Midnight Cowboy (1969)
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 20 november 1969
Bekijk via Prime Video
Plot Midnight Cowboy
"For those who have never seen it and those who have never forgotten it."
Joe Buck een knappe, naïef-charmante cowboy uit Texas, die ervan overtuigd is dat hij de redding is van naar liefde hongerende vrouwen in New York, komt naar de Big Apple om rijkdom te vinden. Echter de enige rijkdom die hij vindt is de vriendschap met Ratso Rizzo, een verlopen oplichter met grote dromen. In het leven aan de haveloze zelfkant van de maatschappij krijgen deze paria's een onwaarschijnlijke band die verder reikt dan hun verscheurde dromen en hun plannen om snel rijk te worden.
Joe Buck
Annie
Woodsy Niles
Little Joe
dvdfreak123
Goeie klassieker met goede acteerprestaties en een goed verhaal heb best genoten van deze film
Ricky Roma
Niet het meesterwerk wat ik had verwacht, maar toch nog een vrij goede film. En wat een acteur toch die Dustin Hoffman.. de scene in de bus waar je weet dat hij gaat sterven is voor mij een van de aangrijpendste momenten in filmgeschiedenis.
klute89
het is zeker een zeer aangrijpende scene in die bus, toen ik dat voor de eerste keer zag werd ik er ook stil van.
aerts007
Prachtige film,.......om maar te zwijgen van de soundtrack!
®Tc
Vermakelijke film, schitterende Dustin Hoffman in deze film, de chemie tussen hem een John Voigt is bijna perfect. Enkel jammer dat ik de flashbacks en dromen nogal onduidelijk gemonteerd vond, mja dat is mijn eigen mening. Het einde zal trouwens me lang bij blijven. Ook het liedje van deze film Everybody is talking is super.
4,0
orbit
- 12092 berichten
Ik heb weer vet zitten genieten! Wat een onstellend mooie film en ontroerend. Ik vergeet steeds die vage flashbacks van Schlesinger, maar die zijn eigenlijk wel mooi en enigzins abstract. Je weet niet precies hoe de puzzel in elkaar steekt, wat droom is of wat niet. Wat dat betreft is de film een voorloper van al die vage flashback/forward hype van de laatste tien jaar. Maar intrigender. Blijft staan als een huis!
Turkeyloverz
Duidelijk is dat Joe Buck is 'uitgesloten' door zijn dorpsgemeenschap omdat hij een verhouding had met een vrouw die volgens de dorpelingen een hoer zou zijn en het met meerdere mannen in het dorp heeft gedaan. De vrouw heeft Buck weten te bespelen door hem allerlei dingen wijs te maken. Verder blijkt dat Buck ook slechte ervaringen had met zijn moeder en ook komt duidelijk naar voren dat Buck ooit als kind bijna is verdronken. En dan zie je ook nog beelden van Buck die als kind aan het spelen is, onschuldig en niet wetende wat er gaande is in de wereld.
Dit alles zie je terug in de prachtig vorm gegeven flashbacks. Ik snap überhaupt niet zo goed waarom je de flashbacks onduidelijk vind. Zoals kos al aangaf, het zijn vooral traumatische ervaringen maar ook kleine dingen die hij heeft meegemaakt in zijn jeugd. In ieder geval, dingen die een invloed op Buck achter hebben gelaten.
De flashbacks zeggen meer dan genoeg.
Wel mee eens, maar hij verdronk toch niet. Werd hij niet gedoopt?
Midnight Cowboy is een van de stille meesterwerkjes. Ik heb hem gisteravond voor het eerst gezien, maar ik denk dat herzieningen nog veel moois kunnen brengen.
