Monty Python and the Holy Grail (1975)
Genre: Komedie
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Terry Gilliam en Terry Jones
Met onder meer: Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle
Gesproken taal: Frans, Latijn en Engels
Releasedatum: 22 januari 1976
Plot Monty Python and the Holy Grail
"And now! At Last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one is."
Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.
King Arthur / stemrol of God / Middle Head / Hiccoughing Guard
Second Swallow-Savvy Guard / The Black Knight / Peasant 3 / Sir Launcelot the Brave / Taunting French Guard / Tim the Enchanter
Dead Collector / Peasant 1 / Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-as-Sir Launcelot / First Swamp Castle Guard / Concorde / Roger the Shrubber / Brother Maynard
Patsy / Green Knight / Old Man from Scene 24 (Bridgekeeper) / Sir Bors / Animator / Gorilla Hand
Dennis's Mother / Sir Bedevere / Left Head / Prince Herbert / stemrol of Cartoon Scribe
First Swallow-Savvy Guard / Dennis / Peasant 2 / Right Head / Sir Galahad the Pure / Narrator / King of Swamp Castle / Brother Maynard's Brother / Leader of The Knights Who Say NI!
The Witch
Zoot / Dingo
First Monk / Singing Minstrel / Page Crushed by the Rabbit / Peasant #4
Old Crone
Finisterra
Hier kon ik wel wat mee. Had er niet zo heel veel van verwacht, maar hij viel dus erg goed mee. De film is zeker niet constant grappig, maar door de vaak absurde personages en gebeurtenissen blijf je geboeid kijken. Er zijn wel een hele reeks scenes die mij echt enorm konden bekoren en waar ik ook hartelijk om moest lachen.
Leuk vermaak.
GroovyDrummer
Humor die je wel of niet ligt...
Mij wel in ieder geval !
Ik vond dit de beste film uit de reeks van Monty Python !
Gewoon een echte aanrader als je deze nog niet hebt gezien !!
lucid dreamer
de koning onder de komedies, mits je deze droge vorm kunt waarderen. wat mij betreft ook het hoogtepunt van Monty Python's oeuvre: negentig minuten lang zijn ze even hilarisch. het script is briljant, het getuigt van kennis van de tijd en de geschiedenis, al wordt die kennis aangepast en gevormd naar goeddunken; het is puur historische verkrachting. er zijn genoeg lagen aanwezig om meerdere keren te kunnen genieten.
5.0 sterren.
film_kaza
Deze Monthy Python film is slechter dan Life Of Brian vind ik. Ik hoorde teveel positieven dingen en er werd mij verteld dat deze absoluut de beste was, nee dat vind ik niet. Deze is vaak geinig, soms hilarisch maar ik heb me ook vaak verveelt. Die mannen van Monthy Phython hebben wel een soort type humor dat vaak voorkomt en soms begint te vervelen. Het is wel te merken dat dit nog wel 1 van de duurste Monthy Phyton films was. Maar daarom krijgt hij geen 4 sterren.
Waar ik het hardst om moest lachen was het verhaal van Lancelot, maar dan vooral de scene waarbij je hem naar het kasteel zag rennen.
3,5
The One Ring
Het is wel te merken dat dit nog wel 1 van de duurste Monthy Phyton films was.
Duur? Deze film is echt met een heel minimaal budget gemaakt, wat er voor zorgde dat hij nauwelijks gemaakt kon worden. Dat de paarden vervangen zijn door cocosnoten was een grap die pas bedacht werd toen bleek dat er geen geld was voor echte paarden.
veron35
Ik houd van monty python en deze heb ik wel 10 keer gezien
Prince-Remy
Humor is wel tof, maar toch kon deze film mij niet bekoren. Ik hou wel van droge humor maar niet in een film. Des al niet te min heb ik me toch zeker wel vermaakt met deze film.
2,5 *
donemans
