- Home
- Films
- The Hunger Games: Catching Fire
- Filtered
The Hunger Games: Catching Fire (2013)
Genre: Sciencefiction / Actie
Geregisseerd door: Francis Lawrence
Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth
Releasedatum: 20 november 2013
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via NLZIET
Plot The Hunger Games: Catching Fire
"Remember who the enemy is."
Na haar overwinning in de 74e Jaarlijkse Hongerspelen met haar metgezel Peeta Mellark is Katniss Everdeen veilig naar huis teruggekeerd. Deze overwinning betekent echter dat ze opnieuw weg moeten en hun familie moeten achterlaten om op een 'Overwinningstournee' door de districten te vertrekken. Onderweg merkt Katniss dat een opstand op til is, maar de Hoofdstad is nog steeds aan de macht wanneer President Snow de 75e Jaarlijkse Hongerspelen voorbereidt - een wedstrijd die Panem voorgoed kan veranderen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Catching Fire (BoekMeter)
- The Hunger Games: Catching Fire (MusicMeter)
- The Hunger Games: Catching Fire (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Plutarch Heavensbee
Beetee
Caesar Flickerman
Naomi Watts
Heel erg goed. Enorm verschil qua toon en look met haar voorganger en toch jammer dat de kwaliteit zo verschilt, aan de andere kant is verbetering altijd goed. De documentaire-achtige stijl is dus verdwenen en oogt nu als professionele filmmakerij, ook erg steady gefilmd, visueel mooi en een zeer solide script. De hand van Lawrence is ook duidelijk zichtbaar, uitstekende regisseur.
Film krijgt door de thematiek van het tweede boek ook veel meer ernst mee, en voelt ook daadwerkelijk behoorlijk grimmig. Sterke pacing, erg constant in haar flow en ook de effects hebben een overduidelijke upgrade gehad. Ook de actiescenes zeer goed op beeld gevangen, wat de film zeer ten goede komt. Ook bij dit deel nergens het idee dat er overbodige scenes inzitten.
Cast is ook weer meer dan prima, lijken ook allemaal nog meer in hun rol te zitten. Vooral JLaw is uitermate sterk. Al is heel de cast goed, ook nieuwkomer Claflin is een aanwinst. ook omdat het allemaal veel beter geschreven en geregisseerd is. Al is de grootste troef van de film vooral dat het Hunger Games universum daadwerkelijk tot leven komt, ook de politieke verhoudingen binnen de Districten kwam nu veel beter tot zijn recht. Ook de Quarter Quell Hunger Games zelf staat als een huis. De manier waar Katniss achter het doel van "the plan" komt en het noodlot dat District 12 heeft ondergaan.
In een trilogie vind ik juist deel 2 heel belangrijk, en de functie van zo'n deel 2 heeft The Hunger Games dan ook. Een uitermate sterke opzet naar de onvermijdelijke finale. Veel komt op het conto van Collins te staan maar onderschat de inbreng van regisseur Lawrence niet. Tuurlijk zijn er weer nodige blockbuster valkuilen, ze worden niet allemaal ontwijkt maar dat mag de pret niet drukken. Hele sterke blockbuster. Alleen Xtina's We Remain hadden ze in movie wel mogen laten horen, of gelijk bij de credits. Zeer passend bij de thematiek.
fab.iann
The odds are never in our favor.
Zo, echt een stuk beter dan de eerste film, die op sommige momenten iets te braaf voortkabbelde.
Het tempo zit er bij deze film goed in en de manier hoe er invulling is gegeven aan de verfilming van het tweede boek is subliem te noemen. Alleen al de adrenaline die je krijgt wanneer Katniss samen met Cinna voor de buis staat die haar naar de arena (die er overigens fantastisch uitziet) brengt. Zeker omdat je weet wat er dan nog gaat gebeuren.
Een stuk humoristischer is deze film ook, Peeta met zijn droge opmerkingen, Katniss die ook wat losser komt en natuurlijk Johanna Mason, geweldig hoe Jena Malone haar neerzet.
Prachtig, voor nu: 4,5*
Heb me eigenlijk weer verrassend vermaakt met deze film.
In het zo geheten Young Adult fantasy genre waar jongeren de hoofdrol spelen en het kwaad moeten overwinnen weet Catching Fire makkelijk staande te houden. Juist omdat de film volwassen overkomt en de personages dan ook echt personages zijn waar je mee meeleeft. Tevens wordt de actie een stuk beter gefilmd dan in het eerste deel en zijn de gevaren die in de arena overkomen moeten worden een stuk spannender en zijn de last minute escapes minder gemakzuchtig dan in het eerste deel.
