• 9.373.557 stemmen

In the Name of the Father (1993)

Drama / Biografie | 133 minuten

Genre: Drama / Biografie

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jim Sheridan

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite en Emma Thompson

Releasedatum: 10 maart 1994

Plot In the Name of the Father

"Falsely accused. Wrongly imprisoned. He fought for justice to clear his father’s name."

Gerry Conlon was politiek niet actief in Noord Ierland, maar door zijn zwerftochten door de stad wordt hij verdacht van lidmaatschap bij de IRA. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders. Door de nieuwe anti-terrorismewet worden ze gemarteld zonder officiële aanklacht en worden ze een zondebok voor de Brits-Ierse kwestie.

Giuseppe Conlon

Belfast Detective Pavis

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Het hele rechtbank gedeelte van deze film vond ik eingelijk ook veel te weinig subtiel en teveel versimplificeerd om me echt te kunnen raken. Zo'n gedeelte is al zovaak in beeld gebracht dat het eigenlijk een groot cliché is.

Maar wat mij betreft ligt de ware sterkte van deze film in de relatie tussen vader en zoon Conlon. De onstuimige zoon en de beheerste vader hebben aan het begin van hun periode in de gevangenis vrijwel niets met elkaar. Maar hoe deze relatie zich ontwikkelt en hoe ze op het eind dichter bij elkaar zijn komen te staan is erg mooi. Het sterke acteerwerk van de hoofdrolspelers helpt hier een hoop bij. 3,5* als totaal.

avatar van lukske00

lukske00

ik heb zojuist een interview gelezen waarbij lewis zegt dat vader en zoon in het echt niet eens op dezelfde kamer sliepen..een beetje geromantiseerd dus ...maar voor de rest super film

avatar van Da Jando

Da Jando

De punten die Queto noemt vielen mij ook nogal op (hoe kan het ook anders.) Desalniettemin had de film ook zijn sterke kanten en krijgt hij 3,5 * van me.

avatar van Redlop

Redlop

Karikaturaal...ja oké zit wel iets in. Maar het is toch geen rechtbankfilm a la 'To kill a mockingbird' of 'A time to kill'?

De rechtszaak wordt schetsmatig gefilmd en is procedureel inderdaad enigszins ongeloofwaardig. Maar wellicht was dit bewust karikaturaal juist om de corrupte gang van zaken te benadrukken.

Beetje spijkers op laag water zoeken om hier de hele film op af te rekenen.

Heeft iets weg van The Shawshank Redemtion. Goeie film en goed geacteerd. 4,5

EmDee

Alhoewel de meesten een goede beoordeling aan deze film geven, bezorgt Q's stem mij toch een beetje een kleine kater.

De rechtbankscene's zijn idd niet erg uitvoerig (moet dat?), en ook is de film deels "geromantiseerd".

De scene met de kranten is er daar één van en daar hou je van of niet.

Ik vind t een prachtige scene mede door het geweldige nummer dat er door Sinead O'Connor bij gezongen wordt.

Ook hebben vader en zoon nooit bij elkaar gezeten.

Het briefje waar jij op wijst komt echter wel voor in Proven Innocent, het boek waar deze film op gebaseerd is.

avatar van gotti

Vond hem minder dan de vorige keer (sorry Emdee), maar toch nog wel goed voor 3,5*,

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Queto Yurlunyur schreef:

het vrije heen-en-weer gewandel tussen de cellen

Hoe weet jij dat dit niet zo is? In de serie Oz lopen gevangenen de hele tijd heen en weer van cel naar cel.

avatar van lukske00

lukske00

daniel-day lewis:"om me goed voor te bereiden op de ondervraginscene,heb ik me twee dagen lang laten opsluiten door echte agenten,die me uitkafferden en ijskoud water over me heen kapten.Ik weigerde te eten, en om de zoveel minuten werd er op mijn celdeur geklopt zodat ik niet zou kunnen slapen"

scary isn't it..

EmDee

Ik weet wel dat hij zo lang de opnames duurde, ook buiten de set een Noord-Iers accent gebruikte.

