• 9.376.060 stemmen

Dogville (2003)

Drama | 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Speelduur: 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Oorsprong: Denemarken / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Nederland / Noorwegen / Finland / Italië

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Nicole Kidman, Paul Bettany en Harriet Andersson

Releasedatum: 28 augustus 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Dogville

"A quiet little town not far from here."

Tijdens een van zijn avondwandelingen maakt Tom Edison kennis met de aantrekkelijke Grace. De jonge vrouw is volledig in de war en blijkt op de vlucht te zijn voor een groep mannen die op haar hebben geschoten. Tom neemt haar mee naar huis, maar de inwoners van Dogville zijn niet bepaald happig om Grace in hun midden op te nemen. Toch kan Tom de dorpsbewoners ervan overtuigen haar onderdak te bieden. In ruil daarvoor moet Grace iedere dag een uur doorbrengen met elke inwoner van het dorp.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van T.O.

T.O.

Wat bioscoopzaal zegt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik geloof je wel, maar hoe leg je in godsnaam aan Fisherking uit dat ´ie naar een Von Trier moet gaan?

Goodfella schreef:

Door hem een beetje te vleien en tegelijk uit zijn tent te lokken, natuurlijk .

Ik zou hem bijvoorbeeld kunnen vertellen dat ik het maar zwak van hem vindt om de film nieteens te willen proberen. Voor iemand bij wie 'The Seventh Seal' en 'Stalker' tot de favorieten behoren, zou Dogville toch een schijntje moeten zijn ... en gezien de kwaliteit van de rest van zijn top-10 is hij zichzelf op z'n minst één visie verschuldigd, al was het maar om de film naderhand vakkundig te kunnen afbreken.

Dat zou moeten lukken. Fisherking, ga je een poging wagen?

avatar van gotti

Of je gebruikt gewoon de "A Clockwork Orange Theorie".

bioscoopzaal schreef:

Fisherking, ga je een poging wagen?

Heb jij vrijkaartjes ?

Kan ik een gezellig dutje doen tijdens de film.

Vrijkaartjes? Krent!

Als je kan betalen voor Bulletproof Monk, Abandon, Scooby-Doo en The Tuxedo, dan moet de poen voor een kaartje voor Dogville toch ook wel op te hoesten zijn?

En daar komt nog bij dat het deze keer geen weggegooid geld is: Dogville is immers onnoemelijk veel beter is dan bovengenoemde prullen.

bioscoopzaal schreef:

Als je kan betalen voor Bulletproof Monk, Abandon, Scooby-Doo en The Tuxedo,

Allemaal in het vliegtuig gezien.

't gaat me niet om het geld maar om het idee. De laatste twee films van Von Trier,die ik gezien heb, hebben me behoorlijk misselijk gemaakt. Dat nare gevoel wil ik voorkomen.

Bovendien las ik ergens dat het vrij toneelmatig was. Das ook niet mijn pakkie-an.

Maar dat belet natuurlijk niemand om en masse deze film te gaan bezoeken.

bioscoopzaal

Owkee, dan zijn bij deze al mijn argumenten pro-Dogville opgebruikt ... Want als je echt niet van Von Trier houdt, dan kan ik je natuurlijk maar moeilijk van het tegendeel overtuigen.

Misschien dat je hem ooit wel eens op dvd wil proberen ...

avatar van EmDee

EmDee

FisherKing schreef:

En dat waren ook al weer?

Breaking en Dancer.

avatar van Ingemar

Ingemar

avatar van EmDee

EmDee

Ingemar schreef:

FisherKing schreef:

De laatste twee films van Von Trier,die ik gezien heb.

avatar van Ingemar

Ingemar

Hoe bedoel je selectieve lezer?

Ingemar schreef:

Ehm, tussen die laatste twee zat "The Idiots"

Yep,ooit aan begonnen. Nooit afgekeken.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Fisherking, je stelt me niet vaak teleur, maar wat Lars Von Trier betreft...

avatar van cornelis

cornelis

Spider schreef:

dat Nicole Kidman drie films met Lars Von Trier gaat maken.

Ze ziet daar van af (zoals hierboven in het forum al gemeld). Overigens was het _vooraf_ al Lars Triers opzet om voor elk van de delen een andere actrice te nemen voor de rol van Grace, en het zou de fijne samenwerking bij deel 1 zijn die hen verleidde om wellicht een tweede samen te doen. Ik vermoed dat het uitblijven van prijzen het tij heeft gekeerd.

Wat een kutfilm, trouwens.

Mislukt expiriment. Absoluut geen aanrader

FisherKing schreef:

Sinds mijn dokter heeft geconstateerd dat mijn bloeddruk te hoog is, ga ik maar geen Von Trier -schepsels meer kijken.

