menu

Hier kun je zien welke berichten Donucius als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Alternatieve titel: T2 - Terminator 2: Judgment Day

5,0
Gisteren rewatch (eindelijk) in de bios. Wat blijft dit een baas van een film! Zo zie je nog maar eens weer hoe ver vooruit de special effects van deze film waren toendertijd. Deze film laat maar weer eens zien hoe je met een goed script, goede acteurs, goede opbouw, goede actie, goede muziek, goede blablabla, etc. een meesterwerk kunt maken. 100% focus van begin tot eind van de film. Dit is één van de weinige films die voor mijn gevoel erg rauw is. Geschoten zoals het is en getoond zoals het geschoten is (bij wijze van spreken). Weinig poespas, onnodige dialogen of effecten; laat de acteurs en de omgeving hun werk doen en de film draagt zichzelf wel. Goed gekozen minimaal ondersteunend geluid en je hebt je publiek 'by the balls'.

3D heeft wellicht 0,1% toegevoegde waarde. Echter de 3D-bril maakte de film een stuk donkerder, wat in dit geval in het voordeel van de film werkte; rauw en duister. Het geluid was wel top, dus lekker genieten. Al met al een must om in de bios gezien te hebben. Wie dat nog niet gedaan heeft weet niet wat ie mist!

"You could be mine!"

Thor: Ragnarok (2017)

3,5
Dit deel leunt in tegenstelling tot de voorgaande delen niet zozeer op verhaal, maar meer op komedie, CGI en een matige eindbaas. De sfeer is niet je gebruikelijke Thor-sfeer meer. Thor (en zelfs Loki) nemen zichzelf totaal niet serieus en zijn vooral grapjassen geworden. De hele film is extreem luchtig opgezet met hier en daar wat verhaallijnen om de film aan elkaar te binden. Wat mij betreft een beetje te luchtig, veelal met directe voorspelbare grappen, hoewel er wel een paar hele goeie tussenzitten, is het merendeel voor mij enkel middelmatig. Bij vlagen onderhoudende actie, eigenlijk te weinig, maar daarna weer direct naar een anti-climax de weg terug naar beneden. Vergelijk het met hele steile piekmomenten die direct terugvallen in diepe weinigzeggende dalen.

De film is niet slecht, maar voor een Thor vind ik deze hooguit middelmatig. Vooral omdat het verhaal zelf en de overige personages niet zo interessant zijn. Een plus is de aanwezigheid van de Hulk en Tessa T. Zij zit goed in haar karakter en zorgt dat het verhaal nog enigszins coherent is. Visueel ziet alles er wel prima uit, mooie plaatjes, maar het verhaal zelf vind ik (erg) dun, doorzichtig en niet erg interessant. De film voelt bij mij op de een of andere manier niet helemaal als een geheel aan. Het kan aan de editing en de cuts liggen van deze regisseur, waar ik niet bepaald fan van ben. Het is erg vergelijkbaar met Wonder Woman; de nadruk ligt heel erg op het visuele bombastische en minder bij verhaal en inhoud. Af en toe wel mooie scènes, zoals de Arena met Hulk, maar verder is de wereld veelal een vulling. Een mooie statische CGI fantasiewereld.

Overall is het een redelijke MCU-film, niet heerlijk, want ik had er stiekem toch iets meer van verwacht, maar een die wel voldoet. Thor is niet echt de oude, meer heroïsche Thor meer, maar meer een sleutelfiguur en komediant geworden. Loki is de zware crimineel die op borgtocht vrij is, maar die zijn instelling (zijn aard) plotsklaps 180 graden gedraaid heeft. Het draait niet zozeer meer om geloofwaardigheid van het verhaal, maar vooral om vermaak van de kijker. Het is nog steeds een aardige aanvulling op de MCU, echter ook niet veel meer dan dat.

De humor moet jou liggen en zo ook de stijl van deze regisseur. Het is voor de leek wellicht niet heel veel bemerkbaar anders, maar sommige scènes zijn/voelen toch anders aan... geforceerd, onnatuurlijk, zonder die ene flow, eindigen soms een beetje raar in de zin van abrupt. Diepgang is hier het raam uitgegooid en is ondergeschikt gemaakt aan de visuele pracht en actie van de film.

