• 9.378.992 stemmen

Dogville (2003)

Drama | 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Speelduur: 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Oorsprong: Denemarken / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Nederland / Noorwegen / Finland / Italië

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Nicole Kidman, Paul Bettany en Harriet Andersson

Releasedatum: 28 augustus 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Dogville

"A quiet little town not far from here."

Tijdens een van zijn avondwandelingen maakt Tom Edison kennis met de aantrekkelijke Grace. De jonge vrouw is volledig in de war en blijkt op de vlucht te zijn voor een groep mannen die op haar hebben geschoten. Tom neemt haar mee naar huis, maar de inwoners van Dogville zijn niet bepaald happig om Grace in hun midden op te nemen. Toch kan Tom de dorpsbewoners ervan overtuigen haar onderdak te bieden. In ruil daarvoor moet Grace iedere dag een uur doorbrengen met elke inwoner van het dorp.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jessen0wnt

Maar je hele voorbeeld sluit weer aan bij het van aard goed of slecht zijn, ik zeg niet dat de film het daarmee eens is. Ze kaarten het alleen aan, je moet zelf kijken wat je eruit haalt. Ik benader het alleen globaal.

avatar van gmx

gmx

Jessen0wnt schreef:

Maar je hele voorbeeld sluit weer aan bij het van aard goed of slecht zijn,

Klopt, daarom citeerde ik het ook

Jessen0wnt

Vandaar, ik las het als kritiek haha

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Breivik had op zijn Facebookpagina von Triers lievelingsfilm 'Dogville' (waarin een door een gemeenschap misbruikte vrouw -Nicole Kidman- wraak neemt door hen allemaal te vermoorden) op de derde plaats van zijn lijstje beste films gezet, en dat zit de Deense cineast hoog.

"De slotscène van de film heeft pijnlijke gelijkenissen met (de schietpartij op) Utoya", aldus von Trier. "Mocht blijken dat 'Dogville' effectief een inspiratiebron is geweest voor Breivik, dan heb ik inderdaad spijt dat ik de film heb gemaakt" - ook al blijft von Trier er bij, dat hij met die film educatieve bedoelingen had.

Bron : De Morgen

SaNDuTjE

Vreemde uitspraak van Trier aangezien het verhaal toch niet van hem is maar enkel de uitwerking. Dan zou iemand als Uwe Boll met zijn film Rampage helemaal spijt moeten hebben.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vind Rampage straf en provocerend (Dogville heb ik niet gezien), maar omdat Von Trier als regisseur volledig achter het project stond zal hij het zich wel beklagen, zelfs al was het met de beste bedoelingen gemaakt.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Hoezo zou het verhaal niet van Von Trier zijn?

Fortune

Goeie filmsmaak heeft die jongen.

Ik denk dat Von Trier het erg vind dat zijn film in de top 3 staat dan dat hij daadwerkelijk denkt dat de slotscène als inspiratiebron fungeerde. Sowieso een goede zaak natuurlijk dat hij zo'n bericht als eerste naar de media stuurt i.p.v te wachten totdat er bericht komt dat het wellicht aan de films ligt die hij kijkt en zo meteen zijn excuses aanbiedt. Ik zie niet echt een overeenkomst eigenlijk in de slotscène en wat hij heeft aangericht.

Kan er iemand trouwens aan zijn top 10 komen ben daar wel benieuwd naar.

eRCee schreef:

Hoezo zou het verhaal niet van Von Trier zijn?

Het verhaal is toch universeel waarvoor je je toch niet hoeft te verontschuldigen of aangesproken hoeft te voelen wanneer iemand deze in negatieve zin gebruikt.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Universeel, universeel, het is toch ook gewoon een concreet verhaal dat Von Trier heeft bedacht, met een uiterst concreet einde...

