• 9.378.761 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Henry Cavill, Michael Shannon en Amy Adams

Releasedatum: 20 juni 2013

Plot Man of Steel

"You will believe that a man can fly."

Voordat de stervende planeet Krypton ontploft stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?

Clark Kent / Superman / Kal-El

Lois Lane

Jonathan Kent

Martha Kent

Lara Lor-Van

Colonel Nathan Hardy

Dr. Emil Hamilton

AC1

Dat ligt misschien eerder aan de kijker. Nolan wou vooral dat de wereld Superman als een alien zou zien (geen reddende engel of mythisch figuur) en dat komt toch behoorlijk sterk naar voren in MOS. Zelf heb ik nooit aan een nieuwe Messias moeten denken, verre van zelfs.

avatar van jex

jex

Waardige Superman reboot, maar het beste vond ik toch echt de theme van Hans Zimmer. Kippen vel krijg ik als ik die hoor.

avatar van John Milton

John Milton

AC1 schreef:

Zelf heb ik nooit aan een nieuwe Messias moeten denken, verre van zelfs.

dit is fanart zo te zien, maar het shot komt uit de film. This doesn't look jesus to you?

superjesus

avatar van dibertos

dibertos

Ik ging deze film eerst niet bekijken, maar door vrienden heb ik me er toch aan gewaagt. Al ben ik geen fan van superman (series & andere films) heeft deze film me wel weten te bekoren. vele meningen zeggen dat deze film te lang duurt, maar ik heb geen enkel moment verveeld. De ster van deze film is wel russell crowe. Special effects zijn heel goed en de film gaat van de ene actiescene naar de andere. Het is geen film zoals de vorige en dat kon ik wel appriciëren.

Zeker een aanrader die van dit genre houden.

avatar van rayman

rayman

Ik ben nooit een Superman-fan geweest, maar deze film is nog slechter dan de oude 1978 versie met Christopher Reeve.

Ik kan er niet meer dan 2* voor geven

avatar van Corran

Corran

John Milton schreef:

superjesus

Je hebt ook nog een shot in de kerk met Clark op de voorgrond en een glasraam van Jezus op de achtergrond.

Een shot waarbij men zelfs in een filmschool denkt.

avatar van MRDammann

MRDammann

Spektakel, spektakel, spektakel, dat is eigenlijk alles wat deze film is. Maar dat is helemaal niet erg. De tijd vliegt om en voor we het weten zijn we al bij de finale. Dat was voor mij echt wel too much. Maar niet een klein beetje too much, het was veel te veel. Al die gebouwen die de hele tijd neerstorten, en het einde was ook erg abrupt. Desondanks heb ik me toch erg vermaakt, een ruim voldoende.

avatar van Daan258

Daan258

Dit is de eerste Superman film die ik ooit heb gezien, en dacht als ik een Superman film ga kijken dan kijk ik hem wel gelijk in 3D

Ja, nu ik hem gezien heb kan ik nog niet zeggen dat ik er helemaal weg van ben. Het was verder wel een prima filmpje met erg mooie special effects, goed acteerwerk en een leuk verhaaltje erbij. Hij had van mij wel een stuk korter gemogen want het ging uiteindelijk zelfs een beetje vervelen omdat het laatste half uur echt alleen maar hetzelfde was.

Goed mee vermaakt, alleen Superman is gewoon niet echt mijn ding.

Toch nog wel een 3,0*

avatar van rygel

rygel

Aangename avond film, heb me niet verveeld. Een 3.5 voor de special effects en dito verhaaltje..

avatar van Rodger

Rodger

Niet mijn film genre..

Ik probeer alle genres te kijken, maar dit is niks voor mij..

Objectief gezien, is de film niet slecht, ook de special effecten prima..

Maar van mij maar 2 sterren.

avatar van KingJ

KingJ

goede superhelden film wat mij betreft: niet meer of minder en dus 3.5 *

zeker entertainend en vette actie en ik blijf toch wel gecharmeerd van Zack Snyder als regisseur

emotioneel beklijft het allemaal wat minder naar mijn mening

avatar van missy85

missy85

Ik had voorstukjes in de bioscoop gezien, en hij leek me wel leuk. Maar ik heb hem gezien en weet nu ook waarom in geen fan ben van Superman films. Niet mijn type film, maar wel mooi gemaakt op zich. De special effect zijn goed gemaakt en het acteur werk was ook prima.