De revolutie problematiek t.o.v. de rijken(gevestigd in the Capitol) die de arme districten onderdrukken komen vooral betreft District 12(Waar Kitniss vandaan komt) weer goed naar voren. Wel had ik liever wat meer grauwe beelden van de revolutie in de andere districten willen zien, waardoor ik in Catching Fire eigenlijk nog niet het epische en de grootschalige consequenties van Katniss haar acties in volle glorie hebben mogen aanschouwen. Het blijft wat dat beperkt tot 3 locaties(District 12, the Capitol en the Hunger Games Arena), de andere districten wordt slechts een fractie van een seconde bij stil gestaan d.m.v. de toer en wat beelden in de trein waar Katniss mee gluurt.
Verder erg sterk acteerwerk van met name de leading roles, waardoor the Hunger Games zich onderscheidt van de rest. Lawrence is yet again weer ontzettend goed bezig en ook Seymour Hoffman, Hemsworth, Sutherland, Banks(bijna onherkenbaar) en Hutcherson overtuigen. Er waren veel meisjes in de zaal gisteren, maar echt girly voelt de film niet aan en mede dankzij het sterke script en het volwassen acteren kan je ook als man genieten van the Hunger Games films.
Het einde had misschien iets minder open mogen zijn (hoe loopt het af met Peeta?), want in veel bekende trilogieën weten ze ondanks een open einde in het middenstuk je toch wel met een redelijk tevreden gevoel achter te laten. Hier is dat wat minder en heeft de film niet echt een einde, maar uiteindelijk doet het je wel verlangen naar het waarschijnlijk spectaculaire slot van deze trilogie.
Martjens
Op imdb is die al aan het dalen, gister 7.4, nu 7.2.
Al is er nu natuurlijk nog niet veel over te zeggen met 3000 stemmen..
4 sterren van mij.
Zeg ik iets geks dat we de waardering richting een 8 zien gaan omdat ook Europa kijkt? Europa kijkt anders. Europa verklaart de gemengde gevoelens over deel 1. Meer diepgang nu, donker, het verhaal vertellen. Ik denk niet dat ik iets geks beweer. Ik zag het gebeuren bij "The American" van Corbijn. Van onvoldoende naar voldoende. Nog steeds onderschat, maar dat is persoonlijk.
Ben een man van weinig woorden, maar ik heb genoten. En ik hoop van harte dat Jennifer Lawrence de komende jaren de juiste keuzes maakt met die ontelbare scripts die zij onder haar neus krijgt. Ik wil meer en meer van haar.
Bron: Volkskrant
Amen.
wwelover
Beter dan deel één en het is zeker vermakelijk, maar niet heel bijzonder. En het komt natuurlijk omdat het veel jonge vrouwelijke bezoekers trekt, maar de actie stelt natuurlijk niet zoveel voor. Ik vond het qua verhaallijn wel sterk in de Arena, maar achteraf vond ik de introductie van sommigen karakters overbodig omdat er zo weinig mee gedaan werd. De cast is natuurlijk wel erg goed. Stanley Tucci is echt hilarisch weer.
Shinobi
"I think these games are gonna be different."
Vanochtend met lichte tegenzin toch maar meegepakt in Imax en ik moet zeggen dat ik in positieve zin erg verrast ben.
Want wat een significant kwaliteitsverschil t.o.v. deel één is me dit toch te noemen zeg. Dat heeft voor een groot deel met de regie te maken, dit keer aan de hand van Francis Lawrence. De vele schokkerige beelden uit het eerste deel zijn weg en het oogt gewoon stukken beter.
Het is te merken dat het dit keer ernstiger van aard is en ik begrijp nu beter waarom er een revolutie in opkomst is. Het gebeuren rondom de onderdrukking van de districten komt beter naar voren. Bij het vorige deel leek het namelijk alleen om de 'spelen' te draaien - die overigens erg matig waren -, nu worden de beweegredenen beter uiteengezet. Er is ook echt iets daadwerkelijk in beweging gebracht, wat een opmaat is voor de volgende twee films. Tevens vind ik Jennifer Lawrence beter in haar rol zitten, ik had meer empathie voor Katniss.
