• 9.371.574 stemmen

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Russell Crowe, Jennifer Connelly en Emma Watson

Releasedatum: 10 april 2014

Plot Noah

"The end of the world is just the beginning."

'Noah' vertelt het epische Bijbelverhaal van de ark van Noach. In een wrede wereld zonder hoop, zonder regen en zonder gewassen, die overheerst wordt door krijgsheren en hun barbaarse troepen, staat één man aan de kant van het goede; Noach (Russell Crowe). Hij is een doorgewinterde strijder, een magiër en een genezer, maar het enige dat hij wil, is vrede voor hem en zijn gezin. Elke nacht heeft Noach visioenen over een eindeloze vloed, die het symbool is voor de vernietiging van alle leven. Gaandeweg begrijpt hij de boodschap die de Schepper hem stuurt. Deze heeft besloten om de mensheid te straffen en hen tot de laatste man te doden. Maar Hij geeft Noach een allerlaatste kans om het leven op Aarde te vrijwaren...

avatar van inquestos

inquestos

JacoBaco schreef:

Samengevat: Niemand kent de waarheid, iedereen heeft recht op zijn versie van de waarheid.

Truthiness

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Beetje teleurgesteld van deze had na de trailer te zien er veel meer van verwacht. Geen superslechte film of zo maar duurte soms ook beetje te lang. het gevecht was wel nog wijs maar moest langer geduurt hebben
Al bij al goed om eens te zien maar zeker niet om nog eens te herkijken

avatar van The Lexx

The Lexx

Ter informatie, deze film is gebaseerd op het stripboek met dezelfde naam, dus het is geen kopie van het bijbelverhaal.

avatar van Materny

Materny

Dat was al relatief duidelijk. Geen vrouwen aan boord, een geadopteerde dochter, een verstekeling in de buik van de ark tot aan steenreuzen die de bloody ark bouwen. Must i continue? Gelukkig pretendeert niemand dat het een rechtstreekse kopie is vanuit de bijbel.......hoop ik.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

mjk87 schreef:
In – verder vrij weinig vruchtbare- discussies met christenen over hun God van goedheid en almacht wil ik nog wel eens ‘Auschwitz’ roepen. Ik geef toe, een wat flauw en zeker erg makkelijk argument, maar ineens is die liefde niet zo eenduidig meer en van de almacht blijft weinig over. Heerlijk, om dat gestamel dan uit een christen te horen.

Niettemin ben ik wel geïnteresseerd in religie in het algemeen, vooral als cultuur-historisch fenomeen maar ook doordat ik niet volledig wil uitsluiten dat er niets hierna is. Ik heb dus ooit het Nieuwe Testament gelezen en delen van het Oude, en wat vooral opvalt, ook toen ik het verhaal van Noach herlas, is de kinderlijkheid van de tekst. Enkel het Evangelie van Johannes en allicht het boek Job kan je literaire waarde toedichten, maar verder zijn het heel simpele tekstjes die zo bedoeld lijken voor kinderen jonger dan een jaar of twaalf. Wat dat betreft heb ik het principe van de Kinderbijbel nooit helemaal begrepen, behoudens dan dat daar ongetwijfeld plaatjes zijn bijgevoegd.

Wat ook opvalt is dus dat het allemaal zo kort is, ook het verhaal in Genesis over Noach. Dat is dan ook wel zo prettig voor een filmmaker. Je hebt immers een interessant verhaal dat vooral als uitgangspunt kan dienen, en verder kan je je eigen fantasie op die fantasy loslaten. Want het verhaal over zonde en boetedoening leent zich uitstekend en de regisseur voegt er nog een interessante dimensie van de innerlijke tweestrijd aan toe. Aronofsky maakt vooral een film over de mens: wij zijn het die zondig zijn, maar wij zijn het tevens die keuzes tot het goede kunnen maken. Typisch is wel dat Noah juist op het moment dat hij zijn Heer dient die keuze niet kan maken en alles precies uitlegt als het maar past in zijn dogma’s en overtuiging: religie in een notendop.

Maar goed, dit verhaal van Noach mag dat volstrekte quatsch zijn – al kennen heel veel culturen een verhaal met een zondvloed (Atlantis iemand?)- dat maakt nog niet dat je het als grap hoeft te zien. En Aronofsky doet dat gelukkig niet en behandelt de film met eerbied, alsof het echt is gebeurd, zoals Jackson ook deed met de trilogie van Tolkien. Hij neemt de serieuze kant en doet dat met zoveel overtuiging dat de film daar echt goed van wordt, zoals in hij ook al met Black Swan deed dat toch een relatief simpele psychologie kende met kinderlijke metaforen. Zo goed als die film wordt Noah overigens niet, maar op momenten komt het wel verdomd dicht in de buurt.

