• 9.374.105 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

avatar van Rosicky

Rosicky

Beter dan Zwartboek, maar ben nog steeds niet geheel overtuigd van Verhoeven. Mijns inziens heeft de man nog steeds maar één goede film gemaakt, en dat was Basic Instinct. SvO is een heel aardig oorlogsepos, en dat van eigen bodem. Ik vind het niet veel meer dan dat.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik heb bijna te doen met de mensen die de film gisteren voor het eerst hebben gezien. De lange versie en dan ook nog eens om het half uur reclame. Het is gewoon niet te doen.

Ik blijf de rol van Huib Rooymans (Jan Weinberg) altijd erg sympathiek vinden op één of andere manier. Grappig ook als je hem in één scene het gezicht ziet trekken wat ie later als meneer Harmsen nog vele malen zal gebruiken in Toen was geluk...... In gedachten hoor je hem dan al naar "Hopjes" roepen. Maar dat zal wel een tik van mij zijn.

Hoe dan ook: Soldaat van Oranje blijft natuurlijk een ijzersterk, spannend, bij vlagen humoristisch monument waarbij ik me al mijn hele MM -leven afvraag of ie eigenlijk niet naar de ***** zou moeten.

Waarom dan niet? Het iets mindere acteren van een aantal bijrollen en de in mijn ogen nogal ongeloofwaardige scene waarin Robbie Rijk de Gooyer en zijn kornuit zogenaamd doodschiet. Dit is toch de aanloop naar de belangrijkste scene in de film, de ontknoping op het strand.

avatar van canciser

canciser

gisteren gezien op RTL, halfje erbij. De film is gewoon erg goed en zit knap in elkaar qua verhaal. Helaas veranderde de zwarte balk van mijn tv bij iedere scene en werd het beeld soms licht rood in donkere scenes. Daar geef ik natuurlijk geen minpunten voor maar het was wel irritant, 4*

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Reinbo schreef:

verdiep je eens in de omstandigheden en het budget waarvoor deze film gemaakt is. Absoluut virtuoos dat de film deze productie value heeft. Zie ook Verhoevens verdere oeuvre...
Wat heeft budget ermee te maken? Een aantal van de beste films zijn gemaakt voor een lousy budget.

En als je naar de rest van Verhoeven's oeuvre kijkt (wat ik uiteraard gedaan heb, ik studeer tenslotte film) zie je dat Verhoeven met grotere budgetten alleen maar grotere draken heeft gemaakt. Dus daar zal het niet aan liggen. Sowieso een vreemde suggestie, dat gebrek aan budget de oorzaak zou zijn van een slechte film, terwijl het in feite natuurlijk gebrek aan talent is.

De enige reden dat hij hier zo geroemd wordt is het feit dat we in Nederland suckers zijn voor grote hollywood-achtige producties met flinterdunne verhaaltjes (zoals ik al zei: Zwartboek wordt door velen gezien als 'beste Nederlandse film ooit'. Zegt genoeg over de Nederlandse filmkijker, dunkt me).

avatar van Reinbo

Hij heeft juist de naam (en het talent) om met weinig geld de films er veel duurder uit te laten zien (productie value).

Verder is Turks Fruit verkozen tot de beste Nederlandse film ooit, met Soldaat van Oranje op twee. Beide films waren grote kassuccessen en voordat hij naar Hollywood ging, dus je analyse over zijn populariteit klopt ook al van geen kant.

Daarnaast is Verhoeven ook buiten Nederland om een zeer gerespecteerd regisseur. En de Nederlandse filmkijker... tja, dat zegt mij helemaal niets, de meeste film kijkers zien nog geen 20 films per jaar..... Zelfs op een filmsite als deze staat Shawshank Redemption op 1.

Verder kan het best dat Verhoeven zijn "in your face" stijl zijn cynische werledbeeld eel zwarte humor je niet aanspreek, maar dat is een kwestie van smaak. Zijn talent is onomstotelijk bewezen, waarom denk je anders dat hij een extreem succesvolle carriere heeft.

