• 158.093 films
 • 9.638 series
 • 28.753 seizoenen
 • 607.346 acteurs
 • 353.007 gebruikers
 • 8.843.697 stemmen
Avatar
 
banner banner

In the Name of the Father (1993)

Drama / Biografie | 133 minuten
3,92 1.853 stemmen

Genre: Drama / Biografie

Speelduur: 133 minuten

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jim Sheridan

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite en Emma Thompson

IMDb beoordeling: 8,1 (182.634)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 10 maart 1994

Plot In the Name of the Father

"Falsely accused. Wrongly imprisoned. He fought for justice to clear his father’s name."

Gerry Conlon was politiek niet actief in Noord Ierland, maar door zijn zwerftochten door de stad wordt hij verdacht van lidmaatschap bij de IRA. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders. Door de nieuwe anti-terrorismewet worden ze gemarteld zonder officiële aanklacht en worden ze een zondebok voor de Brits-Ierse kwestie.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Giuseppe Conlon

Gareth Peirce

Paul Hill

Robert Dixon

Carole Richardson

Chief PO Barker

Sarah Conlon

Belfast Detective Pavis

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van notsub

notsub

 • 1281 berichten
 • 1268 stemmen

Ik heb best genoten van deze film. De politieke bespiegeling en de muziek waren krachtig en overtuigend. Het persoonlijk drama tussen vader en zoon is een ander verhaal. Ik had nooit het gevoel naar een echte topfilm te kijken, maar het was zeker wel een dikke voldoende. Het thema tegen de achtergrond van de IRA aanslagen en de Brits-Ierse kwestie vormen zeker een interessant decor voor het verhaal.


avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

 • 557 berichten
 • 419 stemmen

Spetie schreef:
Sterk drama met een duidelijke boodschap!

Bij vlagen echt een enorm sterke film, die het rechtssysteem van het Verenigd Koninkrijk in de jaren zeventig flink ter discussie stelt. Het is misschien een cliché, maar Daniel Day-Lewis speelt echt weergaloos in deze film. Naarmate de film vordert krijg je voor zijn karakter, ook mede door het onrecht dat hem en zijn vader wordt aangedaan steeds meer waardering. Ook knap trouwens hoe Day-Lewis zich het Ierse accent heeft aangeleerd, want als je hem verder niet kent heb je totaal niet het idee dat je naar een Amerikaan zit te kijken.

De opbouw van de film zit verder goed in elkaar. Het begint allemaal rustig tot het moment dat ze opgepakt worden. Het eerste half uur vond ik dan ook nog niet bijzonder sterk of zo. Daarna wordt de film eigenlijk steeds boeiender en werd ik ook steeds meer de film ingezogen. De sfeer is af en toe lekker rauw, maar dat geeft een film als deze toch altijd iets extra's mee. Ondanks dat het drama natuurlijk de overhand heeft wordt het nooit te sentimenteel, omdat Sheridan erin slaagt de film af en toe ook een luchtig karakter te geven door ook bijvoorbeeld in de gevangenis Day-Lewis en zijn vader te combineren met de grappige Jamaicanen ondersteund door muziek van Bob Marley.

De tijd in de gevangenis levert trouwens ook de mooiste scène uit de film op. Op het moment dat bekend is geworden dat zijn vader is gestorven, gooien alle gevangen een brandende doek uit hun ruim uit respect, wat een enorm mooi beeld oplevert en tevens mij toch wel even een enorme indruk op mij maakte. Ook het einde als Day-Lewis gewoon door de voordeur van de rechtbank naar buiten loopt, is erg sterk gedaan.

Een erg goede film dus, die je aan het denken zet en die door het sterke verhaal en de goede cast een beste indruk heeft gemaakt. Aanrader voor mensen die een sterk drama zoeken dat ook nog eens kritisch is richting het rechtsysteem.