Van John Voight heb ik niet heel veel gezien, uit zijn jonge jaren dan, National Treasure etc. tel ik dan niet mee, maar Dustin Hoffman is degene die me echt verrastte. Ik dacht dat acteurs beter werden naarmate ze ouder werden, maar bij Dustin Hoffman is dat zeker niet het geval. Waar ik hem nu bijna nooit meer zie, heeft hij eerder in geweldige films gespeeld en onvergetelijke rollen vertolkt. In Stranger than Fiction en Perfume was hij sterk, maar dit is anders. Tegenwoordig komt hij veel rustiger over en heeft hij een beetje de houding van, ik ben al binnen, maar als je kijkt naar Straw Dogs en All the Presidents Men en deze film.. Hij acteert voortreffelijk en samen met Voight brengt hij deze film naar de top, want ook Voight is geweldig. Met z'n charisma en naieve houding speelt hij fantastisch.
Het verhaal is origineel en lekker vaag. Je weet bijna niets over de geschiedenis van de hoofdpersonen. De flashbacks maken je zelfs nog nieuwsgieriger. De absurde droom van Voight, de rat-achtige Hoffman, de manier waarop ze elkaar ontmoeten en hun vriendschap is bijna niet te bescrhijven. Daarvoor moet je de film zien.
De regisseur ken ik niet en heb ik nog nooit van gehoord, maar wel raar dat de man die deze film maakte ook verantwoordelijk was voor The Next best Thing..
Over Hoffman valt nog veel te ontdekken. Ik kijk erg uit naar onder andere The Graduate en Marathon Man. Ook wil ik heel graag Deliverance van Voight zien.
nightbreed
Ik ben blij dat ik deze film eindelijk eens heb kunnen kijken.
Jon Voight en Dustin Hoffman doen het erg goed en vooral Dustin Hoffman vond ik meesterlijk.
Ik kreeg echt jeuk op alle plekken van dat vieze gluiperige sneaky mannetje, briljant gespeeld dus
Het script was erg interessant en sterk en de regie vond ik met die gedachtenkronkels van de hoofdrolspelers ook meer dan goed.
Prima filmpje.
Wat een enorm sterke film dit zeg! Had op zich best goede hoop op een mooie film, maar de film was nog sterker dan ik had verwacht. Mocht je nog eens een film zoeken waarin beide hoofdrolspelers fenomenaal acteerwerk afleveren, dan is dit zo’n film. Zowel Hoffman als Voight spelen de sterren van de hemel. De chemie tussen de twee is op een gegeven moment om van te smullen zo goed. Raar dat ze allebei naast de Oscar grepen, maar goed het zei zo. Ik vond het personage van Voight het leukst om te zien. Geweldig gedaan de manier, waarop hij als Texaanse naïeveling de grote stad New York binnenkomt. De film bevat redelijk wat humor, maar ook veel diepgang. Er zitten veel korte flashbacks in, waardoor we steeds meer over het leven van Joe Buck te weten komen. De muziek van de film is zeer mooi en komt een aantal keren erg duidelijk naar voren. Het is echter vooral de zeer indrukwekkende eindscène van deze film, die ervoor zorgt dat deze film je niet loslaat. Kippenvel!
GinolaEHV
Een enigszins vreemde, maar toch mooie film over een boerenkinkel die het in de grote stad wil gaan maken door giggolo te worden en een oplichter waarmee hij vriendschap sluit.
De film kent een hoop vreemde scènes die ik niet helemaal goed in het verloop van de film kan en vindt passen, en die eigenlijk niks met het 'algemene' verhaal van doen hebben.
Vooral de scène op het einde, met die oude man in de hotelkamer, vond ik erg vreemd. Wie was die man, waarom steelt Joe ineens geld van hem, waarom nodigt die man hem überhaupt uit op z'n hotelkamer? Heb ik hier iets gemist ofzo?
De film kent voorts een eigenaardig, maar heel mooi einde. Joe blijft maar doorpraten en aan het einde van z'n verhaal is Ratso ineens dood...
Het verhaal in z'n algemeen is goed, de shots zijn mooi en de film bevat een paar leuke, humoristische scènes.
