- Home
Met onder meer: Henry Cavill, Michael Shannon en Amy Adams
Releasedatum: 20 juni 2013
Morgen om 20:35 uur op Play6
Plot Man of Steel
"You will believe that a man can fly."
Voordat de stervende planeet Krypton ontploft stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Man of Steel (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Lara Lor-Van
Colonel Nathan Hardy
Dr. Emil Hamilton
matrix79
Zopas man of steel gezien in België, dit is zowat de grootste ontgoocheling die ik in de bioscoop heb meegemaakt. Maak u geen illusies, dit is gewoon een mengelmoes van blockbusters die je reeds gezien hebt... om even op te sommen, ik heb stukken van Avatar gezien, Thor, Iron Man, Twister, the Matrix, zelfs een beetje Hancock en een zeer groot deel Independance day. De hele film hangt aan elkaar met flashback's die uiteindelijk beginnen tegen te steken. Van verhaal is er absoluut geen sprake, de relatie tss Louis Lane en Superman groeit uit het niets. Het belangrijk personage Perry White gespeeld door Laurence Fishburne komt absoluut niet tot zijn recht. Zo kan ik nog even doorgaan... Spijtig!
Hero-man
Het is al na de eerste minuut duidelijk wat Zack Snyder met zijn film wil doen. Het draagt niet de duisternis die de Dark Knight wel had, noch de luchtigheid die de The Avengers met zich meebracht. Nee, Man of Steel weet zichzelf meteen te onderscheiden. Het is geen superheldenfilm zoals we die kennen, de film probeert zich te profileren met de dreiging van buitenaardse superioriteit. Een frisse blik op een van de eerste superhelden wat bijzonder goed uitpakt.
Het eerste gedeelte van de film wordt voornamelijk gevuld met het gevecht dat Clark met zichzelf heeft. De keuzes die hij maakt en wat de consequenties ervan zijn. Het script zit, op een paar uitzonderingen na, uitstekend in elkaar. Helaas heeft scriptschrijver Goyer een aantal vreemde keuzes gemaakt, die niet volledig synchroon lopen met de rest van de film. Een enkele gebeurtenis was volstrekt onlogisch en sloeg de plank mis. Daar staat wel tegenover dat de ontwikkeling van Clark Kent heel overtuigend is en Cavill het plaatje weet af te maken.
Snyder heeft zich als regisseur al bewezen actie mooi in beeld te brengen. Met zijn nieuwste film gaat hij nog verder. Zo hebben de vechtscènes veel weg van de animatieserie Dragon Ball Z. Veel levens gaan verloren tijdens het gevecht tussen Supes en zijn vijanden. Wolkenkrabbers die met de grond gelijk worden gemaakt, gigantische explosies en zelfs bergen zijn hun voortbestaan niet meer zeker met de komst van Kryptonianen. Het woord "Episch" wordt op een geheel nieuw niveau getild en dat is een goede zaak! Tevens heeft Hans Zimmer weer uitstekend werk afgeleverd met zijn soundtrack. Op de juiste momenten is de soundtrack intiem en wanneer de actie van het beeld af spat is het heerlijk bombastisch. Qua special-effecten is er wel een of het ander op te merken. In enkele scènes zien de effecten er niet altijd goed uit, voornamelijk de omgevingen laten soms te wensen over. Dat terwijl de gevechten er bijzonder goed uitzien.
diedier
Man of steel-
Wat moet ik erover zeggen!?
Ik geef eerlijk toe, dat ik deze film gaan kijken ben. Omdat creatief-brein Christopher Nolan mee in de denktank had gezeten. Een van mijn favoriete filmmakers van afgelopen tijd, deze man heeft in mijn ogen, geen een slechte film gemaakt! Misschien was dit een mediastunt om zijn naam groot aan te geven in de trailer, 'the director of the batman triologie'. Om zo meer volk naar de zalen te lokken? Ik merkte in de film bitterweinig van Nolan- ok hij was de regisseur niet.. Maar had graag een groter aandeel van hem gezien in het geheel én de samenhang van de film.
Ik ben zowel vrij positief als negatief over deze film..
