• 9.373.537 stemmen

In the Name of the Father (1993)

Drama / Biografie | 133 minuten

Genre: Drama / Biografie

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jim Sheridan

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite en Emma Thompson

Releasedatum: 10 maart 1994

Plot In the Name of the Father

"Falsely accused. Wrongly imprisoned. He fought for justice to clear his father’s name."

Gerry Conlon was politiek niet actief in Noord Ierland, maar door zijn zwerftochten door de stad wordt hij verdacht van lidmaatschap bij de IRA. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders. Door de nieuwe anti-terrorismewet worden ze gemarteld zonder officiële aanklacht en worden ze een zondebok voor de Brits-Ierse kwestie.

Giuseppe Conlon

Chief PO Barker

Sarah Conlon

Belfast Detective Pavis

avatar van starbright boy

Goede film, maar geen geweldige. Peter Postlewaite en Daniel Day Lewis zijn erg goed en vooral de verhoorscenes zijn heel beklemmend. De eerste rechtbankscene is echter helemaal mis wat mij betreft. Compleet over de top, ongeloofwaardig, niet beklemmend en veel te kort. Het trok mij flink uit het verhaal waar ik op dat moment helemaal inzat. Dat had ook best langer gekund, want de film had een vrij hoog tempo en was ondank zijn lengte zo om. Het stuk daarna vond ik weer beter. Vooral omdat je dan er dan weer veel scenes inzitten tussen de twee hoofdrolspelers. Zij dragen deze film en trekken hem naar een hoger niveau.

avatar van koenhuysse

koenhuysse

zeer goede film gebazeerd op een waar verhaal,deze film bevat gewoon alles goede muziek ,sterke acteerprestaties was in 1993 niet voor niets genomineerd voor beste film ,maar moest het afleggen tegen "schindlers list"

braambes

Wat me vooral zal bijblijven aan deze film is dat het de eerste film is die mijn vader helemaal heeft uitgekeken (hij is het soort man die elke film heeft gezien, maar nooit langer dat twintig minuten voor het scherm blijft zitten), vanmorgen was hij er nog over bezig: ''onvoorstelbaar, die hufters, je zou ze de nek omdraaien". Voor een keer had hij absoluut gelijk.

De film slaagt wel in z'n doel: de mensen informeren over dit verschrikkelijke verhaal en de haat van de toeschouwer opwekken tegenover de agenten.

Voor de rest vind ik deze film niet zo heel bijzonder. Daniel Day Lewis speelt erg sterk en geloofwaardig, maar Giuseppe vond ik ergerlijk.

3.5* lijkt me een geschikte oplossing voor deze film.

EmDee

Was Giuseppe niet geloofwaardig dan?

braambes

Zijn personage was geloofwaardig. Zijn handelingen zijn erg logisch en erg begrijpelijk, maar was dit een verzonnen verhaal geweest, had ik gedacht: laat die man er toch van tussen. Hij liep wat in de weg vond ik.

EmDee

Dan zou je wel de filmtitel aan moeten passen.

braambes

Heb ik ook al aan gedacht, maar ondanks die titel kan je toch niet zeggen dat alles rond Giuseppe draait. Titel vind ik bijgevolg ook wat overdreven

Het is uiteraard een dubbelzinnige titel.

avatar van as

as

Blair heeft net zijn excuses aangeboden voor de verschrikklijke fout.

PartyMarty

Zo, dat is ruim op tijd! Is Giuseppe inmiddels ook van alle blaam gezuiverd dan?

EmDee

Gister waren in (ik geloof) 2 vandaag beelden te zien als ze uit de gevangenis komen.
Wat komt dat overeen met de film.

Ik hoop echt de gevangenis uit deze film te bezoeken als ik begin maart naar Dublin ga.

avatar van Nieke

Nieke

Verplichte film tijdens school.

Al een geluk, anders had ik deze nooit gezien. Mooi verhaal (waar gebeurd?), sterke personages, fantastische sfeer.

Bijna perfect, 4,5* waard, blij dat deze in de top staat.

