• 9.380.252 stemmen

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Sciencefiction / Actie | 146 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Geregisseerd door: Francis Lawrence

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth

Releasedatum: 20 november 2013

Plot The Hunger Games: Catching Fire

"Remember who the enemy is."

Na haar overwinning in de 74e Jaarlijkse Hongerspelen met haar metgezel Peeta Mellark is Katniss Everdeen veilig naar huis teruggekeerd. Deze overwinning betekent echter dat ze opnieuw weg moeten en hun familie moeten achterlaten om op een 'Overwinningstournee' door de districten te vertrekken. Onderweg merkt Katniss dat een opstand op til is, maar de Hoofdstad is nog steeds aan de macht wanneer President Snow de 75e Jaarlijkse Hongerspelen voorbereidt - een wedstrijd die Panem voorgoed kan veranderen.

Katniss Everdeen

Caesar Flickerman

avatar van Hupla

Hupla

John Milton schreef:

mmm ja, dat hangt er net van af hoe je er tegenaan kijkt natuurlijk. Ik zie literatuur (of lectuur) en film als twee totaal andere kunstvormen. Ik heb het standpunt dat een film die op een boek gebaseerd is dat boek nauwgezet moet volgen losgelaten en ik heb daar geen spijt van gehad.

*Knip*

Aan de andere kant ga je dan ook automatisch kijken naar de film als verfilming van het boek.

Een trouwe boekverfilming is voor mij dan ook totaal iets anders dan een goede film, of beter gezegd niet noodzakelijkerwijs een goede film, evenmin als een film die het boek loslaat niet automatisch een minder goede film betekent.

*Knip*

What works on the page doesn't necessarily work on film. Ik denk dan ook dat je een film ten alle tijden moet beoordelen op zijn eigen merites, al kun je daarbij natuurlijk best even kijken in hoeverre een filmmaker vasthoudt aan het boek. Maar het is voor mij geenszins van doorslaggevend belang. Het is voor mij dus juist niét in de eerste plaats een verfilming van het boek.

*Knip*

context: ik heb THG gelezen en Catching Fire voor een derde, toen vond ik het mooi geweest. We kunnen rustig stellen dat mevrouw Collins niet voor mij schrijft. Ik weet niet in hoeverre het relevant is voor mijn punt, maar als kader is het misschien nuttig.

We agree to disagree is denk de beste samenvatting

Ik kan mij zeker in jouw gedachtengang vinden en ter verduidelijking: die bekritiseer ik ook zeker niet! Maarrrrrrrr..... Mijn opvatting c.q. reactie naar jou toe is dat ik in de eerste plaats een film kijk vanuit de intentie van de filmmaker(s) in hoeverre ze een boek gebruikt hebben voor een film. Hierbij maak ik zelf een onderscheid tussen 'gebaseerd op het boek' en 'verfilming van het boek'. In het eerste geval moet je een film inderdaad zien als een opzich zelf staand gebeuren, m.a.w. hoe komt de film zelf tot zijn recht en hoe trouw het aan het boek zelf is is ondergeschikt aan de film. In het laatste geval ben ik van mening dat de verfilming het uitgangspunt is en logischerwijze daarmee hoe trouw is de verfilming van het boek gebracht.

Aangezien ik van menig ben dat de makers gekozen hebben voor een verfilming van het boek i.p.v. losjes gebaseerd op het boek denk ik dat ze een meer dan prima product hebben afgeleverd. Daarmee ben ik het in essentie nog steeds eens met de eerdere (niet chique verwoordde ) stelling dat mensen die de boeken niet hebben gelezen 'hun bakkes moeten houden'.

Sowieso denk ik dat jouw laatste opmerking zeker een handig kader is, als je de boeken zelf al niet boeiend genoeg vond zal inderdaad de verfilming daarvan jou ook niet weten te bekoren!

