• 9.374.701 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.196.198)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Randy33 schreef:

Het is trouwens altijd moeilijk om een wisseling van acteur te accepteren bij een iconisch personage, maar als ik zie wat Gibson de afgelopen 10 jaar heeft gedaan dan ben ik blij dat hij niet opnieuw is gecast.

Daarnaast, alsof Mel Gibson niet inwisselbaar was. Zo goed acteerde hij nou ook weer niet en hij borrelde ook niet over van charisma. Maar misschien komt dat omdat ik de originele Mad Max films een aantal jaar geleden heb gezien en niet toen ze uitkwamen. Voor mij zijn de sterren van de Mad Max films de setting en de karakters.

avatar van The Oceanic Six

Lefgozer schreef:

Juist. Ik had overigens nu liever Gibson weer gezien, maar zijn personage vind ik ook niet zo iconisch zoals Schwarzenegger als Terminator, Stallone als Rambo of Willis als McClane. Vond de hele Mad Max serie maar matig, inclusief de hoofdrol. Vind het alleen wel wat jammer dat Hardy niet echt de kans in deze film krijgt om uit te blinken. Max is toch wel een sidekick dan de hoofdrolspeler in Fury Road.

avatar van movieonly

movieonly

Geniale film waarin alles er prachtig uitziet echt alles klopt ,deze film is van het begin tot het eind een rush.

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanochtend wezen kijken.

Een twee uur durend actiespektakel, zoals je het maar zelden tegenkomt. De ene waanzinnige scene volgt de andere snel op, met buitenissige karakters, gave en soms absurdistische voertuigen en alles met een keiharde cynische ondertoon.

Het begint al meteen heel hectisch en spannend in de eerste tien minuten met een achtervolging te voet, om vervolgens de rest van de film 1 lange, spectaculaire autoachtervolging te krijgen.

Feitelijk herhaalt Miller zijn huzarenstuk van zijn eigen meer dan dertig jaar oude The Road Warrior, die hij nu zelf qua spektakel voorbij streeft.

Toch ook wel een "maar": hoofdrolspeler Hardy is als Mad Max lang niet zo charismatisch als "oer"- Max Mel Gibson.

De eerlijkheid gebied wel meteen er bij te vermelden, dat de hele Max rol in deze nieuwe film, ook bij lange aan niet zo centraal staat als in de oude trilogie. Daar had Gibson in diezelfde Road Warrior misschien ook niet meer dan een regel of twintig tekst, maar hij was er wel het centrale karakter, waar de hele film om draaide.

Dat is nu niet meer het geval. Nu is het verhaal vooral gefocust op het Furiosa karakter, gespeeld door Theron, zij is echt de hele film kick-ass, terwijl Hardy, hoewel hij wel in alle actie meedeelt, toch vooral de tweede viool speelt en dat is ergens toch wel een beetje jammer.

De actie zelf wordt fantastisch in beeld gebracht, met zo min mogelijk computereffecten, maar vol echte achtervolgingen, stunts en explosies. Erg indrukwekkend. Hoeveel stuntmannen zijn hier wel niet voor in gehuurd?

De muziek van Junkie XL is erg doeltreffend en past perfect bij de actie op het scherm, maar lijkt me minder geschikt om als louter score muziek thuis te beluisteren. Hoorde ik daar trouwens telkens stukjes klassieke Verdi er tussen gesampeld?

Kortom: erg vermakelijk en een feest voor de actiefan.

Nou vooruit, een acht, ofwel vier sterren.

avatar van Owen

Owen

Die moerasscene met de steltenlopers was voor mij toch echt het hoogtepunt, jammer dat die maar 10 seconde duurde

Mooi artikel over het gebruik van digitale effecten in deze Fury Road. Ze zijn er duidelijk niet zo zuinig op geweest als vaak beweerd wordt.

avatar van rkdev

rkdev

Mooie recensie Thunderball, exact zoals ik de film ook heb ervaren.

