• 9.374.560 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.196.198)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

Biosguru schreef:

Hihi, enigzins discussie gerelateerd:Miller eist zwart wit versie

Erg fijn, ga hem zeker ook eens in zwart/wit zien en 2D

Kijk. Dat vind ik nou leuk, dat soort dingen.

VincentL schreef:

Miller heeft niet de intentie om een duidelijke lijn tussen goed en kwaad te creëren. Hij laat immers zelf zeggen dat ze niet meer weten wie nou gekker is dan de ander en dat ze allemaal geschift zijn. Een lijn tussen goed en fout is er dus duidelijk niet, en dat is exact de bedoeling.

Hint: Mad Max en Furiosa (en team) zijn de good guys, die dikke met z'n clubje zijn de bad guys. Ow ja, en er zit één overloper in. Ik denk niet dat hij het veel duidelijker had kunnen maken.

avatar van Icewind

Icewind

Complete bagger. Bijna twee uur zitten wachten op niks. Deze film kan zich absoluut niet meten met de eerste twee Mad Max movies met Gibson. Hardy kan zich ook op geen enkele manier meten met Gibson. Hoofdrolspeler loopt door het "verhaal" alsof hij compleet de weg kwijt is dit terwijl het hele verhaal enkel een ritje heen en terug behelst. De zeventig jarige Miller heeft waarschijnlijk nog even snel geld moeten verdienen door te liften op zijn vroegere succes. Hak op de tak montage en tenenkrommend verhaal. Kortom, als je alleen constante actie zoekt moet je kijken. Er zit totaal geen rustpunt in.

avatar van VincentL

VincentL

Onderhond schreef:

Dat ben ik niet helemaal met je eens. Er is een zekere mate van sturing voor wie je als publiek moet klappen, maar de discussie tussen wat nu goed en fout is wordt merendeels in het midden gelaten. Beide kampen begaan twijfelachtige acties (helemaal in het begin) en je krijgt gegeven dat geen van allen een zuiver geweten heeft of ooit heeft gehad. Ze moorden er op los en handelen met name uit eigen belang. Dit eigenbelang creëert uiteindelijk twee kampen die het tegen elkaar opnemen.

Daarnaast is overlopen niet een teken van kiezen tussen goed of kwaad, maar gewoon een kwestie van van kamp wisselen. Overigens door een debiele romance die weggelaten had mogen worden.

Het zijn geen van allen engeltjes nee, maar dat is zelden het geval in een post-apocalyptisch verhaal. Verder is het een film die Mad Max heet, over een groepje aangestuurd door Mad Max en Furiosa tegen een groepje die veel gemener ogen en zich veel gemener gedragen. Simpel good guy vs bad guy geleuter wat mij betreft (niet dat het mij stoort btw).

John Milton

De mannen van de /Filmcast waren alledrie bijzonder positief, woorden als 'best action movie of the year, maybe the decade, visionary accomplishment likely to influence the way in which action films and video games are made.' (uit het hoofd gequote)

Als de agenda van de wederhelft en mij op elkaar afgestemd kunnen worden ga ik hem van de week nog zien.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

VincentL schreef:

Echt waar? Wat Onderhond zegt lijkt me ook vrij evident. Fury Road pretendeert ook niet filosofisch of diepgaand te zijn, ook al zullen mensen wel weer allerlei subliminal messages en diepere betekenissen afleiden uit de diverse shit die op het scherm voorbij vliegt.

Imo is Mad Max gewoon plat vermaak en bewijst Miller hiermee ook dat niet meer nodig is om een vette actiefilm te maken.

avatar van The Director

The Director

Tsja... wel een flinterdun verhaaltje hoor, pfff. Hoofdrolspeler Tom Hardy kan in de verste verte niet tippen aan Mel Gibson !! Charlize Theron maakt gelukkig veel goed. Dit is weer z'n typische Bioscoop Hype, het is net de beurs, het sentiment is belangrijker dan de werkelijkheid. 3 sterren voor de geweldige voertuigen, regie en productie zwaar onder de maat.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

En waarom is iedereen blank??? Hebben ze geen negers of aziaten of aboriginals in de toekomst in Australie???????

Dat klopt niet helemaal want ik heb namelijk één Aziaat gezien. Aan het einde van de film staat hij zo goed als naast Max, omhoog kijkend. Lijkt een Zuid-Koreaanse of Chinese man.

avatar van madmax1

madmax1

Absoluut niet mijn Madmax,

Blij toe dat Mel-Gibson deze rol liet varen ,Hardy is best een goed acteur maar in deze Madmax had het iedereen kunnen zijn zelfs nog Sly Stalone had hier niet misstaan.

Het verhaal is ronduit slecht er is geen opbouw in het begin en geen bevredigend climax einde .

De setting en het filmen van de actie is briljant. maar wil niet zeggen dat het allemaal mooi in beeld kwam .

