Dogville (2003)
Speelduur: 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)
Denemarken / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Nederland / Noorwegen / Finland / Italië
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Nicole Kidman, Paul Bettany en Harriet Andersson
Releasedatum: 28 augustus 2003
Bekijk via CineMember
Plot Dogville
"A quiet little town not far from here."
Tijdens een van zijn avondwandelingen maakt Tom Edison kennis met de aantrekkelijke Grace. De jonge vrouw is volledig in de war en blijkt op de vlucht te zijn voor een groep mannen die op haar hebben geschoten. Tom neemt haar mee naar huis, maar de inwoners van Dogville zijn niet bepaald happig om Grace in hun midden op te nemen. Toch kan Tom de dorpsbewoners ervan overtuigen haar onderdak te bieden. In ruil daarvoor moet Grace iedere dag een uur doorbrengen met elke inwoner van het dorp.
Grace Margaret Mulligan
Vera
Bill Henson
Jack McKay
ToniMono
Het slaat weldegelijk ergens op. De film was gewoon niet mijn ding. Van meet af aan niet. Nog even naar de andere scenes geskipt en toen werd me duidelijk dat de hele film zich bleef afspelen in een-en-dezelfde oersaaie omgeving, dat zgn door moet gaan voor een stad. Ajuus paraplu. Ik geef er verder geen enkel inhoudelijk oordeel over. Dat laat ik aan anderen over die de film wel hebben afgezien. Dogville is gewoon mijn smaak niet en in dit zeer uitzonderlijke geval had ik daar slechts 1 minuut voor nodig. Dat overkomt me zelden.
Dorsflando
De vormgeving is inderdaad op zijn minst bizar: een soort surrealistisch theaterdecor, waar zelfs deuren en muren alleen gesuggereerd worden; begrijpelijk dat velen hier al afhaken; als je echter de moeite neemt om verder te kijken, ga je gaandeweg alleen nog op de dialogen letten, en krijg je een gitzwarte filosofische parabel over alle gebreken die het mensdom "rijk"is: een genadeloze bloemlezing over bekrompenheid, arrogantie, pretentie, hebzucht, ijdelheid, manipulatie, hypocrisie, chantage, uitbuiting, masochisme, wreedheid, domheid, machtswellust, bedrog, leugen, verraad, jaloersheid, lafheid, egoïsme, wraak.. Dit alles met een luchtige ironische offscreen-commentaar. Toch de moeite waard.
Tomtommer
Ik vond de film echt wel knap. Hij heeft me zitten boeien van begin tot einde! En dat met een minimale opbouw. Je kan je wel afvragen of het dan wel gaat over een film of over een verfilmd theaterstuk!
Hopelijk is die kerel, die in zijn laatste jaar filosofie te Leuven zit, ook lid van Moviemeter. Ik weet dat hij momenteel aan zijn thesis bezig is en de filmzaal binnenkwam met twee vrouwen van rond de 50. Ik wil hem wat duidelijk maken: u en de uwen waren aan het grinniken bij de opbouw van de set. Oké de set was origineel, maar jouw gegrinnik heeft mijn concentratie echt parten gespeeld. Ik heb tweemaal zitten zuchten, hoopte dat ge het door had maar helaas. Ik ben niet agressief ingesteld maar je bent niet naar Mr Bean aan het kijken!
Zucht. Nogmaals zucht!
P.s.: volgende keer schuif ik niet meer op zodat ge er bij kunt!
hans vd togt
hij leek me na alle verhalen wel ok, maar naar het zien van de trailer....gaap gaap ik weenie
wackyboy
Never a dull moment met Lars Von Trier en dat vind ik ook wel het leuke aan zijn films. Het blijft altijd interessant wat hij aan het doen is en dat kan je eigenlijk maar van weinig regisseurs zeggen.
Ik moest ook wennen aan de vorm, maar gaandeweg bleek dat geen obstakel meer om van de film te genieten. Ik vind het allemaal wel een geslaagd experiment, maar wel eentje met een behoorlijk cynische boodschap. De mens is wel weer erg van nature slecht hier.
Freud
Is er nu echt niemand hier die al eens naar toneel gaat? Zo enorm moeilijk is het toch niet om je iets voor te stellen bij krijtlijnen, en je krijgt hier zelfs het geluid cadeau!
En het verhaal is ook al niet zo ontoegankelijk meen ik. Wat is er dan zo ergerlijk aan deze film? Hij is gewoon supergoed, en origineel bovendien. Goed geacteerd, goede muziek, interessant verhaal (met een nogal traag einde, oke) en enorm veel diepgang bovendien, maar ik denk dat zelfs als je die negeert, de film nog steeds interessant blijft.
Dus stop met zagen, zet de film in hemelsnaam niet af na een minuut, wat is dat nu, en let niet op de trailer, want die zegt ook niets, gewoon Von Trier-spielerei. Ik zeg niet dat je na elke dialoog in juichen moet uitbarsten, al wil ik het niet verbieden natuurlijk, maar stop met deze film 'ontoegankelijk' te noemen, want dat is zever.
Precies. Men beoordeelt de regisseur in plaats van de (uitstekende) film.
Als je een film gaat maken, creeër je toch geen setting waarvan je zegt "nou, het is in ieder geval niet ergerlijk". Nee, dat doe je omdat het een bepaald nut heeft. Dat heb ik er absoluut niet uit kunnen herleiden.
Jij niet.
Op deze manier wordt het gehuchtje op een uiterst compacte en overzichtelijke manier getoond.