Het enige minpunt blijf ik de tamme spelen zelf vinden. Van mij had het vele malen gewelddadiger en bloederiger gemogen à la Batoru Rowaiaru (2000), wiens concept ze enigszins gekopieerd hebben. Daarnaast komt het einde vrij abrupt; opeens verscheen er vanuit het niets een zwart beeld met alleen het logo en 'cue' de eindcredits. Het liet me ietwat gedesillusioneerd, doch hongerig naar meer achter.
Al met al een erg geslaagd vervolg in alle opzichten, wat ik niet verwacht had na het matige eerste deel. Ik ben om, ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel.
Dikke 3,5 sterren.
arno74
Aardig filmpje. Vond het wat de kwaliteit betreft precies hetzelfde als het eerste deel. Het kent dezelfde opbouw, zelfde acteerprestaties, etc. Ik vond het niet beter of slechter dus.
Deze reeks leent zich uitstekend voor een filmmarathon als deel 3 eenmaal uit is.
Donkerwoud
Niet schokkend veel beter dan het eerste deel, maar het is zeker een fijne voortzetting van de franchise. De aanloop naar de Hunger Games is deze keer vele malen interessanter dan de spelen zelf. Misschien zit hem daar ook wel mijn enige (lichte) teleurstelling: die keiharde strijd om te moeten overleven in de arena komt er wat bekaaid vanaf door plaats te maken voor de onverwachte plotwending . Zodoende voelt het een beetje als een tussendoortje voor de twee laatste films.
cordiacovens
Toen vorig jaar de eerste film van The Hunger Games franchise in de bioscopen verscheen, was het al snel duidelijk dat er een vervolgfilm zou komen. De film was niet alleen een financieel succes met bijna 700 miljoen dollar wereldwijd, maar werd ook zeer goed ontvangen. Vaak zijn de vervolgfilm of precies hetzelfde of een stuk minder van kwaliteit. Wanneer er dan ook een nieuwe regisseur en nieuwe schrijvers worden aangesteld is het vaak vrezen voor de kwaliteit van het vervolg. Het zijn echter de complexe en volwassen thema’s die van deze ‘young-adult’ boekenserie die ervoor zorgen dat de tweede film op ieder gebied meer diepgang biedt dan de eerste film. Ook worden er de juiste keuzes gemaakt die net wat anders zijn dan de vorige film, waardoor ondanks dat er weer een hongerspelen zijn, de film niet als een herhaling aanvoelt.
Filmhoek.nl
The Hunger Games: Catching Fire heeft meerdere verrassingen in de lange opbouw tot de Hunger Games. Als de Spelen eindelijk beginnen, begint voor mij de film pas. De spanning welke de Spelen met zich meebrengt maakt de eerste helft weer goed. Deze heb ik overleefd en de tweede helft van de film heb ik met plezier gekeken. Jennifer Lawrence draagt vrijwel de hele film. Als iemand die de boeken niet gelezen heeft kan ik zeggen dat zonder haar acteerkunsten dit in mijn ogen een absolute flop had kunnen worden. Had ik deze wel gelezen, had mijn mening wellicht heel anders kunnen zijn. Wat ik wel jammer vind is dat het punt waarop de film eindigt erg voorspelbaar is. Op dit moment begint de franchise pas echt spannend te worden. Dit laat natuurlijk wel een grote deur open voor het vervolg volgend jaar, The Hunger Games: Mockingjay Part 1.
Recensie: The Hunger Games: Catching Fire (Fabian van der Starre) - Filmhoek.nl
Montorsi
Tikkeltje beter dan het eerste deel, al is het nog steeds niet bijster goed allemaal. Gelukkig heeft het plot wat meer om het lijf. Geeft de film een stuk meer body mee. De politieke en sociale verhoudingen komen toch wat meer aan bod wat het geheel een stuk interessanter maakt.
Ook goed; het intense acteerwerk van Lawrence. Haar directe tegenspeler, een nogal grijs type, is compleet nergens. Ook Harrelson, Sutherland en Seymour Hoffman (die een beetje als nadeel heeft dat hij qua imago al direct prijsgeeft dat hij niet zo slecht is als hij eerst lijkt, en dat blijkt...) komen er eigenlijk amper tussen. Dat is toch wel knap. Verder is de toon van de film een stuk grimmiger en harder, en had ook het idee dat de look wat strakker was.