Terug in de schoolboeken zou ik zeggen, want erg veel weet je er duidelijk nog niet van...

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Reinbo schreef:

En wie zou dat moeten interesseren? Je zegt dat 'de Nederlandse filmkijker' je helemaal niets zegt. Maar waar denk je dat die filmprijzen op gebaseerd zijn? Wie vult die enquêtes in? JUIST! De Nederlandse filmkijker! Waarde van deze verkiezing? Nul.

In 1999 koos men inderdaad Turks Fruit tot beste. In 2008 was dat Zwartboek. Dit jaar zal het wel "Komt Een Vrouw Bij De Dokter" worden.

Ja, dat TF en SvO vóór zijn Hollywood-tijd zijn gemaakt begrijpt mijn reet ook. Dat doet niet af aan het feit dat Verhoeven's films het niet van inhoud moeten hebben, maar van groot uiterlijk vertoon. Niet voor niets dat ze in Hollywood interesse toonden. Eigenzinnige regisseurs laat men eerder links liggen. Maar juist omdat meneer door het grote, oppervlakkige filmcircuit wordt opgepikt is hij talentvol. Onzin natuurlijk.

Ja, en door wie is Verhoeven een gerespecteerd regisseur?? Door diezelfde filmkijker! De onwetenden die een draak als Shawshank Redemption tot beste film allertijden betitelen, zijn dezelfde mensen die zo kapot zijn van Zwartboek.

Zwarte humor? Cynisme? Sorry, daarvoor ga ik naar Alex van Warmerdam. Over talent gesproken. Maar nee, dat is dan te moeilijk voor Jan met de pet. Dan toch liever iets vertrouwds, en het liefst iets waar we geen duidelijke Nederlandse stempel op kunnen vinden.

Ja, goed argument.

Zijn talent is 'bewezen', die is mooi. Kom maar op met dat wetenschappelijk rapport waarin we dat onderbouwd kunnen zien.

Dus iedere artiest die 'succesvol' is, kan niet betwist worden? Dan zijn we snel klaar natuurlijk. Kunnen we deze site ook wel sluiten, want iedere filmmaker heeft wel zijn schare aanhangers.

Als in jouw schoolboeken staat "Paul Verhoeven's talent is bewezen" of "Publieke filmverkiezingen zijn objectief" zou ik me toch eens aan m'n hoofd krabben

avatar van Quido

Quido

weaselweasel schreef:

Als er één regisseur eigenzinnig is, is het Paul Verhoeven wel. Juist als 'filmstudent' zou je dat moeten weten en moeten kunnen waarderen, ook al vind je zijn films ruk.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

mooi begin en duidelijk tempo van een veelomvattend verhaal.

goed beeld van de veureurlogse kouwe kak in nederland , ook de wisselende scenes volgen elkaar prima op.

bezetting van nederland is een kwestie van dagen.

daarna gaat het meer persoonlijke verhaal van de filmpersonen beginnen .

intressant , fascinerend en meeslepende verhalen van iedere speler die hun rollen soms uitmuntend maar sommige ook maar middelmatig spelen.

de lengte van de film is een pluspunt , de ontknoping iets minder over nagedacht.

dat gaat mij iets te snel en de simpel.

wel een film die men zo nu en dan terug kan blijven zien.

weaselweasel schreef:

Ja, dat TF en SvO vóór zijn Hollywood-tijd zijn gemaakt begrijpt mijn reet ook.

Kraam dan ook geen onzin uit, door te zeggen dat het Nederlands publiek hem enkel waardeert omdat hij het gemaakt heeft in Hollywood. Zijn succes was immers al van voor die tijd.

weaselweasel schreef:

Blijkbaar geef jij erg veel om het verhaalende, voor mij is film veel meer dan dat en ik heb ook niets tegen uiterlijk vertoon. Film is immers een visueel medium. Uiterlijk lijkt me dus niet onbelangrijk.

