• 9.378.503 stemmen

Dogville (2003)

Drama | 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Speelduur: 178 minuten / 138 minuten (alternatieve ingekorte versie)

Oorsprong: Denemarken / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Nederland / Noorwegen / Finland / Italië

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Nicole Kidman, Paul Bettany en Harriet Andersson

Releasedatum: 28 augustus 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Dogville

"A quiet little town not far from here."

Tijdens een van zijn avondwandelingen maakt Tom Edison kennis met de aantrekkelijke Grace. De jonge vrouw is volledig in de war en blijkt op de vlucht te zijn voor een groep mannen die op haar hebben geschoten. Tom neemt haar mee naar huis, maar de inwoners van Dogville zijn niet bepaald happig om Grace in hun midden op te nemen. Toch kan Tom de dorpsbewoners ervan overtuigen haar onderdak te bieden. In ruil daarvoor moet Grace iedere dag een uur doorbrengen met elke inwoner van het dorp.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

pjotr

Daar ga ik je niet bij helpen...:P

avatar van Zelva

Zelva

Awww, waarom niet?

pjotr

Blader maar even twee pagina's terug.....daar hang ik de vuile was buiten...:)

avatar van danuz

danuz

ik moet hem nog gaan zien, maar lijkt me een mooie film !

avatar van Wouter

Kutfilm

Nou, da's duidelijk

avatar van ToNe

ToNe

geslaagd in vorm. je went al snel aan de ruimte die dogville moet voorstellen.

de film had een duidelijke boodschap, al vond ik dat de fim te lang blijft hangen bij de immorele daden van de bewoners en de verdere degradatie van grace.
gezien de conclusie, had dat veel korter gekund om nog dezelfde kracht te behouden.

een ander storend punt was dat, doordat het zo lang duurde, we nog meer impotente quasi-intellectuele bullshit horen van tom.
wat was ik blij toen hij neergeschoten werd, zeg.

ToNe schreef:
wat was ik blij toen hij neergeschoten werd, zeg.
inderdaad.

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Dit is werkelijk de beste recensie die ik tot nu toe van dit gedrocht heb gelezen!

Ligt het aan mij, of zijn er nog meer mensen die vinden dat Von Trier na Europa eigenlijk niks goeds meer heeft gemaakt?

avatar van Quido

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Quido schreef:

Is Wouter een gedrocht?

Hahaha, nee natuurlijk niet... Ik bedoelde de film uiteraard.

avatar van EmDee

EmDee

Oh? Dan vind ik je bericht echt onzin.

avatar van Esteban

Esteban

Het experimentele gedeelte van Doville, de nieuwe van Lars Von Trier (Dancer in the Dark, Breaking the Waves) vormde niet meteen probleem. Witte krijtstrepen op een zo goed als leeg podium ipv decors, witte en zwarte doeken die dag en nacht voorstellen, het went snel en ik merkte op dat ik me, wat er niet is, zelf al ging inbeelden, zoals het geval is wanneer je een boek leest. Een pluspunt volgens mij. Vaakgebruikte 'voice' John Hurt leest op aangename, ietwat ludieke wijze, waardoor alles luchtig wordt gehouden een verhaal over een klein dorpje, een onverwachte bezoeker en het gevolg dat de combinatie zal teweegbrengen… De cast komt tevoorschijn, weet op overtuigende manier te laten geloven dat er deuren zijn, ze rondlopen in een mooi stadje, ze niet bestaande tuintjes onderhouden, enzovoort enzovoort. Von Trier trakteert ons ook nog eens op enkele ronduit prachtige beelden, die ik niet snel zal vergeten. Dit alles, uiterst origineel!

Originaltiteit staat echter niet garant voor een sublieme film, want er komt nog heel wat anders bij kijken. Al z'n ideen dragen namelijk weinig bij aan de kracht van de prent, al lukt het wel om de lengte van de film wat weg te moffelen. Maar uiteindelijk, naar mijn mening onderschat de regisseur z'n publiek. Dogville wil namelijk overkomen als een zware filosofische brok, maar leek eerder een beknopte les 'filosofie voor dummies'. De film wil dus met andere woorden een grotere indruk geven dan wat er uiteindelijk in zit. Daarbij komt nog eens het feit dat er geen enkele verassing komt bij kijken en het geheel onbegrijpelijk wat plat lijkt. De Cast doet zeker z'n best, maar niet meer dan dat en emotioneel betrokken raken lukt (buiten het einde) niet zoals het moet, ondanks het feit dat ik al die rariteiten uit m'n hoofd kon zetten. De Amerikanen kunnen deze film persoonlijk nemen, maar deze lijn is gewoon in onmeselijk veel richtingen, personen, situaties en eender waar, doortrekbaar. Lars made a point, maar daarvoor hoefde ik de film niet te zien, niets nieuws op dat gebied dus. De film middelmatig noemen zou ik een schande vinden, maar verder dan simpelweg 'goed' komt hij niet.

