Genre: Drama / Biografie
Ierland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Jim Sheridan
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite en Emma Thompson
Releasedatum: 10 maart 1994
Woensdag 11 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot In the Name of the Father
"Falsely accused. Wrongly imprisoned. He fought for justice to clear his father’s name."
Gerry Conlon was politiek niet actief in Noord Ierland, maar door zijn zwerftochten door de stad wordt hij verdacht van lidmaatschap bij de IRA. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders. Door de nieuwe anti-terrorismewet worden ze gemarteld zonder officiële aanklacht en worden ze een zondebok voor de Brits-Ierse kwestie.
Gerry Conlon
Benbay
Sarah Conlon
Belfast Detective Pavis
Guyke
Ik ben helemaal geen fan van films met een politieke boodschap. Ik was dan ook wat vooringenomen, argwanend zelfs toen ik deze film voor de eerste keer zag. Gelukkig wil men niet absoluut z’n politieke gelijk bewijzen. Ook al zullen de feiten sterk geromantiseerd zijn, toch blijft de film zich houden aan het onderwerp zonder af te dwalen over de Ierse kwestie en over wie in dat conflict nu wel of niet gelijk heeft.
In the name of the father is wel erg lang. Volgens mij wilde men te veel tonen. De aanloop naar het drama, de bomaanslag en het eerste proces had men volgens mij beter kunnen inkorten om dan wat meer aandacht te besteden aan de relatie zoon-vader in het gedeelte in de gevangenis.
Goede film, maar geen meesterwerk.
otherfool
Guyke slaat hierboven feitelijk met alle observaties de spijker op z'n kop. Laat ik derhalve volstaan met een cijfer te geven: 3,5*.
Jus-T
Bijzonder sterke film.
Heb me geen moment verveeld bij het zien van dit spannende politie(ke) drama. Uitstekende acteerprestaties, indrukwekkend verhaal.
Gewoon erg goed. Kan er niet meer van maken.
4/5.
Frank7
Zeer goede film met knappe acteerprestatie's. Een film waarin je kunt zien dat het rechtstelsel niet altijd het gelijk aan haar kant heeft. Als het dan vervolgens z'n fouten niet wilt herstellen is het hek van de dam en schud de samenleving op z'n grondvesten. Het zal je maar gebeuren zeg. Door het snelle engelse taaltje wel af en toe lastig te volgen maar daar hebben we knoppen voor op de afstandsbediening, toch?. 4 sterren.
pjutter
erg goede film, waarbij de frustraties erg goed te zien waren,
prima acteerwerk.
Dynamovie
Deze staat in mijn top 10 maar ik had 'm nog niet eens in bezit. Wat stom!
Bij Mediamarkt zag ik 'm vanmiddag voor 5 euro liggen. Meteen maar gekocht want zo'n meesterlijke film als In the Name of the Father moet in m'n kast staan. En binnenkort maar weer eens naar kijken, ofschoon het zeker geen vrolijke film is.
5*****
henridonne
Een ongelooflijk goed gemaakte film met een regie om U tegen te zeggen.
Silvio Dante
Een aangrijpende film inderdaad, hellaas ietsje te lang.
Saldek
Te lang? Welnee, gewoon een aangrijpende film die me ruim twee uur aan de buis heeft laten kleven. zonde om 'm in pauzestand te zetten omdat ik inmens onder de indruk was, van de situatie in Ierland waarvan ik alleen wat overkoepelende feiten wist uit het nieuws, alswel het acteerwerk van Lewis en Thompson. vette 5
mister blonde
M.b.t. die rechtbankscenes: Natuurlijk komt het niet op de details aan van de procedure, maar met enige standaard-formaliteiten kan toch wel rekening worden gehouden (niet betogen en getuigen ondervragen tegelijkertijd, verdediging en aanklager die dwars door elkaar heen getuigen ondervragen, etc.); nu kan ik het echt niet serieus nemen, en daardoor mist de film bij mij zijn effect.