Verhoeven niet eigenzinnig.... En tuurlijk in Hollywood hebben ze liever regisseurs die een verhaal vertellen zonder uiterlijk vertoon, een hoorspel noemen ze dat. Ben overigens van mening dat het leven van Hazelhof een van de spannendste verhalen is die ik ken. Maar blijkbaar val jij meer voor de belevenissen van een 33 jarige die nog nooit zijn huis is uitgeweest...

weaselweasel schreef:

De verkiezing uit 1999 was door de Pers, die van 2008 weet ik niets van, volgens mij is de verkiezing door de pers niet meer herhaald. Denk ook niet dat Zwartboek daar de top 10 zal halen.

weaselweasel schreef:

Ja, dat TF en SvO vóór zijn Hollywood-tijd zijn gemaakt begrijpt mijn reet ook.

weaselweasel schreef:

Ik ontken ook nergens dat hij het van uiterlijk vertoon moet hebben, ik roem immers zijn vermogen om productie value op het scherm te krijgen. Dus over dat talent zijn wij het eens. Overigens zitten Robocop en Startship troopers vol met politieke en sociale commentaren. Veel scheper dan vergelijkbare actiefilms.

weaselweasel schreef:

Vind de humor van Van Warmerdam eerder te bestempelen als droog, weinig cynisch aan. Hou ik overigens ook erg van.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Gewoon een onderhoudende en goede Nederlandse film. Leuk dat er zoveel over gepraat kan worden.

Naar mijn mening de beste NL film van Paul Verhoeven doordat er een goed verhaal is die niet door overdreven veel sex , grove taal en achterlijk geweld wordt verpest.

Niet dat ik nu zo'n moraalridder ben maar de bovenstaande ingredienten verpesten veel van zijn films.

avatar van bauwens

bauwens

Het enige minpunt aan deze film, het enige, was de derde Engelandvaarder die bij de audiëntie bij de koningin was en super irritant acteerde. Voor de rest vind ik dit een prachtig staaltje regie- en acteerwerk. Het amateuristische af en toe vind ik juist leuk, het zorgt dat de oorlog op de een of andere manier toch wat vrolijks krijgt.

avatar van Connor Macleod

Connor Macleod

Mogge lul! Blijft een klassieke uitspraak, samen met:"heb je ook spieren op je nieren?!". Rijk was een geweldige NSB-er, Derek de Lint trouwens ook. Daarnaast is het thema muziekje van deze film ook geweldig.

Zwartboek is een mooie film, maar het mag geen opvolger van Soldaat van Oranje genoemd worden, vond Paul trouwens ook. Afgezet tegen de tijd dat de film werd gemaakt, zeker het beste oorlogsdrama van Nederlandse makelaardij

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Soldaat van Oranje staat bekend als één van Nederlands beste films. Dat is ie ook zeker! Typisch Verhoeven met morele dillema's, wat ranzigheden en aanverwante grappen en grollen. Ondanks misschien iets teveel bloot voor een oorlogsfilm is het een uitstekende spannende film.

avatar van sjonnie40

sjonnie40

Gewoon goede film met voor toen een goede cast. de film hoort echt bij nederland en zal daarom altijd blijven hangen

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ja, voor nu zou de cast natuurlijk echt niet meer kunnen

avatar van @quikfit

@quikfit

Deze film al diverse keren gezien,blijft goed.

avatar van bob de niro

bob de niro

schitterende film die ik nu voor de 3e keer gezien heb!leuk om al die nederlandse acteurs van vroeger weer is te zien!4****

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Een van de grooste klassiekers van eigen bodem. Vandaag de televisiebewerking gekeken, lange zit. En de film is toch wel een beetje tegenvallen. De acteerprestaties waren goed. Een paar leuke dingen zaten er aan deze film. Leuk ouderwets taalgebruik, wat humor. Maar ik vond hem wat te lang, misschien eens een keer de kortere versie kijken.

avatar van huVILEub

huVILEub

Goede nederlandse film. Leuk verhaal, goed geacteerd, beetje humor en goed camerawerk. Niets mis mee. Speelduur maakte mij niets uit, ik vond het een vlotte film. Echt neits op aan te merken. Niet perfect natuurlijk, maar wel een topfilm van eigen bodem.

avatar van Kroeska

Kroeska

Rosicky schreef:

De een vind het niet meer dan dat, maar de ander vind het een geweldige film. Ik heb meer genoten van SvO dan Basic Instinct. Lekker oud, lekker spannend en lekker nederlands! Top film!

avatar van erik1677

erik1677

helemaal met kroeska eens!

wat hangt er een heerlijk nostalgisch nederlands sfeertje in deze film.

van begin tot eind het is gewoon genieten.