Al met al zal deze actie film het bij het grote publiek wel aanslaan maar de echte Madmax fan zoals ik toch wel teleurstellend achterlaten.

avatar van NYSe

NYSe

Wat een psychedelische, enerverende, magistrale en feministische waanzin heeft George Miller weten vast te leggen.

Eén lange achtervolging is zijn Mad Max: Fury Road geworden. En wie uit ervaring denkt te weten dat zoiets na twee uur wel begint te vervelen: zo kan het dus ook.

Gestript van iedere overbodigheid (de voorspelbare en clichématige zijplotjes, explicatie, romantiek en dergelijke zijn er vakkundig uitgebonjourd), en met drie beknopte rustmomenten op de juiste momenten ingezet, weet Miller de aandacht voor de volle 120 minuten vast te houden. Probleemloos. Ook het gebrek aan karakterontwikkeling stoort nergens wanneer het drama en de dreiging tenminste reëel en dichtbij lijkt.

Het is zeldzaam, maar hier hebben we een actiefilm waarop ik eigenlijk weinig kan aanmerken. De makers gaan full throttle en dat werkt (ik bedoel, die gitarist aan zijn elastieken; wie verzint dat nou?). De actie, de aankleding, de make-up, de world building, de soundtrack: alles is nét een tandje gedurfder, origineler, creatiever en gestoorder dan het gros van zijn genregenoten.

'Speed' op speed. Of LSD. Of allebei. Weet ik het.

avatar van joepp

joepp

Erg saaie LSD trip dan

avatar van Koffiebeker

Koffiebeker

De genialiteit spat er van af. Meesterlijke karakters en een totaal aan actie. Het verhaal op zich is niet bijzonder, maar de amusementswaarde is gigantisch hoog. Ik heb mij geen minuut verveeld en met verbazing gekeken. ik denk dat dit een key-factor is van een goede film.

avatar van KingJ

KingJ

voor mij de beste actiefilm sinds jaren en in de toptien van beste actiefilms ooit

ga hem zien in de bioscoop!

avatar van Theunissen

Gewoon een heerlijke Roadmovie/Actie film, welke je absoluut moet zien in de bioscoop. Qua verhaal (min of meer een vervolg na het laatste Mad Max deel welke in 1985 uitkwam) stelt het natuurlijk weer weinig voor, maar visueel (3D heeft zelfs toegevoegde waarde) is deze film een lust voor het oog en qua geluid is deze film een lust voor het oor.

Ondanks dat het verhaal weinig voorstelt zat het met de uitvoering wel goed en is de vaart zeer hoog en zit er ook veel actie (niet bloederig overigens) in welke ook best spectaculair was. Ook wist het verhaal me vanaf de eerste minuut tot de laatste minuut te boeien en vooral ook te vermaken. De gebruikte locaties (woestijnachtig), de indrukwekkende voertuigen (vooral die met de gitaar en de vier trommels, oftewel de "The Doof Wagon". Zeg maar gerust de rijdende geluidsinstallatie) de aankleding en de decors waren een genot om naar te kijken en wat betreft het geluid wordt je vaak voor lange tijd (tijdens de actie scenes) uit je stoel geblazen (soms best oorverdovend).

De cast in de vorm van de hoofdrolspelers Tom Hardy (kan wel niet tippen aan Mel Gibson uit de vroegere Mad Max films) in de rol van "Max Max" en Charlize Theron in de rol van "Imperator Furiosa" deden het best leuk en verdienstelijk en met name dan de laatste (ze moet het in deze film ook totaal niet hebben van haar uiterlijk). Ook de slechterik "Immortan Joe" in deze film gespeeld door Hugh Keays-Byrne, deed het aardig.

Al met al heb ik me gewoon prima vermaakt met deze nieuwe Mad Max film, maar mijn favoriete Mad Max film blijft toch nog steeds het tweede deeluit 1981.

avatar van Otjeh

Otjeh

Bomvol actie, hier en daar humor. Leuke inputs gegeven uit de films 1979 / 1981 in een nieuw jasje anno 2015

avatar van Rvdz

Rvdz

Na herziening zit ik serieus te twijfelen om hier de volle vijf sterren op te plakken. Wat een film...

Ik had niet zo veel met de originele Mad Max maar dit is een fijn non-stop vol gas actiefilmpje geworden.

Karakters of verhaallijn doen er allemaal weinig toe maar het ziet er geweldig uit, raast door en zelfs de soundtrack van Junkie xl, waar ik ook geen fan van ben, is hier aardig te pruimen.

Einde is wel volkomen kut en lachwekkende scenes als Theron die een 2000 pk motor moet meeduwen om uit de modder te geraken een beetje jammer. Maar soit, fijn popcornvermaak.

avatar van Corcicus

Corcicus

Heerlijke spektakelfilm die snoeihard begint en zo de toon zet van een helse rit.