Heb de film net weer gezien en kom tot de conclusie dat het simpelweg niet klopt wat je zegt, Queto. Er wordt rekening gehouden met de procedures en sterker; ik heb geen onjuistheden kunnen waarnemen, voor zover ik bekend ben met het Britse recht. Wel worden er sprongen gemaakt binnen het proces, waardoor het wellicht wat rommelig overkomt. Er worden geen getuigen dwars door elkaar heen ondervraagd. En wat betreft de getuigenissen en betogen; die zijn gewoon op deze manier gemonteerd. Wordt nergens beweerd dat dat tegelijk was.
het vrije heen-en-weer gewandel tussen de cellen,
maxcomthrilla
Redelijke film,
Eigenlijk leunt de film vooral op een aardig verhaal. Het grauwe Belfast in het begin daar waar men er toch nog wat van probeert te maken, de confrontatie in Londen tussen hippies en Ieren en de rellen in de gevangenis. Gelukkig weinig rechtbank gebeuren waar iedereen elkaar de loef probeert af te steken. Hoogstens 10 minuten, daar waar ik bang was voor een complete verplaatsing van locatie naar het rechtsgebouw. Het waren nog steeds wat mindere scènes maar de in het begin niet al te geforceerde zoektocht naar onschuld zorgt voor een aardige film. Qua muziek en het visuele aspect nogal te verwaarlozen.
Verder vind ik het apart dat er nogal hoog wordt opgegeven over de rol van Emma Thompson. Typisch zo `n standaardrol van de goede advocaat die over wilskracht bezit en eventjes iedereen haar schenen zal laten zien. Het einde was dan wel aardig maar wel tegen het oversentimentele aan. Aardig dus, maar niet bijzonder. 3,5*
markie1978
Ik heb de film niet gezien, maar het verhaal komt me bekend voor.
Is dit een waargebeurd verhaal, of is dit uit de duimgezogen.
Dynamovie
Ik heb de film niet gezien, maar het verhaal komt me bekend voor.
Is dit een waargebeurd verhaal, of is dit uit de duimgezogen.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het meeste is waargebeurd, maar bepaalde delen zijn geromantiseerd (ik weet niet of dit een juiste term in deze context is). Zo hebben vader en zoon Conlon in het echt nooit samen in de gevangenis gezeten.
Ik kan met trouwens nog wel van het journaal herinneren toen de (echte) vrijlating na 14 jaar onterechte gevangenschap plaatsvond.
Eén van de beste films die ik ooit heb gezien en daarom in mijn top 10! En ook nog met geniale filmmuziek.
merlijns sikje
Prima film. Geeft een inside look in het IRAgebeuren en hoe ingrijpend het was voor de Ieren zelf!! Top film
Marcello2008
Een film die je echt raakt als kijker! Vooral heel ingrijpend hoe t allemaal te werk ging! Daniel day lewis laat zn acteerkunsten in deze film heel duidelijk zien! Ik vraag me af of deze film n de engelse bioscopen werd gedraaid?
TheRisingSun
Magistraal goede film!
Na "The Boxer" was ik erg nieuwsgierig geworden naar deze film, aangezien deze als nog beter bestempeld werd.
En dit blijkt, althans voor mij, een terechte constatering!
Een erg intrigerende film die me op enkele momenten kippenvel wist te bezorgen. Mede door het feit dat dit verhaal waargebeurd is werkt daar wel aan mee. Kreeg op sommige momenten echt moeite om mijn woede binnen te houden - al lukte dat nog net wel
Bizar dat dit soort zaken gebeurt zijn en naar alle waarschijnlijkheid nóg wel gebeuren, al mag ik hopen van niet!
Ook door het zéér sterke acteerwerk, vooral door de welbekende Daniel Day Lewis, wordt de film extra krachtig weergegeven.
Als bij de aftiteling dan nog vermeld wordt hoe het met de hoofdpersonen verder is vergaan en blijkt dat de Engelse agenten geen van allen berecht zijn voor hun groffe fouten, dan zakt je broek daar toch echt van af!
Ben erg tevreden dat ik deze film eindelijk gezien heb!
Aardige film, al is hij zwaar opgedeeld in etappes van varierende kwaliteit.
Het begin vond ik een beetje duf, eens in London aangekomen leeft het op. Vond de rechtbankscene daarna ook nog erg geslaagd eigenlijk. Inderdaad ongeloofwaardig maar wat mij betreft onderstreept dat ook een beetje de veroordeling van de 4.
Alleen vond ik het stuk daarna te lang uitgesponnen, zelfs saai. Was blij dat ze eindelijk weer in de rechtbank stonden, en da's eigenlijk nooit een goed teken.