Minder blijft de erg cheesy driehoeksrelatie die nog steeds heel weinig toevoegt. Verder is de battle op het eiland eigenlijk wat te saai om voor de hoofdmoot van de film door te gaan. Daarnaast vond ik het plot bij vlagen een beetje vreemd. Zo rept Peeta tijdens die presentatie ineens over een vermeende baby om de boel af te kunnen blazen. Waar dan echt helemaal niks meer mee gedaan wordt. Staat dat nog voor deel 3 op het menu? Verder een beetje raar dat Katniss dan niks mocht weten van dat grote complot dat op het eind geopenbaard wordt. Maar ondertussen staan ze op dat eiland wel keihard naar d'r te roepen dat iedereen specifiek haar wilde beschermen... terwijl dus de hele wereld kan meeluisteren...
Afijn hangt een beetje tussen 2.5 en 3* in, neig iets naar een 3, maar vooral omdat ik deze in de bios zag en de eerste niet, vermoed ik.
Vinokourov
Erg vermakelijke film hoor, al duurt het wel ff voordat die Hunger Games daadwerkelijk beginnen. Dat lijkt me toch het leukste van de film met al die leuk gevonden actiescenes, maar het begin was ook onderhoudend. Wel spijtig van al die emo-aanvallen van Jennifer Lawrence, dat werd op den duur wel suf. En ook jammer natuurlijk dat de film abrupt eindigt, maar goed daarvoor is deze film ook een tussendeel.
John Lee Hooker
Het eerste deel vond ik echt niets. The Catching Fire is beter en bevat wat meer doeltreffende actie met een paar leuke vondsten (blikseminslag, apen, mist, ronddraaiende klok). Tegelijkertijd kwamen er vele passages voorbij die je bij iedere oppervlakkige blockbuster tegenkomt en echt heel boeiend wordt het dan nergens. Deze 146 minuten bevatten in ieder geval geen stroopwafel-gestalte en ik vond het nèt vermakelijk genoeg.
Elineloves
Tegenvallend, na alle lovende kritieken.
Weet je wat het is, de games an sich zijn cool. Geweldige setting, best spannende situaties en visueel is heel schitterend, maar dat oeverloos geklets dat er aan vooraf gaat telkens is erg vermoeiend en neemt onnodig veel tijd in beslag. Na dik 75 minuten waren ze nog steeds aan het kletsen. Vind ik een beetje jammer. Het romantische geneuzel vind ik ook steeds ongeloofwaardiger worden. Katness is eigenlijk ook niet zo sympathiek, Peeta daarentegen wel. Ik gun hem de overwinning ook meer dan haar.
O ja, hoe kan het toch dat als zij in een battle veel pijlen gebruikt, ze drie seconden daarna op magische wijze terug zijn? Lijkt wel of ze zichzelf bijvullen. Het wordt niet minder en ze raken niet op.
Gemengde gevoelens, visueel een genot, maar door het lage tempo verslapt mijn aandacht vrij rap waardoor ik het gevoel blijf houden dat er iets mist. Misschien door de iets te voor de hand liggende "twist" aan het einde. Ging me iets te makkelijk allemaal.
De killer aapies waren wel cool.
tbouwh
Zojuist heb ik em gezien... erg genoten.
Beter dan 1 ? mwa.. Het gedeelte in de arena vond ik in deel 1 leuker en emotioneler ( de scene met de dood van Rue blijft erg ontroerend ), in deel 2 is het de opstand die de film met name in het eerste gedeelte weet te maken.
Een open einde, dat was te verwachten, het boek eindigt zo ook.
Blij met deze nieuwe regisseur, het komt de humor in de film ten goede
Sterk staaltje werk van James Newton Howard ( soundtrack )
Zeer goede verfilming van het boek, dat mag ook gezegd worden !
Naar mijn mening kun je met deze film ook veel meer wanneer je de boeken gelezen hebt
John Milton
Op enkele mooie scènes na toch wel een deceptie, wellicht door de opgeschroefde verwachtingen aan de hand van de hoge score op Rotten Tomatoes viel The Hunger Games: Catching Fire mij juist tegen. De consensus lijkt te zijn dat deze opvolger op vrijwel alle vlakken zijn voorganger voorbij streeft, maar alles bij elkaar opgeteld heb ik van deze iets minder genoten dan van het eerste deel, al ontloopt het elkaar niet veel. Lawrence laat in een aantal scènes zien dat haar acteertalent in een film als dit nooit volledig tot wasdom komt en Phillip Seymour Hoffman is een feest om naar te kijken, al zit hij zoals te vaak het geval is ook hier in te weinig scènes...