Had ik die dokter maar....

Niet gaan, FK. (Alhoewel een de film dan wel op een lager gemiddelde uitkomt, wat terecht zou nzij, m.i.)

avatar van T.O.

T.O.

Ik voorspel dat het gemiddelde uiteindelijk wél hoger zal uitvallen.

T.O. schreef:

Ik voorspel dat het gemiddelde uiteindelijk wél hoger zal uitvallen.

Als Fisherking hem ziet? Geloof er niks van.

Nee denk het ook niet.

Citaat van Lukas Moodysson als hem gevraagt wordt, hoe hij het vindt om met Trier vergeleken te worden

Ja, und ich antworte immer, dass ich ihn total respektiere und wie jeder andere auch finde, dass er ein Genie ist. Aber meiner Meinung nach ist seine Arbeit zu theoretisch, er zeigt kein Herz, sondern spielt nur mit Emotionen . Deshalb berühren mich seine Filme auch nicht. Ich bin vielleicht nicht so ein Genie, mache aber eindeutig die besseren Filme (lacht).

Ik kan me hier wel in vinden.

avatar van Redlop

Redlop

Inderdaad mooi citaat fk. Kort en krachtig de kern van de discussie verwoord.

Geen hart maar spelen met emoties.

In dit opzicht zou overigens imho ene Pedro Almodóvar op een welverdiende eerste plaats komen.

Redlop schreef:

Geen hart maar spelen met emoties.

Je vergeet "Te Theoretisch" in de Quote van LM. Films van Almodovar spelen wel met emoties maar vind ik niet theoretisch. Ze hebben daardoor mijns inziens een hart.

Menni

Als er één film de laatste jaren niét theoretisch was en juist een gigantisch hart toonde, was het Dancer in the Dark wel. In fact, dit was voor mij PURE emotie, zoals ik 'm maar zelden in een film heb aangetroffen. Ik vind Von Trier een irritant mannetje, maar hij maakt fantastisch aangrijpende films. En daarom kijk ik bijzonder uit naar Dogville.

Menni schreef:

En terecht, Dogville is een meesterwerk! Net als Dancer in the Dark is dit pure cinema, recht uit (en naar) het hart, met échte emotie. Von Trier manipuleert de gevoelens van het publiek op geenenkel moment, dat wordt wel duidelijk aan het einde van de film. Hij laat het liever aan het publiek over om een eigen mening te vormen: hij toont, wij worden geacht te denken en eventueel te oordelen.

Menni

'Manipulatie' is een van de meest onterecht en te veel gebruikte termen bij recensenten die het niet kunnen/durven laten bij 'deze film was mijn pakkie an gewoon niet' ('pretentieus' is er ook zo een). Wat alleen maar grappig is, want élke film manipuleert emoties, film <i>is</i> zelfs in basis voornamelijk manipulatie & effectbejag (heej, nog zo eentje!). Ik zit daar niet (meer!) mee en geniet sindsdien een stuk meer. Wat overigens niet inhoudt dat ik elke film klakkeloos goed vind (nog zo'n misverstand), integendeel. Er zitten wat ideetjes in m'n kop om een duo-recensie te schrijven over een klassieker die mij niet zo beviel, met twee invalshoeken: de 'schuld' bij de filmmaker of bij de kijker.. c.q. géén 'schuld'. Recensies van azijnpissers recenseren, da's op zich ook wel een leuk idee. Naja, spoedig meer. Eerst maar 's naar Dogville. Misschien valt 'ie wel tering tegen..

avatar van starbright boy

In Dancer in the dark zit bovendien een van de mooiste filmliedjes ooit. I've seen it all.

bioscoopzaal

Ik heb niet het idee dat je erg teleurgesteld zal zijn door Dogville, in tegendeel zelfs. Volgens mij ga je (voor deze film toch) met de juiste instelling de zaal in, een aangezien je je bewust bent van de manipulatieve mogelijkheden van film, zal je volgens mij bijzonder verrast zijn om te zien dat er van manipulatie deze keer absoluut geen sprake kan zijn.

Zoals ik al zei, Dogville biedt geen hapklaar moreel standpunt aan en Von Trier oordeelt ook niet; hij laat het liever aan de kijker over om te bepalen of de handelingen al dan niet moreel verwerpelijk vindt, dan wel terug te voeren zijn op 'de aard van het beestje'.

Maar ga eerst maar eens kijken, Menni, we praten dan wel verder, oke?

starbright boy schreef:

Zeg dat wel.. Ik werd vannacht wakker met dat nummer in het hoofd en de tranen sprongen direct weer in mijn ogen. Onvoorstelbaar mooi, inderdaad.

Wat Dogville betreft: wij spreken ons nog.

Menni schreef:

Echt ? Kan dat ?