Dikke 4,0*


Hughmm, misschien dat je het inmiddels weet, maar Day-Lewis is gewoon engelsman. Geboren in Londen.


avatar van missl

missl

 • 3868 berichten
 • 5220 stemmen

Wat een verhaal en wat goed gespeeld, prachtige film.


avatar van Baggerman

Baggerman

 • 10550 berichten
 • 7900 stemmen

Een film die veel kwaadheid bij me opriep over zoveel onrecht. Dat deze mensen zo lang onterecht zijn vastgehouden en dat de degenen die wisten dat ze onschuldig waren er gewoon mee weg zijn gekomen. Deze agenten en hun meerderen hadden wat mij betreft net zolang opgesloten mogen worden als de Guildford Four.

Minpunt vind ik wel de historische incorrectheid. Gerry heeft bijvoorbeeld nooit met zijn vader in één cel gezeten. Het verhaal is al bizar genoeg, waarom dit soort shit dan allemaal nog eens in het script verwerken?


avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

 • 1480 berichten
 • 0 stemmen

Bijzondere film met een interessant onderwerp, al vond ik het wat langdradig. De Britse sfeer is erg sterk, vooral ook door de toffe soundtrack. Goed acteerwerk en een uitblinkende Daniel Day-Lewis.

Gave aftiteling ook, die ik nu hoor terwijl ik dit type.


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

In the Name of the Father mag dan deels fictief zijn en veel feitelijke onjuistheden over het Britse rechtsproces, dat neemt niet weg dat het een uitstekende biografische film is die op geslaagde wijze de essentie het verhaal van de Guildford Four verteld. Volgens Jim Sheridan is het in de eerste plaats een film over de relatie tussen vader en zoon.

Een aantal Ieren die in London wonen worden verdacht IRA-leden te zijn. Tijdens de hardhandige ondervragingen tekenen ze onder druk een verklaring waarin ze een aanslag bekennen. Hun families worden ook opgepakt als medeplichtig. Allemaal worden ze veroordeeld voor lange gevangenisstraffen. Jaren later geloofd een advocate in hun onschuld.

De onlangs gepensioneerde Daniel Day-Lewis speelt erg sterk als Gerry en Pete Postlethwaite was ook sterk als de vader. Daarnaast had Emma Thompson nog een prima rol als de advocate.

De film is degelijk geschoten, heeft een prima soundtrack van Trevor Jones en bevat sterke muziek van o.a. Bono en Sinéad O'Connor. Omdat de film vooral op documentaire feiten en drama teert is er weinig uitbundig camerawerk, alleen de openingstitels zou je als cinematografisch hoogstandje kunnen zien.

Misschien komt het omdat ik net als de Ieren Katholiek ben, maar ik vind dat die Engelse gewoon eens op moeten rotten uit Noord-Ierland. Geef die mensen hun eigen land als ze dat willen. En dat rechtssysteem in Engeland en Amerika slaat ook echt nergens op, maarja niet dat het in Nederland zo geweldig is. In the Name of the Father vind ik een sterke film over onrecht en "de Ierse kwestie".


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7058 berichten
 • 4194 stemmen

Ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in die Ierse kwestie en het beïnvloedde me om deze film voor me uit te schuiven in de vrees hem niet of onvoldoende te begrijpen/plaatsen. Nu, dit viel best mee. Het is geen "politieke" film, het verhaal is vrij eenvoudig. De film triggerde me wel om misschien wat meer info op te snorren over de (Noord-)Ierse kwestie.

Het begin van de film gooit je onmiddellijk in de strijd met het geweld in de straten van Belfast: een bomexplosie gevolgd door rijdende militaire pantservoertuigen op zoek naar de terroristen. Een scène zoals er zoveel plaatsvonden in die periode. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Guildford Four wordt onder meer Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) geslachtofferd om de nieuwe PTA kracht bij te zetten. Schuldig of onschuldig zijn maakte niet uit, als er maar werd gehandeld. De anti-Ierse propaganda draaide op volle toeren.

Zeer sterke prestaties van Daniel Day-Lewis en Pete Postlethwaite die de zoon-vaderrol opnemen. Tijdens de film en door het onrecht en de gevangenschap zie je beide personages dichter naar elkaar toegroeien.

Hoewel niet altijd even historisch juist (mijn grootste kritiek op de film die de allure aanneemt waargebeurd te zijn) werd ook in naam van de publieke opinie het verhaal van IRA-lid Jim McAndrew, diegene die de aanslag opeist, in de film gepropt. Jammer, want geënsceneerde doelbewuste politieke dwalingen waren nu eenmaal realiteit, dat hoefde niet verbloemd te worden, toen niet, nu niet, nooit ...