Muziekkeuze was een beetje kut en goedkoop, visueel was er niet veel te genieten. Er wordt aardig geacteerd al gaat Lewis regelmatig over de schreef wat mij betreft. Had zich waarschijnlijk iets minder moeten inleven en wat meer buitenlucht moeten happen.
Vlotte film, dat wel, op momenten indrukwekkend, op andere momenten nogal doorzichtig en sentimenteel. Feiten en weergave van feiten zijn nog steeds twee verschillende dingen.
Maar wél een van de beste dingen die ik in lange tijd uit de Top 250 gezien heb. Al zegt dat verder ook niet erg veel.
VierkanteOogjes
Gisteren voor de 2e x bekeken...wauw...wat een goed spel van Day-lewis en Postlethwaite! 2 kippenvelmomenten: inderdaad bij de verbrande kranten die naar beneden werden gegooid bij overlijden vader en laatste moment wanneer Day-lewis roept: "in the name of the (my) father!!" Ja, dat is genieten!
Verdiende 4,5*
Jessica.
Gezien met maatschappijleer. Een super film. Geweldig geacteerd en de film is ijzersterk. Soms heel zielig en spannend. Een verdiende 5 sterren!
Gert P
Mooie film die ik jaren geleden gezien heb op tv maar verleden jaar voor 1 euro heb gekocht.
Zo zie je maar dat het vaak loont om die bakken af te snuffelen.
Mr_White
- 2067 berichten
Geweldige film met een perfecte acteerprestatie van Daniel-Day Lewis terwijl de rest van de cast sterk meedraait. De regie is geweldig met enkele gruwelijk sterke scènes. Sowieso staat de film nog altijd sterk overeind, en tegenwoordig helemaal nu dit thema weer centraal staat vanwege de perikelen rondom Guantanamo Bay.
TerryA
goede acteer prestaties maar helaas gaat deze film veel te lang door dat het begint te vervelen. jammer ook dat sommige feiten waren aangepast of heel anders vertelt in de film dan wat in de waarheid was gebeurd puur voor dramatische effect ... en dan laat het een zuur smak achter.
de advokaat dat door Emma Thompson was vertolkt (Gareth Peirce) vind de verhaal van deze film ook niet zo goed, en dat zegt mij uiteindelijk veel meer:
In 1989, after emotionally laying out her case that the 1974 conviction of four Irishmen for participating in an IRA bombing campaign was unsafe, Gareth Peirce saw her clients walk free in one of the most dramatic moments in British legal history.
The case of the Guildford Four made headlines around the world and was given the Hollywood treatment in the film, In The Name Of The Father.
Peirce however was not impressed with her portrayal by the actress Emma Thompson, who received an Oscar nomination for her efforts. The film itself was criticised for what some saw as inaccuracies in the story.
gauke
Diepgaand en grimmig, dit waargebeurde verhaal over een vader en 'n zoon die vals beschuldigd en gevangen gezet worden. En over corrupte politie.
xenne
't was de nachtfilm op VijfTV, zalig dat ze die belspelletjeshandel afgevoerd hebben. het werd me al vrij snel duidelijk dat ik de film ooit al eens gezien had, moet lang geleden zijn aangezien er hier geen stem stond. de film moet het hebben van z'n uitstekende acteurs, met name Daniel Day-Lewis & Pete Postlethwaite gekoppeld aan een indrukwekkend verhaal, dat iedereen wel eens mag horen. ondanks de lange duur (en het nachtelijke uur) boeiend van begin tot eind. film is idd niet altijd even geloofwaardig (het verhaal mag dan wel waar gebeurd zijn, veel feiten werden aangepast voor de film) maar dit stoorde niet. een nipte 4 sterren.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
deze film komt morgen op VT4 denk ik, kga deze film dus zeker proberen te kijken.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Geweldig verhaal dat door de acteurs en de regisseur fantastisch word neergezet. dat zoiets echt kon gebeuren is extra vreselijk, vooral omdat ze onschuldig werden vastgezet en de politie er zonder problemen vanaf kwam.
Movsin
Indrukwekkend thema, of wat is onschuldige veroordeling anders !?
Gaandeweg worden er in de film meer en meer aspecten aangesneden waardoor de film soms wat onproportioneel aandoet.
Blijft wel spannend en aangrijpend en zekerlijk emotioneel.
Knap werk.
