• 9.378.143 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van Doom

Doom

BlueJudaskiss schreef:

Waarom staat deze film nog niet in de horrortopzoveel???!

nr. 34 in de horror toplijst

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Doom schreef:

nr. 34 in de horror toplijst

Mooi zo.

dutchtuga

VEEL te laag jammer genoeg. Kan me niet voorstellen dat er 33 betere horrofilms zijn.

avatar van Derek Vinyard

Derek Vinyard

waar staat die horror toplijst? the exorcist staat op 1 toch?

dutchtuga

Net weer herzien (ditmaal in 16:9 en wat een verbetering!) en blijft met stip op 3 in mijn top 10 staan. De koning der horrorfilms.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

dutchtuga schreef:

Ik ben horrorliefhebber en verzamelaar, en ik heb nog nooit een betere horrorfilm als Halloween gezien.

Halloween is een klassieker, een geniale genre film.

Ikzelf snap niet waarom deze film niet in de top 250 staat.

Deze film is het waard.

De tijd zal het uitwijzen.

avatar van Youri

Youri

Geweldige spannende film. Gehele verhaal zat ik met gekromde tenen toen ik Halloween voor het eerst zag. was geloof ik 13 jaar. Het melodietje is heel herkenbaar. hoorde het ooit in een discotheek in een house beat. Echt geweldig, moest meteen aan Jamie Lee Curtis denken met haar scream.

avatar van maurice74

maurice74

Beklemmende soundtrack, met van die vette synths. Echt een classic en hoort zeker bij de 15 beste film aller tijden.

avatar van Rene1971

Rene1971

Hele goede film. Zo hoort een horror te zijn! Muziek, geluiden, acteren: allemaal goed. Zelfs na bijna 30 jaar blijft hij erg spannend om naar te kijken.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Overroepen!

De halloween-klassieker van Carpenter viel wat tegen.
Inderdaad,die schitterende tune als Myers weer eens in de buurt komt is natuurlijk geweldig.Donald Pleasence was grotesk in "You Only Live Twice"maar hier laat hij eindelijk een schitterende prestatie tonen.Goede realistische rol gevolgd door Jamie Lee Curtis,de gillende seut.

De eerste 45 minuten zijn echt schitterend hoe Carpenter langzaam de spanning opbouwt met het onverwachts opduiken van Myers.Dat mag dan die eerste 45 minuten opwindend en creepy zijn,Spijtig genoeg zit bijna de hele film vol met onverwachts opduiken van Myers waarna hij gewoon weer naar een andere plaats gaat.Die 1ste 45 minuten kan je dat wel spannend vinden maar daarna is het echt vervelend;"He,daar is die moordenaar weer voor de zoveelste keer","Zou hij dan nu iemand vermoorden","Oh,hij wandelt gewoon weer rustig weg"

Hij kan ook niet doodgaan,omdat hij de Boeman is

Toch nog 2.5* dankzij Pleasence en de 1ste 45 minuten.

Overgewaardeerd.

avatar van sash!

sash!

Pieter Montana schreef:
Overroepen!

De halloween-klassieker van Carpenter viel wat tegen.

Hij kan ook niet doodgaan,omdat hij de Boeman is

Toch nog 2.5* dankzij Pleasence en de 1ste 45 minuten.

Overgewaardeerd.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Ik denk dat de film vooral moet geapprecieerd worden voor hetgeen hij betekend heeft (en nog steeds doet) voor het horror-genre. Het plot is inderdaad zeker niet echt geloofwaardig en tegenwoordig kan de film voor sommigen misschien wel zeer ouderwets overkomen.

Het valt anderzijds op dat heel veel horrorfilms gebaseerd zijn op Halloween (te veel om op te noemen, maar zeg maar quasi alle tiener-horror-films), en daarom verdient deze film een vrij hoog gemiddelde.

Ik verhoog mijn stem naar 4*

dutchtuga

Dan raad ik je ook "Black Christmas" aan. Eigenlijk is dat de film die deze hele genre heeft uitgevonden. "Halloween" heeft het groot gemaakt.

avatar van Reinbo

Pieter Montana schreef:

Overroepen!

De halloween-klassieker van Carpenter ......Overgewaardeerd.

Ssssst!

dutchtuga

Inderdaad, wat een onzin.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Onzin? het is toch gewoon zijn mening.

avatar van ToNe

ToNe

Ja, maar met minpunten als

en

...

Het ligt denk ik eerder aan jouw verwachtingspatroon:
Moet spanningsopbouw uitmonden tot een 'bodycount' slasher?
Myers' primaire doelwit is nu eenmaal zijn 'zusje'.
Hoe inconsistent, ik noem zoiets slecht en inspiratieloos, is het dan als hij in de wilde weg alles en iedereen vermoord.

Myers is geen Freddy Krueger. Hij is niet eens te vergelijken met een Ed Gein. En hij is zeker geen boeman die tieners gaat lopen villen, omdat horrormensen dat op een of andere manier lijken te doen...[volgens het publiek]
Hij is gewoon het kwaad zelf, dat in het donkere hoekje schuilt. En dat is wat Halloween zo sterk maakt.