Desalniettemin blijft de film inhoudelijk sterk. De film wordt ook mooi ondersteund door de muziek van U2, Sinéad O'Connor en Trevor Jones. In the name of the father kreeg vele nominaties. Geen enkele werd er verzilverd, geloof ik, maar dat neemt weg dat dit een goede film is die het onrecht van destijds en de latere excuses van Blair in 2005 nog eens extra in de verf zet. Het is altijd frappant hoe lang het duurt eer er politieke goodwill is om publieke excuses te uiten voor één of ander onrecht berokkend door een staat of natie, maar dit terzijde ...

Zwevend tussen 3,5* en 4,0*. Goed om eens gezien te hebben, een film met letterlijk een zwaar beladen thema. Terrorisme gaat verder dan alleen maar moslims, maar ik ga er vanuit dat de meeste kritische burgers dit wel beseffen.


avatar van remorz

remorz

 • 1899 berichten
 • 2326 stemmen

Prima film.

Minder politiek dan ik had verwacht. De film volgt Day-Lewis en het onrecht dat hem wordt aangedaan vrij rechtlijnig, de hele context en setting is vooral aankleding.

Het maakt de film wat persoonlijker en dat is eigenlijk wel fijn. Gerry maakt een mooie ontwikkeling door en vooral zijn relatie met zijn vader krijgt de nodige screentime. Beetje makkelijk hoe de herinneringen/anekdotes die hem gevormd hebben tevoorschijn gehaald worden (momenten die je als kijker nooit gezien hebt), maar het zijn wel van die exemplarische vader-zoondingen.

Film blijft een beetje oppervlakkig, de manier waarop het probleem ontstaat (valse beschuldiging), standhoudt (doofpotje) en opgelost wordt (geheim documentje), komt een beetje simplistisch over, maar het wordt best aangenaam aangekleed en de sfeer zit er goed in.

Day-Lewis speelt met de energie en overgave van een jonge hond, iets meer buiten de lijntjes of aangezet dan je van latere rollen van hem gewend bent, maar is nog altijd buitenaards goed. Vlekkeloos accent ook, heerlijk.

Visueel wat typisch biopic-niveau dus weinig spannends en de muziek is wat te specifiek (Iers, rebels, bombastisch ingezet) om een naadloos geheel met de film te vormen. Toch aardig genoten van een film die ik veel zwaarder had verwacht. Kleine 3,5*


avatar van clubsport

clubsport

 • 3004 berichten
 • 6473 stemmen

Als het klopt dat vader en zoon in werkelijkheid nooit met elkaar in de cel hebben gezeten ( dat leek me zoiezo nogal ongeloofwaardig ) dan vind ik dat toch wel een lichte smet op de film zelf ( waarom het extra dramatiseren dat is in feite emotioneel manipuleren ) .

Maar goed dat terzijde wist de film me wel te raken en is vooral het vader zoon aspect sterk geacteerd .


avatar van IH88

IH88

 • 8433 berichten
 • 3039 stemmen

“I'm a free man, and I'm going out the front door.”

Indrukwekkende film over een stel Noord-Ieren, die onterecht voor jaren in de cel belanden voor een bomaanslag. Gepleegd door de I.R.A., waar geen van de personages lid van waren. De echte aanslagpleger heeft dit zelf ook aangegeven toen hij ervoor in de cel belandde, maar sommige Engelse overheidsfunctionarissen hebben dit onder de pet gehouden.

Ontluisterend, en dat ze uiteindelijk allemaal worden vrijgesproken is rechtvaardig maar geeft weinig voldoening. Zeker niet omdat de vader van Gerry (de briljante Pete Postlethwaite) is overleden in de cel. Daniel Day-Lewis is weergaloos, en ook acteurs als Emma Thompson, Baker en Dixon zijn geweldig. In the Name of the Father is de zoveelste aanklacht tegen een overheidsdienst die te veel macht heeft en er misbruik van maakt. Een les die we helaas nog steeds niet hebben geleerd.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2852 berichten
 • 2074 stemmen

I'm gonna shoot your da

Altijd weer een boeiend en indrukwekkend drama.