Wel een leuke film voor de liefhebber.8

avatar van witboek

witboek

De film krijgt een geüpgrade versie van deze tijd van wat wij gewoon zijn, maar dat is het dan. Ik zou veel liever superman, de hulk of spiderman samen willen zien in één film, met een goede regisseur en ingepakt in een nieuw verhaaltje.

sandokan-veld

Tijdens de overture op Krypton, en de daarop volgende zoektocht van de buitenaardse jongen naar zijn roots, krijgen we een tikkie teveel cyberbarok en Amerikaans sentiment over ons heen. Ook die over elkaar buitelende flashbacks zijn wat teveel een geforceerde poging om het tempo erin te houden, wat meer ruimte om de jeugd van Clark Kent te laten zien, had de emoties van de film waarschijnlijk beter tot zijn recht doen komen.

Desondanks vond ik het eerste uur oké, en de opzet van de zwervende man die in het reine probeert te komen met zijn eigen superioriteit en eenzaamheid wordt intrigerend en in heldere lijnen neergezet.

Keerpunt in de film is het moment waarop Kal-El zichzelf uitlevert aan Generaal Zod, waarna de film met veel bombarie naar een climax gaat toewerken, maar waar de spanning zou moeten toenemen treedt juist vervlakking op. Dit ballet van zoemende space-apparatuur, brandende straaljagers en tot pulp geslagen wolkenkrabbers hebben we de laatste jaren vaker gezien en weet na vijf minuten nauwelijks meer te boeien.

Misschien is het ook een probleem dat Superman toch een vrij eenzijdig en vlak karakter blijft. Toch lijken Zach Schnyder en zijn ploeg een redelijk beeld te hebben over wat een Superman-film interessant zou kunnen maken. Helaas kunnen ze het echter niet aan de standaard doen ontstijgen. Wellicht komt dat omdat Schnyder op dit moment zo'n beetje de standaard is. Het zou interessanter zijn om te zien wat een minder 'trouw aan de franchise' regisseur zou doen met een icoon als dit.

sandokan-veld schreef:

The sequel 'Superman vs Batman' zou dat wel eens kunnen zijn. MOS is maar een opwarmertje ... een back-story. Ik denk ook niet dat het aan Snyder ligt (hij heeft net een voorkeur voor de ongewone comic book) maar aan de magere versie van het bekende verhaaltje. Misschien dat je eerder dacht aan een Superman film van David Lynch of Lars von Trier maar dat zal nooit gebeuren, vrees ik.

sandokan-veld

Mijn kritiek op (vooroordeel tegen) Snyder is juist dat hij te weinig individueels meegeeft aan een film en te veel in de pas loopt. In '300' werkte dat wel, maar 'Watchmen' kwam op mij eerder over als een poging om de cult following van de strip tevreden te houden dan een erg goede film op zichzelf. In 'Man of Steel' doet Snyder alles wat je verwacht in een spektakelfilm over een iconisch karakter, maar sprankelend wordt het eigenlijk nergens.

Haha, een superheldenfilm door David Lynch lijkt me wel grappig (door Von Trier lijkt met een heel slecht idee, dat moet toch wel de meest deprimerende film allertijden worden). Mijn punt was meer dat ik graag eens een aktie/avonturenfilm zou zien die niet voor 95% van CGI aan elkaar hing. Ik besef dat je binnen dit genre er eigenlijk niet over moet zeuren, maar ik vind dat de grootschalige special effects-circussen in deze films langzaamaan hun doel voorbij beginnen te schieten: meer koude drukte, minder magie.

avatar van boemboem27

boemboem27

een wat moderner superman-filmpje

niet meer en niet minder.

sandokan-veld schreef:

Ik zie dat toch even anders. 300 en Watchmen zijn in mijn ogen erg vergelijkbaar en onderscheiden zich vooral door een specifieke arty aanpak. Het zijn voornamelijk esthetische belevingen die ik haast niet kan vergelijken met andere films. MOS is een pak meer conventioneel en houdt overduidelijk rekening met het grote publiek. Het draait weer eens om het verhaaltje en explosies.

avatar van Zeriel

Zeriel

Actieheldenpulp tot vermoeiens toe.....