Of hebben we weer een held[in] nodig die alles 'even' verklaart en oplost? En dat dat opeens het verhaallijn is:
Meisje weet te ontsnappen van psycho, terwijl er meer onder het oppervlak schuilt...

avatar van Nomak

Nomak

Michael Meyers is toch de allerbeste boeman die je je kan voorstellen met dat angstaanjagende emotieloze masker.

1 van de beste horrorfilms ooit.

4,5

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

dutchtuga schreef:

Inderdaad, wat een onzin.

Als je iemands mening niet kan respecteren dan ben je op een filmforum zeker niet op de juiste plaats.

Ik verwijs terug naar mijn 1ste bericht.Dat hij niet meteen een zaagmachine/mes of zo neemt vond ik wel goed.Het probleem is dat hij dat blijft doen tot zo'n 15 minuten van het einde.Altijd dat onverwachts opduiken en amper NIETS doen.Je ziet weer even zijn rug en hij wandelt weer rustig weg

dutchtuga

Ik respecteer je mening wel alleen vind ik de beweegredenen dat je dit een overgewaardeerde film onzin . De killer in Halloween is enigszins nog een realistische killer. Niet iemand die opeens onverwachte stunten uithaalt of wat dan ook. Hij heet ook niet voor niets "The Shape", een donkere schaduw dat op je loert. Geniaal! Dat is 1 van de redenen dat Halloween een uitblinker en dikke klassieker maakt in het genre, een blauwprint voor mensen die zich interesseren in dit genre.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Gezellige horrorfilm met een prachtige tune.

4****

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eindelijk herzien na jaren. Een heerlijk sfeertje, een vermakelijk verhaal, de Carpenter 'feeling' en een geweldige tune die ook veel doet voor deze film. Een geweldige film en schaam me wel om mijn lage beoordeling die gebaseerd was op mijn herinnering. 4,5*

Hello ? Is anybody there ?
Helloooooo ?
Alright, I'm gonna get naked and take a shower now.

~ Pablo Francesco.

Origineel is het inderdaad allemaal niet, en deze film heeft heel wat tegen zich. Echt crappy acteerwerk, een plot van niks, met veel onlogische dingen in, goed bedoeld maar vaak matig uitgevoerd camerawerk en een jammerlijk einde.

De muziek daarentegen is erg goed, hoewel het deuntje wel wat zuiverder mocht, en het wel erg vaak gebruikt wordt.

Main attractie is echter Myers. Een personage naar mijn hart. Mist elke vorm van motivatie (pluspunt), maar is altijd op de juiste plaats. Heeft altijd alles onder controle, laat z'n gezicht nooit zien ... een soort van ongrijpbare schim, de killer waar je niet aan kan ontvluchten. Controle = macht, en naast alle opsmuk haalt Halloween vooral daaruit z'n kracht, wat mij betreft.

Erg jammer dan ook dat hij zonder goede reden op het einde van de film gaat klungelen. Net dat doet een Saw, plotholes of niet, zoveel beter. Myers wordt hier voor lul gezet, en dat siert zijn personage niet. Dat verdient hij ook niet. Beetje dezelfde als bij de Alien films. Consessies naar het publiek verpesten het een beetje.

Maar verder een geweldig filmpje. Ik blijf het geweldig spannend vinden, met veel effectief camerawerk, overal duistere hoeken en bosjes, schaduwen en ook vooral veel niks. Lekkere 4*, erg aangename avond beleefd .

dutchtuga

Toen ik je naam zag staan bij mijn favo horrorfilm begon ik al met maagpijn te lezen, maar ben zeer aangenaam verrast . Mooi dat je dit ook zo'n goede film vind. Toch nog een kritisch puntje: Halloween was wel degelijk origineel en heeft voor tientallen rip offs gezorgd, om nog niet te spreken over de sequels. En dat acteerwerk enzo....ach ja.....het is in ieder geval zeer vermakelijk allemaal. Vond je het camerawerk nou wel of niet goed OH?

Het was ooit origineel inderdaad, het is het al lang niet meer

Dat het acteerwerk ed niet goed is reken ik de film ook niet aan verder. Het is nu eenmaal zo vind ik, alleen boeit het mij niet, net als het slappe verhaaltje. De film is eng, en daar draait het allemaal om.

Wat het camerawerk betreft, het is effectief, en de intenties zijn zeker goed, maar qua uitwerking en vooral afwerking vond ik het redelijk pover. Da's wel een puntje van kritiek, en moest dit beter geweest zijn zou de film ook nog hoger kunnen scoren hebben.

Onderhond schreef:

Het was ooit origineel inderdaad, het is het al lang niet meer

Ik val misschein in herhaling, maar is dat de schuld van de film? Als je dit objectief beoordeelt is het een originele film.

Absoluut, maar ik doe niet aan objectieve beoordelingen

Onderhond schreef:

Absoluut, maar ik doe niet aan objectieve beoordelingen

Nou das dan toch erg jammer. Kan zomaar 0,5* schelen als je dat wel doet bij deze film . De originaliteit is toch 1 van de redenen waarom dit zeker in mijn ogen 1 van de grootste horrorklassiekers ooit is.

Deze komt echt niet op 4.5* te staan bij mij, daar is hij echt niet goed genoeg voor .

Klassieker of niet, ik kijk gewoon hoe leuk ik de film vond.