

Genre: Komedie / Drama
Speelduur: 109 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Martin Scorsese
Met onder meer: Robert De Niro, Jerry Lewis en Sandra Bernhard
IMDb beoordeling:
7,8 (109.318)
Gesproken taal: Engels
Releasedatum: 27 oktober 1983
On Demand:
Bekijk via Film1
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The King of Comedy
"It's No Laughing Matter."
Komiek Rupert Pupkin koestert een grote droom: hij wil koste wat het kost een gastoptreden versieren in de talkshow van zijn idool Jerry Langford. Daarom probeert hij steeds in contact te komen met hem, doch de man wijst hem steevast af omdat hij niet in hem gelooft. Om zijn droom te verwezenlijken zal Pupkin echter tot het uiterste gaan. Samen met collega-fan Masha vat hij het plan op om Langford te ontvoeren en zo zijn zin te krijgen. Als losgeld eist Pupkin een optreden in Jerry's show.
Externe links
Acteurs en actrices
Rupert Pupkin
Jerry Langford
Rita Keane
Masha
Cathy Long
Bert Thomas
Jonno
Zichzelf
Band Leader
Receptionist
Video's en trailers
Reviews & comments

cinemanukerke
-
- 879 berichten
- 652 stemmen
interessante mislukking. Er is de knappe vertolking van De Niro – zijn alledaagse naïeve sul is mooi neergezet – maar sommige personages zijn echter misplaatst (de fanatieke vrouw, de secretaresse van Lewis). Vermits dit een ironisch verhaal is (better king for a night than a smuck for a lifetime) is dit toch wat (te) ernstig verteld. De tagline 'This is no laughing matter' is een tikkeltje te letterlijk genomen. Meer ironie had gemogen. Ook zijn er momenten waar droom en realiteit door elkaar lopen. Meer dan dit had gemogen. Er zat dus potentieel om boeiender te zijn. Al bij al kundig en onderhoudend maar geen echte meerwaarde deze Scorsese.

Hansiro
-
- 168 berichten
- 1250 stemmen
Veel te lang laten liggen maar het is me nu wel duidelijk waar Todd Phillips naar heeft zitten kijken voordat hij aan de Joker begon..

Sergio Leone
-
- 3739 berichten
- 2497 stemmen
Goeie film.
Robert De Niro zet een erg vervelende doch erg verdienstelijke rol neer. Het is wel tot het einde wachten tot er iets meer gelaagdheid en nuance inkomt, maar het wordt wel goed gebracht. Martin Scorsese zorgt er in de tussentijd voor dat de film niet eentonig of onevenwichtig wordt.
Thematisch zijn de gelijkenissen met bv. Taxi Driver wel erg treffend - individuen die door een trauma vastzitten in hun eigen realiteit. Deze film doet eigenlijk niet veel onder. Er is iets meer plaats voor een luchtige ondertoon - de tristesse is iets minder -, maar visueel is het wel een echte Scorsese-film: niet uitbundig, maar wel vakkundig sfeervol, op een bepaalde manier dan.
De goesting om de rest van Scorsese's ouder werk te zien, is terug wat aangewakkerd. Niet dat ik nog echt meesterwerken verwacht, maar eigenlijk ben ik zelden ontgoocheld in Scorsese - het is ook een regisseur van wie je wel weet wat te verwachten.
3,5

Film Pegasus (moderator films)
-
- 29832 berichten
- 5071 stemmen
Verrassend goeie film. De lelijke poster en de titel deden het uitschijnen alsof het om een gedateerde komedie ging. Of zo'n neurotische Woody Allen komedie, maar dan zonder Allen. Met de relatief hoge score en het feit dat dit grotendeels de inspiratie was voor Joker, dan toch maar eens gezien.
The King of Comedy toont een Robert De Niro in een sterke rol die toch weer afwijkt van zijn andere rollen rond die tijd. Een wannabe comedian die het bloed onder de nagels kan halen om zijn doel te halen, in een waan dat hij zelf de beste is. Hij is ook de ster van deze film. Jerry Lewis kon perfect ingewisseld worden en de figuur van Masha doet ook niets ter zake. De film draait ook vooral rond het personage van Robert De Niro, visueel is het niet opvallend sterk. Al weet Scorsese hoe hij een film moet maken natuurlijk.
Twijfelachtig eind ook, dat bewust zo gedaan is, maar dat persoonlijk als een anticlimax overkomt. Verder is het best wel een goeie film en veel beter dan ik verwacht had.