Het 'bondgenoten aspect' van de arena sequentie maakte het voor mij een stuk minder spannend. Ieder voor zich à la Battle Royale en het eerste deel is toch een stuk spannender dan een clubje vriendje dat elkaar beschermt tegen het andere clubje en de boze arena. Hutcherson had ik al niet zo hoog zitten na de eerste film en helaas verbetert dat hier niet. Hij wordt volledig van het scherm gespeeld, en al kan dat gebeuren tegenover Lawrence, hij heeft het gewoon niet. Ik noemde het een gebrek aan charisma, in de slashfilm podcast werd het beter geformuleerd: "He lacks gravitas..." Werp een blik op PSH en je weet wat ik bedoel. Heck, Het meisje dat Primrose speelt maakt meer indruk.
Helaas komt net zoals in deel 1 de reflectie en kritiek op de dystopische maatschappij slechts sporadisch en oppervlakkig aan de orde. Maar goed. Young Adult... Maybe I'm just too old and bitter
Wel positieve vermelding dat Francis Lawrence de shaky cam die sommige scènes uit deel 1 plaagde achter zich heeft gelaten.
6/10
Mensen die de boeken niet hebben gelezen en dom gaan doen moeten hun bakkes houden.
Nee, dit soort uitingen kom je intellectueel mee uit de hoek.
Moet men uit dat karige, pover beargumenteerde stukje informatie opmaken dat je suggereert dat mensen die Collins' matig geschreven young adult romans niet gelezen hebben, het beter na kunnen laten hun wellicht wel gefundeerde mening over de film hier op het forum te ventileren (Love the word 'bakkes' though, always has been a favoriet of mine)? In die discussie zou ik eerder het standpunt aanhangen dat iemand die de boeken niet gelezen heeft wellicht beter in staat zou zijn de films onbevangen te beoordelen. THG is niet alleen een verfilming maar ook een film. Het feit dat je je door dat werkje heen geworsteld hebt maakt je niet meer gekwalificeerd om je mening hierover uit te spreken dan iemand die dat niet heeft ondergaan.
El ralpho
Moves and countermoves
Uitstekend vervolg op het origineel die ook nog een heel stuk sterker is dan zijn voorganger. Introducties zijn geweest, we kennen de personages en dus wordt er hier veel meer aandacht besteed aan de plot, en zijn plotwendingen. Net zoals in zijn voorganger wordt er uitgebreid de tijd genomen om een verhaal te vertellen en ligt de nadruk ook niet zo zeer op de gevechten in de arena, maar meer op de onderlinge verhoudingen tussen een select groepje personages. Ik heb meerdere keren de opmerking te horen gekregen dat dit vervolg teveel soap achtige ontwikkelingen bevat en het getwijfel van Katniss tussen twee heren, valt hier ook wel onder te scharen maar gelukkig wordt hier niet al te veel aandacht aan besteed en verzandt het geheel niet in een twilight achtige productie.
Wat in dit vervolg direct opvalt is dat het allemaal net wat lekkerder loopt, en ook allemaal net wat spannender is dan het origineel. De deelnemers hebben namelijk niet meer alleen met elkaar te kampen tijdens hun gevechten in de arena, maar ook met externe factoren die een grote invloed op de spelen hebben. Hier ligt de nadruk ook wat meer op dan de gevechten zelf, en hoewel ik moet toegeven dat ik graag wat meer had gezien van de strijd in de arena en deze te onderbelicht vond, vond ik deze aanpak ook zeker niet storend. Het einde wat zijn deuren wagenwijd openzet voor het slotstuk, liet mij hier bovendien reikhalzend naar uitkijken. Daarnaast zijn de acteer prestaties van de voltallige cast -met name van Lawrence- hier wederom uitmuntend.
Op de valreep nog een van de leukste titels van 2013. Ik verwacht nu alleen nog dat The Desolation of Smaug hier eventueel ook voor in aanmerking kan gaan komen.
Macmanus
Leuk tweede deel.