Maar goed, het laatste deel in de trilogie vond ik zelf als boek al geweldig dus ik kan niet wachten tot de laatste (ver)film(ing). Ik durf zelfs te stellen dat jij die ook zeker beter weet te waarderen (mits goed uitgevoerd als verfiliming ).

avatar van MDMovie

MDMovie

Eergister gezien op s'werelds grootste IMAX scherm ter wereld en heb mezelf weer zeer vermaakt.

Zelf heb ik de boeken niet gelezen dus ik weet niet in hoeverre de film met de boeken klopt maar toch vind ik het jammer dat de "games" zelf redelijk laat in de film komen. En voor mijn gevoel duurt dat helemaal niet zolang (tijd vliegt voorbij).

Het begint wat rustig de film (waaraan ik me ovigerens niet heb gestoord en waarin het verhaal tenminste word uitgelegd, waar ze gelukkig de tijd voor nemen.), waar we dit keer meer te zien krijgen van andere districten.

Leuk om te zien en wat ik begrepen heb uit andere reacties is het juist "express" dat we nog niet veel te zien krijgen van de andere districten. Veder moet ik zeggen dat de film er weer gelikt uitzag.

Voor mijn gevoel nu vond ik deel 1 wat beter maar bij een herziening van deze film kan dat misschien nog wel veranderen.

Ik kan nu al niet wachten tot het volgende deel, laat maar komen!

avatar van stipstap

stipstap

Een ontgoocheling. De magie van een kan ik nergens bespeuren, en alles is een identieke herhaling. Jammer

Fabian123 schreef:

Die Philip Seymour Hoffman was van tevoren van plan om Katniss weg te smokkelen, dus is hij er dan vanuit gegaan dat zij die elektriciteitsdraad aan een pijl vast zou maken en tijdens de bliksem tegen de koepel aan zou schieten, zodat alle camera's kapot gingen en Donald Sutherland niks zou zien? Hij laat in feite de hele revolutie daar vanaf hangen.

Je moet niet vergeten dat de meeste van de tributen ook bij het complot betrokken waren. Beetee is de techneut, en aan het einde van de film, wanneer Katniss terugkomt bij de boom nadat ze door Johanna is neergeslagen en van haar tracker ontdaan, ziet ze Beetee bewusteloos op de grond liggen. Naast hem ligt een mes of speer waar de draad aan vast is gebonden. Het is dus zijn plan geweest (waarschijnlijk in overleg met Plutarch Heavensbee) om de arena via deze weg op te blazen. Katniss krijgt dit door wanneer ze het mes met de draad er omheen ziet en weet nu dat zij die kans moet grijpen, en doet dit dan ook.

Fabian123 schreef:
En hoe zit het eigenlijk met die onzichtbare muren die een uur actief zijn en een partje van de schijf sealen? De ene keer lijken ze er doorheen te kunnen vallen (de giftige mist botst er tegenaan), de andere keer worden ze er door tegen gehouden (krijsende vogels).

Het lijkt mij dat het moment dat ze naar beneden vallen na de mist, dit het moment is waarop de klok verschuift van het ene naar het andere uur, en dus ook het moment dat de krachtvelden verschuiven. Immers: ze liggen net op de grond na hun val en Katniss ziet dan meteen een aap boven haar gezicht, die in het volgende deel/uur van de arena/klok zaten. Op dat moment botst de mist ook tegen het krachtveld op en lost op.

Fabian123 schreef:
En de meest bizarre fout die ik in tijden in film heb gezien: Katniss loopt met het elektriciteitsdraad aan een spoel en voelt dan opeens een ruk, waarop ze gaat kijken waar de draad vastzit. Hallo? Je hebt een spoel vast, hoe kun je dan in godsnaam voelen dat de draad wordt vastgepakt?

Dat lijkt me toch niet zo moeilijk? Als iemand een fikse ruk aan die draad geeft, harder dan dat jij hem naar beneden afrolt, dan voel je dat echt wel, lijkt me.

avatar van Masqada

Masqada

Goede film!

De lange aanloop naar de Games zelf stoorde mij hier niet, in tegenstelling tot deel 1.