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Wat een originele creatie weer, heerlijk. Aan het begin had ik zoiets van ''moet ik tweeënhalve uur naar een toneelstuk gaan kijken'' maar gaandeweg weet Von Trier je verbazingwekkend goed mee te slepen met dit afgelegen stadje, bestaande uit een aantal meubels en planken. Op de eerste plaats is Nicole Kidman natuurlijk een uitstekende aanschaf voor de cast, maar daarnaast draagt de filmstijl ook enorm bij aan het 'realiteits'-gehalte van dit verhaal. In plaats van de strakke opgezette shots slingeren we hier 'willekeurig' rond en wordt er nergens teveel of te weinig aandacht op gelegd. De kijker mag het allemaal zelf waarnemen en dat werkt verbazingwekkend goed. Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat je op deze manier toch enorm onder de indruk kan raken en dat je gewoon vergeet dat het allemaal op één locatie is geschoten. Er zijn vele interessante dialogen terug te vinden en de opnames van bovenaf zijn fenomenaal. Het enige wat ik mistte was het gezamelijke accent van de inwoners en ik meen ook dat de donkere vrouw zelfs met een ghetto-achtige stem converseerde, wat hier nou eigenlijk niet echt thuis hoort. Maar dat is vanzelfsprekend slechts een kleinigheidje en ik heb er me absoluut niet aan gestoord. De relatie tussen Tom en Grace is zeer gecompliceerd en het is mooi om beide personages met de diverse situaties om te zien gaan. De voice-over voegt veel toe en alhoewel ik me doorgaans vaak erger aan zo'n alles-omvattende- stem levert het hier juist de extra kracht zonder overbodige informatie. Verder is de muziek met mate gebruikt wat ik altijd wel als positief ervaar. Ja, geniaal stukje cinema.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Geweldige film dit zeg. Knap ook hoe Von Trier met één (nogal beperkte) set zoveel doet. Verhaal is ook erg aangrijpend. Acteerwerk is ook super. Wat ik alleen eng vond was dat ik aan het einde van de film juist erg blij was (dat het hele stadje afgemoord werd). Zal waarschijnlij kwel de bedoeling zijn geweest.
Gewoon een topfilm.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

John Lee Hooker schreef:

Wat een originele creatie .....

wel een originele creatie, maar zo saai, en uiteindelijk hadden ze beter deze film gewoon dogshite moeten noemen.

Jessen0wnt

Er gebeurt inderdaad een hoop shit

avatar van J.G.

J.G.

Wanneer de film volledig afgelopen was steeg bij mij de appreciatie, enkel dan klopte het plaatje en krijgt iedere scène zijn gewicht. Het is een bijzonder intelligente parabel boordevol symbolen en ideeën, maar ik vind het geen meesterwerk... Daarvoor is de film vooral te lang, ook de keuze om volgens het verfremdungseffekt te werken ligt mij persoonlijk niet zo. (Aw, Bertolt Brecht en J.G. zullen nooit zeer goede vriendjes worden.)

Desalniettemin toch zeker een 3,5* waard.

avatar van J.G.

J.G.

Bij nader inzien toch maar 3*

Trier gaat uiteindelijk iets te weinig subtiel en te veel moraliserend te werk vind ik.

avatar van kuk

kuk

Ik zou het eerder een zoektocht naar een moraal noemen dan moraliserend. Welke passages bedoel je daar mee dan?

Bizar

Von Trier haalt alles uit de kast om de kijker zo veel mogelijk te pesten. Allereerst de schokkerige, onoverzichtelijke camerabewegingen die wie van Von Trier gewend zijn. Dan is er de schandalige speelduur van bijna drie uur. Laten we wel wezen: er gebeurt erg weinig in Dogville, en dit had met het grootste gemak ook in een meer gangbare twee uur gepast. Tot slot is er nog het gebrek aan decors. Dat gaat op een gegeven moment natuurlijk wennen, maar het is erg storend. Je mist een groot stuk kijkplezier en Von Trier heeft een erg aanwezige voice-over nodig om de nodige informatie mee te geven. Ik vind dat hij hiermee zijn eigen ongelijk aantoont.

Buiten dat is het verhaal wel erg interessant. Het heeft weliswaar bijster weinig om handen en het heeft uiteindelijk allemaal niks te betekenen gehad, maar mede dankzij het erg goede spel van Kidman blijf je wel geboeid. Het verhaal volgt de bekende neerwaartse spiraal van Von Trier en biedt een aardige kijk in de kleine gemeenschap. Ik was ook blij met het gewelddadige einde, waarin Kidman haar wraak krijgt op Dogville.

Een experiment, maar een mislukt experiment. De pesterijen van Von Trier kwam ik niet of nauwelijks te boven. Was dit verhaal zonder voice-over met een echt decors, normaal camerawerk en in twee uur verteld, dan was het ongetwijfeld een stuk fijner geweest. Lars zijn zelf ongetwijfeld een harde plasser hebben gekregen van zijn eigen lef om de film zo te draaien, maar het leidt eigenlijk alleen maar af.

Rosicky schreef:

Dan was het minder speciaal geweest. Gewoon gedurfd om zo'n lijp verhaal te vertellen met zo'n setting. Denk niet dat Von Trier dit deed voor zijn harde plasser. Wie zegt dan nou harde plasser?

Zo'n gortdroge setting zou juist niet moeten afleiden maar meer de focus op het verhaal leggen. Von Trier is gewoon erg experimenteel bezig en dat zouden we moeten aanmoedigen.

Fortune schreef:

Ik vind dat hij met het weglaten van decors een stap te ver is gegaan met zijn experimenten. Wat is de volgende stap? Acteurs vanaf een blaadje al hun tekst laten voorlezen? Ik wed dat er zelfs dan nog genoeg mensen zijn die het briljant noemen.