filmfan0511
-
- 904 berichten
- 928 stemmen
Een ondergewaardeerde Scorsese. Qua thematiek ligt deze film in het verlengde van Taxi Driver, en hoewel ik die net een stukje beter vind, hoeft The King of Comedy er niet heel veel voor onder te doen. De Niro speelt als geen ander een enorm gedesillusioneerd figuur die vastzit in zijn eigen wereldje. Sommige scènes in de eerste helft, waarin Rupert Pupkin steevast met de grootste zelfverzekerdheid terugkeert naar de receptie van de studio, dragen een grote cringe-factor met zich mee. Een totaal gebrek aan zelfinzicht en een opgeblazen gevoel van eigenbelang; Robert De Niro speelt het echt tot in de perfectie. Ik vind het misschien zelfs één van de sterkste rollen uit zijn hele carrière. Scorsese speelt in deze film ook mooi, hoewel ietwat onsubtiel, met de dichotomie tussen werkelijkheid en fantasie. Vooral interessant dat hoe verder de film vordert, de werkelijkheid steeds meer doorsijpelt in Pupkins fantasieën of waanbeelden. Bijvoorbeeld wanneer hij zich inbeeldt dat hij naar de villa van Langford afreist, om daarna buiten gegooid te worden; dit weerspiegelt het feit dat hij in de werkelijkheid afgewezen is om in de Langford Show op te treden. Hij kan zijn eigen perfecte fantasietjes niet volhouden, en in de tweede helft van de film gaat hij dan over tot actie.
Mooi ook hoe de climax van de film in feite maar gewoon 5 minuten stand-up comedy is; desondanks weet Scorsese dit spannend te houden. Het werkelijke einde vind ik ook heerlijk ambigu. Zelf opteer ik te geloven dat Pupkin zich zijn eigen succes inbeeldt, net zoals hij dat in het begin van de film deed. Anderzijds wordt er evenveel ruimte opengelaten om te interpreteren dat zijn faam en succes op het einde wél echt gebeurt; in dat geval krijg je zelfs een hele extra dimensie kritiek op de populaire celebrity-cultuur, en hoe fucked up mensen populair zijn en blijven zolang ze maar het publiek meehebben. Een concluderend antwoord is er niet. Visueel is de film niet al te speciaal (ook eerdere films van Scorsese, zoals Mean Streets of Taxi Driver, waren op dat vlak al indrukwekkender), maar dankzij het verhaal, de thematiek en de goddelijke acteerprestatie van De Niro is dit gewoon een meer dan prima Scorsese. 4*.

TMP
-
- 1738 berichten
- 1574 stemmen
Goede rol voor De Niro, daar drijft deze film dan ook vrijwel volledig op. De Niro zet met Rupert Pupkin een bijzonder personage neer. De overige rollen zijn niet zo heel boeiend. Het personage Masha hangt er bijvoorbeeld maar een beetje bij en voegt weinig toe. Verder wel een degelijke en onderhoudende film. Het wordt nergens echt hoogstaand of diepgaand, maar de film weet de aandacht er wel goed bij te houden.

Shadowed
-
- 6787 berichten
- 4479 stemmen
Scorsese goes comedy.
Ik had het niet snel verwacht, al is er wel ooit met dezelfde aanpak één van mijn favoriete films ooit mee uitgekomen. De hoop dat deze film eenzelfde effect zou bereiken was dan ook groot. Ik denk alleen dat ik me er nu wel echt bij moet gaan neerleggen dat Scorsese niet snel aan mijn smaak zou kunnen voldoen.
De Niro is vanuit het perspectief van Scorsese een erg logische keuze voor de rol. Toch had ik nogal moeite om hem als acteur serieus te nemen hier. Zelf heeft hij er zichtbaar lol in om een doorgeslagen en energiek personage te spelen, voor mij was hij vooral vervangbaar. Wellicht dat de focus ook gewoon teveel op zijn personage lag, al heb ik liever de lampjes op hem dan wat Bernhard hier aan het doen was.
De regie is soms knap. Het camerawerk was ik zeer over te spreken, al helemaal wanneer er met wat chaos gewerkt moet worden. Het verhaal zelf loopt, maar kent geen verrassingen. Wellicht dat het naar het einde toe wat meer opgeblazen is, maar ik kon geen elementen bespeuren die me echt hebben weggeblazen. De komedie zelf ook niet, en dat was voor mij het grootste gemis. Het is te druk en in-your-face om echt leuk te zijn. Een iets te wanhopige poging om wat gelach uit het publiek te persen.
Klaarblijkelijk was de film goed genoeg om een hele status te krijgen evenals een absurd hoog gemiddelde voor een film. Voor mij is het eigenlijk niet veel meer dan een doodnormale komedie die soms net wat drukkender overkomt. Ik kan net zo goed een cartoon kijken met eenzelfde soort opzet en er precies dezelfde reactie uitkrijgen. Ach, slecht was het niet. Alleen ook niet bepaald de banger die ik had verwacht.