je beoordeelt een film toch op waar hij voor gemaakt is, deze film is puur voor de humor gemaakt en dat is ze in mijn ogen erg goed gelukt. Vond hem nog beter als Life of Brian een 5
mikoz
Helaas is Monthy Python toch absoluut niet mijn ding.
Heb 30 minuten gekeken en geen een keer moeten lachen , af en toe een glimlach maar dat was het.
Misschien nog een keer herkijken op een ander moment maar voorlopig 1*.
Respekked
Weer een heel aantal scènes (verplicht) moeten zien, wat een aaneenschakeling van flauwe onbenulligheden blijft dit toch. En de hele zaal maar weer lachen om de 14de keer dat de ridders 'ni' zeiden..
verlaagd naar 1*
mikoz
verlaagd naar 1*
Vreselijk inderdaad.
AGE-411
En eindelijk kon men eens lachen in een film ( en stond geen trut het ABC van het lied op te zeggen).
wouter8
De humor die er in voorkomt is gewoon zo geniaal en of het nu een subtiele grap of een een erg duidelijke grap is, ze zijn gewoon allemaal goed
Je moet er inderdaad van houden omdat het erg onbenullig is. Wie gaat er nou lama's gebruiken in de aftiteling... GEWELDIG!!
~Jewel~
Ik kan geen genoeg krijgen van Monty Python's werk! Het is gewoonweg BRILJANT!
Ik heb nog nooit zoveel gelachen.....
Coop
Ik ga geen score geven omdat ik het met moeite maar voor de helft heb kunnen kijken, en dat was nog te lang.
Wat een domme grappen, hedendaagse komedie is veel leuker, ik heb hier geen enkele keer een glimlach op mijn gezicht gehad.
Ik ga de dvd weggeven want zoiets wil ik niet in mijn collectie, wat een miskoop, ik was afgegaan op de goede score van hier, maar blijkbaar is dat niet altijd een goede waardemeter en smaken verschillen nog altijd hé.
Movie_fan#
Ik vind dit de mafste van alle monthy pythons en ook de flauwste maar nog steeds erg smakelijk!
Niriath
Ge-wel-di-ge film! Ik hoef de liefhebbers niet uit te leggen welke stukken het geniaalst waren, maar wat (naar mijn mening) de film zo briljant maakt is het feit dat de acteurs acteerden dat ze een serieuze film aan het maken waren... Dat wil onder andere zeggen dat ze niet (zoals bij zovele soortgelijke films) na elke grap veelbetekenend in de camera kijken om ff met het publiek te connecten...
Veruit de allerbeste Monty Pyhton
maxB
het is werkelijk leuke britse humor, heel droog en ook grappig vooral dat stukje met dat die 2 ridders vechten in het begin is mooi
bertha
stem verhoogd naar 4.5
haha dit is toch echt de beste komedie die er is! hoewel ik pulp fiction, one flew over the cuckoo's nest en fight club beter vond heb ik bij deze toch zeker meer gelachen..
serpico
We want you to chop the biggest tree in this forest.... WITH A HARING!!
Marcellus
We want you to chop the biggest tree in this forest.... WITH A HARING!!
to go through the woods, you must get us.... a SHRUBBERY!
Drs. DAJA
Ik hoor net op een The Doors CD van mij dat Morrison tijdens een live show al met een belletje over het podium riep en schreeuwde "Bring out your dead, bring out your dead."
Lijkt me dus dat de heren van Python op de één of andere manier deze show hebben gehoord.
Jointz
Aardige film, hoewel het niet helemaal mijn genre is. Op sommige momenten sloeg de verveling zelfs een beetje toe en wilde ik even doorspoelen. Toch de hele film uitgekeken.
Hier en daar zitten er echt leuke stukken in, maar voor de rest is het een doorsnee film die dan ook 2,5* krijgt.

Always look on the bright side of life: Monty Python-ster Eric Idle (80) werkt nog steeds om rond te komen

De vijf best beoordeelde komedies op Netflix

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981