Aangezien de film alweer van '93 is komt de sfeer en aankleding in Belfast extra authentiek over. Aardig wordt het begin neergezet rond de onrusten, armoede en haat richting de aanwezige troepen, maar tevens ook een sfeertje die als naar te omschrijven is. Angst voor beide kanten, de IRA zowel als de Britse troepen. Angst die bewaarheid blijkt na terugkeer en de inval. Tot dan is het een prima film...

De film stijgt nog een level bij de geweldige acteerprestaties tijdens de verhoren. De sfeer en toon is ijzingwekkend en vooral McSorley valt daar op met zijn bizarre momentje als 'mad man'. De soms dubbele beelden van vrolijke mensen terwijl iemand achter een gesloten deur gemarteld wordt en gedwongen tot een valse bekentenis liegen er niet om. Net als de haat eenmaal in de bajes richting de Ieren. Andermaal komt een behoorlijke verziekt sfeertje van die tijd naar voren. Die haat wordt nogmaals gestalte gegeven door Joe, de daadwerkelijke dader met zijn acties. Het sterven van Giuseppe en het eerbetoon van alle branden stukken papier door de ramen is andermaal een kippenvel moment.

Zonder een moment saai te wordt de rechtsgang opnieuw leven in geblazen. De vele vormfouten, doofpot, verachting en intimidatie is bijna onwaarschijnlijk te noemen. De protesten, het overplaatsen...de film blijft indruk maken. Vooral wanneer Gerry dan eindelijk eens helemaal doordraait en vaderlijk gesust wordt door een bewaker....WAUW! Het einde van de film en nieuwe rechtszaak rond de Guidlford Four laat zich raden.

In the name of the Father laat zich gelden als een uitermate degelijke film die boeit, schokt maar ook een traantje los maakt. Het onrecht wordt meer dan prima gebracht net als het persoonlijk leed en ruzie zonder dat het melodrama of theatraal wordt. In the name of the Father is dan ook een geweldige film wat mij betreft, één die me iedere keer weer weet te raken.


avatar van DragQueen

DragQueen

 • 3151 berichten
 • 3639 stemmen

Sterke Biografische Drama film, waarin het waargebeurde verhaal een meer dan goede uitwerking heeft gekregen. Het verhaal bleef razend boeiend tot de laatste seconden. Verder valt natuurlijk het ijzersterke acteerwerk op van Daniel Day-Lewis, maar mogen we de rest van de cast, waaronder zeker Pete Postlethwaite, niet vergeten. Ze brengen hun rollen allen met de juiste inleving. 4,5 Ster.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 991 berichten
 • 684 stemmen

Na de mooie titeltrack van Bono en Gavin Friday (een vergeten nummer) is er die geniale opening van de setting in Belfast waar in één sequentie de situatie wordt getoond. In een achtervolging met Jimi Hendrix op de klankband zie je hoe een gemeenschap (IRA en bevolking) zich organiseert om tegen een bezette overheid te protesteren en te vechten. Knappe observatie (die moeders die met pannen en potten de anderen verwittigen) en een statement. Vanaf dan neemt Sheridan wat gas terug. Slim om het centrale punt van deze film een vader zoon relatie te maken, een drama. De achtergrond is de Guilford four bombing en natuurlijk heb je daar mee een dijk van onrechtvaardigheidsgevoel. Daarom gaat het ook mis in het slot door te bombastisch dit punt te willen aanhalen nl eindelijk rechtvaardigheid. Maar de aanklacht dat justitie apparaat krom is, mag niet zomaar van tafel worden geveegd; Door druk van publieke opinie moet er een schuldige gevonden worden dus wordt een verdachte gemanipuleerd tot schuldige. Hier was geen fout, geen misverstand maar bewuste kwaadwillig opzet. Zonder terreur te vergoelijken (IRA wordt hier toch vrij negatief getoond) mag een overheid niet te emotioneel reageren. De kern van het verhaal is de toenadering van de zoon tot zijn vader en dat vind ik best geslaagd. De vader is puur en het komt er op aan dat de zoon dit moet inzien. Het doel heiligt niet altijd de middelen (de leider van IRA neemt wraak op de bewaker) is wat de zoon meekrijgt als levensles. En ook de overheid/politie apparaat krijgt deze les te slikken maar daar is niet zeker of het wel begrepen is. Die balans (drama en politiek) is mooi in evenwicht en ondanks de uitschuiver op het einde toch een aangrijpend menselijk drama.