En die momenten heeft de film absoluut. Sowieso is de film schitterend geschoten (die blauw-gele lucht met zwarte schaduwen van Crowe en Connely!), met vooral prachtige omgevingen en enkele scènes die je echt vol op je kloten raken. De actie is ook sterk en overzichtelijk geschoten en met vooral een heerlijk sound design en een uitstekende score knalt de film echt. Een talentloos onbenul als Bay zou enkel BOEM BOEM willen en denken dat je daarmee iemand omver blaast, Aronofsky bewijst het ongelijk. Want echt, dit was soms echt Goddelijk om te zien en vooral te voelen. Die aanval op de Ark met de Engelen die terug naar de Hemel gaan, de geschiedenis van de Aarde, de scène in het kamp van de verdorven mensen, et cetera. Het zijn vooral momenten, maar het zijn er wel heel veel. Dit is hoe cinema moet zijn. Het moet je raken, betoveren, imponeren. Een religieuze ervaring dus.

Overigens is niet alles even perfect. De verstekeling op het schip is nogal overbodig, het tweede deel kent mindere spetterende momenten en vooral Cham is vervelend met zijn huiliehuilie-gedrag. Ook doet Crowe echt zijn best, en weet best wat neer te zetten, maar je ziet hem juist net iets te hard proberen om echt helemaal overtuigend te zijn. Buiten dat alles is het allemaal wat chaotisch soms, en je merkt dat Aronofsky veel wil vertellen maar dat allemaal niet kwijt kan. Is dit nu een karakterschets, een blockbuster, een epische film, een drama? Van alles wat, maar van alles net te weinig.

Overigens geeft de film onbewust wel nog een argument tegen de God van de Bijbel, want als hij echt in zes dagen de wereld scheppen kon, in al zijn almacht en vol oneindige liefde, dan had hij de mensheid absoluut kunnen behoeden voor het gebruik van 3D in film. Eerlijk is eerlijk, het 3D is in deze Noah niet lelijk, zoals helaas al te vaak, dus dat heeft Aronofsky goed voor elkaar en af en toe wordt er best iets geinigs mee gedaan, maar het blijft wel nep aandoen, onnodig en je zit dus dik twee uur met zo een donker en net iets te zwaar brilletje op je neus.

Al met al is het een film met een aantal mindere momenten, maar beduidend meer momenten die echt heel erg goed zijn. Beter dan het Boek zullen we maar zeggen. 4,0*.

Mooie review. Kan ik mij heel erg in vinden.

avatar van Ralf81

Ralf81

IJzersterke en indrukwekkende bijbelvertelling met de nodige fictie, gisteren in IMAX gezien. Hoewel de 3D-effecten beperkt zijn hebben ze wel een meerwaarde in het spektakel. Film levert met de twist op het einde, in de ark, wat van zijn kwaliteit/niveau in.

avatar van Lennert

Lennert

Recensie

Erg mooie recensie, ik ga er morgen heen en vermoedt een zelfde resultaat bij mij

mjk87 schreef:

Sorry hoor, maar als je zo'n zelfvoldane toon aanslaat, ook in de rest van je bericht, zou je je er beter eerst eens wat in verdiepen.

De literaire waarde van de Bijbel en met name het Oude Testament is enorm. Sla er het boek Psalmen eens op na, of Wijsheid, of Jesaja, Job uiteraard, om er een paar voor de hand liggende voorbeelden uit te lichten. We hebben het hier over teksten van enkele honderden jaren voor de jaartelling begon, een slordige 2000 jaar voordat de eerste roman werd geschreven. Voor de aardigheid zou je teksten over Abraham of Jozef eens moeten vergelijken met de vergelijkbare passages uit de Koran (die zo'n 1000 jaar later tot stand kwam).

Op deze site vind je wat voorbeelden van de Hebreeuwse prozakunst uit de Bijbel, hier een voorbeeldje van een meer literaire lezing van een bijbelverhaal, en tenslotte hier een uitgebreide bespreking van een studie over literair bijbellezen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

eRCee schreef:

Leeftijd vind ik niet zo spannend. Iets is goed of niet, en dit is dus niet goed, behoudens een enkel boek of evangelie. Simpele kinderlijke taal, zelfs in Bijbels in een oudere druk met wat meer archaïsch Nederlands en het mist vrijwel alles wat ik in literatuur zoek. Ik ga ook geen slechte special effects uit oude films goed vinden omdat men nu eenmaal niet beter kon.