Wat lange aanloop. Heb ook weinig met haar relatie met de twee jongens in de film. Maar als ze eenmaal hun show moeten opvoeren voor alle districten gaat de film wel een beetje lopen. Het blijft jammer dat het zo een PG13 film is, dus het allemaal niet echt gewelddadig wil worden. Maar als je dat even pikt is het allemaal best geinig om te volgen. Vooral als eindelijk het spel begint op het eiland. Leuk gegeven met de clock. Dat deel mocht van mij dan wel weer langer duren.
3 sterren.
Masqada
Goede film!
De lange aanloop naar de Games zelf stoorde mij hier niet, in tegenstelling tot deel 1.
Mooie plottwist aan het einde, niet verwacht. Laat volgend deel maar komen!
3.5
Ralf81
Prima vervolg op deel 1, dat ik onlangs nog heb gezien. Wel prettig trouwens dat het eerste deel nog goed in mijn hoofd zat, aangezien deel 2 direct van start gaat zonder een tekstuele introductie te geven (wat vaak in vervolgdelen wel gebeurt). Er zitten ook regelmatig verwijzingen in naar deel 1, en het heeft zeker meerwaarde voor de filmbeleving als je deze kunt plaatsen.
Film neemt de tijd en leidt de nieuwe Hongerspelen rustig in, maar zonder ook maar een moment in saaiheid te vervallen. Dat is ook de kracht van dit deel, het boeit van minuut tot minuut. Knap ook hoe de gebeurtenissen inspelen op de emotie; het liefst zie ik die verrekte Snow zelf als tribuut in zijn eigen spelen.
In dit tweede deel is het acteerwerk van met name Jennifer Lawrence weer subliem.
De 146 minuten waren om voordat ik er erg in had en het einde liet me wat gedesillusioneerd achter. Heb het boek 'de Spotgaai' reeds in huis, want een jaar wachten op deel 3 dat is natuurlijk geen optie.
roeman
Absoluut beter dan de eerste film. Deze is volwassener en absoluut mooier.
kelama3
Deze film eindigde zoals de eerste film had moeten eindigen, als het eerste gedeelte van een verhaal.
Deel 1 had ook een film op zichzelf kunnen zijn,vind ik.
Ik heb even gekeken hoe het zit: het derde en laatste deel wordt in twee stukken uitgebracht,net als bij
Twilight.
Part 1 eind nov 2014
Part 2 eind nov 2015
Ik vond hem zeker beter dan de eerste! Zoals Roeman al zei: veel volwassener. Je kunt goed zien dat er meer budget in is gestopt.
LDutchFire
Ik snap niet wat mensen lopen te zeuren over het eerste deel van de film dat hoort er nu eenmaal en zo gaat het ook in het boek. Hoe had je het dan willen hebben?
Gelijk over gaan naar de spelen en eindigen bij Katniss in de hoovercraft?!
Dat kan toch niet! Maar in ieder geval v
ond ik het een topfilm een vooral het gedeelte in de lift en de verandering in spotgaai verder het Capitool zag er super uit!
En de arena was ook super vet!
Weinig verrassend tweede deel, dat min of meer dezelfde opbouw heeft als de iets betere eerste film. Het is allemaal onderhoudend genoeg in beeld gebracht en de finale heeft zo zijn spannende momenten, maar één en ander doet afgeraffeld aan en de emotionele impact is minimaal. Om over het abrupte open einde maar te zwijgen.
Piratje
In het begin van de film is het een tijdje aanpassen om in het verhaal te komen.
Een avontuurlijk spannend afwisselend verhaal doorspekt met SF-toestanden, griezel en actie. Mooi in beeld gebracht met uiteenlopende beelden.
Tik tak de klok is in handen van de godfather die alles beheerst. Behalve de liefde.
Een geheimzinnige film vol fantasieën, maar toch met de voeten op de grond.
Jennifer Lawrence vertolkt meesterlijk haar hoofdrol, omringd door sterke medespelers.
Voor mij een 4.0* quotering waard. Ook al heb ik niet alles begrepen.
Tonypulp
In de aanloop ietsjes beter dan het eerste deel (wat grauwer, staat de film goed), maar het blijft een behoorlijk gedrocht vol flauwe tienermeisjes-boeken-idealen. Als ik het zo mag omschrijven.. Peeta is zo'n beetje het meest kansloze personage ooit en is er enkel en alleen om de poes van Lawrence tussen twee walletjes te laten soppen... *ugh*
Phoenix
Film die voor geen meter loopt, totaal geen ritme, en maar bar weinig actie biedt. Vond deel 1 al niet heel best, maar deze lijdt ook nog eens aan het tweede-film-uit-een-trilogie syndroom. Niet alleen zie je de wendingen al van mijlenver aankomen, er zit ook nog eens kop noch staart aan. Vooral het eerste uur duurt echt onnodig lang en een aantal zaken wordt eerst benoemd maar vervolgens totaal niet uitgewerkt (het demoniseren van Katniss voor het gepeupel met name).
