• 145.960 films
 • 7.516 series
 • 22.924 seizoenen
 • 506.859 acteurs
 • 317.507 gebruikers
 • 8.345.699 stemmen
Avatar
 

Pathé Tuschinski

zoeken in:
avatar van Katjavogel

Katjavogel

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

Lente, krokusjes, lammetjes, langer licht en....nieuwe liefde! Het hangt weer in de lucht. En waar kun je je nieuwe geliefde beter aftasten dan in de bioscoop? Niets is leuker dan dat gefriemel en gefrunnik over de armleuning. Wat is jouw meest gedenkwaardige filmfriemel?

Kom op 17 maart naar Tuschinski en vertel je verhaal.

De RVU staat dan tussen 17.00 en 21.00 met de camera klaar om jouw verhaal vast te leggen. Lees meer en meld je aan op de website van de RVU


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen

Eindhovens bedrijf maakte van Tuschinski bioscoop mooiste filmhuis ter wereld | ed.nl

ED schreef:

Het was een megaklus die door Tenback in twee fases is uitgevoerd. ,,Eerst hebben we de grote zaal gedaan, daarna de kleine zaal”, zegt directeur Joost Tenback. ,,We hebben zoveel mogelijk getracht de aloude grandeur terug te brengen. De Amsterdamse architect Cees Rappagne heeft het ontwerp gemaakt. Oude kunstwerken zijn door schilderes Elisabeth Stinse opnieuw geschilderd, gefotografeerd, uitvergroot en op akoestisch doek gedrukt. En de traditionele bioscoopstoelen hebben wij vervangen door luxe Engelse sofa’s. Om nóg meer dat huiskamergevoel te geven!”

Daar mogen ze trots op zijn!


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen

100-jarig jubileum Theater Tuschinski gevierd met een maand lang bijzondere programmering

https://i.ibb.co/QkWpzzd/100-Jaar-Tus-logo-liggend.jpg

Filmklassiekers krijgen inleidingen van o.a. Thom Hoffman en Martin Koolhoven, en ook zijn er speciale avonden en bijzondere activiteiten

Theater Tuschinski, door Time Out magazine uitgeroepen tot mooiste bioscoop van de wereld, bestaat op 28 oktober 100 jaar. Opgericht door Abraham Tuschinski als “lustoord, een oase van luxe en genot toegankelijk voor iedereen”, is 100 jaar later de authenticiteit en grandeur nog steeds overal in het theater te ervaren. Het eeuwfeest wordt door Pathé gevierd met een reeks aan bijzondere activiteiten. Tijdens de jubileummaand keren oude en moderne klassiekers terug in Tuschinski, zoals de beste Charlie Chaplin-films, La Vita è Bella, Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Inside Out en Fight Club. Martin Koolhoven en Thom Hoffman leiden hun favoriete klassiekers in, en Schindler’s List krijgt een live muzikale inleiding door Maestro Jules. Daarnaast vinden nog tal van andere activiteiten plaats zoals audiotours met oud-portier Fritz die vanuit 1921 bezoekers rondleidt, een jubileumboek en -puzzel en de start van de theatertour van René Mioch.

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: “We zijn enorm vereerd dat het prachtige Theater Tuschinski in oktober haar ivoren jubileum mag vieren. Pathé Tuschinski is onze trots en ons vlaggenschip. De architectuur en interieur van dit bijzondere monumentale pand is in de afgelopen eeuw perfect in stand gebleven. Als bezoeker stap je echt de jaren ’20 binnen, maar met de techniek en comfort van nu. Pathé zorgt er al 25 jaar voor dat de grandeur en authenticiteit wordt behouden, waardoor een bezoek aan Tuschinski na 100 jaar nog steeds een unieke beleving is en blijft. We vieren deze maand dat de grandeur van Theater Tuschinski, getrouw aan het gedachtengoed van Abraham Tuschinski, nog steeds toegankelijk is voor iedereen. En dat blijven we ook de komende 100 jaar in stand houden voor al onze bezoekers.”

Filmprogrammering 100 Jaar Tuschinski

The Piano (1 oktober)

Met The Piano maakte Jane Campion, als eerste vrouw bekroond met een Gouden Palm, een ware klassieker waarvoor de 'female gaze' is uitgevonden. In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Wreed machtsspel en seksueel ontwaken wisselen elkaar af in 19e-eeuws Nieuw-Zeeland.

De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker en de film won ook drie Oscars en een Golden Globe. Digitale restauratie onder supervisie van Jane Campion.

