• 9.377.570 stemmen

Met onder meer: Sean Penn, Adrien Brody en Jim Caviezel

Gesproken taal: Engels, Japans en Grieks

Releasedatum: 25 februari 1999

Plot The Thin Red Line

"Every man fights his own war."

De Tweede Wereldoorlog: de slag bij Guadalcanal zal een grote invloed hebben op de Japanse positie in het gebied. Een groep jonge soldaten wordt als steun naar de oorlogsmoeë Marine-eenheden gebracht. De gebeurtenissen in de oorlog zorgen er voor dat de soldaten een hechte band met elkaar ontwikkelen.

Pvt. Robert Witt

Cpl. Geoffrey Fife

Brig. Gen. David Quintard

2nd Lt. William Whyte

Boeiende oorlogsfilm.

Malick weet vooral een nieuw gezicht te geven aan een genre dat al tientalle jaren een kopie is van zichzelf. Deze film is in elk geval verfrissend.

Visueel zag het er mooi uit, bij momenten zelfs prachtig. Vooral de zwemscenes, wapperende grasvelden en de opening van het eerste gevecht waren indrukwekkend. Malick vervalt wel iets te veel in gestandardiseerd werk om het echt als geheel fantastisch te vinden, jammer genoeg.

Muzikaal vond ik de film boeiender. Vind het een beetje jammer dat het Zimmer/Malick conflictje in het begin nooit opgehelderd is geweest. Maar voor mij is het duidelijk dat vooral het muziekgebruik een enorme meerwaarde is voor deze film. Het uitlichten van geluiden, de zachte achtergronddrones. Vooral in enkele te bombastische stukjes herkende ik de hand van Zimmer. Maar verder wel het beste punt van de film.

Leuk ook dat we een wat interassenter beeld van de oorlog krijgen, in plaats van het zoveelste buddyverhaaltje. Ook de locatie helpt (oorlog in het zonnetje, met schapenwolkjes).

Jammer genoeg is er ook nogal wat negatiefs te melden. Na de eerste drie kwartier (die erg sterk zijn) vervalt de film terug in teveel routineus oorlogsgeneuzel. Te lang gerekte veldslagen en een nodeloos aangeknoopt stukje verhaal op het einde maken de film veel te lang, en zorgen ervoor dat de focus teveel verandert. Had liever wat minder zoevende kogels gezien.

Ook de resem aan acteurs doet de film weinig goed. Een hoop bekende gezichten die vaak niet meer doen dan hun gezicht even tonen. Niemand gezien die echt kon overtuigen, mannetjes als Cusack waren zelfs ronduit irritant.

Film is op zich misschien niet te lang, maar wel in zijn huidige vorm. De constante afwisseling tussen sfeerbeeld en oorlogje voeren is vermoeiend en wordt na een tijd vervelend, zeker voor iemand die de ballen interesse heeft in oorlogje voeren. Begon zeker het laatste uur te steken.

Had er graag wat meer aan kwijtgekund, want de film is veel boeiender dan die doorsnee WII en Vietnam films, maar de chaotische smurrie die de film is past te weinig bij de zachte hand van Malick

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

1 van de beste oorlogsfilmen die ik heb gezien.. er werd echt top geacteerd. kan hem wel 5x keer kijken ofzo en hij blijft leuk..

avatar van Norma

Norma

Schitterende film, althans de eerste helft. De natuur is schitterend in beeld gebracht. Door de manier van filmen is het alsof je meesluipt door het hoge gras, je voelt de spanning. De voice-overs stoorden me daar totaal nog niet, het gaf de personen meer diepgang en de film meer gevoel.

Maar dan de tweede helft...een heftige veldslag, zoals je wel verwacht in een oorlogsfilm. En dan....dan volgt er rust. Althans uiterlijk, want geestelijke rust hebben de soldaten allerminst, als je de vele overpeinzingen die volgen mag geloven. ik dacht dat de film afgelopen was, maar niets was minder waar. De ene overpeinzing volgt de ander op, en net als je denkt dat het klaar is, gaat de volgende zijn leven overdenken. Dat duurde me al met al echt te lang en waar de film me in het begin intens kon laten meeleven, raakte hij me daar volledig kwijt.