Het is ook een beetje een vreemde combinatie van kinderachtig romantisch gewauwel en steenharde dystopische toekomstvisie. Als dan uiteindelijk het Battle Royale-principe zo magertjes wordt gebruikt richting het einde dan blijft er eigenlijk niet veel meer over.
Leukste zijn eigenlijk nog de vertolkingen van de vele bekende koppen en de geweldige uitstraling van Lawrence, vooral wanneer er iets met haar kleding gebeurt.
Uiteindelijk toch wel benieuwd bent hoe ze die hufter van een Sutherland gaan aanpakken, daarom nog 2,5*.
blurp194
Het eerste deel van deze serie vond ik best aardig, en intrigerend genoeg van verhaal om de boeken maar eens te gaan lezen. En hoewel deel een, en ook dit tweede deel, de boeken erg nauwgezet volgen geeft dat toch een klein pietsje meer achtergrond.
Voor de film is het nauwgezet volgen van het boek wellicht niet de best denkbare keuze, want de spanningsboog ligt wat vreemd - in de eerste helft lijkt er niet zo heel veel te gebeuren wellicht, en zeker niet als je hongerig bent naar spectaculaire kills. Maarja, het is wel nodig om de achtergrond te zetten en om de aanloop naar deel drie te maken. Zeker prijzenswaardig dat de film niet begint met een ellenlange recap van deel 1, maar gewoon meteen in het nieuwe verhaal stort.
Niet echt een film waar een acteur zijn of haar vaardigheden oscarwaardig kan laten zien misschien. Toch doet J-Law het best goed, irritant schreeuwen is mij nergens opgevallen. De rest van de cast, met alle bekende namen daar tussen, doet zijn werk behoorlijk - de enige die wat mij betreft wat extra vermelding verdient is ons aller stijlgoeroe Lenny Kravitz.
De hoofdrol in dit deel speelt toch meer het spektakel, niet alleen in de arena zelf maar ook in de afwisselend naargeestige en pralerige beelden van de wereld van de toekomst. Qua aankleding en effecten is het budget kennelijk heel veel groter dan dat het voor deel 1 was, toch zie je er hier en daar ook wel de foutjes nog wat in. Storend wordt dat overigens nergens.
Jammer wel dat deel drie weer zonodig in twee helften gesplitst moest worden. Duurt dus nog twee jaar voordat we het hele zaakje gezien hebben.
ikkegoemikke
Since the last games, something is different. I can see it.
Sinds de laatste Hunger Games zie ik eigenlijk helemaal geen verschil. Ik ben normaal iemand met redelijk lange meningsuitingen. Maar juist zoals bij de eerste film kan ik er eigenlijk bitter weinig over neerpennen. Het is best een goede film voor een zaterdagavond maar qua inhoud is het zo leeg als de lokale supermarkt na 21:00. Ik heb geen flauw idee waarom deze film en zijn voorganger mij niks zegt. Ligt het aan de hoofdrolspeelster ? Of is het gewoon de verhaallijn ? Dit is gewoon een duplicaat van de eerste film met het bijkomend gegeven dat Katniss een symbool is geworden van de nieuwe revolutie. Ze wordt weer in een arena geworpen met eerdere overwinnaars als tegenstanders. Uiteindelijk vond ik er maar niks aan en leek het alsof ik de eerste film terug herbeleefde.
En dan te denken dat ze van het sluitstuk nog eens 2 filmen gaan maken. Ik denk dat ik deze rustig ga overslaan.
otherfool
Redelijk te doen, al is de intro (en de hele speelduur eigenlijk) te lang en heeft Catching Fire het probleem van het middendeel in de trilogie: geen kop en geen staart. Het verhaal blijft wel interessant genoeg om te volgen en het ziet er visueel allemaal wat beter uit dan in het eerste deel.
2,5*.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014

The Hunger Games
2012

Fan van 'The Hunger Games'? Netflix verwijdert snel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson keren terug in 'Hunger Games'-franchise

Vijfde film 'The Hunger Games' in de maak