• 9.374.212 stemmen

Geregisseerd door: Alex Garland

Met onder meer: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac en Alicia Vikander

Releasedatum: 30 april 2015

Plot Ex Machina

"There is nothing more human than the will to survive"

Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het lichaam van een mooi robotmeisje.

thunderball

Deze laatst uit nieuwsgierigheid aangeschaft (vanwege goede recensies) en bekeken.

Mooi production design (interieur) en SFX qua weergeven robot, maar eigenlijk te kort om werkelijk uitgebreid in te gaan op opgeworpen thema's (als ethiek vs. technologie en hoever kan men hier in gaan?) en daardoor ook akelig oppervlakkig, mij met een kater achterlatend.

De acteerprestaties zijn over het algemeen zeer goed te noemen, met name Isaac als Nathan, die je als kijker -samen met hoofdkarakter met wie je je begrijpelijkerwijze wel veel meer mee identificeert- steeds minder sympathiek gaat vinden en daardoor ook minder gaat vertrouwen en uiteraard Vikander, die heel goed een afstandelijke robot weet neer te zetten, maar haar toch gevoel en emotie weet mee te geven (al dan niet gefingeerd).

Nergens echt slecht met een aardige plottwist op het eind, maar voor mij achteraf gezien niet het aanschaffen waard.

Kortom: licht teleurstellend.

Een vijf, ofwel 2,5 ster.

akelig oppervlakkig

???

thunderball

In de twee regels er voor geef ik aan waarom ik dit vind.

De speelduur is gewoon te kort om werkelijk dieper op de materie in te gaan. Er wordt door het verhaal heen gejaagd, de gesprekken met de robot zijn (te?) kort, de week vliegt voorbij en de film is uit voordat je er erg in hebt. Ik had er gewoon meer van verwacht.

avatar van TMP

TMP

Boeiende sciencefiction thriller van Alex Garland. Uitstekende casting, de drie hoofdrolspelers vertolken hun rol erg sterk. Vikander steekt nog iets boven de rest uit, maar zij heeft dan ook de meeste intrigerende rol te pakken. De spanning wordt tot aan het einde goed opgebouwd, met hier en daar een kleine plottwist. Ook visueel en qua soundtrack de moeite waard.

stefan dias

thunderball: ik vond de film eenvoudig, helder en net daardoor enorm sterk. De standpunten zijn duidelijk. De vraag 'heb je als schepper het recht een 'evenwaardig' schepsel ondergeschikt te houden?' wordt wel gesteld. Anderzijds is het duidelijk dat van alle menselijke (en dierlijke!) eigenschappen Ava vooral het overlevingsinstinct heeft meegekregen. Iets wat haar houding legitimeert (en ook de 'vijandige' houding van Nathan in een ander daglicht stelt). Voor mij is de film 'af'.

avatar van Ziegler

Ziegler

Het is toch niet de bedoeling dat we in een film 'ingaan op thema's'? Je verbeeld een thema of vraagstuk en de kijker kan er mee doen wat hij wil. Het is niet de bedoeling dat de film een vraag beantwoord, maar eerder een vraag stelt. Deze film doet dat prima. En is nog spannend ook. Wat wil je nog meer.

thunderball

Tja, ik heb het gewoon niet zo ervaren. Wat ik al zei: ze vlogen door de week heen. Ik had veel meer interactie tussen de drie hoofdpersonen verwacht, vond het allemaal vrij snel gaan en daardoor vrij simpel en gewoon niet wat ik er van verwachtte. Vond het niet het "meesterwerk" wat sommigen er in zien, maar gewoon een vrij aardig, maar nergens geweldig filmpje. Kan toch?

avatar van comely

comely

. Kan toch?

Liever niet. Het blijft toch een meesterwerk.

avatar van nummer2

nummer2

thunderball schreef:

Mensen stellen denk ik vragen bij jouw verwachting van het concept film, niet bij je beoordeling an sich. Voor een verdiepende uitwerking kun je beter een filosofie boek openslaan, deze film is vooral een audio-visuele manier om bepaalde kanten te belichten. Er zijn films die misschien wel een uitputtende verkenning van het thema willen zijn, maar dat is bij Ex Machina duidelijk niet de insteek. Je kan je afvragen of het eerlijk is om een film te beoordelen op een criterium dat op deze film niet van toepassing is.