In de tweede helft wordt het helaas allemaal wat minder. De flashbacks van Max vond ik i.t.t. de overige cgi erg beroerd in beeld gebracht. Ze dienden ook tot niets. Allicht was het de makers ook beginnen dagen dat het karakter van Max in deze kaskraker wat naar de achtergrond is verschoven en probeerden ze door die opdringerige flashbacks toch iets van karaktervorming te doen. Een beroerde poging dus.

Ook snap ik de aantijgingen van feminisme wel. Eigenlijk zijn alle goeie personages in de film vrouwen. Mannen lopen gebocheld, met een half gebit en nare misvormingen te kwijlen, terwijl de vrouwen, bloedheet en uiterst rationeel de wereld proberen redden. Uiteindelijk wordt de mannelijke heerschappij omver geworpen en worden de vrouwen onder algemeen gejuich op het voetstuk geplaatst. Het water uit die berg zal rap op zijn, nu de vrouwen het er voor het zeggen hebben.

Dat was allemaal wat bij de haren gegrepen, maar toch blijft er nog een erg ruige actiefilm over.

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Und3rdog schreef:

Wie is Max en waarom heeft hij die flash backs?

Het zou eigenlijk overbodig moeten zijn om hier überhaupt op in te gaan, maar goed.....

Vóór deze film zijn er, weliswaar een hele tijd terug alweer, maar liefst 3 Mad Max-films gemaakt. Het zou zomaar eens kunnen dat het antwoord op jou prangende vraag duidelijk wordt, als je deze films gaat kijken. Sterker nog: ik weet het haast wel zeker.....

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Na gisterenavond voor de tweede keer gezien te hebben in de bios, blijft mijn 4 punten staan. Het is absoluut een zéér degelijk en verbluffend actie-spektakel om te zien en verplichte kost voor iedereen die een zwak heeft voor Mad Max en het actiegenre in het algemeen.

De torenhoge verwachtingen die ik had, werden echter niet helemaal waargemaakt. Zo had ik, zeker nadat ik te horen kreeg dat de film een R-rating had gekregen, een behoorlijk rauwe en bloederige film verwacht. Dat bloederige bleef echter naar mijn idee behoorlijk uit. Alhoewel ik het flauwe vermoeden heb, dat er, ondanks de R-rating, toch nog wat gesneden is in de film. Des te meer hoop ik stiekem toch op een director's cut, die dan later dit jaar zou moeten verschijnen.
Daarnaast kent de film een ijzersterke eerste helft bomvol actie met als hoogtepunt de scene in de zandstorm, inclusief een werkelijk onweerstaanbare en krankzinnige eerste 10-15 minuten waarin Max voor zijn leven en zijn eigen verstand vecht.
Het is dan ook jammer dat de tweede helft het dan niet helemaal waar maakt. Daarnaast vond ik het einde ook iets te mooi. Het had wat mij betreft met een grimmige, actierijke knal moeten eindigen. Ook het einde van Immortan Joe kwam iets te snel en onverwacht, alhoewel hij op zich best bruut aan zijn einde komt.
Daarnaast had ik het idee dat de rol van Max dit keer wel heel erg ondergeschikt was gemaakt voor het verhaal, daar waar hij in de vorige films toch duidelijk en prominent de hoofdrol had. De film had net zo goed Furiosa: Fury Road feat. Mad Max kunnen heten, gezien de rol van Furiosa veel prominenter is.

Maar goed, het neemt allemaal niet weg dat Mad Max: Fury Road zonder twijfel nu al de actiefilm van het jaar is. De actie is echt intens en geweldig in beeld gebracht.
Het is allemaal gigantisch over-de-top en dat past gewoon perfect in Max' wereld; de personages, de gebeurtenissen en de voertuigen met als klap op de vuurpijl de wagen met de trommelaars en de lijkbleke, praktisch gemuteerde freak compleet met vuurspuwende metal-gitaar. Fantastisch gewoon!!

Al met al dus gewoon een knaller, deze Mad Max: Fury Road. En ondanks dat de torenhoge verwachtingen gevoelsmatig niet helemaal waargemaakt zijn, is het wel steevast direct na The Road Warrior de beste Mad Max-film die er gemaakt is. En dat wil toch ook zeker wat zeggen!!

