• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Alex Garland

Met onder meer: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac en Alicia Vikander

Releasedatum: 30 april 2015

Plot Ex Machina

"There is nothing more human than the will to survive"

Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het lichaam van een mooi robotmeisje.

avatar van T.O.

T.O.

Niet de eerste film over kunstmatige intelligentie, maar wel één die zowel visueel als inhoudelijk dik in orde is.

De interactiesessies van Caleb en Ava brengen de vraagstukken die bij deze technologische onwikkeling horen heel ongemakkelijk naar voren. Knap gedaan.

Ook nog even aandacht voor het leuke discodansje van Nathan en Kyoko , dat de concentratie van de kijker even wat rust gunt

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Matige film, die sterk begint en uiteindelijk steeds meer afzwakt.

Allereerst waren de acteerprestaties van zowel Gleeson als Vikander waren erg goed, zij tillen deze film dan ook naar een hoger niveau, maar ik vind Oscar Isaacs maar een beperkt acteur.

Dat de film zich maar op 1 locatie afspeelt, zorgt ervoor dat de film al snel in herhaling valt en afgezien van de goede effecten en een paar sterke scenes, heeft deze film verder weinig te bieden.

De diepgang die je bij een film als dit verwacht (ik denk hierbij aan Ghost in the shell) blijft uit en er blijft een wat simpel filmpje over die een tweede kijkbeurt overbodig maakt.

Waar de 3,85 gemiddeld vandaan komt, is mij dan ook een raadsel.

avatar van iggybiggie

iggybiggie

Zeer geslaagde en prettig wrange film. Zijn hier nog andere mensen die verwijzingen zien met het onvolprezen sprookje Blauwbaard?

avatar van Koerok

Koerok

Iron Maiden schreef:

Waar de 3,85 gemiddeld vandaan komt, is mij dan ook een raadsel.

Mij ook. Ik vind het wel een voldoende, maar ik ben ook niet lyrisch. Ik vond 'm bij vlagen langdradig en minder intelligent dan ik had gehoopt. Als het al een keer wat intelligenter begint te worden, wordt het afgekapt door Nathan. Nee, dit was het toch echt net niet. Ook al het naakt kwam wat krampachtig over en die hele Nathan vond ik van begin tot eind een vervelend karakter. Jammer...

avatar van 606

Ben het met meerdere lage stemmen eens, langdradig en soms erg saai. Als ik dit geweten had, was ik er niet aan begonnen. Jammer had echt wel wat actie in gemogen van mij.

avatar van gauke

gauke

De sfeer was modern, griezelig en fascinerend in deze vooral visueel sterke, spannende en knap geschreven film, over de voor- en nadelen van geavanceerde sciencefiction technologie, waarin een merkwaardige driehoeksverhouding (met een vrouwelijke robot) centraal stond en die zich afspeelde in een ver afgelegen strak moderne villa. Een prima bezetting deed de rest.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Geweldige film met een vrij traag, maar toch zeer boeiend verhaal, interessante dialogen en een paar leuke twists. De special fx zien er goed uit en er wordt ook prima geacteerd. Het is een tijd geleden dat ik 4 sterren heb gegeven maar deze film krijgt ze van mij. ☆☆☆☆

avatar van tattoobob

tattoobob

Vanavond kijken....ik ben hier erg benieuwd naar.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Gave film, misschien wel beter dan ik verwacht had, en bijvoorbeeld ook een pak sterker dan Her.

De film speelt met de gedachte dat het een kleine stap is van Machina naar Ex Machina, en van Ava naar Eva. Misschien niet buitengewoon origineel, maar wel goed gedaan binnen de context van de film.
Vooral de manier waarop Ava, zeer sterk geacteerd trouwens door Vikander, juist als robot zo enorm menselijk is in haar emoties maar toch ook duidelijk kunstmatig (de leugendetectie) vond ik tof. Haar hele vormgeving draagt bij aan deze ambivalentie. Aan het einde blijkt dat de menselijke kant van Ava zuiver manipulatie is geweest, geen echte emotie maar het oplossen van een puzzel, terwijl de slimme mens zichzelf hopeloos heeft overschat en de AI heeft onderschat, of vooral verkeerd heeft ingeschat (namelijk als menselijk). Daarmee verliest Ava haar menselijke kant en wordt haar levensechte uiterlijk een vermomming. Nogmaals, niet wereldschokkend, wel leuk.