En die toon vind ik wel meevallen. Ik verkondig geen onwaarheden en geef hoogstens eens een mening. Omgekeerd zou je ongetwijfeld niet hebben geroepen dat ik een toontje heb als ik de Bijbel helemaal zou prijzen.

Maar goed, ik zal Jesaja er eens bijpakken

avatar van Basto

Basto

• 11925 berichten

3D is pure geldklopperij bij deze. Vond de film wat tegenvallen. Erg belerend allemaal en nergens spannend. Zag er wel mooi uit en het is goed geacteerd, maar de film schoot als geheeel toch wel te kort.

Kleine voldoende. 3*

mjk87 schreef:

Vind dat enorm simplistisch gedacht. Je moet een werk altijd in z'n context bekijken en als lezer/kijker je eigen referentiekader even loslaten om iets uit een geheel andere tijd op waarde te kunnen schatten.

En die toon vind ik wel meevallen.

Ik niet. Dat begint al met je beschrijving van het Auschwitz-argument (nog los van de vraag of je de naam Auschwitz als een discussiemiddel moet gebruiken, lees hiervoor Kertesz maar eens).

Ik verkondig geen onwaarheden en geef hoogstens eens een mening.

De literaire waarde van de Bijbel is vrijwel onomstreden, dat is één. Je kan ook "vinden" dat De goddelijke komedie van Dante een simpel schrijfseltje is. En je opmerking over kinderlijke taal kan je direct ontkrachten door een willekeurige pagina in het oude testament open te slaan in een recente vertaling (ik kwam uit op Zacharia 9 vers 11, lees maar na).

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Niet de beste Aronofsky wat mij betreft. De elementen zijn er allemaal (soundtrack, donkere psychologie, visuele virtuositeit, ...) maar allemaal nét niet.

avatar van rep_robert

Als Atheïst is het toch een zware zit geworden uiteindelijk. Nu mag ik geloven dat veel Christenen niet blij zijn met Noah en dat Aronofsky zijn eigen visie er op na houdt. Ik heb de film gezien en ik heb gehoord wat er allemaal bij verzonnen was en het was ook niet lastig om deze momenten eruit te kiezen.

Toch vind ik dit een film met vele ups and downs. Het vele boomknuffel gedoe dat wel rechtstreeks uit de bijbel komt is echt hemeltergend slecht, hierdoor zijn de eerste minuten van de film best een verschrikking om naar te kijken.

Gelukkig komt er al snel vaart in de film en geeft Aronofsky het vooral d.m.v. visioenen en timelapsen een eigen smoel. Het spectaculaire neemt het al gauw over en daarvoor kijk je uiteindelijk ook een film met dit thema.

Helaas brandt de film met vele morele dilemma's als een nachtkaars uit en gaat de film eigenlijk dieper dan ik in eerste instantie zou willen zien. Misschien ging ik ook wel met verkeerde verwachtingen heen, want wanneer je met een bijbel gerelateerd thema komt dan kan je hier eigenlijk niet aan ontkomen. Ook al neemt Aronofsky er een beetje de loop mee.

De minste Aronofsky tot nu toe.

• 1978 stemmen

Ik werd gewezen op onderstaande artikel, waarin wordt beweerd dat Noah helemaal niet op de Bijbel is gebaseerd, maar op tradities uit het gnosticisme en de Kaballah. "The Creator" zou hierin niet staan voor God maar voor de duivel, wat het perspectief op de film behoorlijk doet verschuiven. Zonder dat ik de film nog gezien heb komt het vrij overtuigend over allemaal, je moet je alleen wel even door de vreselijk irritante stijl heen worstelen:

Sympathy for the devil

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Gister in de bios meegepakt in 3D. Ik denk dat Imax 3D mij een betere ervaring zou hebben gegeven in de beleving van de film.

De film bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de verfilming van het verhaal van Noah en de zondevloed. Het tweede deel, is een familiedrama in het gezin van Noah.

Wat mij dwars zit is, dat ik het Woord van God miste in deze versie van de verfilming. Nergens hoor je God, Noah toespreken. Uitgaande, van het Genesis boek. (ik ben Hindu, maar lees regelmatig teksten uit de bijbel app. Wellicht ben ik geen expert op dit gebied, maar ik houd van het authentieke.) De regisseur heeft er bewust voor gekozen om de dialogen tussen God en Noah buiten beschouwing te laten. (Wellicht omdat er dan ook geen sprake zou kunnen zijn van een familiedrama door alle onduidelijkheden!)