Al met al een goede film, maar vanwege veel vage scènes blijf ik steken op 4*.
paffy
Die man was een van Joe's klanten. Joe was niet alleen gigolo voor vrouwen.
Thomas83
Een klassieker, en de film maakt die status zeker waar. Een erg mooie film, die mij vooral opviel door zijn droevigheid en door de erg mooi gemonteerde flashbacks. Daarmee was de film denk ik zelfs zijn tijd vooruit.
Het plot is vrij droevig, maar af en toe weet de film ook nog erg grappig te zijn. Knap als je die elementen in 1 film zo goed kunt verenigen.
Het camerawerk vond ik ook vrij sterk, en Voight en Hoffman acteren zeer sterk, en er is ook chemie tussen beiden. Persoonlijk vond ik Hoffman nog het beste, maar Voight ontloopt hem niet veel, beiden zetten erg overtuigend twee goed uitgediepte karakters neer.
Everybody's talkin' van Harry Nilsson blijft nog wel even in je kop hangen, net als de film, en dan vooral het einde. Ik zag het aankomen omdat de camera net wat te lang op Voight gericht bleef. Maar misschien was dat ook de bedoeling. Hoe dan ook deed het niks af aan een erg goede film, die ondanks het sombere plot en de redelijk lange speelduur nog verrassend goed wegkijkt. Een echte aanrader en voor mij momenteel 4.0* wel waard.
tonnyhk
Gezien de hoge waardering ging ik de film bekijken met enige verwachting. Helaas heeft de film mij teleurgesteld. Er zaten enige humoristische scenes in maar de film raakte mij niet echt. Ik vond het een middelmatige film.
gauke
Wat een spel van twee klasse acteurs in dit onvergetelijke, krachtige en verscheurende drama. Ik had verwacht dat het stemgemiddelde hoger zou zijn.
wibro
Tot een kwartier voor het einde had deze film voor mij een waardering van niet meer dan 3,0*, maar de eindscene, de scene in de bus waarin Dustin Hofman gaat sterven is zo aangrijpend, zo magistraal - een van de beste eindscenes die ik ooit gezien heb - dat deze film voor mij toch nog uitkomt op een waardering van 4,0*.
Tja, en de soundtrack, die mocht er ook wezen. Prachtige muziek - "Everybody's talkin" - van Nilsson.
Tot een kwartier voor het einde had deze film voor mij een waardering van niet meer dan 3,0*, maar de slotscene, de scene in de bus waarin Dustin Hofman gaat sterven is zo aangrijpend, zo magistraal - een van de beste slotscenes die ik ooit gezien heb - dat deze film voor mij toch nog uitkomt op een waardering van 4,0*.
Inderdaad de eindscene is echt groots. Ik heb de film anderhalve maand geleden gezien en de eindscene staat mij nog steeds erg goed bij. Zelden een scene gezien die me zo geraakt heeft.
Movsin
Veertig jaar geleden was de film een baanbreker, vandaag is het een ongemeen mooie klassieker gebleven.
Terloops : wat een prachtige keuze om een jonge Jon Voight in de rol van de aanvankelijk "onverwoestbare" , later in de walg van de grootstad verdrinkende cow-boy te plaatsen.
Friac
Ook hier klinkt de loftrompet voor Midnight Cowboy. Een aantal bevriende filmliefhebbers hebben me deze film aangeraden - voor sommigen is het zelfs de beste film die ze ooit gezien hebben - en ik ben erg blij dat ik hun raad heb opgevolgd.