Ex Machina wordt ook geholpen door een strakke vormgeving. Decors zijn zeer overtuigend, cinematografisch vond ik het fraai en de muziek is eveneens fijn. En dan is er nog het goede acteerwerk van de gehele cast.

Ja, echt een toffe film, zit een beetje tussen 3,5 en 4 sterren in. Veelbelovend debuut.

avatar van tommiew

tommiew

Als SF fan moest ik deze natuurlijk bekijken. Al met al een leuke film die rustig verder kabbelt. Het IA gegeven is erg goed weergegeven en je wordt telkens op een verkeerd been gezet. Wie is nu de badguy or girl? Een zeer ruime voldoende!!

avatar van sandrokan

sandrokan

Ben een SF fan, en het verhaal is zo oud als de weg naar Rome, om in dit verhaal nieuw elan te brengen is lastig, is ook niet gelukt.

Best aardige film maar niets bijzonders.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Aardige film, maar voldeed niet aan de hoge verwachtingen gezien de stemmen. Wel voldoende. 3.0

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Moest tijdens het kijken naar deze film al gauw denken aan de film Her, die ik nogal een

saaie of zelfs irritante miskleun vond. Deze is niet opzienbarend, maar toch wel intrigerend. Met

een aangename, strakke vormgeving, en ook prima begeleidende muziek. Heb een herkijk

in overweging, want heb het vermoeden dat de film eigenlijk wel een half puntje extra verdient.

avatar van John Milton

John Milton

10 bioscopen nog maar, 2 weken later? karig hoor. Had wel wat meer verwacht

avatar van extremezz

extremezz

Goede film ,boeiend van begin tot einde ,toont indien er echt ai was tot wat het in staat zou zijn:)

avatar van Re73

Re73

Wat een lange zit... and that's all I have to say about that...

avatar van glenn2509

glenn2509

Had er veel meer van verwacht... 1 locatie, beperkt aantal acteurs (3), langdradig... wel een verrassend einde. 3*. Het laat met name zien dat AI het in deze film gewonnen heeft van de mens. Ava manipuleert zich uit haar gevangenschap naar vrijheid . 3*

avatar van Jeffrey050

Jeffrey050

Wauw... Genoten zeg, deze film had echt alles

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Echt een te gekke film. Ondanks de film eigenlijk alleen maar uit voornamelijk dialogen bestaat en er vrijwel geen actie in zit is het toch een heel boeiende film, die tenminste mij van begin tot einde aan de buis wist te houden. En wat ook zeker geen straf is om naar te kijken zijn de mooie vrouwen. Zelfs als halve robot zagen ze er helemaal niet onaantrekkelijk uit.

Dit is weer een film die in mijn persoonlijke collectie blijft.

avatar van tattoobob

tattoobob

Goede S.F film dit zeg.....de film kabbelt rustig voort zonder dat het allemaal heel spectaculair is maar de sfeer is waanzinnig goed en naarmate de film vordert komt de spanning er ook goed in.

Goed acteerwerk en sterke visuals zijn ook aanwezig in deze film.

Het einde vond ik ook zeer sterk.

☆☆☆☆

avatar van Waackx

Waackx

John Milton schreef:

10 bioscopen nog maar, 2 weken later? karig hoor. Had wel wat meer verwacht

Het zijn er juist 2 meer ten opzichte van 2 weken terug, toen waren het 8 bioscopen

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Het blijft karig. Als je ziet hoe hard het hier gaat met stemmen en ook hoe vol het zat op donderdagavond om 22:00 in de enige zaal waar deze draait in Utrecht, dan laten de bioscopen hier gewoon een kans liggen. In Groningen draait dit gewoon in Pathé en dat kan ook prima.

avatar van Waackx

Waackx

eRCee schreef:

Ik kan geen mening geven over Utrecht maar toen ik de film bekeek zaten er maar 15 man in de zaal waar een man of 100 inkunnen.