Nieke schreef:

(waar gebeurd?)

Ja, klopt.

avatar van Nieke

Nieke

Dank je, dat is toch wat ik al die jaren geloofde .

EmDee

Voor het grootste gedeelte wel. Maar Gerry en Guiseppe hebben bv nooit samen in één cel gezeten.
Ook andere momenten zijn iets geromantiseerd.

avatar van E V

E V

Een sterke film, waarbij je meelevende gevoelens krijgt.

braambes schreef:

Gerry had aanvankelijk helemaal geen zin de campagne dat zijn vader voerde. Pas toen zijn vader ziek werd en vervolgens stierf, heeft hij er alles aan gedaan om zijn naam en de naam van zijn vader te zuiveren. Hij deed het in naam van zijn vader. Vandaar de titel. En je kunt het ook zien alsof de Heer wat met de titel te maken heeft. Maar in deze film niet, denk ik.

Dat denk ik wel.

hasanordek

Er komt nergens in de film een geloofskwestie naar voren. Wel zie je wat de politie doet, en waardoor die mensen in de gevangenis belanden. Dus, ik denk dat de titel gaat om de vader van Gerry.

hasanordek schreef:

Er komt nergens in de film een geloofskwestie naar voren.

Het conflict tegen welke achtergrond het vader-zoon verhaal zich afspeelt, de Ierse kwestie zeg maar, heeft natuurlijk ook een religieus karakter. Desondanks denk ik dat, met name door het 2de deel van de film en dan vóóral de eindscene, de 'father' uit de titel voor het belangrijkste deel is terug te voeren op Giuseppe.

hasanordek

Helemaal mee eens. Dit doet me denken aan school. Titelverklaring voor een boek. Maar nu voor een film. Ik zou er minder problemen mee hebben gehad om 20 films op mijn lijst te krijgen, dan 20 boeken.

avatar van HiLL

HiLL

Werkelijk een schitterende film met een meer dan uitstekende rol van Daniel Day Lewis! Mooi gefilmd, mooi script, mooie sfeer, mooie film. Toppertje!

avatar van West

West

Zoals hier bovenaan de pagina al staat: goede film, maar geen geweldige. Mijn verwachtingen waren wel hoog, door de top 100 klasering. Het tweede deel van de film, na de eerste rechtbank, vind ik beter.

Het verhaal is echt ongelooflijk. Dit kan toch niet waar zijn, maar dat is het wel.....

avatar van mvr

mvr

Een echte aanrader, goede muziek, sfeer en acteurs.

4.5 Sterren.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Deze film blijft in je geheugen gebrand, ook al omdat het echt is gebeurd. Het acteren in de film is formidabel. Titel song van Gavin Friday en Bono is evenzeer briljant. Vandaar dat 'In the Name of the Father' in mijn Top 10 staat.

avatar van marie-jose

marie-jose

Schitterende film. Wel heel heftig......

Overigens is er naar mijn mening niks mis met het uiterlijk van Daniel Day Lewis .

avatar van gemaster

gemaster

Mooie film die over het algemeen zeer genuanceerd omging met het onderwerp. Goede acteerprestaties van de hoofdrolspelers ook. Dat het allemaal een beetje geromantiseerd is, dat interesseert me geen reet, zolang de film er maar beter van wordt en dat is hier het geval.

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Een erg krachtige en confronterende film. Ik kan me voorstellen dat je hier als Engelse politieagent toch wat onrustig op je stoel van begin te schuifelen.

De twee hoofdrolspelers zetten hun rollen fantastisch neer.

En wat een mooie poster trouwens.

avatar van LittleBox

LittleBox

Heel erg mooie film met een prachtrol ook van Emma Thompson. Zoals ze in de rechtszaal optreedt is erg indrukwekkend.

avatar van beaster1256

beaster1256

schitende film met zeer knap acterende acteus, lewis en thompson maar ook postlethwaite acteren op hun toppen , het is ook nog echt gebeurd, en krijgt van mij dan ook ,een 5