• 9.184.351 stemmen

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robbie Robertson, Rick Danko en Levon Helm

Releasedatum: 27 juli 1978

Plot The Last Waltz

"It Started as a Concert. It Became a Celebration."

Registratie van het laatste concert van de legendarische 'The Band', met een behoorlijk aantal beroemde muziekvrienden en een heus orkest. Onder anderen Eric Clapton, Muddy Waters, Bob Dylan, Dr. John en Neil Diamond geven acte de presence. Het concertmateriaal wordt afgewisseld met beelden van repetities en interviews met de verschillende bandleden.

avatar van TMP

TMP

De naam 'The Band' zei mij nagenoeg niets. Deze documentaire wilde ik desondanks wel eens zien vanwege de goede beoordelingen en het regisseurschap van Scorsese. Ik vond er helaas weinig aan. De korte interviews tussendoor zijn niet al te boeiend. De muziek zelf is niet verkeerd, maar ik herkende er op muzikaal gebied weinig in, al kende ik veel van de gastartiesten wel. Voor mensen die in de jaren '60 en '70 met deze muziek en deze artiesten zijn opgegroeid is het vast een feest der herkenning en zeer de moeite waard, maar ik vond het hooguit aardig als achtergrondmuziek. Al te geconcentreerd volgde ik deze documentaire na een tijdje daarom niet echt meer, zeker ook omdat de interviews tussendoor - zoals gezegd - niet heel erg boeiend waren. De registratie als zodanig vond ik verder op visueel vlak ook niet zo bijzonder.

avatar van fieko

fieko

Prachtig! Wat een geluk als je erbij bent geweest.

Genoten van begin tot einde.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

The Band ken ik eigenlijk alleen van hun hit The Weight. Ik heb dus vrijwel alleen maar nieuwe muziek gehoord.

Joni Mitchell kende ik van naam en status, net als Muddy Waters. Bob Dylan ben ik fan van. Eric Clapton en Neil Young heb ik in de afgelopen jaren zelfs nog live gezien. Had ook niet verwacht dat Neil Diamond zo'n tof optreden zou geven aangezien ik hem alleen maar ken van zijn kroeg-hit Sweet Caroline. Uiteindelijk komen Ringo en Ronnie Wood ook nog even buurten, volgens mij hebben zij ook wel in redelijk succesvolle bandjes gespeeld. Jammer dat zij alleen mee mochten doen met de rest en niet hun eigen nummertje kregen.

Maar jeetje; wat was dit een spektakel om te zien. Veel gave nummers en vooral een geweldige Levon Helm, wat een stem! Ook een honourable mention voor Ronnie Hawkins: Nooit van deze vent gehoord maar hij bracht een brede glimlach op m'n mond tijdens zijn optreden. Tijdens de interviews tussendoor krijg je een beter beeld van de individuen van de band. Ze kwamen vooral erg moe over. Moe? Onder de invloed? Who knows..? Waarschijnlijk een beetje van beiden. Ik ben erg benieuwd hoeveel wit spul er doorheen is gejast tijdens de opnames van deze docu.

All in all een toffe concertregistratie met veel grote namen en een overvloed aan goede muziek. 4*

avatar van Shadowed

Shadowed

Een concertregistratie die ik vooral wilde afvinken in plaats van dat ik geïnteresseerd was in het bronmateriaal, wellicht dat daar de voornaamste fout ligt. Regisseur Martin Scorsese onderneemt echter weinig moeite om de beelden zo interessant mogelijk te presenteren en toont het op een erg droge en directe manier. In dat opzicht was Stop Making Sense een veel groter feestje om uit te zitten, waar The Last Waltz vooral een regulierdere vormgeving kiest. Dat neemt niet weg dat er leuke nummertjes tussen zitten ('The Weight' was genieten), maar om het simpel uit te drukken: de meeste liederen zijn mijn smaak niet. Het was nergens vermoeiend om door te komen, maar er is weinig materiaal dat me actief bij gaat blijven. Een cijfer precies in het midden lijkt me dus wel eerlijk.