• 9.378.629 stemmen

Met onder meer: Sandra Bullock, George Clooney en Ed Harris

Releasedatum: 3 oktober 2013

Plot Gravity

"Don't let go."

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.

Dr. Ryan Stone

Lt. Matt Kowalski

Mission Control (stemrol)

Aningaaq (stemrol)

Shariff (stemrol)

Explorer Captain (stemrol)

Russian Space Station Captain (stemrol)

avatar van RuudC

RuudC

Echt een film waar ik geen zin in had na het zien van de trailer. Wat zag dat er saai uit zeg. Als ik dan ook nog hoor dat er weinig in gebeurde en redelijk wat gebabbeld werd, zag ik al helemaal voor me hoe Sandra Bullock 91 minuten lang een zekere dood tegemoet zweeft. Ok, dat klinkt zeker niet slecht, behalve dat het allemaal wel erg lang moet duren. Een beetje ongelovig hoorde ik alle oscar nominaties aan.

Toch weet ik dat Cuarón helemaal geen verkeerde regisseur is. Hij maakte tenslotte het fantastische Children of Men en wellicht dat hier dan inderdaad een soort sci-fi klassiekertje in schuilt. Sci-fi zou ik het in elk geval niet willen noemen. Gravity doet me vooral denken aan Apollo 13 en is een nogal Spielbergiaans drama. Ik geef toe, het is best mooi aangekleed. Ik snap op audiovisueel vlak de oscars dan ook wel, evenals het uitblijven van de oscar voor beste film. Gravity is een prent die over een aantal jaren al behoorlijk vergeten zal zijn. Misschien had je dan maar ook geen Sandra Bullock(s) voor de hoofdrol moeten casten. Ik ben wel blijven kijken, maar de film werd beduidend minder toen Sandra van de ene shuttle naar de andere zweefde. Een wat dramatischer einde was eerlijk gezegd ook wenselijker. Gravity zou al een stuk beter zijn geweest als er nog even gerefereerd zou worden naar wat precies de reden van het ongeluk is. Nee, hier had sowieso wel meer ingezeten. Toch is het een vermakelijke film, maar in mijn ogen niet de lof waard die het overal krijgt. Het gemiddelde zal hier nog wel zakken.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Op zich niet slecht gedaan, maar ik had 'm intenser verwacht en minder bombastisch naar het einde toe. Het standpunt verschuift tijdens de film af en toe, van zeer direct vanuit het perspectief van het personage, maar verschuift daarna toch naar een afstandelijker 3de persoons standpunt en dat deed de intensiteit van de inleving bij mij wat teniet. Had liever gezien dat de film helemmal vanuit dat directe standûnt gemaakt werd, ook al zou ie dan misschien schier onbekijkbaar geworden zijn. Verder plotsgewijs enkele keren dezelfde plotwending na elkaar (collisies met ruimterommel), misschien wel realistisch, maar op den duur wat voorspelbaar, maar lijkbaar zien de personages in het verhaal het keer op keer niet aankomen. Derde kritiekpunt: het nogal bombastisch heroïsche einde; doet zo superhero-achtig aan, wat helemaal niet past in het gegeven.

Wel mooi: soundtrack: verrassend en erg passend. Clooney zet een geloofwaardige astronaut neer, Bullock is niet mijn favoriete actrice, zet naar mijn gevoel zelden iets geloofwaardigs neer, laat staan een astronaute.

Spijtig, maar de beelden van de aarde en de ruimte raakten me niet. Ik zeg niet dat daar een melig deuntje of zo onder had moeten klinken, maar het had meer volle aandacht van de camera moeten krijgen, meer dan enkel het decor voor de heldendaden van de stoere Amerikaanse astronauten.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

RuudC schreef:

Children of men is inderdaad veel sterker en aangrijpender: sterkere cast, sterker verhaal, sutieler en complexer.

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Mooie truckage, en dan.... ? Oersaai.

Nee dank je, ik begrijp niet dat sommigen dit ding met A Space Odyssey durven vergelijken.

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Nee, zeker niet te vergelijken met A Space Odyssey, gelukkig was deze een stuk beter.

avatar van NYSe

NYSe

Marvinleeaday schreef:

Heresy!

avatar van tommeke

tommeke

Nul komma nul voeling met de personages, elke zin kon uit om het even welke andere hollywoodfilm komen. En George Clooney speelde gewoon George Clooney. Verschrikkelijk scenario. Toch nog 2 sterren voor het visuele aspect.