Dogville ***

avatar van jassonn

jassonn

Zelva schreef:

Nu in de top 250 op IMDB.

Ranked #243 in the top 250

US users 116 8.7

Non-US users 1886 8.2

Nu hier nog in de top 100

Niet de top 100,maar ik zie dat mijn 4 * hem zojuist de top 250 in geduwd heeft.

Graag gedaan Zelva.:)

avatar van Zelva

Zelva

Ha!

Dank u!

How much is that doggie in no window?

only dog lives to tell,

haha, nice end!

De vorm sprak me zeer aan. Ik heb me geen moment gestoord aan het ontbreken van decor. Toch zie je in ieder vertrek en van ieder gebouw de meest cruciale zaken.

Ik vind Dogville een mooie psychologische studie van gemeenschapszin en groepsgedrag. Waarin veelvuldig de realiteit verdraaid wordt voor eigen gewin.

Door de opstapeling van leugens en bedrog zijn de gevolgen uiteindelijk niet te overzien.

In het laatste uur had ik daar een paar keer moeite mee, het ging me eigenlijk te ver. Toch vond ik het eind dat daarop volgde, er goed bij passen. Gedachten over oorlog, discriminatie en jodenvervolging drongen zich aan mij op.

Een prachtige rol van Kidman. Er zitten leuke schematische overzichtjes in de film en veel symboliek.

De lengte van de film is een klein minpunt, hoewel de film wel van begin tot eind boeit. Eigenlijk vind ik dat alleen films die Seven Samurai of Fanny och Alexander heten langer dan 2 uur mogen duren.

Deze film is me alleszins meegevallen. Hoewel de IMDb beoordelingen me al wat hoop gaven.

Dit lijkt me een typische love it or hate it film. Zoals eigenlijk alle Von Trier films.

avatar van *bianca*

*bianca*

wat ik nou percies van deze film moet denken weet ik niet.aan de ene kant ging het nergens over ,maar maakte toch een bepaalde indruk bij mij.

avatar van ToniMono

ToniMono

Ik heb 1 minuut de moeite genomen om deze film te kijken. Dat was precies 1 minuut teveel. Waar kan ik ergens een schadeclaim indienen?

avatar van T.O.

T.O.

ToniMono schreef:

Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Waarom niet? Ik ken meer mensen die 'm binnen een paar minuten af hebben gezet.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik ga hem in iig niet huren, maar mensen die deze threat gelezen hebben weten wel waarom.

avatar van Diesel

Diesel

Hoge bloeddruk?

Thread FK. Jij met je bedreigingen altijd

kos schreef:

Waarom niet? Ik ken meer mensen die 'm binnen een paar minuten af hebben gezet.

Ik vond het dan ook erg jammer dat ik deze functie in de bioscoop niet had....;)

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

jahoor, alleen heet het daar weglopen.

pjotr

Ik zou op zo'n moment liever zappen....:)

avatar van T.O.

T.O.

Raar, ik snap niet hoe je je conclusies over een film na een paar minuten, laat staan één minuut kunt trekken.

avatar van Ramon K

Ramon K

De vorm van de film vind ik absoluut niet ergerlijk, maar voegt ook helemaal niets toe. Acteerwerk is verder dik in orde maar het plot is te langdradig, te bekend (de vrouw als slachtoffer) en boeit me totaal niet. Heb met moeite het einde gehaald. Film vervalt veelvuldig in herhaling, sommige wendingen zijn te bizar, soms zelfs ongeloofwaardig.

vind het bijvoorbeeld erg irritant dat Kidman haar slachtofferrol bijna de gehele film lang lijkt te accepteren.

Sterk acteerwerk en een aardig overkoepelend verhaal over moraal en vergiffenis resulteren in 2*.