Net zoals zwartboek eigenlijk

avatar van Kroeska

Kroeska

erik1677 schreef:

helemaal met kroeska eens!

wat hangt er een heerlijk nostalgisch nederlands sfeertje in deze film.

van begin tot eind het is gewoon genieten.

Net zoals zwartboek eigenlijk

Inderdaad! Ik vond wel dat er bij Zwartboek een paar kleine irritante dingetjes tussen zaten...

avatar van maurice74

maurice74

Al paar keer gezien, maar halverwege haak ik meestal af... te langdradig.

avatar van Montorsi

Montorsi

Het is aardig vlot..

Dat is wel het meest positieve eraan, dat het leuk wegkijkt, maar echt goed is het niet. Een nogal doorgewinterd verhaal, best langdradig, veel te veel verhaal gestopt in korte tijd, zo erg dat het laatste halfuur echt een rommeltje was. Afgeraffeld stukje verhaal dat schiet van verraad naar bombardement naar bevrijding zonder enige lijn.

Verder best typische (volgens mij nagesynchroniseerde) Hollandse dialogen, erg theatraal en onnatuurlijk. Weliswaar met mooie aankleding, en Verhoeven regisseert natuurlijk wel goed en er zitten wel wat aardige momenten in. Maar bovenal ontbreekt bij mij het gevoel "Nou, dat was me nog eens een verhaal van die Erik", redelijk interessant, maar niet waanzinnig intrigerend of enorm boeiend.

83Utreg!

Dat komt omdat het verhaal van Erik Hazelhoff-Roelfzema in deze film nogal verdraaid is. Verhoeven wilde meer een algemene oorlogsfilm maken over virendschap en verzet.

Als hij de biografie had gevolgd was het verhaal al zeer bijzonder geweest. Jammer dat Verhoeven te graag zijn eigen verhaaltje wilt vertellen, met alle moraaltjes van dien. Eigenlijk een belediging voor de echte ''Soldaat van Oranje''.

avatar van Reinbo

Film volgt het boek anders vrij nauwkeurig. Er zijn wel wat personages samengevoegd, maar verder lijkt de film sterk op het boek in ieder geval komen alle gebeurtenissen uit het boek ook in de film aan bod en in dezelfde volgorde.

avatar van Quido

Quido

Welke moraaltjes overigens?

En een belediging? Zonder deze film had die man nooit een dergelijke status gehad als nu (of in ieder geval een stuk minder bekend). Hij was ook uitermate blij met de film en had nog geregeld contact met Verhoeven en Hauer, ik geloof zelfs jaarlijks.

Reinbo schreef:

Dan moet je het boek maar eens lezen, dan zie je dat het hooguit globaal enigsinds overeenkomt. Daarbij komt nog eens dat een belangrijk onderdeel waaraan hij zijn status te danken heeft, namelijk zijn tijd bij de RAF, er niet in voor komt. Dus het is niet waar dat alle gebeurtenissen uit het boek in de film ook voorkomen.

Quido schreef:

Welke moraaltjes overigens?

Met moraaltjes doelde ik meer op Verhoeven in het algemeen, niet zozeer deze film.

Dat hij nooit zo'n status had gehad?? Ik denk dat jij hem dan misschien niet had gekend inderdaad. Maar een drager van de Militaire Willemsorde, en adjudant van de Koningin hoeft zijn status niet te ontlenen aan een semi-fictieve film.

Hij was overigens wel tevreden met de film, maar stelde nadrukkelijk dat het NIET zijn biografie betrof.