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Dying Rose schreef:

En het gaat hard voor de Brit.

Tom Hardy Attached to Three...

Gelukkig.

Furiosa Road.

Pff, wat een werk is hierin gekropen. Spelen in de zandbak kreeg in Mad Max een heel nieuwe betekenis. Na de Mad Max-trilogie uit de begin jaren 80 (voor mij nog onbekend, dus onbemind), kon George Miller zijn geliefd hoofdpersonage niet loslaten en dus schreef hij een nieuw plot voor een film die normaal een decennium eerder zou uitkomen mét opnieuw Mel Gibson als Max. Met problemen op vlak van budget en de te filmen locaties viel dat plan in duigen en Miller toonde later zelfs interesse om wijlen Heath Ledger te casten als het titelpersonage. Uiteindelijk werd het project terug in productie gebracht en werden de leads gecast. Tom Hardy en Charlize Theron kropen in de huid van respectievelijk Max Rockatansky en Imperator Furiosa. Twee zwaargewichten die de hoop op een sterk vervolg voor de trouwe fans vergroten. Anno 2015 is ie er dan. MAD MAX: FURY ROAD (ook opgenomen in het Cannes-aanbod) is het resultaat en wat een pareltje. Twee uur actieplezier en dollen in het zand in Namibië en Australië. Heerlijk!

Bespreking Mad Max: Fury Road

avatar van West

West

Ik heb 'm zaterdag gezien en vind dat je prima review hebt geschreven thunderball. Ik vind alleen dat Max toch een iets grotere rol speelt dan jij beschrijft, ook juist samen met Furiosa. Wel een superrol van Theron zeg.

Overigens ben ik blij dat ik vantevoren niet de samenvatting hierboven heb gelezen, die staat echt vol met spoilers.

avatar van horizons

horizons

Tegenvaller van jewelste. Ontzettende hype op het internet. Maar de film lost de hoge gewekte verwachtingen nergens in. Na zo' n dertig minuten als de zandstorm voorbij is gaat de storm van de film dan ook echt liggen en sleept het geheel zich voort naar het einde onder begeleiding van weinig inspirerende actie scenes. Het herhaalt zich allemaal maar.

En daar waar de enige kritiek vaak is dat het te weinig Max is in de film en Hardy geen Gibson is vond ik Hardy de rol goed vervullen en zat er genoeg Max in met een getergde achtergrond. En dat was dan het beste van de film. Die witgeschminkte gasten was al niets, de opper bad guy een clown (en dan krijgt Redmayne overal commentaar voor z'n rol in Jupiter Ascending! Het is Hoult die mag gaan huilen van ellende). Maar het allerergste was toch wel die gitaar freak op de auto. Die trommelaars erachter ook al nutteloos.

Nee, bah, tegenvaller. Als ik een actie film zonder poespas van verhaal wil zien kijk ik wel The Raid of Dredd.

avatar van paul83

paul83

horizons schreef:

Blijkbaar vond je de oude films ook helemaal niks en volgens mij mis je de essentie van de films. 'The future belongs to the mad' moet toch al genoeg zeggen lijkt me.....

avatar van horizons

horizons

paul83 schreef:

4 sterren voor Mad Max en 3,5 sterren voor Mad Max 2.

Doei.

avatar van Und3rdog

Und3rdog

CorvisChristi schreef:

Het zou eigenlijk overbodig moeten zijn om hier überhaupt op in te gaan, maar goed.....

Vóór deze film zijn er, weliswaar een hele tijd terug alweer, maar liefst 3 Mad Max-films gemaakt. Het zou zomaar eens kunnen dat het antwoord op jou prangende vraag duidelijk wordt, als je deze films gaat kijken. Sterker nog: ik weet het haast wel zeker.....