Maar toch, de eerste helft van de film maakt hem de moeite van het bekijken absoluut waard!

avatar van jayytjee

jayytjee

zeker een prachtige oorlogsfilm ! prachtig de natuur in beeld gebracht en je leefde echt mee met de personages !

eigelijk is dit beste oorlogsfilm die ik in tijden heb gezien, meesterwerk van Malick !

*****

avatar van Kasper

Kasper

Vond het maar een onoverzichtelijke film

avatar van jannemann

jannemann

onoverzichtelijk mischien wel maar voor mij nog steeds een van de beste oorlogsfilms die ik gezien heb, drie uur vliegen nog steeds voorbij. De rust die de film uitstraalt is heelijk en laten de gevechtsscenes weer harder overkomen. maargoed, ik ben slecht in uitleggen.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar malicks eigen versies, blijkbaar kwam hij eerst met een 9uur durende versie aanzetten.. die werd dus afgewezen. te lang (duh) toen een 6uur durende en uiteindelijk deze. Ook de voornaamste reden waarom grote sterren zo weinig screentime kregen.

avatar van film-gek

film-gek

ja die versie zou ik ook wel willen zien

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Aardige oorlogsfilm, soms wat onrealistisch.

6 uur?? nee dank je

avatar van thibault14

thibault14

Turkeyloverz schreef:

En hoezo 6 uur?

De versie die Malick in gedachten had duurde 6 uur, maar de studio dacht er anders over.

avatar van Frank7

Frank7

De film vind ik 4 sterren waard ook al is dit normaal niet zo mijn genre. Sommige films wil je gewoon eens zien, grote namen. Wat me treft is de angst en de traumatisering van de soldaten zo goed als geen uitgezonderd, dit acteren ze allen zeer goed. Ook worsteld men allen met de vraag "waarom oorlog". Nick Nolte speelt z'n rol ook erg goed al zo ik zo'n vent liever tegen z'n kop willen rammen als ik soldaat was, maar goed ook thats part of the deal, goed geacteerd. Heel veel overpeinzingen in deze film die wat me wel opvalt weinig bloed toont, niet dat dat moet maar dat zou wel het realiteitsgehalte omhoog halen. Saving private Ryan is realistischer op dit gebied, harder. Natuurlijk is er van een oorlogsfilm moeilijker iets goed te maken, de ingredienten zijn nogal beperkt. Deze film houd mijn aandacht heel goed vast dat integenstelling tot Saving private ryan die meer een echte oorlogsfilm is in visueel opzicht maar qua verhaal veel minder inhoud heeft, deze is meer de innerlijke oorlogsfilm zullen we maar zeggen.

avatar van mr.corleone

mr.corleone

maxcomthrilla schreef:
alleen wel een beetje leentjebuur gespeeld bij Platoon, m.n. de Japanners die gecamoufleerd zijn als struiken

misschien deden ze dat in het echt ook wel

maargoed, echt de mooiste oorlogsfilm die ik gezien heb.
alle rust en kalmte in het midden van een grote oorlog.
geen standaard oorlogsverhaaltje. mooie stijl van het verhaal vertellen met oorlogsscénes er tussendoormet als mooiste de aanval op de dorpjes
die ik juist realistischer vind dan die van spr. niet qua bloed en hardheid,maar het heldengehalte van de spelers.
uiteindelijk mooit uitgewerkte film zonder stukjes dat ik dacht van: dat kon wel iets beter of iets anders.

p.s. ik snap niet waarom deze niet in de top 250 zit

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

maxcomthrilla schreef:

Slechts een camouflagetechniek, een die wij ook gebruiken.

avatar van --Nancy

--Nancy

goeie film.

een goed verhaal, niet alleen maar oorlog.

het verhaal zelf maakt het een goede film.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Zonet deze film gezien en moet zeggen viel voor mij persoonlijk beetje tegen.

In het begin is het vrij saai en tussendoor ook.

Altijd die korte zinnen die traag op elkaar volgde verveelde wat.

Verhaal zelf viel wat mee maar vond het toch niet zo bezondere film.