Charlie Chaplin (2 t/m 30 oktober)

Wie het over comedy en film heeft, heeft het uiteindelijk altijd over Charlie Chaplin. Speciaal voor het honderdjarige jubileum van Tuschinski, waarin we ook stilstaan bij de honderdste verjaardag van The Kid, zal acteur en fotograaf Thom Hoffman Chaplin’s vijf bekendste films in Tuschinski inleiden. Thom Hoffman is een van de trouwste bezoekers van het Tuschinski Theater, tevens bekend van zijn besprekingen van filmklassiekers in DWDD én een groot bewonderaar van Charlie Chaplin.

The Kid (2 oktober)

The Gold Rush (9 oktober)

City Lights (16 oktober)

Modern Times (23 oktober)

The Great Dictator (30 oktober)

Tuschinski's Dream (3 oktober)

In 2017 bracht de beroemdste acteur uit Zweden, Max von Sydow, na 50 jaar weer een bezoek aan Tuschinski. In deze documentaire wordt de kijker getrakteerd op een driedimensionaal kijkje in het mooiste theater ter wereld. Daarnaast duiken we in de indrukwekkende levensloop van het pand en de geestelijk vader Abraham Icek Tuschinski. Regisseur Jérôme Diamant-Berger is speciaal aanwezig om de film in te leiden.

Het Grootste van het Grootste (3 oktober)

Na de voorstelling van Tuschinski’s Dream bieden wij de bezoekers de gelegenheid om verder te duiken in het veelbewogen leven van Tuschinski en zijn theater met unieke beelden achter de schermen van de beroemde bioscoop. Archiefbeelden worden afgewisseld met een scala van interviews met diverse experts die elk een uniek verhaal hebben over Tuschinski. Van de geschiedenis en de familiebanden, tot de architectuur en natuurlijk de mensen die op het podium hebben gestaan.

Binnenstebuiten (Inside Out) (9 oktober)

Pixar staat garant voor gave animatie voor jong en oud, en mag dus niet ontbreken in het jubileumprogramma. Dit leuke, leervolle en inventieve verhaal, dat letterlijk gaat over emoties als personages, is door de jury van de VPRO Cinekid Top 100 uitgeroepen tot een van de beste kinderfilms aller tijden. Deze voorstelling is in samenwerking met Cinekid en de VPRO en voor iedereen die gelooft in de kracht van film voor jong en oud. Met een inleiding door filmjournalist, presentator en jurylid Noa Johannes.

Schindler's List (10 oktober)

Niemand heeft de Shoah zo cinematografisch vastgelegd als Steven Spielberg. Gezien Tuschinski's afkomst, werk en leven, vinden wij het essentieel dat dit verhaal over moed en verbondenheid onderdeel is van ons programma. Maestro Jules zorgt voor een muzikale inleiding voorafgaand aan de vertoning in de grote zaal. De opbrengst van deze voorstelling gaat naar de Shoah Foundation.

Pulp Fiction (14 oktober)

Quentin Tarantino is misschien wel de ultieme schrijver-regisseur van de jaren ’90. De meesterlijke verteller van heerlijke hommages, duizelingwekkende dialogen, pittige personages en snappy soundtracks leverde met zijn tweede regiewerk een film af die een hele generatie filmmakers zou inspireren. Het leverde zijn eerste Oscar op, een Gouden Palm en genoeg energie om nog 8 andere films te maken. Eddy Terstall, een van Nederlands meest herkenbare filmmakers, zal de film inleiden in de grote zaal.

Fargo (19 oktober)

De gebroeders Coen zijn, net als de gebroeders Pathé, vernieuwers van het medium en als (bijna) onafscheidelijk regisseursduo verantwoordelijk voor artistieke films voor een groot publiek. Binnen hun oeuvre geldt Fargo als het essentiële werk van de Coens, datgene waar ze altijd aan herinnerd zullen worden, een berg aan Oscars en een gave serie teweeg bracht. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, aldus de Coens.

Fargo zal worden ingeleid door niemand minder dan Martin Koolhoven, een van Nederlands bekendste filmmakers. Zijn films zijn samen goed voor 16 Gouden Kalveren, 30 nominaties en vele internationale filmprijzen.

La vita è bella (21 oktober)

Waar Charlie Chaplin als Britse komiek furore maakte op het wereldtoneel, denken we later misschien wel aan Roberto Benigni als de Italiaanse grappenmaker die Hollywood beklom. Als acteur, schrijver en regisseur gebruikt hij de context van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog om een humoristisch, liefdevol en hartverscheurend verhaal te vertellen.

