menu

Hier kun je zien welke berichten Donucius als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Kill Switch (2017)

Alternatieve titel: Redivider

2,0
Tim Smit had het bij de korte film moeten houden, want die was echt wel onderhoudend en indrukwekkend. Nu het hele concept in een 90 minuten durende film wordt gepropt merk je dat het moeilijk is om de aandacht van de kijker er bij te houden. Het begint sterk, maar daarna zakt het niveau met rasse schreden naar beneden. Het begint wanneer duidelijk wordt dat het verhaal eigenlijk een gatenkaas is dat erg sterk op de CGI leunt om er visueel en verhalend nog iets aantrekkelijks van te kunnen maken. De ene plot hole volgt de andere met ongekende snelheid op. Van de ene overacterende acteur op de andere, wordt mij al snel duidelijk dat deze film het niet moet hebben van de acteervaardigheden.
Ik vond die grote militair, die toen ze gepakt werden ook nog met iemand via de headset communiceert, het best in zijn rol zitten. En dat is nota bene een bijrolletje.
De first person view toont duidelijk inspiratie uit FPS games en de hele film lijkt dan ook op aaneengeknoopte cutscenes die regelrecht van een hedendaags computerspel komen.

Ik heb waardering voor Tim voor het volgen van zijn eigen visie, want dat is wat deze film heeft: een eigen identiteit. Helaas is dit ook het enige gedenkwaardige wat de film als indruk heeft achtergelaten: een grote vorm van identiteitscrisis om precies te zijn, en dat is zonde.
Op zich wel indrukwekkend hoe er met de beperkte beschikbare middelen en budget toch een goede Nederlandse B-film gemaakt kan worden. Helaas is dat in een door Hollywood gedomineerde filmwereld tegenwoordig domweg niet goed genoeg...

King Arthur: Legend of the Sword (2017)

3,5
Deze film viel mij uiteindelijk mee. Na de trailer gezien te hebben was ik er niet echt warm van geworden. Ook het verhaal klonk weer als iets cliché. De 2D versie gezien afgaande van de trailer, maar achteraf gezien was de film waarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen in 3D.

Het camerawerk is subtiel en mooi gedaan. Ook duidelijk te zien dat er wordt gevarieerd in cameraplaatsing welke bijdraagt aan het aantrekkelijk en interessant houden van het beeld. Dit lukt aardig goed over de grote lijn, waardoor de film voor wat het (verhaal) te bieden heeft mooi blijft ogen.

Het verhaal is cliché, maar wat wil je als de film over King Arthur gaat. Duizend en een soortgelijke ridderverhalen die wel een keer de revue gepasseerd hebben. Daarom is de film niet heel verrassend en af en toe zelfs clichématig. Echter heeft de film wel iets. Tel daarbij op mooi camerawerk en wellicht goed 3D en je hebt een goed tijdverdrijf te pakken.

Geen echte uitschieter, maar ook geen film die je per se zou moeten vermijden. Je moet de film gewoon niet vergelijken met een LOTR of Hobbit, maar op zichzelf staand.

Kingsman: The Golden Circle (2017)

2,5
Een schim van het eerste deel. Bij vlagen mooie actie, maar dit vervolg lijdt aan hetzelfde als wat alle sequels aan lijden, namelijk afwezigheid van originaliteit en verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden. Als een stand-alone film is dit een redelijke prent, met een ietwat cliché en onorigineel verhaal. Maar al met al een tegenvaller als je het eerste deel gezien hebt. Zo niet dan is dit ook niet veel meer dan je standaard superagent-actie-film met over de top actie en een verhaallijn die enkel bestaat, omdat een film zonder verhaallijn zelf geen bestaansrecht heeft. Veel referenties naar het eerste deel en een zwakke, veel zwakkere charismaloze villain dan Jackson. Kort samengevat eigenlijk hetzelfde riedeltje als deeltje 1 echter minder goed, minder mooi en minder origineel uitgewerkt. Jammer, maar was echter wel te verwachten...

Kong: Skull Island (2017)

3,5
Ik zou allereerst aanraden om de trailer niet te kijken, want zoals vaker het geval bij zulke films; "Als je de trailer gezien hebt dan heb je in feite de film gezien." Erg jammer in dit geval, want de trailer had hoge verwachtingen geschept. Beeld is prachtig en actie is goed (mits je de trailer niet gezien hebt).

Begin van de film is sterk, mede ook door de muziek, maar daarna zakt het een beetje in. Dit kwam helaas door het feit dat ik de trailer gezien had en al makkelijk kon 'zien' welke (actie)scene de volgende zou zijn. Ik vermijd meestal trailers van dergelijke blockbusters, maar als je vaak naar de bios gaat dan weet je dat je ermee wordt doodgegooid en je soms toch onvermijdelijk stukjes van de film gaat zien.

Personages zijn redelijk vlak (of 'to the point' en 'doelmatig geboren' als je het zo wilt noemen). Weinig mogelijkheden en tijd om sympathie en inleving bij de kijker op te wekken, waardoor de film bij mij nooit echt diep aanslaat. Schepte bij mij tegelijkertijd ook een gevoel van 'besef' dat een "Director's cut" meer voldoening zal geven dan de getoonde film.

Voor velen zal de film een prima vermakelijk spektakel met visueel prachtige scenes zijn. In dat opzicht een prima film voor een avondje uit. Ikzelf waardeer de film nu lager, omdat ik de trailer al gezien had. Indien dat niet het geval was geweest dan had de film 4 uit 5 sterren gekregen.