• 1985 berichten

Weekje geleden opgenomen en nu eindelijk gezien: wat een weergaloze film! Intrigerend, aangrijpend, meeslepend... goed acteerwerk, waargebeurd verhaal prima uitgewerkt, sfeer in Belfast fantastisch neergezet. Ik heb genoten: 5 sterren!

• 1985 berichten

Q, volgens mij heb jij weer eens naar de verkeerde dingen gezocht in deze film. Ik kan je echt niet volgen... laat jij je echt nooit meeslepen door een film, kijk je nu echt alleen naar de feiten (en of die wel juist zijn weergegeven)... Film is een vorm van kunst en dus is film ook emotie; misschien moet je zo eens naar deze film kijken...

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ik ben best bereid mij te laten meeslepen door een film, maar dan moet de film ook moeite doen om mij mee te slepen. En dat doet een film niet door zo weinig aandacht aan zijn geloofwaardigheid te besteden.

EmDee

Top 10 hoogst gewaardeerde programma's in week 26 (volgens Intomart)

1 23-6-2003 Ned2 2252 In the name of the father 8.5

2 29-6-2003 YRN 2059 24 8.4

3 27-6-2003 RTL4 2046 Crime scene investigation 8.3

...enz

Dat doet me weer goed.

• 2064 stemmen

Wat doen die politieagenten toch bij die jongen? (zie voorkant). Proberen ze soms zijn oren eraf te trekken?

• 1985 berichten

ga de film kijken zou ik zeggen

• 2064 stemmen

Ik heb de film gezien, maar ik begreep dat alleen niet....

EmDee

Lees de laatste regel van bovenstaand verhaal eens!

• 2064 stemmen

Ja, ik begrijp wel dat hij gemarteld word, maar wat doet die vent toch bij zijn oren, dat is hetgene wat ik niet begrijp.?

EmDee

Kijk nog maar s goed dan!

• 2064 stemmen

Hij probeert zijn oren om te draaien. Heb ik dat goed?

avatar van Droopy

Droopy

Geweldige film. Erg aangrijpend. Ik ga hem zeker nog een keer kijken voor eventueel 5 sterren !!

Mza schreef:

Dat vond ik ook. Voor mij steelt Pete Postlethwaite echt de show.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

De ontwikkeling van de vader-zoonrelatie in een extreem onrechtvaardige situatie bezorgt me keer op keer weer kippenvel en een brok in mijn keel als de brandende kranten door de tralies naar buiten worden gegooid. Wat een klootzak zeg die Dixon (die ook al de klootzak speelt als ie in 4 weddings met Andie trouwt, maar dat terzijde) en dat dat dan ook nog echt gebeurd is. Erg goeie muziek en hele mooie rollen voor Daniel Day Lewis, Pete Postlethwaite en Emma Thompson.

avatar van Anatolia

Anatolia

Ten eerste: geweldige titel: In the Name of the Father.

Ten tweede: mooie film.

Ten slotte: hele goede acteur die Pete Postlethwaite.

avatar van gotti

Naarmate je deze film vakaer kijkt wordt hij toch minder, ondanks de veelal briljante cast. 3*, maak ik ervan, mede door enkele indrukwekkende scènes en de vooral erg goeie Lewis en Postlethwaite..

avatar van Take One

Take One

Staat terecht in de Top 100. Naast het goede acteerwerk vooral een indrukwekkende setting waarin de film zich afspeelt.

avatar van the wellys

the wellys

Als we dat zo horen is het een geweldige film! We zijn al een hele tijd op zoek naar de film voor ons werkstuk (de docent heeft het aangeraden). Maar we kunnen de film NERGENS vinden. In de videotheek hadden ze er nog nooit van gehoord. Heeft iemand suggesties?

avatar van Art

Art

Ik heb hem zelf ooit eens gehuurd in de videotheek. Het lijkt mij sterk dat ze er nooit van gehoord hebben. Wat voor alternatieven heb je dan nog? Je kan het bij een bibliotheek proberen of je kan hem in de winkel kopen. Succes

avatar van the wellys

the wellys