• 9.390.632 stemmen

Taken 3 (2014)

Actie / Misdaad | 108 minuten / 115 minuten (extended cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 108 minuten / 115 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: Tak3n

Oorsprong: Frankrijk / Verenigde Staten / Spanje / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Olivier Megaton

Met onder meer: Liam Neeson, Forest Whitaker en Maggie Grace

Releasedatum: 15 januari 2015

Plot Taken 3

"It Ends Here"

De wereld van ex-CIA-agent Bryan Mills stort in, wanneer hij valselijk beschuldigd wordt van een moord, die in zijn huis wordt gepleegd. Hij wordt op de hielen gezeten door een snuggere rechercheur, maar Mills wendt zijn speciale vaardigheden aan om de echte moordenaar op te sporen en zijn unieke vorm van rechtvaardigheid te voltrekken.

Bryan Mills

Inspector Franck Dotzler

Lenore Mills - St. John

Stuart St. John

Oleg Malankov

Sam (Gilroy)

Bernie (Harris)

John Milton

Action Cinema For Teenage Softies, dat klinkt alweer minstens zo veelbelovend als de trailer deed vermoeden. 'Megaton's uneven, anaemic direction ensures Taken 3 fails again to recapture the magic of the original.'

Desalniettemin zal hij weer bergen geld opbrengen vermoed ik zo.

Captain Pervert schreef:

Mooie recensie, die mijn verwachtingen voor Taken 3 wat tempert maar mij vooral heel benieuwd maakt naar Lucy en John Wick die wèl in positieve zin genoemd worden.

John Wick heb ik inderdaad wel aardige dingen over gehoord. Lucy daarentegen stond in mijn flop tien 2014 .

Wil je verwachtingen niet nóg een keer de grond in boren, maar ja het is niet anders

Maar misschien vind jij Lucy wel goed hoor. Er waren er zat die dat wel vonden.

FilmFanboy schreef:

Jammer dat dit laatste deel in de franchise 16 jaar en ouder is in Nederland, terwijl hij een PG-13 rating heeft in de VS.

Dat is inderdaad wel opvallend. Maar natuurlijk alleen jammer wanneer je onder de 16 bent. Doorgaans wordt PG-13 in NL een 12 jaar advies, in mijn ervaring.

Overigens zijn de ook reviews van de andere critici die hem al gezien hebben uitermate slecht!

27% Fresh op RT en vooralsnog een 2,8 op Metacritic. Op een schaal van 1-10 welteverstaan. Toegegeven, het zijn nog niet zo heel veel reviews, maar veelbelovend is het allerminst als ik die blurbs zo lees.

Jammer, ik heb de eerste echt 4 keer met plezier gekeken, sowieso drie. Maar de tweede vond ik al behoorlijk slecht. Nu dit. Après moi Le deluge?

606 schreef:

Nu al een 1,5 ster

Voorvertoning ofzo?

John Milton schreef:

Desalniettemin zal hij weer bergen geld opbrengen vermoed ik zo.

Jep, het geld stroomt al binnen. Maar onder dat linkje zag ik ook de redenen dat Neeson een derde film wilde maken. 20.000.000 redenen om precies te zijn.

Heel veel geld voor zo'n 'poepfilmpje' (naar verluidt). Maar hij kan het inderdaad vragen, gezien de populariteit.

The Oceanic Six schreef:

Liam Neeson ziet vierde 'Taken' wel zitten - FilmTotaal filmnieuws

Tsja, als ze niks beters meer bedenken dan het niveau van 2 en 3, stop dan maar. Maar toch blijft het wel vermakelijke onzin.

Zou het wat met het salaris te maken kunnen hebben?

John Milton

Dat is voor zover ik weet niet bekend, maar Liam Neeson heeft zijn interesse naar het schijnt al laten blijken... Vond je deze zo geniaal goed dan?

SunChaser schreef:

Bagger. Tombstones was n stuk beter

Will: "Great, or maybe we could go somewhere and just eat a bunch of caramels."