Acteur, presentator en ondernemer Winston Gerschtanowitz zal deze ontroerende klassieker van een inleiding voorzien. Met een film over familiebanden in tijden van oorlog is dat op zijn lijf geschreven.

Turks Fruit (23 oktober) en Soldaat van Oranje (24 oktober)

Nederlandse glorie mag natuurlijk niet ontbreken in onze terugblik naar 100 jaar film. Bijna een halve eeuw geleden kwam de boekverfilming Turks Fruit in de bioscopen uit en het werd met 3,3 miljoen bezoekers de best bezochte Nederlandse film aller tijden. Een paar jaar later arriveerden Rutger Hauer en Jeroen Krabbé op de motor bij de première in Tuschinski van Soldaat van Oranje in aanwezigheid van het Koninklijk Huis. Het oorlogsspektakel groeide uit tot de meest iconische klassieker van Nederland. Speciaal voor het 100-jarige jubileum van Tuschinski worden beide films van regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer in de originele 35mm-print vertoond in de Grote Zaal. Een eerbetoon aan de Nederlandse filmiconen en de plek waar het allemaal gebeurde: Theater Tuschinski.

Fight Club (31 oktober)

1999 geldt als een van de beste filmjaren ooit en geen andere film heeft de postmoderne generatie zo getypeerd als David Fincher´s donkere satire over consumentisme, eenzaamheid en wat het is om man te zijn. De film was destijds geen commercieel succes, maar groeide uit tot een cultfilm met een profetisch inkijkje in Generation X. “We have no Great war, no Great depression, our great war is a spiritual war, our great depression is our lives.”

Fight Club zal worden ingeleid door niemand minder dan Martin Koolhoven, een van Nederlands bekendste filmmakers. Speciaal voor de verjaardag van Tuschinski zal Martin zijn passie voor de bioscoop en voor de film ten gehore brengen in de grote zaal.

Tickets en meer informatie

(persbericht Pathé)

https://i.ibb.co/FgVVJ4j/facadetheatertuschinski.jpg


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen

Theater Tuschinski 100 jaar: de grote verbouwing van het mooiste filmpaleis | Het Parool

Het Parool schreef:

Na grondige opknapbeurten toont het 100-jarige Theater Tuschinski weer zijn volle glorie. Architect Kees Doornenbal bracht achttien levensgrote vrouwen in de grote zaal tot leven. En kunstenaar Liesbeth Stinissen gaf zaal 2 de ‘vrolijkheid’ terug.

Het uitgangspunt bij de renovatie van Theater Tuschinski was: terug naar de tijd van Abraham Tuschinski. “Alles wat hij van 1921 tot 1936 heeft gedaan, was heilig. We zijn teruggegaan naar de laatste laag van Tuschinski – of die nu mooi was of niet – en wat daarna is gedaan, hebben we weggehaald. De enige uitzondering is de schildering boven het grote doek in zaal 1: daar zitten nog twee lagen onder, maar dit kent iedereen, dus dat hebben we laten ­zitten.”

https://images0.persgroep.net/rcs/OWosXrshcoGvqvSQ01fhJZBFnwA/diocontent/208317940/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9

https://images0.persgroep.net/rcs/Fd0SSfCjBi_Av4rJmN_yMriguoY/diocontent/208317939/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9

De foyer beneden

https://content.presspage.com/uploads/2235/800_pathetuschinski-zaal2b-417308.jpg?10000

Pathe Tuschinski Zaal 2

https://images0.persgroep.net/rcs/oIlxtkBh6pxusBvdgR9n8qgKu2s/diocontent/208317943/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9

Bar Abraham

Dit artikel is een voorpublicatie uit Theater Tuschinski 100 jaar, een door (film)journalist Robbert Blokland samengesteld koffietafelboek, uitgegeven in samenwerking met Pathé Tuschinski. Daarin wordt stilgestaan bij de geschiedenis van het majestueuze gebouw waarmee de Joods-Pools-Nederlandse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski zijn grote droom realiseerde. Acteurs, regisseurs en direct-betrokkenen – van Jeroen Krabbé en Femke Halsema tot Joop van den Ende en Barry Atsma – delen hun persoonlijke ervaringen met de bioscoop of leggen uit wat het filmpaleis voor hen betekent.