Eerst én vooral het zoveelste verhaal 'in een andere wereld' ik denk dat er dit jaar zeker 20 films over dit gedoe zijn uitgekomen. Ik hou absoluut niet van die dingen- Wees eens origineel? Je merkt het in het filmlandschap alle films lijken op elkaar omdat er gewoon 0 creativiteit meer is!
Na dit hele gedrocht in het begin, ging het tamelijk de goede kant op. Er werd sfeer gecreëerd én er begon vaart in de film te zitten. Ik zat mee in het verhaal, én de muziek bracht er een extra dimentie aan.. Al begon het wel te storen van de 'in handgefilmde scénes'
Maar toen was het hek helemaal van de dam!
De beruchte scéne op de winkelstraat, tussen goed én kwaad
Dit was zo zo zo over de top! Bijzonder sléchte CGI én je kon gewoon niet volgen wat er gebeurde zo snel was de montage! Naar het einde kreeg de film dan weer wat vaart, én daar was de CGI dan weer subliem het vallen van de verchillende flatgebouwen
Maar het kalf was al verdronken..
Ik heb nooit een band gehad met Superman- maar eigenlijk vind ik hem maar een watje! Ik vind dat deze persoonlijkheid geen film van 2.5u kan vullen. Daarom kan ie té weinig kracht - vliegen - laserogen om fatsoenlijke én intressante actie-scénes te hebben.
Ik hoop dat de 2de film, op de aarde blijft én dat ze iets menselijker gaan maken. En ik vraag me nog altijd af wat ze met die 220 miljoen dollar aan budget hebben gedaan?
Decec
Uitstekend Actie/Avontuur/Fantasy/SF film....
Spannend verhaal...
Prachtig bioscoop voor 3D met XD Experience!!!!
Uitstekend achtergrond geluid/muziek voor Dolby Atmos!!
Het is wel te hard geluid, maar het is prachtig...
Prachtig effect gemaakt...
Uitstekend gemaakt voor SF...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteurs Russell Crowe, Laurence Fishburne en
Christopher Meloni...
Zal nog een keer herhaling kijken, maar zonder Dolby.Atmos.
Het is zeer een moeite waard...
Heerlijk genoten...
SaNDuTjE
Jammer dat de stijl en creativiteit van Snyder teniet gedaan wordt in deze blockbuster, want iets anders kan ik het helaas niet noemen. Als mijn nummer 1 regisseur heeft Snyder me toch wel behoorlijk teleurgesteld in deze film die zeer weinig Snyder-momenten kent en door de overdaad van actie net zo goed een nieuwe deel in de Transformers serie had kunnen zijn.
De cast doet zijn werk maar kunnen het geheel niet redden dat niet duidelijk een richting kiest en op het eind maar besluit om met veel bombarie proberen te overweldigen. Het zag er bij vlagen dan ook zeker wel spectaculair uit met een 'handcam' toevoeging die ik wel geslaagd vond maar gewoon echt te veel en behoorlijk wat scenes met een hoog groen scherm gehalte. Het 3D is geen toevoeging en is zelden te bespeuren tijdens de film en daarom geen extra reden om deze film te gaan zien.
Waar de vorige films van Snyder nog wel eens memorabele quotes bevatten lijkt de dialoogschrijver nu een aantal slechte dagen gehad te hebben. Soms komen ze aardig uit de verf maar regelmatig slaat het nergens op tot het knullige aan toe. Gelukkig brengt het personage van Amy Adams nog wat luchtigheid zodat het allemaal wat minder zwaar en geforceerd aan doet.
Ondanks de teleurstelling vermaakt de film wel degelijk maar niet op de manier waarop ik had gehoopt. Als blockbuster prima, als Snyder creatie een onvoldoende.
Sergio Leone
Vrij pover.
Man Of Steel is zoals vrijwel elke andere superheldenfilm: behoorlijk zielloos, volgepropt met actie, voorzien van moraallesjes en ook zwakke oneliners ontbreken niet.
148 minuten gaan voorbij, maar een hoogtepunt heb ik niet kunnen ontdekken. De opening op Krypton is zoals in de versie uit 1978 wel de moeite, maar verder duren de actiescènes veel te lang en wat daartussen zit is een beetje doelloos geneuzel.
Henry Cavill is vergelijkbaar met Christopher Reeve, alleen iets minder naïef. Een groots acteur is hij niet, maar hij heeft genoeg charisma om zich staande te houden.