SaNDuTjE

De beweegredenen om zonder decor te werken lijken me toch duidelijk. Het is wat mij betreft dan ook geen experiment maar gewoon een toneelachtige aanpak waarbij van de kijker verwacht wordt over een bepaalde hoeveelheid inbeeldingsvermogen(fantasie) te beschikken en er veel geleund wordt op acteerprestaties van de cast om zo voor jezelf een geloofwaardige wereld te creëren.

Deze aanpak werkt gewoon weg niet voor iedereen.

Rosicky

Als er één decor is dat voor afleiding zorgt, dan is het wel géén decor. En hoe wil je dit geen experiment noemen? Het is nog nooit eerder gedaan en is behoorlijk rigoureus.

SaNDuTjE

Het ligt een beetje aan je verwachtingen en de manier waarop je de film in gaat of het voor afleiding zorgt. Ik ben de film blanco ingegaan en heb me geen moment gestoord aan het ontbreken van een decor. Wat betreft film is het inderdaad nog niet eerder gedaan maar zoals ik al zei lijkt het principe van toneelspelen overgenomen te zijn, dus in dat op zich is dit niet zo experimenteel en rigoureus.

In je kritiek kan ik me volledig vinden wanneer je Dogville niet kunt invullen met je fantasie waardoor het ook geloofwaardig wordt. Dan zul je je inderdaad snel aan zaken (gebrek aan decor, speelduur, camerawerk, en meer waar je dan wel op let) gaan irriteren en wordt het ook haast een straf om de film af te kijken.

Angelo2

Sorry maar ik heb deze film (toneelstuk) na iets meer dan een uur uitgezet. Drie uur zou me echt te lang worden. Te saai, te minimalistisch, het kon me gewoon niet boeien. Ieder zijn ding natuurlijk. Maar de wat zweverige types zullen deze film bij voorbaat al goed vinden vanwege zijn afwijkende en alles behalve standaard setting.

Fortune

Ik zou het nog een kans geven Angelo.

Eerste keer heb ik deze al na 20 minuten uitgezet maar deze wordt pas na een uur echt interessant. De vriendelijke bewoners veranderen in monsters(niet letterlijk) die tot vreselijke dingen in staat zijn en het eindigt weergaloos.

avatar van gmx

gmx

Angelo2 schreef:

Soms lees je hier van die reacties waarvan je je afvraagt hoe men er op komt. Dit topic staat boordenvol met stukjes waar mensen aangeven dat ze de setting in eerste instantie helemaal niks vonden en pas na het kijken gingen waarderen. Compleet in tegengestelling tot jouw conclusie. Bovendien is dit juist een zeer rationele film, waar het analytische denkproces gestimuleerd wordt. Hoe je dan bij 'zweverig' komt is mij een raadsel !?!?!

Fortune schreef:

Eerste keer heb ik deze al na 20 minuten uitgezet

Same here. Letterlijk de film stop gezet, later toch nog een keer de moed bij elkaar gezocht en gekeken en uiteindelijk is de film op de 2e plek in mn top10 beland

gmx schreef:

Ik trek geen conclusies ik geef alleen me mening. Ik weet dat veel mensen dit een goede film vinden en dat die je adviseren hem af te kijken en je de film dan toch zult waarderen. Maar 3 uur naar een toneelstuk kijken trek ik niet. Me vriendin ging na een uur wat anders doen.

Ik heb ook niet gezegd dat de film zweverig is maar de liefhebbers, natuurlijk bedoel ik dat wel met een knipoog. Ik scheer natuurlijk niet iedereen over 1 kam. Maar ken een aantal mensen die hem helemaal geweldig vinden en die vallen in die categorie. Kopje kruidenthee en genieten maar.

Fortune

Maar het is niet een kopje kruidenthee en genieten maar film al drink je er kruidenthee bij of rook je er crack bij, gaat het niet om.

Veel mensen hebben deze de eerste keer uitgezet inclusief ik en uiteindelijk nog een kans gegeven om uiteindelijk omvergeblazen te worden door deze film en dat is niet omdat we fan zijn van toneelstukjes.

Daarom zei ik al geef het nog een kans na het eerste uur begint ie pas interessant te worden.

SaNDuTjE

Na het zien besef je pas dat de laatste 2 uur zijn voorbijgegaan zonder dat je er erg in had en Dogville allang niet meer uit simpele krijtstrepen bestaat. Het vergt natuurlijk wel een gezonde dosis verbeeldingskracht maar als je je eenmaal laat meenemen door het verhaal en de personages komt het zeker goed

Angelo2

Nou als ik nog is wat tijd over heb zal ik een tweede poging wagen. Heb nu teveel films nog liggen die ik eerst moet zien