3 stemmen

avatar van papaEd

papaEd

Een van de weinige films die ik nog niet gezien heb,hij staat overigens al meer dan 3 jaar in de kast.

avatar van SndR

SndR

Echt een goeie film al meerdere keren gezien ook staat hij in mijn top10

papaED ik zou hem echt een eker gaan kijken !!

avatar van joe black

joe black

échte goed film. Anders dan alle andere hollywoodiaanse oorlogsfilms. De voice overs van de verschillende acteurs om de visie van elke personnage over de feiten weer te geven is fantastisch gedaan. Vaak ook vele tegenstellingen in het beeld.

avatar van BlueSword

BlueSword

film was wel aardig maar duurde voor mij veelste lang, op sommige stukken vond ik de film erg saai maar er zaten wel mooie beelden mij, ook erg goeie acteurs!

misscchien ooit nog is een verhoging maar houd het maar op een 3.0*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Is ook echt een film die bij herziening stijgt in waarde. Gewoon ooit nog eens proberen inderdaad.

avatar van basketballerke

basketballerke

Ik heb in ieder geval geen herziening meer nodig om te weten dat dit eigenlijk een goede film is. Voor mij was een keer al genoeg. Wat zit er toch ontzettend veel in deze film, en heb dan denk ik ook verre van alles gezien wat deze film wel niet bevat. In ieder geval staat hij nu al in m'n top 10 lijst. Sterkste punt natuurlijk de cinematografie, volgens mij nog nooit een betere film gezien op dat punt. Werkelijk prachtige omgevingen die zo abrupt worden verstoord door het gevecht. De beste oorlogsfilm ooit, al is hij natuurlijk zoveel meer dan dat.

avatar van D-oNNy

D-oNNy

goeie film! ik vond het wel mooi dat er een keer niet alleen kogels in voor kwamen maar ook een sterk verhaal, soms is die wel een klein beetje langdradig, maar dat stoort niet zo heel erg.

goeie 4*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg goed film die ondanks de lange speelduur nooit verveelt! Vooral de gevechten tussen de Amerikanen en de Jappen in het lange gras tot de bunkers van de Jappen zijn subliem gefilmd! Goede filmmuziek en goede acteurs waarvan James Caviezel en Sean Penn het beste tot hun recht komen!

Enige minpunten zijn Nick Nolte en George Clooney. Zij drukken bepaald geen stempel op deze film. Clooney vind ik zelf erg overbodig voor de 2 minuten dat hij te zien is. Nick Nolte presteerd onder de maat.

Wel leuk is de kleine rol van John Travolta....

avatar van The One Ring

The One Ring

Leland Palmer schreef:

Clooney vind ik zelf erg overbodig voor de 2 minuten dat hij te zien is.

Ik geloof niet dat Clooney al een echte ster was toen deze film geproduceert werd. Vandaar de wat kleinere rol denk ik. Dat hij tegenwoordig op de dvdhoes staat is dan ook wat onzinnig.

avatar van neo

neo

Dankzij ER was hij allang een ster. Clooney had ook een grotere rol, was het niet dat dat in een uren langere versie was. Hij stond ook al gewoon op de filmposter trouwens.

avatar van mister blonde

mister blonde

Was toch gewoon een typisch geval van een cameo? Toch niet zo bijzonder allemaal?

avatar van 606

ben erg benieuwd heb het ingeschakeld op dvd

dus stem komt later

avatar van film-gek

film-gek

gister weer herzien het blijft een mooie film d'r zit zo veel in je ontdekt steeds weer nieuwe dingen

avatar van eisenstein

eisenstein

Een van de betere oorlogsfilms, Nick Nolte, Jim Caviezel en vooral Sean Penn zijn subliem. Alleen erg jammer dat hij rond dezelfde periode uitkwam als Saving Private Ryan. 1 minpunt, waarom zijn de Japanners nou zo laf in beeld gebracht?? De Japanners waren alles behalve laf ten tijde van WOII.

Zwarte knesit schreef:

Over belicht? Terrence malick staat er juist om bekend dat hij natuurlijk licht gebruikt. Maar goed je zult het vast beter weten.