De rest van de cast is maar platjes: Michael Shannon als weinig imposante, schmierende slechterik; Amy Adams als leeg blok-aan-been (er valt ook geen greintje chemie te bespeuren tussen Cavill en haar); Russell Crowe en Kevin Costner als de vaderlijke figuren; ...
Tussen die automatische piloten valt enkel Antje Traue op met haar vreselijk accent.
Zack Snyder wisselt drukke actiescènes af met enkele flashbacks die het geheel wat diepgang moeten geven - diepgaand vind ik het niet, maar wel een welgekomen afwisseling tussen al het luidruchtige geweld. De actie is een kitscherig CGI-festijn (CG vuur blijft een heikel punt), en zeker als er meppen uitgedeeld worden lijkt het een videospelletje. Van Hans Zimmer's bombastische soundtrack blijft niks hangen.
Pluspuntje is Superman's pakje dat, mede door het ontbreken van de rode slip, werkt in een serieuze setting.
2,5
voskat
Weer een gevalletje van mooie plaatjes, maar verder niet veel.
Zack Snyder bewijst na Sucker Punch nu definitief dat hij domweg niet kan schrijven. 300 en Watchmen zaten prima in elkaar, omdat die films kant en klaar waren geschreven door Frank Miller en Alan Moore. Hoefde Snyder geen vinger naar uit te steken.
Maar daarna heeft hij het dus twee keer mogen proberen met losse handjes... en beide keren gaat hij vrij hard op de bek.
Moet wel toegeven dat het sterk begint. Het lijkt er zowaar op dat we de persoon achter Superman/Kal El gaan leren kennen, maar dan stampt Snyder opeens onnodig met twee benen op het gaspedaal en racet hij in moordend tempo door de rest van de film heen, die eigenlijk alleen maar bestaat uit een collage aan (prachtig geschoten) instortende gebouwen en (prachtig geschoten) vechtpartijen.
Dat is allemaal best leuk om te zien, maar de tegenstanders zijn grotendeels oppervlakkig en dus valt er eigenlijk alleen te genieten van de choreografie i.p.v. het genoegen om een hele grote klootzak in elkaar gemept te zien worden.
Adrenaline, maar geen hart.
En daartussendoor heb je nog Lois Lane, die blijkbaar net zo snel is als Superman en dus letterlijk overal te vinden is en dus voortdurend gered moet worden. Haar karakter wordt al helemaal voor geen seconde uitgediept. Ze hobbelt maar slaafs achter Superman aan en wat onze Kryptoniaanse vriend in haar ziet blijft een raadsel.
cordiacovens
What Happens when you try to make a realistic Superman movie?
Deze Superman film Man of Steel is de beste superman film die tot nu toe gemaakt is, en legt een zeer zorgvuldige basis neer voor een vervolg wat de potentie heeft om nog beter te worden.
Het karakter van clark/kal-el wordt om te beginnen goed gespeeld door Henry Cavill, het is de eerste keer dat ik dit karakter als menselijk ervaar, met problemen zoals ieder mens dat heeft. het geeft de film de diepgang die het nodig heeft, want de laatste 45 minuten is namelijk volop actie. echt hele vette actie waarin de hand van Snyder zeker voelbaar is, het is iets anders dan de andere superheldenfilms en voor mij werkte het erg goed. De wereld van krypton vond ik ook interessant gemaakt en werkte ook. General Zod wordt ook zeer goed gespeeld door Michael Shannon, ze hadden hem wel wat meer diepgang mogen geven maar hij deed het goed. Amy Adams is perfect als Lois Lane, maar een beetje achtergrond over haar personage had ik best gewild. Het script vond ik goed geschreven, met leuke easter eggs in de film en goed geschreven karakters, de dialoog is soms wat vlak, maar irriteert zeker niet.
technisch ziet het er allemaal erg goed uit, de score van Zimmer is zoals gebruikelijk bombastisch en erg sfeerverhogend voor de film. Ook de invloed van Christopher Nolan vond ik goed merkbaar, het is zoveel mogelijk down to earth en zo realistisch mogelijk. Het werkt allemaal prima in deze superman film.