Vidi well
-
- 429 berichten
- 583 stemmen
Fantastische film. De Niro is geweldig als de verwarde Rupert Pupkin, een stand up comedian die naar de top wil, en op uiterst ongemakkelijke en vreemde manieren probeert deze te bereiken.
De hele film door krijgen we scenes die in Ruperts hoofd afspelen. Zijn fanasieen zijn hierdoor niet altijd van de realiteit te scheiden, en daardoor vraag je je als kijker af wat er nu wel en niet echt gebeurt.
Deze zoektocht naar wat-is-waar wordt de hele film gebruikt als thema. De nepheid van de showbizz wordt namelijk duidelijk in beeld gebracht: leugens, valse glimlachjes, een boel mooie nette woorden terwijl de boodschap is: we willen je niet. De film schept een erg negatief beeld van deze wereld.
En toch wil Rupert in deze wereld werken. Hoewel we ook niet zeker weten of dat is waar het echt voor hem om gaat. Want wat hij echt wil, is geliefd worden. Door een bavrouw, een oude schooldecaan, pestkoppen van vroeger, zijn ouders... de hele film worden we gewaar door wie Rupert zich verstoten voelt, en door wie hij graag omarmd wil worden. En hij hoopt dit met faam te bereiken.
De Niro speelt Rupert geweldig. We zien een kwetsbare man, wanhopig zoekend naar aandacht die sociaal onhandig is en grote dromen heeft en er alles aan doet om dit te bereiken. Voor veel mensen zal enige herkenbaarheid intreden (althans voor mij). Rupert heeft namelijk grote dagdromen over succes, en fantaseert er lustig op los. En doen we dat niet allemaal wel eens? Daardoor krijgt hij in eerste instantie onze sympathie, hoewel we direct in de gaten hebben dat hij niet helemaal in orde is. Irritant wellicht, maar nog ongevaarlijk. Tijdens zijn gefantaseerde trouw-scene ontstaat er echter duidelijk een dreigender beeld van hem, wanneer hij als een ware narcist zijn hele verleden rechtgezet ziet worden. Het lag niet aan hem, hij is geweldig, maar de wereld was tegen hem. Deze puberale kijk op zijn eigen gelijk geeft ons inzicht in het verstoorde wereldbeeld van Rupert waarin uiteindelijk iedereen voor hem moet buigen.
De hele film vraag je je af of Rupert een goede stand up comedian is, of niet. Het slot van de film is daar duidelijk in. Rupert is fantastisch, en telkens op de grens van grap en pijnlijke waarheid. Hij pakt het publiek helemaal in. Hoewel we dat eigenlijk ook niet zeker weten. Het kan dat dit ook slechts in zijn gedachten zo is, want misschien was het wel verschrikkelijk, maar fantaseert hij het anders.
De slotscene waarin we zien hoe Rupert uitgroeit tot een bekendheid, laten ons zien hoe de media omgaat met tragische gebeurtenissen, en er een slaatje uit slaat. Maar ook deze scene kan ook net zo goed enkel in het hoofd van Rupert afspelen.
De film deed me denken aan Taxi Driver, vanwege een vergelijkbare mentale neergang. Maar meer nog deed hij me denken aan Joker. Het eerste uur van die film is praktisch hetzelfde. Toch vond ik het hier beter gedaan, vanwege de meer subtiele toon.
En De Niro... het stand up stuk van Rupert is één lange monoloog en een one-shot en de Niro steelt werkelijk de show. Want een goede scene.
4,5

Het laatste nieuws

Legendarische misdaadfilm 'Goodfellas' van Martin Scorsese vanavond op BBC 2

Dreamworks onthult eerste trailer voor nieuwe animatiefilm 'Ruby Gillman, Teenage Kraken'

Arnold Schwarzenegger zegt ja tegen Marvel-film: 'Als de rol goed is'

Martin Scorsese verklaart volledig veranderen 'Killers of the Flower Moon'-script, Quentin Tarantino haalt uit naar Netflix en Ryan Reynolds | MovieMeter Recap
Bekijk ook

Casino
Misdaad / Drama, 1995
774 reacties

Raging Bull
Biografie / Sport, 1980
590 reacties

Woodstock
Documentaire / Muziek, 1970
172 reacties

The Last Waltz
Documentaire / Muziek, 1978
58 reacties

Fitzcarraldo
Drama / Avontuur, 1982
111 reacties

The Good Earth
Drama, 1937
11 reacties
Gerelateerde tags
gevangenisshow businessentertainerfbichantagepublicstudio receptionist
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.