Kan zeker!

avatar van arno74

arno74

Lijkt mij ook, ja. Filmbeleving is toch iets persoonlijks.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/mysterie/SF film...

Mooi gemaakte SF ....

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Uitstekend verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel laatste spannend slot...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van morris_rednalooz

morris_rednalooz

T.O. schreef:
Ook nog even aandacht voor het leuke discodansje van Nathan en Kyoko , dat de concentratie van de kijker even wat rust gunt

Ik vond deze scene juist doodeng

avatar van Film Pegasus

Een film met een A.I. is niet nieuw, maar wordt hier toch mooi gebracht. Het geheel wordt gereduceerd naar een beklemmende setting en slechts enkele personen. Het verhaal is mysterieus zonder het filosofisch gedoe van 2001: A space odysey. En toch enkele vragen natuurlijk, maar die kan je als kijker zelf invullen. Film is ook mooi gemaakt met goed gebruik van special effects. Ex Machina is niet de beste film van het jaar, maar zeker één van de betere.

avatar van ncburnett

ncburnett

Wat hiervoor gezegd is over acteerwerk, mysterie en spanning klopt. Enige voorspelbaarheid is wel aanwezig, maar het eind vond ik erg intrigerend en ook tegelijk heel helder.

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Zeker geen verkeerde film en misschien wel de beste van 2015 (vond btw niet dat het een erg sterk filmjaar was, en moet toegeven dat ik er nog aardig wat moet kijken). De sfeer is goed en het verhaal helder en duidelijk, zo dat iedereen het wel kan begrijpen met toch ruimte voor de wat diepere gesprekken tussen de twee mannelijk hoofdpersonen. Deze dialogen kon ik dan ook het meest waarderen. Het spel van Oscar Isaac is werkelijk grandioos naar mijn mening. Verder was de film hier en daar toch mager. Het verhaal was een beetje voorspelbaar en het voelde soms een beetje makkelijk aan. Het verhaal werd verteld, maar verder gebeurde er filmisch niet heel veel meer. Interessant genoeg en mooi gemaakt.

avatar van Matt81

Matt81

Mooi

Mooie plaatjes, goede soundtrack, en een verhaal dat je de hele film vast weet te houden. Ik ben om. En wat is Vikander toch een mooie vrouw!

avatar van Malheur

Malheur

Topfilm, ingenieus verhaal dat precies goed en met precies de juiste acteurs gemaakt is. My type of science fiction absolutely ! 4,0

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Gruffalo schreef:

Zeker geen verkeerde film en misschien wel de beste van 2015 .

Vind dit ook. En dat voor een debuutfilm. Frisse film op alle vlak. Zal ongetwijfeld in mijn top 3 eindigen

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Her 2.0 is dit en het is nog een betere film over technologie die menselijk gedrag simuleert. Ex Machina gaat meteen voortvarend van start met een jonge, enigzins serieuze programmeur, genaamd Caleb, die in een week een robot moet checken in hoeverre die de Turing-test doorkomt. De ontwikkelaar is een losbandige laid-back gast en dat levert wel mooie scenes op tussen hen twee, maar nog interessanter zijn de sessies tussen Caleb en de robot Ava. Die zetten je als kijker wel aan het denken. Interessant hoor en ook opvallend spannend!

Ik hoopte op een verrassend einde en daarin werd ik eigenlijk ook niet in teleurgesteld. Had het niet verwacht in ieder geval dat het zo zou lopen . Voor nu, de topper van 2015

avatar van AC1

AC1

Filmkriebel schreef:

En dat voor een debuutfilm.

Garland zei dat de functie van een regisseur overroepen is, dat het vooral teamwork is, en dat hetzelfde team van Ex-Machina al een heel tijdje samenwerkt. Heel bescheiden, die Garland.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dat is ook zo AC1. We zeggen altijd : mooie film van Spielberg bijvoorbeeld. Maar de beelden zijn niet van de regisseur, het scenario vaak ook niet en de muziek al zeker niet. De regisseur begeleidt alleen maar een ploeg technici, zoals een orkestmeester. Maar ook voor die begeleiding is talent nodig.

avatar van Ziegler

Ziegler

Natuurlijk is het teamwork, maar de leiding ligt in handen van de regisseur. Bij bijvoorbeeld Spielberg zal maar weinig materiaal (incl. muziek) de eindstreep halen als he niet zijn goedkeuring kan wegdragen.

avatar van christoph80

christoph80

Ik vond de ontwikkeling van die jongen niet erg overtuigend, naar mijn mening ging hij wel erg snel en makkelijk geloven dat Ava echte gevoelens en een menselijk bewustzijn had.

avatar van blurp194

blurp194

Ex Machina doet een heleboel dingen heel erg goed. Maar op sommige punten net een heel klein tikkie te braaf.

