menu

Hier kun je zien welke berichten Donucius als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Deadpool 2 (2018)

Alternatieve titel: Once upon a Deadpool

3,5
Gekkigheid ten top, zeker vermakelijk. De cinematografische stijl, effecten en actie zijn zoals je mag verwachten bij een DP. Zal menigeen zeker niet teleurstellen. Eén van de wat leukere en verfrissendere Marvels. Waar bij deel 1 nog het origin verhaal verteld moest worden kan in dit deel direct al op volle kracht (zonder al teveel poespas) aan de onserieusheid gewerkt worden!

Death Wish (2018)

Alternatieve titel: Doodsdrift

1,5
Anderhalve ster voor Bruce, Elizabeth en AC/DC. De rest van de film kan mijns inziens zo de prullenbak in.

Dunkirk (2017)

3,5
Een visueel mooi geschoten film die een lichte kijk in de wereld van Duinkerken laat zien. Ik heb het gevoel dat Nolan geprobeerd heeft de film zo rauw mogelijk te schieten, zodat er een bepaald gevoel overgebracht kan worden. Zo ook de reden voor de keuze voor 70mm waarschijnlijk (niet dat dit in Nederland te zien is, maar toch...).

De film laat bij mij een iets wat zwakke indruk achter, maar dat gezegd hebbende, is de strijd bij Duinkerken cinema-technisch gezien ook al niet de meest interessante wellicht. Het is soms moeilijk in te leven in de personages, omdat ik de oorlog maar moeilijk in kan beelden. De film wordt soms zo rauw weergegeven, zonder de gebruikelijke Hollywood effecten en explosies, dat het soms erg onvertrouwd lijkt. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het maakt de film erg rauw en neigt bij mij naar een erg goede Discovery documentaire met wat dramatische elementen. Niks mis mee, mits je er ook met deze gedachte in de film stapt.

De gehele film is een goede subwoofer testcase voor ieder die van laag geluid houdt. De stoelen trillen van begin tot eind van de film; zoveel laag heb ik nog nooit gezien bij een film. Alhoewel er getracht wordt met het geluid een opwindende sfeer te creëeren, lukt dit echter maar afwisselend: soms wel en soms niet. De opbouw suggereert een echte climax, maar dit blijft jammergenoeg uit. Het zijn eerder kleine climaxjes die verdeeld worden over de hele film.

Het blijft moeilijk een goede film over oorlog of een oorlogsgebeurtenis te maken die niet in clichés valt. In dat opzicht doet de film het hier meer dan goed. Echter zonder de gebruikelijke Hollywood-spektakels wordt duidelijk dat deze film zich niet als blockbuster wil profileren. In mijn ogen zelfs meer als semi-realistische oorlogsdocumentaire solliciterend. Knap staaltje cinematografisch werk van Nolan. Echter als je voor Platoon-achtige drama komt zul je wellicht even verder moeten kijken.