avatar van FlyingGustman81

FlyingGustman81

 • 114 berichten
 • 673 stemmen

Ben niet helemaal thuis in deze materie over de IRA. En kende dit verhaal ook niet. Maar ik ben wel onder de indruk van deze aangrijpende biopic. Daarom 4 sterren.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7129 berichten
 • 4666 stemmen

Solide.

Een filmklassieker waarvan het relatief lang heeft geduurd voordat ik eindelijk besloot om de film te kijken. Er was een periode waarin ik zo snel mogelijk elke top 250 film wilde zien, ondertussen is mijn interesse richting dat vlak wat afgenomen en daardoor is het tempo traag. In ieder geval kan ik er nu weer eentje afvinken.

Wat ten eerste opvalt aan de film is dat het best wel wat lawaai maakt, in decibel dan. Veel scenes van de film bestaan uit een knetterende soundtrack ondersteunt door wilde beelden en schreeuwende acteurs. Het gaat er allemaal druk aan toe, maar het fijne eraan is dat het tempo er wel mee omhoog schiet. De film is daarom ook nergens een probleem om uit te zitten.

De speelduur is relatief lang, maar dat hoort dan ook bij het onderwerp. Ik durf zelfs te beargumenteren dat het domweg te kort is, zeker gezien de sequenties in de gevangenis wel erg snel van stapel lopen. 15 jaar gaat binnen een uur voorbij, en dat is toch net wat te slordig en vluggetjes, gezien de martelscenes zowat net zo lang duren.

Het acteerwerk is aardig en Day-Lewis zet een goed personage neer die echt heeft bestaan. Verder wijkt de film niet veel af van theatraal acteerwerk en soms is dat jammer, in het algemeen maakt het echter weinig verschil. De donkere sfeer zit er soms goed in, visueel had het wat knapper mogen zijn. Alles ziet er iets te kaal uit momenteel.

In zijn geheel is dit een boeiende film geworden, niet altijd even goed geschreven maar met heel veel tempo en lawaai verteld. Het werkt op een bijzondere manier ook nog, want de film verveelt nergens en kijkt ten alle tijden goed weg. Geen film die je wegblaast, maar wel geboeid houdt van begin tot eind. Solide.


avatar van wwelover

wwelover

 • 2539 berichten
 • 3385 stemmen

Shadowed ik wilde toevallig exact dezelfde review plaatsen.


avatar van de grunt

de grunt

 • 4274 berichten
 • 1569 stemmen

mjk87 een 2 ?


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 12906 berichten
 • 3759 stemmen

Een 2,5, bij nader inzien. Maar nee, ik werd hier niet heel enthousiast van. Ik zal ergens komende week nog wel en stukje schrijven.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 12906 berichten
 • 3759 stemmen

Deze film wist me niet te grijpen. Ik vond de film als geheel nogal mat. Veel scènes zonder muziek, en daardoor gaf dit nogal een 70s vibe (althans, dat is het gevoel dat ik erbij heb) die ik nooit echt fijn heb gevonden. De film voelt daarmee afstandelijk voor mij, waar geen drama of suspense in te vinden is. Ook vond ik Day Lewis niet echt geweldig, ook heel erg vlak spelend en hij wist me nergens te raken. Visueel verder erg saai, daar zat ook niets moois in. Ook dit voelt als een goedekope film uit de jaren 70. Allicht wilde men de film laten aanvoelen alsof de film toentertijd was geschoten, maar het werkt niet voor mij. Daarnaast vond ik veel gedoe in de gevangenis ook eigenlijk niet boeiend. En zelfs de rechtszaak aan het eind, vaak toch wel mijn ding, wist me niet echt te interesseren, laat staan te raken. Uiteindelijk is het ook niet zo dat ik me verveeld heb, maar dat is het dan ook wel. 2,5*.