Waar de regisseur bij mij ook de plank mis slaat is het vegetarisch zijn, wat ontzettend op de voorgrond wordt gebracht in de film. Dit wordt achteraf niet 'rechtgezet,' wat in de Bijbel wel gebeurt. God sprak Noah toe na de zondevloed: Genesis 9:3-4: Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef ik je, zoals ik je ook de planten heb gegeven. Maar vlees waarin nog leven is, waar nog bloed in zit, mag je niet eten.'

De regisseur heeft een hele eigen draai gegeven aan de film. Ik zie de film dan ook niet als de letterlijke verfilming van het bijbelse verhaal, maar meer een eigen versie van de regisseur die er een familiedrama van heeft gemaakt.

Als ik de film los van de bijbelse teksten moet beoordelen: op zich was de Zondevloed wel episch te noemen. Helaas duurde de film veel te lang. Het (deprimerende)familiedrama duurde te lang. Wat een climax had moeten zijn (de zondevloed) is in een mum van tijd voorbij, waarna de volgende climax volgt in het familiedrama, wat voor mij een te lange aanloop nam. Op een gegeven moment wist ik niet waar de regisseur naar toe wilde. Schuilde er nou echt een boodschap in? Het oordeel van Noah, op basis waarvan hij kiest, 'liefde' erg cliché. Het eindigd ook weer met een letterlijk bijbel tekst: ga en vermenigvuldig. Ik blijf achter met vragen, wat gebeurd er met de weggelopen zoon? Te melodramatisch voor mij.

Erg Jammer.

avatar van schrans

schrans

Hier had ik met veel verwachtingen naar uitgekeken, maar ik ben met een teleurstelling rijker teruggekeerd.

Filmisch was het wel mooi gedaan meestal, maar het verhaal was flauw en voorspelbaar uitgewerkt. Over het algemeen ging de grandeur die de film uitstraalde gewoon 'over the top'. Verder werd er ook vrij matig geacteerd, zeker door Connelly. Ook The Watchers vond ik een totaal onnodig aspect en deden mij te veel aan Lord of the Rings denken.

avatar van starbright boy

Een heleboel off-topic berichten verwijderd.

Op Moviemeter is het al sinds het begin niet toegestaan om een discussie over religie te houden. Omdat deze film een band heeft met een Bijbels verhaal staan we toe om het Bijbelse verhaal van Noach erbij te betrekken. Maar alles wat losstaat van de film zal worden verwijderd. Een deel van de discussie ging meer over filosofie, die heb ik ook verwijderd omdat die niet helemaal los te maken was van de discussie over religie.

Een eerdere discussie in dit topic is verplaatst naar het filosofie-topic.

avatar van Lennert

Lennert

Ik moet het allemaal nog even goed laten bezinken, maar dat Noah een bijzonder nare en erg goede film voor mij was, is in ieder geval duidelijk.

avatar van John Milton

John Milton

starbright boy schreef:

Een heleboel off-topic berichten verwijderd.

Een eerdere discussie in dit topic is verplaatst naar het filosofie-topic.

Ik snap wel waarom, maar vind het ook jammer. Ik had net zo'n uitgebreid bericht geschreven, maar het raakte inderdaad wel off-topic.

Ik vraag me trouwens af hoe dat moet met docu's of films als The Unbelievers of Enemies of Reason die specifiek daarover gaan. Die kun je dan niet inhoudelijk bespreken, in elk geval niet wat betreft de validiteit van de argumenten. Enough about that I guess

Wat Noah betreft, ik ga hem binnenkort zien, maar alleen beoordelen als staaltje filmmaken. Het bronmateriaal en hoe daar mee omgegaan wordt is voor mij bij het bekijken van deze film van geen enkel belang.

avatar van starbright boy

Regel is dat een discussie een heel duidelijke samenhang moet hebben met de film. Dus zolang het heel dicht bij de film blijft zien we het bij bepaalde films enigszins door de vingers.

avatar van huiguh

huiguh

Gemiddeld

Visueel ziet het er goed uit, maar 3D heeft hier geen enkele toevoeging.

Vond de zondvloed nogal erg kort, jammer want daarna zakt de film behoorlijk in.

Geen must see, maar een opvuller van je avond.

avatar van Driello

Driello

Trage, slepende film over een heel simpel verhaal wat met wat zij-plotjes poogt interesse te wekken. Die zij-plotjes zijn echter zo verwaarloosbaar, dat het overkomt als precies dat: vulling.