Sunchaser: "What?"

Will: "When you think about it, it's just as arbitrary as comparing this to Tombstone..!"

Of zie ik iets over het hoofd

Edit: ik snap hem al. Je bedoelt deze Tombstones (meervoud is geen typo), en niet de enkelvoudige Tombstone. Jammer, daar gaat de basis van mijn filmpgrapje.

Corcicus schreef:

Beter dan het schabouwelijke tweede deel

You made me Google. Mijn vocabulaire schiet tekort. Hoe onaangenaam

(Ok, ik kon het wel herleiden uit de context, maar toch)

John Milton

Wat een waardeloze bende.

Nu was deel 2 al behoorlijk bout, maar dit derde deel doet daar nauwelijks voor onder, als het al niet de cake pakt... Het verhaaltje is ronduit slecht, voorspelbaar tot en met, maar dat moeten we bij een Taken film voor lief kunnen nemen, mits de rest goed is. Zoals bij de heerlijke eerste film, die ik keer na keer op kon zetten, ondanks zijn onvolkomenheden.

Liam lijk hier echt te oud te zijn geworden, wat misschien deels de montage verklaart. Het over een gaashek heenklimmen gebeurt dan ook In drie shots. Ertegenaan rennen (aanstalten makend), erbovenop, en reeds veilig geland op de grond... Montage vond ik echt om te janken, alsof je een hyperactieve speedfreak een Paul Greengrass na laat doen. Voor 20 miljoen kan ik het Liam niet echt kwalijk nemen, maar hij mag ook wel weer eens even een goede film maken, waarin hij zowaar weer even acteert.

Maggie Grace heeft inmiddels ook de 30+ leeftijd van rammelende eierstokken bereikt, maar wordt geportretteerd als per ongeluk zwanger geworden tweedejaars. Die tendens van veel jonger iemand spelen wordt dus lekker doorgertrokken.

Maar dit soort films doen het altijd goed bij een groot deel van het publiek, dat de verstand op nul films wel kan waarderen. Ik weet dat ik daar slechts heel soms bij hoor, maar de eerste Taken was zo'n film. En het is jammer om te moeten constateren dat wat mij betreft deel 2 en 3 beter nooit gemaakt hadden kunnen worden. Zelfs de slechte CGI viel tijdens een hoop actiescenes (container op autoweg) onaangenaam op. En als Verslagen bad guys hun mond vrijwillig om de loop van Liams pistool sluiten voor een headshot, dan valt er in geen velden of wegen een druppel bloed te bekennen. Even andere koek dan het headshot dat ik gisteren in Blue Velvet uit 1986 zag. Totaal onvergelijkbaar natuurlijk, maar dit neppe geweld in een productie waar eigenlijk niets goed in is, geeft mij constant het idee dat ik naar een matig gechoreografeerde, krakkemikkig uitgevoerde en slecht gemonteerde PG-13 actiefilm zit te kijken. Wat ook zo is, ondanks de 16 jaar Kijkwijzer in Nederland.

Ik wilde 2 sterren geven, maar de finale waarin ze elkaar eerst kapot proberen te schieten, en mills zichzelf uitschakelt door dwars door een glazen ruit te duiken, gooide roet in het eten. Mills ligt out op de rond en de bad guy hoeft alleen te doen wat hij al minutenlang deed: even zijn trigger indrukken. Maar nee, we gaan hem slaan schoppen en met hem slepen, en laten hem gebukt zitten terwijl we voor hem staan. Alsof hij niet zo je benen kan pakken en je tegen de grond werken, having a very particular set of skills and all. Dat gaat mijn suspension of disbelief ruim teboven.

Ik twijfelde bij deze film nog, maar nu weet ik vrij zeker dat ik een eventueel vervolg niet meer hoef te kijken. Alleen aan te raden voor de niet al te veeleisende actieliefhebber, als je het mij vraagt. Maar een vergevorderde vaardigheid in 'verstand op nul zetten' is onontbeerlijk...