Als ze net zo slecht zijn als deze film dan ga sla ik ze graag over!

avatar van John Milton

John Milton

Und3rdog schreef:

Als ze net zo slecht zijn als deze film dan ga sla ik ze graag over!

Als ik een beargumenteerde gok moet doen aan de hand van van ik weet van jouw smaak, dan lijkt me dat geen slecht idee.

avatar van huiguh

huiguh

Heb me wel vermaakt, maar toch een lichte teleurstelling.

2 uur lang spektakel, met een script van een half A4-tje...

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Absoluut geen film voor mij, wat een bagger.

avatar van gauke

gauke

Tijdens deze bombastische film ben ik ingedommeld en dat is een veeg teken, vooral omdat ik na het wakker worden het idee had helemaal niets gemist te hebben: ik kon de draad, zonder horten of stoten, zo weer oppakken (en dat wil voor mij heel wat zeggen....). Debet daaraan is het waterdunne ellenlange verhaal (80-85 minuten was genoeg geweest), dat zich afspeelde in een knettergekke wereld. Op stuntgebied en beweging (choreografie) was de productie om door een ringetje te halen en hetzelfde gold het grimewerk, maar dat is onvoldoende om twee uur te kunnen boeien.

avatar van staralfur

staralfur

Ik heb de originele Mad Maxen nooit gezien (na een kwartier haakte ik af) dus ik ging behoorlijk onvoorbereid de bioscoopzaal in. En het stelde niet teleur! Het verhaal stelt niet zo veel voor, maar het is net genoeg om alle lompe en knettergekke actiescenes te dragen. Laat ik daar nou net een zwak voor hebben...

avatar van madmax2011

madmax2011

tegenvaller deze madmax

avatar van Umberto

Umberto

Wauw, wat een slechte film! Ik had na zo veel jaren wachten toch wel iets beters verwacht!!! Mad Max als side kick, een romance die werkelijk absurd is en absoluut geen verhaal!!! Mad Max als side kick, dat kan toch echt niet!!! Voor mij kwam er geen moment dat ik me kon inleven in de karakters . Dat komt grotendeels omdat het allemaal veel te snel gaat. De film is gewoon een aaneenschakeling van losstaande actiescènes opgenomen in een grote zandbak. Het belachelijkste is nog wel de vrachtwagen met die gitarist en de trommels die de kolonne muzikaal ondersteunen en de scene waarin de baby ter wereld wordt gebracht en hij blijkt dood te zijn. Als je zo voorzichtig bent met de zwangere moeder om het kind te beschermen ga je niet als een slager de moeder opensnijden om te kijken of het kind misschien toch nog leeft met alle risico om het kind alsnog te verwonden...

Misschien dat iemand die eerdere delen niet heeft gezien deze film wel aardig vindt als actiefilm op zich maar als aanvulling op de grote Mad Max trilogie is deze film een gigantische mislukking!!! Mad Max blijft voor mij dus gewoon een goede trilogie!

De film krijgt nog anderhalve ster omdat de actiescènes goed gemaakt zijn.

avatar van NYSe

NYSe

Umberto schreef:

een romance die werkelijk absurd is

Welke romance? Die heb ik even gemist.

avatar van Prudh

Prudh

Die tussen Nux en die roodharige chick.

En die tussen Larry en Barry.

avatar van NYSe

NYSe

Prudh schreef:

Die tussen Nux en die roodharige chick.

En die tussen Larry en Barry.

Ohja, die zat er ook nog in verstopt. Zo absurd was die toch niet?

En god ja, Larry en Barry. Die hadden het inderdaad heel gezwellig samen.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

2D is beter dan 3D?

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Ik vind 3D film-onafhankelijk kut. Alleen bij Gravity had het toegevoegde waarde.

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat ik het leukst vind aan Mad Max: Fury Road is dat het wat mij betreft precies de sterkste punten pakt van de drie voorgangers en deze tot het uiterste drijft, terwijl de zwakke plekken zoveel mogelijk links blijven liggen. Iedere poging tot verhaal of karakteruitdieping vond ik eerder een complete mislukking en tijdens dialogen worden deze dingen al snel langdradig.