[quote]sandokan-veld schreef:

'Watchmen' kwam op mij eerder over als een poging om de cult following van de strip tevreden te houden dan een erg goede film op zichzelf. /quote]

Sorry hoor maar Watchmen is misschien wel de beste stripverfilming ooit, dat is zo goed gedaan van Zack Snyder!

dat je daarna dit soort bagger gaat maken is gewoon diep triest.

avatar van Dying Rose

Dying Rose

Ja dat is zeer triest. Maar ze weten dat het publiek gaat volgen en dat ze bijgevolg er veel munt uit kunnen slaan. Dus dan gaan ze maar door met de superhelden-crap. Ik heb daar niets op tegen, als ze er maar echt iets anders/origineels van maken, maar dat is hier (en bij vele andere afgelikte blockbusters btw) helemaal niet. We kregen opnieuw meer van hetzelfde te zien.

Buiten Dawn of the Dead heb ik alle films van Snyder gezien en in mijn ogen blijven 300, maar vooral Sucker Punch zijn beste verwezenlijkingen. En dat komt niet door de actiescènes en les effets spéciaux, maar vooral door het verhaal zelf. Ik hoef al die extra bucht niet, dat ze gewoon al eens beginnen met een degelijk verhaal te bedenken. Daar kunnen ze nu de ballen van.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Aardig, maar voor mij te bombastisch en iets teveel van alles. 3.0

avatar van baspls

baspls

Redelijke film.

Ik vond dit wel heel anders als de oude Superman-films. Ook lijkt mij dat er weinig overeenkomt met de strips en dat echte fans deze film niet kunnen waarderen.

Christopher Reeve blijft voor mij de enige echte Superman, niemand anders zou de rol moeten spelen. Russell Crowe was wel erg goed, maar Marlon Brando is natuurlijk een veel betere Jor-El. Michael Shannon doet zijn best als Zod maar is mij niet bombastisch genoeg, Terence Stamp kan zo heerlijk schreeuwen: KNEEL DOWN BEFORE ME!!.

Die CGI is mij allemaal iets té, ze doen niet eens hun best alles geloofwaardig te laten lijken. De Actie voelt heel erg random aan en past totaal niet bij een Superman-film. De veranderingen vind ik ook niet erg goed.

Toch nog redelijke film, wel vermakelijk. Zo tenenkrommend was het nou ook weer niet. Geef mij maar de oudere Superman-films. Ik vond zelfs Supergirl uit 1984 nog vele male beter dan dit.

AC1 schreef:

Ik weet niet of je de strips gelezen hebt? In mijn beleving is de 'arty aanpak' die je noemt één op één overgenomen uit de comic van Frank Miller respectievelijk Alan Moore/ David Gibbons.

Snyder voegt nog wel iets toe aan '300' (maar dat was dan ook wel een redelijk mager verhaaltje), maar voor de verfilming van het veel complexere 'Watchmen' worden vooral dingen weggelaten, in een naarstige poging om alles maar in tweeënhalf uur film te proppen op een manier die de cult following tevreden zou houden. Veel nuances gaan verloren en sommige stijlelementen vertaalden zich niet al te best naar het witte doek. Wat mij betreft nog geen schim van de comic.

Zeriel schreef:

Tsja, smaken verschillen dus... (Ik weet ook niet of dit de beste plek is om hierover te discussiëren )

sandokan-veld schreef:

Nee, niet gelezen maar weet wel hoe ze eruit zien. Er zijn bepaalde dingen overgenomen omdat ze de comic books hebben gebruik als storyboards. In vergelijking met de strips zijn de films nochtans heel cinematografisch (visueel heel beweeglijk en verhalend) en daardoor is het bestaan van de films al gerechtvaardigd. Grafisch gezien vind ik de strip van Watchmen niet interessant en ook helemaal niet 'arty' (voor sommige die hard comic book fans druist de hevige 'stylized look' van Snyder dan ook in tegen de filosofie van Alan Moore '. De illustraties van 300 (Frank Miller) zijn op hun beurt wel heel arty.

Het feit dat ik en andere Watchmen de film geweldig vinden en toch geen fan zijn van de strip bewijst dat de film niet gemaakt is speciaal voor de fans van de strip.