Mescaline
Een film die zeker indruk op mij maakte.. vond de rustige opbouw in het begin van de film geen minpunt.. maar de *martel* scenens om datzo even tenoemen te kort.. wat je zag was erg indrukwekkend.. maar had toch graag gezien dat ze daarwat meer tijd in stopte(nu lijkt het bijna als of de gevangen al na enkele minuten bekennen natuurlijk is dat nietzo.. maar zo kwam het soms een beetje op mij over)
Voorde rest wel erg indrukwekkende scenens in de gevangenis.. maar ook daar vond ik het soms wat tesnel gaan.. weet niet waarom maar voelde me er niet helemaal goed bij..
Pluspunten: hoog acteer niveau van begin tot einde.. realistische personages in de gevangenis.. de band tussen vader en zoon.. en natuurlijk het einde.. die de kijker achterlaat met tegenstrijdige gevoellens.. en zo ook nogwel even in je gedachte blijft zitten..
Dat dit verhaal echt gebeurd is is natuurlijk bijna onbegrijpenlijk.. dat mensen zoveel jaren onschuldig vast zitten.. en dat zonder tastbaar bewijs..
Leland Palmer
Prachtige, aangrijpende film die terecht dit hoge gemiddelde geniet. Het begint allemaal mooi, maar hierna had ik toch wat moeite om mezelf mee te laten slepen in het verhaal. Het deed me jammergenoeg eerst minder dan dat ik had verwacht. Wanneer de film in een verder stadium komt, veranderd dit echter. Elke minuut werd sterker en elke minuut werd ik meer meegezogen in het meeslepende verhaal. Ik kan niet zeggen dat het van het begin tot het einde zo het geval is geweest, maar over het algemeen is deze film op dat vlak zeker geslaagd.
De rol van Daniel Day-Lewis is grandioos. Wat een acteur is dat toch. Met recht één van de betere acteurs op deze aardbol en een man die bulkt van de charisma en één die er voor kan zorgen dat je als kijker alleen door hém al meegezogen word in het geheel. Zijn personage deed me overigens veel denken aan die van Mel Gibson in Braveheart. Beide vechten voor hun vrijheid, maar ook bepaalde trekjes, manier van spreken en ook een beetje het uiterlijk zorgde hiervoor. Bijrollen zijn prima ingedeeld, met een hoofdrol hierin voor Emma Thompson. De scéne in de rechtzaal op het eind is grandioos. Hoe zij daar staat te vechten voor de vrijheid van de onschuldigen, geweldig.
De muziek viel tegen over het algemeen, al heeft de film zeker op dat vlak ook wat leuks te bieden. Het moment dat de vader van Lewis overlijdt en de daaropvolgende scéne begint te spelen onder begeleiding van de muziek is prachtig. Mooi moment om te zien hoe alle gevangenen brandend papier uit het raam gooien, echt een kippenvel scéne. Ook het nummer op de aftiteling past prima in het plaatje overigens. Voor de rest ziet de film er redelijk goed uit, niet geweldig, maar dat hoeft ook niet in een film als deze. Redelijk rauw sfeertje in de gevangenis, eigenlijk gedurende de gehele film en voor de rest een prima vlot tempo die ervoor zorgt dat je geen moment de aandacht van het scherm verliest.
Vele mooie, ontroerende scénes; daar hou ik wel van. Ook deze film heeft dat te bieden. Vooral het prachtige eind dat Thompson staat te pleiten voor Lewis en co. is geweldig, maar wanneer Lewis zelf de voordeur uit de rechtzaal neemt was het voor mij even slikken geblazen, echt een prachtige scéne. Daarnaast is de film bij vlagen vermakelijk, zoals een aantal scénes in de gevangenis, met de Jamaicanen bijvoorbeeld. Regisseur Sheridan probeert op deze manier de boel een beetje luchtig te houden en er niet één grote sombere boel van te maken. Alles werkt echter prima en de regisseur levert dan ook een puik werkje af met deze film.
Ik ben meer dan tevreden over deze film. Het hoge gemiddelde hier heeft ervoor gezorgd dat ik de film heb aangeschaft en dat gemiddelde hier is wat mij betreft aardig terecht. Daniel Day-Lewis neemt alles en iedereen op sleeptouw en speelt oscarwaardig, wat een geweldige vent. Vier sterren voor nu.

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Lockdown: een greep uit de beste gevangenisfilms ooit gemaakt

Jagten
Drama, 2012