Bovendien prikkelt het de fantasie van de kijker. Bij mij wel althans. Je maakt zelf het plaatje compleet.
T.O.
Het gaat terug naar de basis: het vertellen van een verhaal en het brengen van een boodschap. Alle dingen die zijn weggelaten zijn niet wezenlijk voor het goed overbrengen van deze film.
Tja, dat was misschien wel de opzet, maar uiteindelijk blijkt het een enorm sterk stijlmiddel te zijn, waar toch best veel aandacht aan besteed wordt, en wat de hele afmosfeer in de film bepaalt. Zo back to the roots vond ik het niet, daarmee waarschijnlijk dat ik de film best kon pruimen.
Waar ik bij aanvang een ontzettend slome, trage en saaie film verwachtte, was ik uitermate verrast met het resultaat.
Von Trier brengt de kijker een experimentele en gedurfde film, waar hij het dan ook deels aan de fantasie van de kijker zelf overlaat, door maar het hoognodige te laten zien.
Dit gegeven wist ik van te voren al wel en ik had dus ook het idee dat ik hier problemen mee zou hebben, maar eigenlijk stoorde ik me hier geen seconde aan.
Wat mij betreft één van de beste films van Von Trier (en ja FK, deze man kan best wel goeie films maken).
gazaworld
Een mijlpaal in mijn persoonlijke filmbeleving. De eerste keer in mijn leven dat ik een film van voor tot achter op voorhand kon voorspelen. Djeezes, wat een snertverhaal.
Origineel decor, dat dient gezegd, maar dat compenseert het magere verhaal niet. En al dat gezwam over allegorieën en diepere betekenissen gaat me ook voorbij. Ik heb me al pleuris gezocht achter een allegorische betekenis. Maar niks gevonden.
Recensent Erik Stockman in Humo sloeg volgens mij nagels met koppen: de ietwat stroef afgehaspelde slotdialoog tussen Kidman en James Caan klinkt ongeveer even cheap en simplistisch als de wijsheden die Neo en Morpheus in ’The Matrix Reloaded’ tegen mekaar op zitten te debiteren.
Het lijkt alsof Von Trier een poging doet om een soort post-moderne film neer te zetten, maar compleet de mist ingaat. Wat een tijdverlies...
Zoals je hierboven kunt zien; ja.
Overzicht productie bedrijven diverse landen:
Oorspronkelijk zou Gijs Scholten de rol van ben spelen, maar een toneelstuk zat in de weg. Heel even zien we trouwens Tom Hoffman voorbij lopen.
Co-producent van deze film is Isabella Films, die ook ondermeer co-producent was van It's All About Love en Dancer in the Dark. Zelf produceerde het ondermeer Het Zuiden en Verder dan de Maan. Bij beide films was Zentropa (von Triers productiemaatschappij) dan op hun beurt co-producent.
Leuke weetjes! Ik heb Thom Hoffmann niet gezien. Zal er eens op letten als ik 'm (ooit) weer zie.
Wat is de reden dat hij zo kort in de film zit ? Bracht hij een setbezoek ofzo, of had hij een klus als fotograaf ?
Banjo
- 2036 berichten
ik heb de film 5 minuten gezien en daarna stopgezet
Maar daarna gelukkig toch nog een poging gedaan.
In het begin zat ik steeds met het studio gevoel. Maar zodra de film vordert verdwijnt dat als sneeuw voor de zon.
Daar licht dan ook de kracht van de film!
3 1/2 ster
filmliefhebber
Meesterlijke film die een keiharde kopstoot uitdeelt aan de VS. Alléén al de setting en decors zijn subliem te noemen, waardoor eigenlijk het universele van de geuite kritiek benadrukt wordt.
Desondanks de duur, verveelt de film op geen enkel moment. Dit komt ook doordat de film heel direct en zonder veel rond de pot te draaien, steeds dieper in het wezen "de mens "graaft.
Nicole Kidman speelt haar beste rol uit haar leven, en had hiervoor absoluut een oscar voor moeten krijgen. Spijtig natuurlijk dat de oscars in de VS plaatsvinden.
Een mijlpaal in de filmgeschiedenis !!!
5/5
filmliefhebber
Als er één recensent is, die vooral sensatiegericht recenseert dan is hij het wel. Hij hervalt zodanig in extreme standpunten, dat het niet meer schoon is om aan te zien. Hij schrijft enkel om op te vallen.
zombie
hier maak je je als regisseur onsterfelijk mee
Ik hoop het niet...
Nounounou...vergeet niet dat Lars von Trier ook verantwoordelijk is voor "the Kingdom"...(of ben je bang dat Emmerich 't nu ook op deze manier gaat proberen?)
Northernstar
Nou ik heb hem ook na 5 minuten afgezet. Slaat echt nergens op, deze film!
Slaat echt nergens op, deze film na 5 minuten uit zetten.
Freud
Nou ik heb hem ook na 5 minuten afgezet. Slaat echt nergens op, deze film!
Hoi, wat een verdraagzaamheid, echt iemand die openstaat voor nieuwe dingen en niet zit vastgeroest in een beperkte visie over hoe een film er moet uitzien.

Manderlay
2005

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Festen

Mulholland Dr.
Mystery / Thriller, 2001

Hadaka no Shima
Drama, 1960
verkrachtingslavernijvluchtelingbergvillage lifechantageamerican dreambank overvallermountain villageexploitatierocky mountainswoman martyrphysical workwanted posterforced labourlast judgment slavernijrecessionvriendschappolitiegangster