Mooie plottwist aan het einde, niet verwacht. Laat volgend deel maar komen!

3.5

avatar van Fabian123

Fabian123

Je uitleg over die mist hangt m.i. veel te veel van toeval en geluk af om een revolutie op te kunnen baseren. Je uitleg over de ontknoping klinkt niet logisch, waarom zou Beetee dat niet meteen gezegd hebben ipv haar weg te sturen naar het meer? Hij weet dat zij goed is met een pijl en boog.

[quote]Nicole_1989 schreef:

Ik betwijfel het, maar zo ging het in ieder geval niet. Ze werd volledig tegengehouden, kon niet meer verder lopen omdat de draad ergens vastzat, waarop ze ging kijken wat er aan de hand was.

avatar van arno74

arno74

Fabian123 schreef:

Wat die draad betreft ben ik het helemaal met je eens, dat was een heel vreemd moment in de film, een van de grootste filmblunders die ik heb gezien. Zij trok zelf aan de spoel, en men deed alsof ze aan een uiteinde aan het trekken was en de draad opeens ergens bleef hangen.... blunder.

Fabian123 schreef:

Tja, het is niet alsof Plutarch Heavensbee alles in het werk kon stellen om Katniss te beschermen. Dat zou opvallen en dan zou Snow hem waarschijnlijk meteen afmaken en vervolgens Katniss eigenhandig de lucht inblazen o.i.d. Hij moest dus het spelletje grotendeels meespelen met Snow en daarmee doen alsof ook hij Katniss uit de weg wilde ruimen. En ja, daar hing een groot risico aan vast. Daarom schakelde hij achter de schermen de andere tributen in om haar te beschermen tijdens de Games, zodat de kans dat ze alsnog in de Games om het leven kwam zo klein mogelijk werd. Maar nooit onmogelijk natuurlijk.

Wat betreft Beetee's plan, denk ik: aangezien Katniss de Spotgaai is, het symbool van de revolutie, wilde hij haar de arena niet laten opblazen met pijl en boog. Wat als zij het deed en geëlektrocuteerd zou worden en daarmee sterven? Bovendien kon hij die dingen niet bespreken, want Snow keek via de camera's mee. Dan zou het gelijk afgelopen zijn. Dat zou Beetee niet willen riskeren. Ik denk dat het zijn plan was om eigenhandig de arena op te blazen en daarmee Katniss te laten ontsnappen, met als risico dat hij zelf zou sterven. Maar dat is dus mislukt, zoals we zien, en vervolgens is het alsnog Katniss die de arena opblaast, waarbij ze dus inderdaad geëlektrocuteerd wordt, maar gelukkig niet sterft.

Maar goed, deze dingen kunnen anders bedoeld zijn, want degenen die het boek hebben gelezen weten dat die er ook geen duidelijk antwoord op geeft. Het boek licht alleen de kant van Katniss uit (in de ik-vorm geschreven), dus Plutarch's en Beetee's gedachtegang is alleen maar in te vullen door onszelf.

avatar van Ralf81

Ralf81

Prima vervolg op deel 1, dat ik onlangs nog heb gezien. Wel prettig trouwens dat het eerste deel nog goed in mijn hoofd zat, aangezien deel 2 direct van start gaat zonder een tekstuele introductie te geven (wat vaak in vervolgdelen wel gebeurt). Er zitten ook regelmatig verwijzingen in naar deel 1, en het heeft zeker meerwaarde voor de filmbeleving als je deze kunt plaatsen.

Film neemt de tijd en leidt de nieuwe Hongerspelen rustig in, maar zonder ook maar een moment in saaiheid te vervallen. Dat is ook de kracht van dit deel, het boeit van minuut tot minuut. Knap ook hoe de gebeurtenissen inspelen op de emotie; het liefst zie ik die verrekte Snow zelf als tribuut in zijn eigen spelen.

In dit tweede deel is het acteerwerk van met name Jennifer Lawrence weer subliem.