De invulling van de rollen bijvoorbeeld. De nerd is net iets teveel een nerd, te onzeker en daardoor te makkelijk in te palmen. De baas is net een tikkie te stereotype normvervaagd. Ava is net een tikkie teveel een lief meiske - en doet ook nog eens een lief bloemetjesjurkje aan, met een vestje. Ligt er een beetje erg dik bovenop allemaal.

Maar dat is het dan ook wel qua minpunten eigenlijk. Want, de locatie is heerlijk, het verhaal wordt leuk monomaan en zonder afleiding uit de doeken gedaan, de intrige ontspint zich keurig, en de acteurs zijn stuk voor stuk perfect op hun plaats - niet alleen Alicia Vikander die, hoewel ze terecht daar een hoop lof voor krijgt, natuurlijk niet alleen staat in het overtuigend neerzetten van een wat vreemd personage. Daar zit de hele film tenslotte vol mee, en de Kyoko van Sonoya Mizuno is ook bepaald niet mis. Leuk voorbeeld overigens van wat ik dan maar het normvervaagde gedrag van Nathan noem, en daarnaast, het dansje is wel een van de filmische hoogtepunten.

En dat brengt me dan toch onafwendbaar tot de vragen die de film bij me oproept - en grotendeels zijn dat dan het type vragen dat de film tot een intrigerender iets maakt, en daardoor het geheel versterkt in plaats van eraan afdoet. Is het tenslotte niet een kenmerk van een goede film dat je achteraf nog iets hebt om over na te denken, wat blijft knagen in je achterhoofd...

- Waarom is Nathan op zoek naar bevestiging van zijn werk? Hij komt niet echt direct over als een onzeker typetje, en hij straalt ook niet echt uit dat hij Caleb's mening heel erg respecteert. Is het dan toch iets van behoefte aan 'echt' menselijk contact misschien?
- Waarom valt Caleb zo makkelijk voor de elektronische charmes van Ava? Als programmeur/techneut zou hij toch niet zo heel erg gauw geshockeerd moeten raken bij het idee van 'we proberen de nieuwe betere versie', lijkt me. Of is hij echt zo stereotype naief?
- Aan het einde van de film is er een stroomstoring - tenminste, het rode licht brandt. Maar hoe is die ontstaan, Ava is hem dan al gesmeerd. En waarom gaan de deuren dan niet open?
- Ava heeft het huis nodig om haar accu op te kunnen laden. Het lijkt dus nogal een voor de hand liggend foutje dat ze ontsnapt. Mis ik iets?

En misschien juist door het oproepen van dit soort vragen is dit voor mij toch wel de film van het jaar.

avatar van maurice32

maurice32

@ blurp194 , misschien komt er wel een deel 2 ... Who knows .

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Wat een geweldige film. Met name het laatste chapter ademloos zitten kijken.

avatar van Dree

Dree

Nee jammer dat deze film zelfs op de 2de plaatst staat van 2015 op deze site. Ik dacht ik moet hem dan kijken maar wat viel dat tegen. Erg lang dradig. Geen spanning of actie in. Een trage film. Dat er zo veel mensen deze toch zo goed vind dat snap ik echt niet. Maar ieder zijn mening. Verder is de film wel mooi gemaakt maar dat is dan ook alles.

avatar van horizons

horizons

Dree schreef:

Yup, zo snap ik niet dat Mad Max op één kan staan.

avatar van Bacchero

Bacchero

Het eerste uur was ik echt onder de indruk van de film, goed verhaal en zeer goede dialogen, special effects,... Vikander, toch nog een zeer jonge actrice, speelt haar rol zeer goed ook de andere acteurs dien zeker hun best hoewel Oscar Isaac me af en toe wel eens irriteerde, het zal misschien wel aan zijn rol gelegen hebben. Het laatste half uur boeide mij nets iets minder eerlijk gezegd. Het plot zat wel goed in elkaar maar het was met net een iets te magere afsluiting voor een anders schitterende film. Het valt mij trouwens op dat in de meeste van dergelijke films de A.I. robot als een gevaar voor de mensheid wordt gezien...