Dat visueel meeslepende, esthetisch bedwelmende en hyper-zintuiglijke van 300 en Watchmen is precies wat ik mis in Man Of Steel, de comic books en 99% van alle films.

AC1 schreef:

Point taken, maar ik zou je toch van harte willen aanraden om de comic een keer te lezen als je een paar avonden over hebt. Of je het met mij eens zult zijn dat de verfilming te krampachtig probeert de stijl van de comic naar het witte doek te vertalen is de vraag, maar op zijn minst lees je een uitstekend verhaal dat in de film maar gedeeltelijk recht wordt gedaan. En ik denk dat je onderschat hoe 'grafisch interessant' de strip is, ondanks de vrij strakke negen-plaatjes-per-pagina-layout.

Om toch een beetje on topic te blijven: het mag duidelijk zijn dat ik het met je eens ben over MOS.

avatar van Barry83

Barry83

Vond de film toch tegenvallen en had er veel meer van verwacht. Had af en toe meer het idee of ik naar een computerspelletje aan het kijken was daar de film bijna alleen uit special effects bestaat.

avatar van Spetie

Redelijk, maar ondanks de lengte te oppervlakkig en daarom ook nooit meeslepend.

Nu geef ik gelijk ook toe, dat Superman nooit mijn favoriete superheld is geweest. Hij heeft vooral weinig uitstraling en doet mij nooit zoveel. Dat is hierna niet veranderd. Henry Cavil is op zich wel een aardige Superman. Hoewel ook hij een bepaald charisma mist, is zijn fysiek in ieder geval redelijk indrukwekkend.

Hoewel de cast op zich niet misselijk is, en mensen als Adams, Crowe en Costner het niet slecht doen, blijven de karakters redelijk leeg. Ik vond vooral dat er tussendoor teveel geswitcht werd tussen heden en verleden, waardoor de focus soms duidelijk niet goed lag. Shannon was overigens wel een prima bad-guy.

Verder is het qua actie erg bombastisch. Snyder stopt er veel actie, die er vaak te CGI-achtig uitziet, maar die verder behoorlijk genietbaar is. Ik vond het hier wel mooi, dat er af en toe bijna alles gesloopt werd wat men tegenkwam. Dat past wel goed bij een verhaal als deze. Wel was het nogal luidruchtig en vond ik de soundtrack niet al te sterk.

Uiteindelijk is het nooit heel slecht en beter dan Snyder’s laatste comicverfilming, maar nog steeds niet heel goed. Daarvoor is de inhoud te leeg, het verhaal niet donker genoeg en mis ik vooral ook humor. Wel is wederom duidelijk geworden dat ik nooit een fan van Superman zal worden.

avatar van Striepke40

Striepke40

Ik vind het een verschikkelijke film! Ik had verwacht/gehoopt dat het zoiets zou zijn als Batman en Spiderman. Maar het lijkt meer op startrek/wars. Kortom dus niet mijn type film!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Aardige film maar vol met spektakel en daar hou je van of niet (zoals Striepke40).

Het begint vanaf het begin al gelijk met een stuk actie en het gaat hiermee door tot aan het einde.

Nu ben ik over het algemeen een liefhebber van de film met diepgang en ook een goed spannend verhaal en het eerste (diepgang) dat is in deze film een onderbelicht iets.

Het verhaal is bekend bij het grote publiek en met de techniek van tegenwoordig kan je het goed neerzetten met al die actie.

Toch houdt de film de meeste mensen wel bezig in de 143 minuten die hij duurt.

Ik heb de film gezien met een vriend en ook deze viel niet (zoals bij sommige andere films) in slaap. Toch geef ik de film niet meer dan 3* en dat is te wijten aan het ontbreken aan diepgang van het verhaal. Leuke spektakelfilm, dat wel!

avatar van Zeriel

Zeriel

sandokan-veld schreef:

Ik denk dat het nogal verschil maakt welke versie je gezien hebt; 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut). Jij hebt de (te) korte versie gezien blijkbaar, ik de lange, bijna een uur verschil! Waar jij het gevoel hebt dat alles in tweeenhalf uur wordt gepropt, had ik het gevoel dat het verhaal juist volledig tot zijn recht komt.

Watchmen