Noah heeft erg weinig om het lijf. De keuze om dit deel uit de bijbel te verfilmen is prima, maar de uitwerking is flauw en zwak. Het houdt een beetje het midden tussen drama, fantasy (logisch, gezien de bron) en actie en overtuigd in geen van die categorien. Het fantasy gehalte wordt louter opgevoerd om nu en dan dreigende plot-holes weg te poetsen.

Daar helpen de soms best fraaie special effects niet aan. Ook de zoetsapigheid die nu en dan de kop opsteekt doet de film geen goed.

Maar mijn grootste kritiekpunt is wel, dat deze film nu en dan ongeloogflijk saai is.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Noah is beter dan verwacht - al was ik eigenlijk nooit van plan er een bioscoopbezoek van te maken -, maar dat men het zo serieus heeft willen brengen is doodzonde. Los van de religieuze waarde dat dit al dan niet zou kunnen hebben klinkt het toch allemaal te dom voor woorden? Een beetje zelfspot had dit best goed kunnen maken, maar wanneer men begint door te vitten over de zondes van de mensheid en wat nog allemaal verliest het toch een deel spektakelwaarde.

Russell Crowe kan ik voor een keertje best hebben. In ongeveer één rol op de zeven lijkt hij er iets van te kunnen maken en hier is het weer zover. Bijrolletjes zijn wat minder een succes. Anthony Hopkins in een cliché wijzemansrol doet wat hij moet doen en dat is altijd wel van een zeker niveau. Verder vind ik een schmierende Ray Winstone ook wel leuk en is Logan Lerman eveneens niet slecht op dreef. Zo'n Douglas Booth daarentegen doet me wat denken aan een poor man's versie van Brad Pitt in Legends Of The Fall.

Darren Aronofsky probeert het blockbustergehalte laag te houden, maar dat is wat mij betreft niet gelukt. Ten eerste is het verhaal er niet naar, en ten tweede passen enkele snelle montages niet tussen al het CGI-geweld. Hij heeft het geprobeerd, dat wel, maar een echt goede regisseur had zich hier wellicht niet in verslikt/ het verstand gehad zich er niet aan te wagen.

avatar van jipt

jipt

Prachtige visueel spektakel. Wil het 4* geven al kende de film niet zo'n belachelijk slecht einde, waar helaas bijna niet aan te ontkomen was. kleine 3,5*

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20219 berichten

Heb ik het goed begrepen en zijn we allemaal het resultaat van incest?

Of vindt Cham nog ergens een mooie, verloren, gewillige vrouw, die vreemd genoeg de zonvloed heeft overleefd?

avatar van BramIsLegend

BramIsLegend

Nicolage Rico schreef:
Heb ik het goed begrepen en zijn we allemaal het resultaat van incest?

Dat begon al eerder hé. Als je de bijbel gelooft dan stammen we allemaal voort uit Adam en Eva dus logischerwijs... Jep, incest!
Stamboom Adam & Eva

avatar van wwelover

wwelover

Toch wel redelijk teleurgesteld in de film. Vooral qua verhaal vond ik het te hobbelend van niveau. Nou weet ik ook niet zo goed in hoeverre dit overeen komt met het verhaal in de bijbel dus dat negeer ik maar. Af en toe liet Aronofsky wat donkers zien zoals ik van hem gewend ben, maar dat deed hij te weinig helaas. De visioenen waren ook erg lelijk. Daar hadden ze best een beetje van The Tree of Life mogen afkijken. Ook gek dat Noah/Russel Crowe wel duidelijk ouder werd maar zijn vrouw niet. Maar ach er werd aardig geacteerd en qua Imax ervaring was het wel vermakelijk.

avatar van SunChaser

SunChaser

Had er veel van verwacht maar viel tegen. Langdradig ook.

avatar van Cygor

Cygor

Na alle berichten over mensen die teleurgesteld waren in deze film ben ik toch erg aangenaam verrast.

Voor mij was de film absoluut niet saai zoals velen zeggen.

Acteerwerk was erg sterk maar dat zijn we gewnd van russell crowe

avatar van trickfan

trickfan

Had me er veel van voorgesteld. Dat de feiten niet kloppen met het boek interesseert me niet zoveel, het moet entertainment zijn voor mij.

Maar dat viel erg tegen. Slechte effecten, ik vond het niet bijster goed geacteerd. Al met al een film uit de B-klasse voor mij.