Gelukkig weet dit vierde deel waar we voor komen: non-stop achtervolgingen met maffe personages. Dit is een post-apocalyptische wereld waarin men kennelijk nog steeds tijd heeft voor een eighties revival. Ben ik doorgaans niet bijzonder gek op, maar het is wel iets dat deze reeks een eigen smoel geeft. Daarbij lijkt alles dit keer meer dan eens straalbezopen. Die gitarist en eigenlijk gewoon de hele aankleding van de schurken vond ik heerlijk belachelijk.

Verder is het gewoon enorm goede actie, enorm goed uitgevoerd. Niet alleen door de praktisch uitgevoerde stunts (al spelen die een grote rol), maar vooral ook omdat Miller gewoon een goed oog heeft voor de ruimtelijkheid van de actie. Daarmee bedoel ik zowel waar iedereen zich bevindt, de snelheid waarmee ze zich voortbewegen, evenals de richting waar ze in gaan. Het geheel blijft door alle waanzin heen overzichtelijk, zonder dat de montage enige scherpte verliest. Het is gewoon fantastisch gefilmd en gemonteerd.

Wat ook helpt is dat dit een serie is geweest die altijd (nou ja, buiten deel 3 om dan) er goed in is geweest om het gevoel te geven dat er iets op het spel staat. Niet zozeer door plot, maar door de helden kwetsbaar te maken. Net als in de vorige delen krijgt Max veel klappen en zijn medestanders zo omgelegd worden. Het geeft een urgentie aan de actie mee die soms mist bij dit soort films.

De andere Mad Max films zag ik pas recent voor het eerst en ik durf nu al wel te zeggen dat Fury Road voor mij de beste uit de serie is. Die anderen hadden allemaal hun onhebbelijkheden, hier is de focus precies goed.

avatar van Prudh

Prudh

Uit nieuwsgierigheid: hoe had de film een nog hogere score bij je kunnen krijgen?

avatar van bjerik76

bjerik76

ik weet dat ik de vorige films heel goed/spannend vond.

Deze stelt me echter toch teleur.

Misschien omdat ik hem ook niet 3d had gezien, dat zal meer indruk hebben gemaakt.

Een simpele film, ik vond de freaks toch niet freaky genoeg wat ikzelf in mijn gedachte had.

Een simpele verhaallijn, zonder wendingen of een plot die toch anders bleek te zijn.

Hoop voorspelbare actie, maar er had wel iets meer gore, bizare wendingen en uitgebreider verhaal lijn in verwerkt kunnen worden.

Kortom, de eerste 10 minuten kijken, en de laatste 10 minuten kijken, en je heb heb een complete film gezien zonder wat gemist te hebben.

avatar van The One Ring

The One Ring

Prudh schreef:

Weet ik niet precies. Het aantal sterren gaat vooral op gevoel. Er is niet specifiek iets dat ik verbeterd wil zien worden of iets dat ik toegevoegd wil zien. Misschien is het gewoon dat een film met alleen puur actie, hoe goed gemaakt ook, niet snel hoger dan 4 sterren zal scoren. Bij 4,5* en vooral 5* merk ik vaak dat ik een hele boel redenen heb waarom ik het allemaal geniaal vind. Bij Mad Max: Fury Road is het wat meer rechtlijnig; wellicht is dat het. Een meer bevredigend antwoord kan ik vrees is niet geven.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Als er één film was waar ik niet heen wilde was het deze Mad Max: Fury Road. Ik zag laatst de trailer bij The Avengers en het deed me helemaal niks. Wat ik zag sprak me niet aan en ik ben ook niet bekend met de oude films met Mel Gibson. Lekker overslaan dus.