Misschien te "klein" voor Pathé maar weer te "groot" voor de filmhuizen.

avatar van hanlochem

hanlochem

begon goed en wist meteen te boeien, de laatste 10 minuten hielpen de film om zeep....overgewaardeerd, jammer ,had meer ingezeten

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Eindelijk, een goede film over Artificial Intelligence!. Na het tenenkrommende Her is dit een fijne hoor.

De onderhuidse spanning wordt rustig opgebouwd en ik was erg benieuwd hoe de film zich zou ontwikkelen. Prima geacteerd door Gleeson en Isaacs (die ik in eerste instantie niet eens herkende).

De soundtrack is sober maar zeer passend bij de strakke klinische vormgeving van de film.

En voor de architectuur liefhebbers onder ons, wat een géweldig huis is dat zeg!

Is trouwens een hotel in Noorwegen...: Mansion Ex Machina is actua...

avatar van Gish

Gish

Goede en intelligente AI.

De gekozen lokatie is echt top, qua fotografie, architectuur en diverse moderniteiten. Dit is geen film voor grote zalen en veel publiek, maar meer voor de fijnproevers. Een echt meesterwerk is ex machina niet geworden, daarvoor ontbreekt de juiste spanningsboog op het einde. De drie hoofdrolspelers doen het prima (waarbij ik natuurlijk weer viel voor de beeldschone Vikander )

Ook de soundtrack, of eigenlijk meer de geluidseffecten waren van hoog niveau en geven de film een enorme boost. Al met al lost de film mijn hooggespannen verwachtingen in.

avatar van Theunissen

Best een verrassende goede Sciencefiction / Thriller film en ook nog eentje met een vrij origineel en goed verhaal.

Het verhaal wist me in ieder geval te boeien van de eerste tot de laatste minuut en ook met de uitvoering zat het wel goed ondanks dat ik het soms wat saai en langdradig vond. Ondanks dat het verhaal zich eigenlijk maar afspeelt op één locatie (gebouw/huis) zag het er visueel (inclusief de buitenomgeving) wel aardig uit en zeker m.b.t. de robottenvrouwen (o.a. de effecten die daarvoor gebruikt werden). De laatste mochten er ook qua schoonheid wezen en ze waren ook nog eens topless van top tot teen te bewonderen. Omdat het verhaal zich maar op één locatie afspeelt, is de cast maar beperkt tot 4 personen en die deden het wel goed en overtuigend. Zeker Alicia Vikander in de rol van robotvrouw "Ava" deed het prima. Het einde mocht er ook wezen, maar was wel aardig voorspelbaar en misschien ook wel cliché.

Al met al heb ik me gewoon goed vermaakt met deze leuke originele Sciencefiction / Thriller film, die zich ook nog eens lekker wegkijkt.

avatar van nadrin

nadrin

Heel sterke film. Die de vraag wat maakt de mens mens stelt. Goed bijpassende soundtrack met een verhaal die de kijker zichzelf constant vragen laat stellen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Geinig filmpje.

Stiekem eigenlijk iets meer verwacht. Kreeg even heel veel lof. Wel zaak om dat een klein beetje te temperen. Het is voor een debuut iets om je nergens voor de schamen. Toch heb ik soort vraagstuk films wel vaker gezien. Vond het net iets teveel focus op het verhaal. Er heerst een mysterie en stap voor stap komen we iets dichterbij wat iedereen nou precies van plan is. Het tempo is aangenaam en dat verklaart ook wel de algemene tendens van postieve berichten. Montage is niet gek, verhaaltje is duidelijk dus je schopt tegen niemand zijn been. Voor mij was dat wel een gemis. Wat gekkere scenes, de finale mocht ook wel wat uitgesprokener.

Er blijft zeker wel wat te genieten. De robot ziet er goed uit. Sowieso is de setting slim en stijlvol voor een relatief klein budget film. Ook zijn de acteurs fijn. Mag die Domhnall wel. Hoewel voor een super wizz kid Nathan uiteindelijk toch easily foold blijft. Maar ach. Voor een debuut goed en smaakt naar meer. Maar kijk uit dat je niet een film verwacht die het genre op zijn kop zet.

3.5 sterren.

avatar van Flectum

Flectum

Alles behalve boeiende film, traag en langdradig.