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Wat een oersaaie film!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

De meeste recensies waren lyrisch, toch had ik meer iets mythisch verwacht in de stijl van "2001: A Space Odyssey" en dit is toch redelijk straight-forward soort van "Apollo 13": Houston we've got a problem-film.

Clooney begin ik inmiddels een beetje zat te worden, iets met vervelende te dure koffie-associaties, maar gelukkig is Bullock de echte hoofdpersoon en de decors en de FX zijn natuurlijk goed gedaan.

Ook veel te sentimenteel (de traantjes!!), maar okay het wordt nog wel redelijk spannend op het eind.

Leuke goed gemaakte time-waster, maar nergens de gehoopte klassieker.

avatar van Tjolk

Tjolk

Vlakke film die geen moment boeide, komt voornamelijk door Sandra Bullock waar ik geen fan van ben. Dus jammer dat Cloony er al snel uitvloog, ondanks dat hij ook niet kon overtuigen.
Zat geen emotie in, dialogen/ monologen waren niet van niveau en eigenlijk was het steeds een herhaling van zetten. Schuttle in, schuttle uit, ruimtepuin komt langs en ruimtepuin komt weer langs en plots zit ze in schuttle die richting aarde gaat en toen was de film afgelopen.

avatar van r.spronk

r.spronk

Gravity moet het vooral hebben van de mooie beelden en Sandra Bullock + George Clooney. Voor de rest heeft de film weinig diepgang en verloopt hij zoals verwacht.

Technische problemen en psychische uitdagingen worden met veel Amerikaans doorzettingsvermogen en drama overwonnen.

2.5 sterren vooral voor de realistische vormgeving, special effects en audio.

avatar van Fryce

Fryce

Zag er niet echt naar uit om deze te kijken, maar moet zeggen dat ik hem heel prettig vond om te kijken. Mooi in beeld gebracht, mooi spel en mooi verhaal. Dikke voldoende!

avatar van Nicole_1989

Nicole_1989

Je kunt zeggen wat je wilt over de film in zijn geheel... Maar deze specifieke scene is gewoon magnifiek. De beelden zijn perfect gemaakt en de soundtrack sluit daar op een geweldige manier bij aan met als hoogtepunt het shot van 2:47 tot 2:55. En laat me je vertellen dat het een overweldigende ervaring was om deze scene destijds in de bioscoop in 3D te mogen aanschouwen!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Sandra Bullock schittert in deze film die zich bijna geheel in de ruimte afspeelt. Een film die zich op één specifieke locatie afspeelt kan heel succesvol zijn. Ik denk alleen al aan Buried en 127 Hours. Waar die films zich respectievelijk onder de grond en tussen rotsblokken afspelen koos Cuaron voor de ruimte. Prima keuze zo blijkt achteraf, zeker met de mogelijkheden van tegenwoordig wat betreft de CGI.

Het begin is adembenemend, je ogen krijgen prikkel na prikkel, het middengedeelte is wat saaier, maar de laatste twintig minuten zijn uitermate spannend. Ondersteund door een prima soundtrack krijgt de film een prima afsluiting, al had het van mij wel wat slechter mogen aflopen.
Toch heb ik me prima vermaakt en ken ik de film een dikke drieënhalve ster toe.

avatar van tsjarlie

tsjarlie

een van de zwakste films die ik gezien heb dit jaar ...

saai, Sandra Bullock past niet voor deze rol, denk ook niet dat zo iemand ooit in de ruimte zou mogen ...

avatar van horizons

horizons

Gravity (dankzij Google Play movies gratis gekregen, go go Nexus. ) op kleine scherm gezien. In de bioscoop een ervaring van jewelste. Anderhalf uur op puntje van stoel gezeten. Toen was ik bang dat de film het kleine scherm niet zo overleven.

Natuurlijk is dit de bioscoop film pur sang en krijg je dat effect thuis nooit meer terug. Maar het is me zeer goed meegevallen. Het camerawerk en de regie van Cuaron zijn van een excellent niveau. Laten we ook de soundtrack niet vergeten. En het openingsshot blijft sowieso van een ongekend hoog niveau. Bullock die me een keer niet irriteert in een film is ook mooi meegenomen en Clooney doet zijn stukje nog steeds leuk.

Top!

avatar van firepotatoe

firepotatoe

Wat een saaie film. Heb me echt enorm verveeld bij deze film. Acteurs en beelden zijn goed.

