy Grail vond ik nauwelijks grappen hebben die niet geslaagd zijn. Ik weet niet of het jouw soort humor is, maar proberen kan geen kwaad. Wellicht is het beter om te beginnen met Life of Brian. Die heeft meer een écht verhaal en zelfs zowaar een soort boodschap en is iets minder over-the-top. Die valt waarschijnlijk beter als je nog goed kennis moet maken met de Pythons.

avatar van as

as

The One Ring schreef:

Life of Brian heeft zowaar een soort boodschap.

Always look on the bright side of life?

avatar van The One Ring

The One Ring

as schreef:

Always look on the bright side of life?

Ook, maar daar doelde ik niet op

Maar ik kan er niet verder op in gaan i.v.m. spoilers voor die film.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Geen probleem, heb ik eerst wel genoeg aan. Uit nieuwsgierigheid toch maar eens kijken of dit deel mij er wel bij houden kan.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

ja maar dit was meer een parodie op de mythe van 'king arthur'

maar verder een absolute topper van de pythons

net zoals the 'meaning of life' en even absurde serie 'flying circus'

donemans

your mother was a hamster!

haha deze film is zo mooi

avatar van dragje

dragje

Knight 1: We are now no longer the Knights who say Ni.

Knight 2: NI.

Other Knights: Shh...

Knight 1: We are now the Knights who say...”Ekki-Ekki-Ekki-Ekki-PTANG. Zoom-Boing. Z'nourrwringmm.

avatar van veron35

veron35

dragje schreef:

Knight 1: We are now no longer the Knights who say Ni.

Knight 2: NI.

Other Knights: Shh...

Geweldig stukje!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Geweldige film. Eeen van de vele hoogtepunten zijn toch inderdaad wel die NI ridders. Zulke humor vind is niet meer te vinden tegenwoordig. of wel?

goed 4.5 voor nu, maar kan wel es een 5 worden.

avatar van *__ANIME__*

*__ANIME__*

Geweldige film met als leukste stuk de Ni ridders, geweldig !

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Een aaneenschakeling van klassiek geworden sketches die nog een verrassend goed geheel vormen ook, uitgevoerd door een groep van de meest talentvolle komieken ter wereld. Hier valt niet veel aan toe te voegen, behalve dan een hoge score. Geen perfecte score, want na de film vele malen gezien te hebben, moet ik toegeven dat het tempo in de film af en toe iets te laag ligt, waarbij er bepaalde grappen doodslaan. Een 4.5, toch wel.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Deze film is het perfecte voorbeeld, waarom Engelsen zichzelf en hun land zo fantastisch vinden. In Europa is er geen ander land, waarvan de inwoners deze jammerlijke eigenschap zo perfect weten te beheersen.

Nu ligt Britse humor op de een of andere manier me niet. Ik probeer nog steeds te achterhalen waarom het me niet ligt, waarschijnlijk zal het wel te absurd, te flauw en vooral niet-grappig zijn, zoiets dus. Maar goed ik vreesde al een beetje voor hetgeen wat zou komen. Toch heb ik geprobeerd zo onbevooroordeeld mogelijk naar deze film te gaan kijken. Helaas het was eigenlijk nog erger dan ik vooraf had gedacht :{. Af en toe een glimlachje, vooral die brugscene was wel grappig, maar voor de rest maakt het allemaal geen sense.

Het is te absurd en te flauw gewoon, iets wat mij dus niet altijd ligt. Soms is dat wel het geval, wanneer absurde en flauwe humor in een situatie plaatsvindt, dat reëel zou kunnen zijn, maar dat is in MP+THG natuurlijk niet het geval.

De kwaliteit van de film zelf laat ook te wensen over. Zo is er veel slechte belichting, veelal veroorzaakt doordat alles geschoten is tijdens saai bewolkt weer. Sommige bosscenes en special effects kwamen heel studentschool-achtig over. Nu weet ik dat de film het daar niet moet van hebben en ook niet pretendeert daar goed in te zijn. Toch stoorde het me een beetje, maar ik zal de film daar niet teveel op afrekenen. Afijn 2* voor de moeite en de enkele glimlachen.

avatar van MXO

MXO

Vinokourov schreef:

Buiten Europa is dat toch nog steeds Kazachstan, als ik de andere komiek Borat moet geloven .

avatar van Amusette

Amusette

Dat stukje van "Brave Sir Robin" en zijn minstrelen(muzikanten)

Het is geweldig hoe hij vluchtte van de driekoppige reus en hoe zijn minstrelen opeens liedjes zingen die hem belachelijk maken.

Anyway dat moet je zien denk ik...;)

Monty Python films zijn allemaal geweldig en de oude series van Monty Python's flying circus, do not ajust your set en at last the 1948 show.

Ik heb al die series en films en nog meer zelfs(films waar zelf maar 1 acteur van de Monty Python cast in meespeelt, maar die moet ik dan gewoon hebben)

Ik heb James Bondfilms gekocht omdat John Cleese de nieuwe Q speelt.

Zelfs een documentaire over de middeleeuwen van Terry Jones(die is wel erg grappig want die is een beetje Monty Python stijl gemaakt)

en een documentaire over voetbal van John Cleese(Ik haat voetbal)

Zoveel hou ik van Monty Python..

Al die films zijn echte aanraders...

avatar van VengefulSpartan

VengefulSpartan

de zwarte ridder

avatar van clintgodfather

clintgodfather

VengefulSpartan schreef:

de zwarte ridder

It's only a fleshwound, of wat zegt hij nu weer?

avatar van Peojuzi

Peojuzi

hehe, heb deze film op school gekeken en lach helemaal dubbel :)

"Ni!!!"

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Haha te gek dat deze in de top250 staat, nooit verwacht, toch best veel mensen die Python-humor niet diggen.

Gewoon de geniaalste, leukste, domste en toch serieus geacteerde dialogen ooit in een film, unladen swallow op een (It could grip it by the husk...). Niet alle stukjes zijn even sterk maar het geheel zit zo vol originele en lachwekkende scenes dat het overall niveau ziek hoog blijft. En Graham Chapman's Arthur is werkelijk fantastisch (Well you have to know these things when you're a king, you know.)!

In eerste instantie een 4,5 maar na de 2disc DVD versie gezien te hebben (super extras, beste SE ooit, echt een aanrader, waaronder ondertiteling voor mensen die de film niet leuk vinden)...

5* Have at you!

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Echt een hele flauwe film. Dit is gewoon zo flauw dat het weer leuk wordt. 4,5 *

avatar van film88888

film88888

Lang geleden dat ik nog zo een bucht film heb gezien, hier is dus echt geen bal aan, zo slecht ik heb er geen woorden voor. Het acteerwerk zo slap, en ik heb geen 1 keer moeten lachen met iets. Het einde trok op niks op wat slaagt dat. Gooi dit toch eens uit de top 250. Geef mij maar als ik wil lachen The simpsons of Shaun of the dead. Een 2,0

avatar van Joyy

Joyy

sjee, the simpsons verheven boven monthy python

ik sta versteld

kun je uitleggen wat er dan precies niet leuk aan was en waar je wel om moest lachen?