De 146 minuten waren om voordat ik er erg in had en het einde liet me wat gedesillusioneerd achter. Heb het boek 'de Spotgaai' reeds in huis, want een jaar wachten op deel 3 dat is natuurlijk geen optie.

avatar van BilalMontana

BilalMontana

Op sommige momenten heb ik me wel verveeld, maar in het geheel is het een goeie film

avatar van schumacher

schumacher

De 1ste gaf ik een 2,5, deze een 3,5 maar meer echt niet.

Waarom? Omdat het veel te lang duurd en als ze dan eindelijk in de arena neginnen dan is het veel te snel gedaan.

Reden waarom ik iets meer score geef nu is omdat ik de 1ste saai vind, deze kon me al meer boeien. Maar dit is geen topfilm. Ik verwacht wel veel van deel 3.

schumacher schreef:

Gewoon nieuwsgierigheid: wat maakt dat je zoveel van deel 3 verwacht, als je de eerste twee delen saai en geen topfilms vond?

avatar van schumacher

schumacher

Nicole_1989 schreef:

Minder gezever, mee fun, meer fun zoals in de arena . Niet eerst 90min lang gezwets, er moet meer aktie in komen. De 2de film is wel iets beter dan de 1ste maar van de 3de verwacht ik wat minder geklets.

Het duurde te lang eer de fun begon, te langdradig en als de fun dan begon in de arena was het veel te snel gedaan. En ik ga op opt einde van deze film, daarom denk ik dat deel 3 al het beste deel zal worden. We gaan zien of ik gelijk ga krijgen of niet.

avatar van Dominootje

Dominootje

schumacher schreef:

Ben d'er bang voor of het uitkomt zoals je wilt.. Gezien ze het laatste boek in twee delen filmen.. Dus meer tijd voor "gezwets" en minder voor je actie

Time will tell!

schumacher schreef:

Het verhaal in het derde boek bevat in principe meer actie ja, aangezien de oorlog tussen Districten en Capitol losbarst, dus wie weet! Maar inderdaad, zoals Dominootje zegt, aangezien het in twee delen verfilmd gaat worden, kunnen ze dat gaan uitrekken... Ik ben in ieder geval erg benieuwd en kan niet wachten!

avatar van _Casper_

_Casper_

Erg gave film!, echt een film die je in de bios moet zien. De film is ontzettend mooi en indrukwekkend gemaakt, heb in tijden niet zulke goeie special effects gezien.

het gaat over dat na veel opstanden er een soort ''overwinnaarstournooi'' moet komen en dan....

Wel moet je het 1e deel gezien hebben om dit deel te snappen,

Het acteerwerk is erg sterk, en ondanks dat de film 2.5 uur duurt.. zag ik de eindtwist niet aankomen en had ik op het eind WAAAT NU AL AFGELOPEN... DEEEEL 3!!

Dus een topper, 4* nog beter dan deel 1

avatar van stekman

stekman

Wat een superfilm, was voorbij voor ik het wist. Ga deze in de bios zien mensen. Ik kan niet wachten op deel 3. Van mij absoluut 4 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Deel twee was er ook weer eentje die de moeite was om te bekijken. 'k vond dat de film wel minder focuste op de games zelf en er iets meer gefocust werd op de personages en het regime. Zeker geen slechte keuze en zo werd het toch weer een boeiend deel. Het einde vond 'k ook wel verrassend en het deed me zeker uitkijken naar het volgende deel.

De cast was ook weer goed op dreef.

Ondanks de lange speelduur vond 'k het zeker geen saaie film, hij wist me voldoende te verrassen.

Verder zag het er ook allemaal erg goed uit en was het wel een erg grimmige sfeer. 'k vond deze alvast weer de moeite waard om te bekijken.

avatar van Askikker

Askikker

Voor mij ontliepen deel 1 en 2 mekaar niet veel.

Maar je moet wel 1 hebben gezien om 2 te begrijpen, had dan ook wel wat uit te leggen.

(waarom niet vtv een korte samenvatting van t eerste deel?)