En als dat in orde is heb ik niet gauw dat ik me verveel. Nu dus wel. Het verhaal zit totaal geen vaart in.

cijfer 2

avatar van New Flame

New Flame

Na Instellar was ik wel in de stemming voor nog een 'realistisch' ruimte-avontuur.

Een zeer gestroomlijnde en beknopte film, weinig poespas. Dit komt de film ten goede, aangezien het nooit te langdradig wordt en de degelijke vertolking van Bullock zo nooit te zwaar of te melig wordt. Het siert de regisseur om eens niet te kiezen voor dramatische flashbacks. We komen slechts mondjesmaat meer te weten over het hoofdpersonage.

Het grootste minpunt vond ik snaterbek Clooney. Hij begon na een tijd toch wel te irriteren. En enkele details over het verleden van dr. Stone waren misschien iets te cliché.

Toch, ik heb me niet verdeeld en was onder de indruk van de ruimtebeelden, de gewichtloosheid en de climax op het einde.

3,5/5

avatar van kathmandu

kathmandu

Herzien: nog slechter dan de eerste keer.

avatar van Alberic

Alberic

Het enige dat hier de toon zette waren de effecten. Haarscherpe ruimtepuinbotsingen. Zag er ultra-realistisch uit. Verhaal sloeg verder nergens op. Op blu-ray aardig kijkbaar. Vermoedelijk nog wel een ervaring in Imax of zo.

avatar van Aro

Aro

Gisteren gezien op HBO. Welk een schier oneindig slap geouwehoer in de mono- en dialogen. Tenenkrommend.

avatar van horizons

horizons

Alberic schreef:

Verhaal sloeg verder nergens op.

Hoe bedoel je?

Is toch eenvoudig:

Fictief verhaal:

Ongeluk in ruimte -> proberen te overleven.

Klaar!

avatar van Rodger

Rodger

Ik heb hier meer genoten van de beelden, dan van de film zelf.

dus toch nog 3.0 sterren.

Maar verder niet mijn ding

avatar van bertito

bertito

Vorig jaar zag ik deze film in de 3D bioscoop en nu heb ik hem ook op klein scherm bekeken. Opnieuw heb ik enorm genoten van het prachtige kijkspel en het spannende verhaal. Ik vind het superinteressant om de ruimteschepen van binnen te bekijken. Zelden is deze claustofobische technologische omgeving zo vakkundig in beeld gebracht. Ruimtevaart is levensgevaarlijk, er kan zoveel mis gaan, en dat houdt de spanning er volop in. De 2 acteurs zijn noodzakelijke vehikels in deze setting, en dat begrijpt Sandra Bullock heel goed en daarom vind ik haar heel goed gecast. Vaak luchtig en soms dramatisch is het fijn kijken naar haar. Geen 5 sterren omdat het script soms te sentimenteel is, maar toch.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Viel me een beetje tegen.

Ik ging deze film dan ook met tegenzin bekijken maar ik kon er maar niet in komen, bijna alles dat ik zag werd een grap over gemaakt (door vrienden dan wel). En veel dingen klopten ook niet qua zwaartekracht en zo. Maar all in all is het een film die je één keer kijkt en dan niet meer. Ik vond het saai desondanks de paar "spannende" stukken. George Clooney vond ik ook maar vervelend.

Ik geef hem nu een 2,5* maar misschien ga ik hem nog een keer alleen kijken en dat ik dan meer in de film word "meegezogen" maar dit zal in de nabije toekomst niet gebeuren denk ik.

avatar van EIGER3970

EIGER3970

Saaaaaai!

avatar van nadrin

nadrin

Knappe film . Waanzinnig goede beelden. Zeer realistisch weergegeven .

avatar van Humphrey

Humphrey

"Gravity" lijkt me een doodgewone ruimte-avonturen film die toch door de acteer kwaliteiten van George Clooney en Sandra Bullock best genietbaar is. De speciale effecten zijn goed geslaagd. Toch leuke ontspanning. 3*.

avatar van danny61

danny61

zeer zwakke film , geen moment spanning te ontdekken. Ik had er veel meer van verwacht. ik geef 2 op 5

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Beetje teleurgesteld. Bullock vond ik niet zo goed spelen. Einde was weer super cliche. Hier en daar wel mooie effecten maar niet genoeg om een topper ofzo van te maken. Heb hem eens gezien en dat is genoeg blij dat ik hem niet gekocht heb want zou hem wel nooit meer herzien. 6/10