Tenminste dat dacht ik. De persoon met wie ik naar The Avengers was geweest, keek er schijnbaar anders tegenaan dan ik. Hij was laaiend enthousiast en wilde er graag heen. Uiteindelijk besloot ik na wat getwijfel toch om mee te gaan. Het kon uiteraard ook zo zijn dat ik de verrassing van dit jaar misliep.

Uiteindelijk heb ik er heel wat gemengde gevoelens aan overgehouden. Mijn soort film is het niet. Dat had ik al verwacht en dat werd ook al heel snel duidelijk. Ik heb niets tegen post-apocalyptische verhalen, maar in deze is iedereen compleet gek geworden. Zó gek dat een groot deel van de mensen in de zaal het volgens mij behoorlijk kicken vond, maar ik was dat witte volk persoonlijk al gauw spuugzat. Deze personages deden mij niks. De leider vond ik een eersteklas debiel. Nergens cool of bedreigend of wat hij ook moest uitstralen. Wat dat dikke, vervormde zoontje van hem betreft.. gelukkig had die niet al te veel screentime. De enige uitzonderingen in dit stelletje vond ik Nicholas Hoult en de guitar guy. Hoult kon ik na verloop van tijd wel pruimen en die guitar guy vond ik dan wél weer een leuke uiting van de gekkigheid.

Plusminus het eerste half uur heb ik me best wel zitten te vervelen. Het scheelde ook niet veel of ik was in slaap gevallen. Van die actiescènes herinner ik me op het moment van schrijven, drie dagen nadat ik de film zag, helemaal niks meer. Ik miste echt een vorm van betrokkenheid bij hetgeen zich afspeelde. Sure, het zag er wel goed uit, maar het overdonderde me nergens. De zandstorm was de eerste scène die ervoor zorgde dat ik weer rechtop ging zitten, maar m'n interesse werd pas echt weer opnieuw gewekt toen de dames hun entree maakten. Eindelijk kwam er eens een beetje karakterontwikkeling. Dat maakte de boel meteen een stuk interessanter voor mij. Van die laatste actiescènes staan me er meer bij dan van die van het begin, maar nog steeds niet genoeg. Ik merk dat ik deze film in een geweldig hoog tempo aan het vergeten ben wat dat betreft.

Je zou kunnen zeggen dat het knap is dat een film een verhaal probeert te vertellen met zo weinig mogelijk tekst. Dat moet ik de film inderdaad nageven: men komt een heel eind met dit gegeven. Ook visueel zag het er goed uit: de actie is overtuigend in beeld gebracht en het camerawerk viel me zo nu en dan ook op. Ik waardeer het ook dat men zoveel mogelijk ‘echte’ effecten probeerde te gebruiken. Hardy en Theron zijn prima in de hoofdrollen. Met de weinige tekst die ze hadden wisten ze toch geloofwaardig over te komen en een beetje kleur te geven aan hun personages. De muziek vond ik ook wel passend overigens. Niet zozeer echt 'goede muziek', maar ik besefte me wel dat drukke getrommel best wel bij de situatie en omstandigheden hoorde.

Erg gemengde gevoelens dus. Ik vond het lang niet slecht, maar daar staat tegenover dat lang niet alles bij mij aansloeg. Het dieptepunt vond ik misschien nog wel die scène waarin de baby uit de moeder verwijderd wordt en de daaropvolgende reacties. Weer zo'n moment waarbij ik dacht: 'wat een slechte film is dit', terwijl het hele 'tweede' actiegedeelte (de terugweg in feite) deze indruk weer in één klap doet wegvegen. Is het dan een teleurstelling? Nee, eerlijk gezegd nog eerder een meevaller. Ik denk dat deze film je vooral moet liggen. Ik hou best van een staaltje goede actie in een film, maar de grote hoeveelheid in deze film tegenover de kleine hoeveelheid inhoud resulteert niet geheel in het voor mij gewenste effect.