Deel 1 viel nog wel los te zien, dit tweede deel echter niet; dat eindigt gewoon met een giga cliffhanger.

avatar van Soldier-Joey

Soldier-Joey

Veel beter als deel 1!

avatar van linxde1

linxde1

Goede film blijft boeiend van begin tot eind. Mocht wel ietsje sneller allemaal. Giga cliffhanger inderdaad. Op naar deel 3.

avatar van djquinn

djquinn

hij is beter als deel 1, maar ik vind het einde minder.

avatar van peachhieee

peachhieee

Het is echt een super goede film

helaas is het einde inderdaad wat minder.

Nu kan ik niet wachten op het vervolg..

Jennifer lawrence en josh hutcherson spelen allebei ook echt super overtuigend.

Bij deze film is het gewoon onmogelijk om niet te huilen.

Ben heel erg benieuwd naar deel 3 en dit is zeker een aanrader.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Wat een geweldige film! Aangrijpend en spannend tegelijkertijd. Beter dan deel 1, en wat is Jennifer Lawrence toch een goede en vooral knappe actrice!

Een aantal dingen werden me nog niet gelijk duidelijk, ondanks dat ik deel 1 had gezien, maar gelukkig werd me dat verteld!

Ik kijk alweer uit naar deel 3! Had niet verwacht dat ik beide delen zo goed zou vinden.

avatar van Lisaatje

Lisaatje

Ik heb deze film een 4,5 gegeven. Waarom? Ik ben het eens met bepaalde kritieken over deze film. Bijvoorbeeld dat de film erg langzaam op gang komt. Maar daarentegen vind ik deze film beter dan het boek. En dit is iets wat niet vaak gebeurt. Naar mijn idee komt het boek nóg langzamer op gang. En waar ik het hoofdpersonage Katniss in het eerste boek nog een enorm stoer wijf vond, vond ik haar in het tweede deel al net iets minder stoer (om maar niet te spreken over het derde boek, waar ik me alleen nog maar kon irriteren aan Katniss). Maar om een lang verhaal kort te maken: In deze film hebben ze Katniss weer als een enorm stoer personage weten neer te zetten. Jennifer Lawrence is zo'n enorm talent! En ondanks dat de film langzaam op gang kwam, vond ik wel dat het continu spannend bleef. Het is echt verfrissend om na dat verschrikkelijke Twilight weer een boeken franchise verfilmd te zien die echt boeiend is!

avatar van ferrariking

ferrariking

film van het jaar!!!

ja film langzaam op gang maar dat hoort gewoon bij zo film!

avatar van vinny70

vinny70

Ik begrijp niet dat deze film zoveel positieve beoordelingen krijgt.Wat een draak van een film.Viel bijna in slaap.Gelukkig waren er twee schrikmomenten zodat ik wakker bleef.

avatar van Tealon

Tealon

Wat mij betreft een goede film. Het enige minpunt vond ik het einde. Het voelde alsof men nog even snel de film moest afronden na ca. 2,5 uur. Dat had wat mij betreft beter gekund, maar misschien is dit ook wel precies volgens het boek.

De opbouw van de film bevalt mij erg goed. Vooral het feit dat men veel aandacht besteed aan de opbouw van het verhaal kan mij zeer bekoren.

Welverdiend 4 sterren.

Een boek verfilming kan je nooit vergelijken met een boek.

Ik zelf heb nog geen enkele film gezien welke op een boek gebaseerd is die ook daadwerkelijk overeen kwam. Je moet niet vergeten dat een boek vaak tussen de 300 en 500 pagina's heeft dit kan je nooit in een film van 1,5/ 2 uren stoppen. Vaak is een boek gewoon beter dan de film.

avatar van Djaxx

Djaxx

Totaal onbegrijpelijk dat deze film zo word beoordeelt hier. Heb me doodverveeld in de bios. Waar de eerste nog een beetje leuk was gaat deze volledig de mist in. Zit amper actie in deze film. Een echte draak.