De film verraste me bijzonder positief met enkele 'trippy' scènes en mooi vormgegeven flashbacks, bij momenten moest ik aan de stijl van Easy Rider denken. Hiernaast is het hele verhaal erg mooi verteld en dat komt misschien hoofdzakelijk door - het is hier al zoveel keer gezegd - het fantastische werk van John Voight en vooral Dustin Hoffman, die werkelijk bijzonder sterk acteert in deze Midnight Cowboy (hij wist bij mij in elk geval complete sympathie met zijn personage op te wekken). Een geletterde, moderne filmkijker zou misschien wel kunnen zeggen dat de finale nogal voorspelbaar is. Maar tegelijkertijd is de finale zo mooi en fragiel, een bitterzoet einde van een energiek verteld verhaal.
Leland Palmer
Uitstekende film, met magistraal acteerwerk van zowel Voight als Hoffman. Het verhaal is mooi, waar vooral de ''reis'' van Voight meeslepend is. Een film die dankzij flashbacks de nodige diepgang kent en waar de muziek hier en elke andere scéne een uitstekende ondersteuning biedt.
Het begin, waar Voight het helemaal ziet zitten om New York te ''veroveren'' is vermakelijk en luchtig gebracht. Zijn ontmoeting met Hoffman is niet het mooiste wat hem kon gebeuren, maar laat ons wel een meeslepend verhaal zien die je steeds dieper meeneemt en achter laat met een - toch wel kleine
- brok in je keel. De eindscéne in de bus is één van de sterkste scénes, maar springt er niet makkelijk bovenuit wat mij betreft. De gebeurtenissen van de twee samen, de manier waarop ze steeds dichter naar elkaar toe groeien en de droom van beide zijn ook prachtig. De film wordt dan ook met de minuut sterker vind ik.
Wat ik wel jammer vond, was het feit dat ik niet écht geraak werd door de film. De eindscéne is sterk, maar ook daar werd ik niet optimaal geraakt en dit had ik wel verwacht. De film is wel erg mooi om te zien, zakt nooit in en wordt makkelijk gedragen door twee geweldige personages. Dikke voldoende dus ook voor deze film.
timbo_
Heel behoorlijke film die drijft op haar acteerprestaties. Voigt en Hoffman zijn duidelijk goed op dreef en geven het verhaal nog wat extra's mee. Moet zeggen dat ik het eerste uur wel beduidend sterk vond dan de laatste driekwartier.
Daaraan dient het einde zich wel al erg snel en nadrukkelijk aan. De toon wordt wat deprimerender en het doet een beetje aan als een herhaling van zetten. De hier zo geroemde scene in de bus vond ik eigenlijk er helemaal niet zo uitspringen.
Al met al een film die het eerste uur of een vier afstevende maar in de laatste driekwartier wat minder interessant werd.
Een 3,5 dus voor Midnight Cowboy.
Drs. DAJA
Nouvelle Vague's eerste stapjes in Hollywood. En enkele zeer geslaagde vooral omdat Schlesinger de montagetechnieken in mijn ogen handiger gebruikt (ook minder gewaagd though) dan Godard. Daarnaast hebben we uiteraard te maken met een boeiend verhaal over een naieve cowboy die als hustler denkt snel rijk te worden in New York. Lekker rauw geschoten met een ijzersterke sfeer.
13woutie13
ik wil deze film graag zien, omdat ik graag naar cowboy films kijk, en dustin hoffman.
wat voor een rol heeft hij hier?
wibro
wat voor een rol heeft hij hier?
Dan zou deze film je wel eens heel erg teleurstellen. Het mag dan wel gaan over een cowboy, maar dit is absoluut geen cowboyfilm of beter gezegd western.
Beatlejim
Deze film heb ik een hele tijd geleden op TV gezien, het omweerden toen erg, dus om het kwartier viel uit beeld uit.
Maar ondanks de uit val, vond ik het toen al een hele goede film!
Een maand later had ik hem dan eindelijk gekocht, om de stukke waar die uit was gevallen en in totaal nogmaals te zien, en het gevolg was dat het me faforiete film werd!
dit is ook voor mij de enige film die ik 5 sterre geef!
Btw: Er staat altijd Dustin hoffman en Jon voight, maar het is toch echt wel Jon voight en Dustin hoffman.