Klinkt dit jou als muziek in de oren en is dit jouw soort film? Komt en gaat dat zien! Zo niet, dan moet je jezelf eens afvragen of de MCU jou eigenlijk wel trekt. Want heel af en toe voelt het als een replay-sessie alleen dan met andere personages.

Transformers: The Last Knight (2017)

3,5
Wees op voorhand gewaarschuwd! Dit is een typische "Bay op steroids tot de macht 50" film, waarin hij zichzelf grenzeloos uitleeft en zichzelf tot ontplofgod heeft gekroond.

De film hanteert een moordend tempo, waardoor er weinig tot geen dode momenten zijn. Ook is er geen tijd voor echte (karakter)verdieping, maar dit is deeltje 5, dus voor de achtergronden pak je maar de vorige delen erbij. Het is het karakteristieke Bay scenario van actiegeweld afgewisseld met vleugjes sentiment en..... de rest. Het verhaal is waar menig kijker lang op heeft zitten wachten, maar de uitwerking is redelijk (tot hooguit goed) te noemen. Wellicht is een rewatch nodig, maar voor een 148 minuten durende film? Misschien een andere keer als ik echt helemaal niks te doen heb.

De film moet het vooral van de actie- en vechtscènes hebben voor de entertainmentwaarde; het verhaal dient meer als ondersteuning of opstapje om dit te kunnen doen heb ik het gevoel. Een 'smoesje' van Bay om zich uit te kunnen leven in deze Transformers wereld. Visueel ziet het er groots en magistraal uit; je zintuigen worden op alle mogelijke manieren geprikkeld. Je wordt overspoeld met informatie, waardoor je soms overload momenten krijgt; het doet er dan niet meer toe of je alles wat je ziet kunt verwerken. Het enige wat je dan kunt doen is je overgeven in de handen van Bay die je dan op zijn zintuiglijke rollercoaster zet. De CGI en de hele Transformers-wereld en -sfeer die gecreëerd is ogen goed en nemen je ook diep mee in die robotische wereld. De CGI van de robots ogen ditmaal helemaal af, waardoor het bijdraagt aan het entertainment. De transformaties zijn sneller en ogen nog vloeiender (maar nog steeds met typische Bay slo-mo erin hoor).

Ik denk dat de helft van het budget van de film voor het kopen van springstof is geweest. Dacht je dat de vorige Transformers veel explosies had? Think again! Niet normaal. Dit is nog topper dan over de top. Vind je het gek dat men na het zien van Bay films andere films soms 'saai' vinden. Tweeënhalf uur bombastische explosiegeweld is moeilijk te toppen door welke regisseur dan ook. Ik hoop niet dat dit de nieuwe standaard zet, want anders moeten ze standaard oordoppen erbij leveren bij deze film: oorverdovend.

Dit is een knap staaltje werk dat Bay opgeleverd heeft en menig kijker zal er wel entertainment in kunnen zien. Het is en blijft een blockbuster met ook een volwaardige blockbusteropzet; alles is gemaakt om te kunnen knallen! Het verhaal is op zich wel interessant en neemt je terug naar waar het allemaal mee begon (denk dan aan de animatieserie en niet de comic). Over de uitwerking kan en mag men sceptisch zijn, maar deze film zal dan ook niet bij iedereen in de smaak vallen. Dit komt doordat iedereen wel zijn eigen versie in zijn hoofd heeft zitten van hoe de Transformers-wereld eruit hoort te zien. Beïnvloed door de animatieserie, comic of juist niet, het zal nooit helemaal kloppen of zijn zoals je het graag wilt. Zie dit als een Bay-interpretatie van het Transformers-verhaal en -wereld in plaats van die van jezelf, zal het makkelijker maken om deze film te kunnen waarderen. Als je dat niet doet, lig er dan vooral niet wakker van dat Bay de Transformers-wereld totaal heeft verne*kt met zijn eigen interpretatie, want daar doe je jezelf geen plezier aan. Het is zoals het is, zeker nu het op beeld is vastgelegd voor de komende generaties.

To be or not to be... Well in this case: live and let live!