Het boek wordt 14 oktober 2021 op feestelijke wijze gelanceerd in Pathé Tuschinski, maar is vanaf nu al verkrijgbaar in de voorverkoop bij Kyosei:

Theater Tuschinski 100 jaar, uitgeverij Kyosei, €37,50.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen

100 jaar Tuschinski, 'de mooiste bioscoop ter wereld' | NOS

https://cdn.nos.nl/image/2021/10/17/794287/1024x576a.jpg

Ik vind het wel jammer dat Simon van Collem hier niet wordt genoemd. Een van Nederlands meest legendarische filmjournalisten allertijden, zoniet DE.

Het is misschien een treurig feit, maar ik neem aan dat zo'n feitje over Tommy Cooper ook wordt genoemd als het theater waar hij overleed besproken wordt. De titel Licence to Kill krijgt dan wel onbedoeld een extra wrange ondertoon.

Wikipedia schreef:

Van Collem overleed in 1989 in het harnas door een hartstilstand tijdens de galapremière van de James Bondfilm Licence to Kill in de Amsterdamse bioscoop Theater Tuschinski, vlak nadat hij Bond-acteur Timothy Dalton had geïnterviewd.

Maar misschien zit dat wel in een langer item voor het late journaal, dan heb ik niks gezegd natuurlijk.

En een toelichting over de architecten die betrokken waren, ook al zit daar een conflict achter, maar wat is geschiedenis zonder duiding? En enige mysterie rondom wie de laatste architect is:

Hijman Louis de Jong - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Wikipedia schreef:

Vanwege problemen met Abraham Tuschinski kreeg hij niet de gelegenheid om zijn ontwerp te voltooien.Tuschinsky schakelde tijdens de bouw een andere architect in. Het conflict leidde tot een rechtszaak tussen De Jong en Tuschinski.

De gemeente Amsterdam noemt D.C. Klaphaak, EYE noemt in een artikel over Tuschinski de architect Willem Kromhout:

Theater Tuschinski - filmdatabase.eyefilm.nl

Hebben we hier te maken met een Alan Smithee avant-la-lettre of is D.C. Klaphaak een bestaande persoon.

Hijman Louis de Jong kwam ook in Auschwitz om.

Ik moet nodig deze documentaire nog eens herzien:

Het Grootste van het Grootste - Abraham Tuschinski (Film, 2001) -

De bioscoop heette tijdens de oorlog Tivoli.

https://images.nrc.nl/LOxM5rORBPmqrhBZt2OvtvV68W8=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/10/web-1410cultuschinski06.jpg

Bron: Tuschinski: 100 jaar ‘het grootste van het grootste’ - NRC

(Ik ga er vanuit dat deze foto uit het gemeentearchief komt, dus heb ik 'm toch overgenomen)

NRC schreef:

Op 31 augustus 1940, de verjaardag van koningin Wilhelmina, hangen er uit Tuschinski Britse en Nederlandse vlaggen. Zeer tegen het zere been van de Duitse bezetter, die het filmtheater van de Poolse jood Tuschinski vorderen en herdopen tot Tivoli. In de volksmond staat Tivoli al snel voor Tuschinski Is Verkocht Of Liever Ingepikt.

Bizar dat er in Nederland nadien nog bioscopen met die beladen naam overgebleven zijn.

Alleen ‘het mooiste van het mooiste’ was goed genoeg voor Abraham Tuschinski, die zijn filmtheaters liet versieren in een bonte mix van interieurstijlen. Ook aan het drukwerk voor zijn bioscopen, zoals de fraaie programmaboekjes, werd veel aandacht besteed.

Ontworpen voor Abraham Tuschinski | Anno1900


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen


avatar van John Milton

John Milton

 • 16971 berichten
 • 8985 stemmen

Plaatje is het. Hopelijk snel weer eens langs!


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen

Bioscoop Tuschinski bestaat honderd jaar en laat voor even de jaren zeventig herleven met Turks Fruit en Soldaat van Oranje | Trouw

Trouw schreef:

Zijn Soldaat van Oranje-première in 1977 herinnert Krabbé zich als een nationaal volksfeest. Buiten speelde een militair orkest, er waren duizenden mensen op afgekomen. “Ik was de filmster waar ik als jongetje van had gedroomd.” Voor de rode loper die bij dit soort gelegenheden altijd in de drukke en smalle Reguliersbreestraat ligt uitgerold, worden trams tegenwoordig omgeleid. Vroeger bleef de tram net zo lang wachten tot iedereen weer binnen of verdwenen was.

Zie ook mijn vorige bericht in dit topic.

Voor meer berichtgeving over het 100-jarig bestaan van Tuschinski zie:

Beste bioscoop (/mooiste) - Film: Toplijsten en favorieten - filmforum.avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 63748 berichten
 • 5133 stemmen


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.