HolyGrail
Het is de rauwheid die deze film voor mij zo goed maakt. Enerzijds de naïeve droom van de Texaanse cowboy die verdrinkt in het smerige New York. Anderzijds de zwendelaar die steeds verder afzwakt onder al die slechte omstandigheden. Dat onder deze omstandigheden toch een vriendschap ontstaat tussen deze twee, is erg mooi om te zien.
Voight en Hoffman dragen deze film echt met hun acteerprestaties. Van die eindscène kun je alleen maar stil worden...
Legan
Wat gelijk al opvalt is de uitstekende muziek en een aangename dosis humor. De toon is al gelijk gezet. Maar natuurlijk maken Voight en Hoffman de film. Als personage prefereer ik Voight, maar qua acteren is Hoffman zonder twijfel de beste. Maar beiden hebben een uitstekende wisselwerking en chemie.
De flashbacks en droombeelden werken top en dragen bij aan de sfeer en de aura die de film uitstraalt. Klein minpunt is de voorspelbaarheid. Iets meer diepgang, dus ook lengte, was fijn geweest.
powerman
Zeer goede film van John Schlesinger, met geweldig sterk acteerwerk van zowel Jon Voight alsmede Dustin Hoffman.
Er zitten veel flashbacks in, waardoor we steeds meer over het leven van Joe Buck te weten komen. De muziek van de film is zeer goed, maar het is vooral de eindscène, die ervoor zorgt dat deze film je niet loslaat.
tommykonijn
Een tijd terug eens op RTL7 gezien, ik dacht dat ik al op hem had gestemd maar dat bleek dus niet zo te zijn. Ik vond het een erg sterke film. Dustin Hoffman vind ik altijd wel een goede acteur en ook hier speelde hij samen met Jon Voight een prachtige rol. Het verhaal was erg mooi uitgevoerd, de muziek van John Barry was goed en het speelduur was zeker niet te lang.
Niet slecht.
Meest verrassend vond ik dat het de regie was die de film duidelijk naar een hoger niveau tilt. De montage van de flashbacks was leuk, maar ook zo'n scene als het feestje steekt ver boven de gemiddelde 60s flick uit. Het is ondertussen allemaal een beetje verouderd, zelfs braaf geworden, maar het keek lekker weg.
Ook de soundtrack was best catchy. Niet iets om zo overdag op te zetten, maar binnen de film werkte het zeker wel.
Verhaaltje is uitgekauwd en voorspelbaar. Lompe jojo die de grote wereld intrekt en teleurgesteld de dieperik induikelt om bij het einde weer licht aan het einde van de tunnel te zien. Aardig saai, maar gezien de leuke regie niet zo'n probleem.
Wel een probleem zijn Voigt en Hoffman die beiden echt enorm irritante personages neerzetten. Hoffman is een Pacino avant la lettre en zet een personage neer waarvan ik ondertussen echt wel genoeg heb. Voigt is unieker maar speelt volgens mij echt de domste kloot in de filmgeschiedenis. Misschien nog in competitie met James Stewart in Capra's films, maar ik vond het echt niet om aan te zien.
Ook vervelend is dat Joe echt helemaal niks lijkt te leren. De spiraal van dramatiek wordt veroorzaakt omdat Joe nooit leert van z'n fouten. Je zou denken dat een slechte ervaring leerschool is voor de volgende keer, maar hij lijkt alles maar 1 keer te proberen. Aardig dom, kwam ook aardig gescript over.
Film die interessantere personages verdiend had. Gelukkig houdt de regie de film nog overeind, maar het is krap. Jammer, want vond het aardig verrassend voor een film uit de jaren '60. Anders had er zeker een 3.5* ingezeten.

Prime Video neemt weer de bezem ter hand: Stream deze gerenommeerde films voordat het te laat is

In the Name of the Father
Drama / Biografie, 1993