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

een domper op de feestvreugde:

Met hoge verwachtingen betrad ik de zaal. zoveel jaren later een nieuwe Mad Max? met Miller in de regie? Hardy en Theron in de hoofdrol? en een heerlijke trailer? dit kon niet echt misgaan. toch loste de film mijn verwachtingen niet in. De film begint wel schitterend: meteen komen de sterke punten van deze film ook naar boven: schitterende vormgeving, prachtig kleurpalet en een lekkere soundtrack, Hardy die niet te veel zegt en de meest gekke personages vliegen door het scherm. top zal het worden denk ik op dat moment. Spijtig genoeg is de vreugde snel over. Ten eerste is de titel al wat raar: Dit is voor mij geen Mad Max film maar een Furiosa-film. Theron draagt de film: Hardy is vaak maar 2e of zelfs 3e personage in lijn qua belangrijkheid en doet doorheen de film niet veel meer dan simpele, domme zaken, echt bad-ass word hij nooit. Zelfs Hoult's personage Nux is in vele delen van de film nog belangrijker dan Max en krijgt de meeste uitdieping qua personage (ook al is het nog steeds zeer beperkt). Waar de soundtrack in het begin je nog tot op het puntje van je stoel laat zitten heb je het na een uur ook wel gehad. zeer repetitief en het is alsof je op een tienerfuif telkens weer dezelfde hit rond de oren geslagen krijgt en je gewoon geen zin meer hebt om erop te dansen. hetzelfde kan gezegd worden van de actie: leuk dat je vanaf minuut 1 leuke actie krijgt in een schitterend landschap en prachtig visueel in beeld gebracht (al waren de versnelde beelden toch echt storend: het viel zo hard op en was totaal niet nodig) maar na een uur is ook de actie wat herhalend. nergens verfrissend en nergens sterk opbouwend naar een groter geheel, iets wat in het eerste halfuur wel leek te lukken. Verhaal is er niet in deze film: je hebt gewoon een 'pakje' ergens te leveren met een meute achter je aan en tussendoor vul je wat verhaalplotjes van de personages. Acteerprestaties? ook best teleurgesteld: Hardy doet het niet slecht maar krijgt gewoon te weinig om handen en waar ik Theron vaak zo graag zie spelen werkte ze me nu op de zenuwen: als keiharde bitch in het begin is ze nog sterk maar naarmate ze het emotionele wrak moet spelen zakt ze in elkaar (raar want in Monster deed ze dat perfect) Hoult deed het nog wel leuk maar het werd al snel duidelijk dat het de badguy die overgaat naar de goodguys was en zou sterven op het einde de finale was best nog leuk: verfrissend met nu écht de hele rampetamp achter de war rig en een goede opbouw alleen zijn de laatste 4,5 minuten van de finale gewoon een grote teleurstelling.

Kort:

Mad Max is geen slechte film maar haalt voor mij nooit het niveau van deel 1 en 2 van de originele trilogie. visueel is het een pareltje, maar na de helft zakt de film in elkaar door te veel herhaling.

avatar van Music4ever

NYSe

Glennekeeeee schreef:

een domper op de feestvreugde:

Kort:

Pfoe. Hoofdletters en alinea's zijn geen overbodige luxe in zo'n lap tekst, Glenneke.

avatar van Clearm

Clearm

Bijna 2 uur en 20 minuten lang ongeremde actie, het acteerwerk is ook goed te noemen. De opbouw van het personage was er niet, maar dat kan mij niet bommen met zoveel spektakel! Er zat zowaar nog een soort van verhaal in, waar je je overigens niet teveel bij moet voorstellen haha.

Icewind schreef:

Dan heb je de eerste mad max films dus echt niet begrepen he...

Hardy loopt inderdaad rond alsof hij de weg kwijt is, dat was ook precies de bedoeling! Dikke pluim voor Hardy dus.

Dat het juist geen standaard kop midden staart verhaal is maakt het bijzonder in deze tijd. Evenals de stunts die eens een keer niet grotendeels uit de computer komen. Het is trouwens altijd moeilijk om een wisseling van acteur te accepteren bij een iconisch personage, maar als ik zie wat Gibson de afgelopen 10 jaar heeft gedaan dan ben ik blij dat hij niet opnieuw is gecast.

Als je nog steeds liever de oude mad max films ziet, ga die dan kijken.

madmax1 schreef:

Absoluut niet mijn Madmax,

Ik ben een echte mad max fan en ik vond de film fantastisch! Het mad max universum is zeer goed naar deze tijd getild.

Heerlijk ook dat de film schijt heeft aan de standaard verhaal opbouw, de standaard uitwerking van de personages. En wat betreft dat mad max niet de hoofdrol zou spelen... Heerlijk toch! Het is gewoon een verhaal in het mad max universum waaraan hij deelneemt. Niet noodzakelijk een sequel of een prequel en opent mogelijkheden voor de toekomst!

Music4ever schreef:

Wat een kutfilm.

Goede onderbouwing zeg! Zeker op een verkeerd been gezet door de trailer...

Randy33

Zoals Nolan met Bale, Batman weer van deze tijd heeft gemaakt en trouw gebleven is aan de rauwe setting van Gotham, zo heeft Miller met Hardy hetzelfde gedaan. Ik verheug me op Mad Max: The Wasteland