Door deze goede origin story film ben ik zeer geïnteresseerd in de volgende film, het is namelijk een zeer goede solide basis die gelegd wordt voor een zeer kwalitatieve reeks films van Man of Steel. film die ik zeker nog een keer zou zien, voor nu 4*
Shinobi
"I have so many questions. Where do I come from?"
Vanochtend in Imax 3D gezien en helaas niet wat ik ervan gehoopt had. Man of Steel had aan de hand van Zack Snyder en Christopher Nolan de grote terugkeer van Superman moeten zijn na het geflopte Superman Returns (die ik overigens niet heb gezien), helaas faalt de film in zowat alle facetten. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen, poeh.
Het begint op zich wel sterk met de gebeurtenissen op Krypton, dit gaat overigens veel verder dan ik in ander bronmateriaal heb gezien. Ik wist nog geen eens dat er draken leefden op Krypton.
Vervolgens verzandt de film in een saai stramien van heden naar flashbacks en weer terug, om je tegen het einde aan helemaal murw te slaan met drukke actiescènes die veel te lang duren.
Het voelde voor mij allemaal zielloos aan; nergens werd het bijzonder, ondanks dat er voor de zoveelste keer weer de bombastische score van Hans Zimmer ten gehore werd gebracht om het 'episch' te laten overkomen.
Het was veel te oppervlakkig, nergens voelde het alsof ik echt een kijkje kreeg in het leven van Superman. Dit komt ook door de matig spelende acteurs, ze misten duidelijk overtuigingskracht.
De gehele film laakt gewoon diepgang en karakterontwikkeling, ondanks dat er wel een poging toe wordt gedaan. Erg jammer, want ik had me graag verheugd op een goede Superman film.
Al met al een zeer mislukte reboot te noemen die alleen de moeite waard is voor een paar leuke actiescènes, maar daar houdt het wel mee op. Nergens, maar dan ook nergens ontwikkel je als kijker een band met Superman en/of leef je mee met hem. Ik snap echt niet wat Snyder en Nolan dachten toen ze dit maakten...
Kleine 2,5 sterren.
alexxx
Om te beginnen: Ik ben een fanboy. Superman zou ik zo minstens 3* sterren geven, alleen al voor 'Superman'. Toch geef ik nu maar 2.5 ster. Toegegeven, van sommige scenes heb ik genoten. De actie zat goed in elkaar en het was leuk om enkele vertrouwde namen en gezichten langs te zien komen, zoals dr. Emil en de persoon die dr. Emil speelde in de pre-Superman-serie: Smallville.
Zoals gezegd, er zaten geweldige acties scenes in, overdonderend.. soms te overdonderend. Laten we de film globaal doornemen, zonder teveel te verklappen. Het begin was verfrissend. Leuk om de bekende start met een wat andere invalshoek te zien. De Smallvillescene's waren leuk in elkaar gedraaid. De actiescene's waren spectaculair en het einde doet mij vooruit kijken naar deel II. Desondanks maar 2.5*... De film doet wat mij betreft teveel aan actie en te weinig aan verhaal. Hier ga ik maar verder in spoilermodus: De charme van de Supermanfilms is voor mij altijd om de wisselwerking te zien tussen de persoon Clark Kent en Superman. De een is een identiteit en de ander een alterego. Nu heb ik de onzekere Clark soms kort terug gezien in de flashbacks, maar het grootste gedeelte was hij de geweldige Superman. Dit is vermoeiend. De wisselwerking houdt het juist fris en spannend. Nu was het actie, gestapeld op actie. Wellicht afgezaagd, maar ik had graag een struikelende Clark op de Daily Planet gezien. Daar is nu geen sprake van. Even schrikken, maar toch een frisse insteek vond ik dat Lois na 5 minuten al wist dat er een alien is die onder de naam Clark Kent op aarde rondloopt. Jammer om mij niet te kunnen vermaken met de grappige scenes tussen Lois - Clark en Lois - Superman, maar dit kan leuk uitgewerkt worden in deel II. Jammer vond ik ook het weinige verhaal. Er zit wel karakterontwikkeling in en mooie verwijzingen naar religieuze invloeden, dat maakt een hoop goed. Alleen, wanneer ik naar een Supermanfilm ga, wil ik Superman en Clark zien. Ik ben er nog niet van overtuigd dat hij ook een stuntelige Clark kan spelen.
Top: actie, special effects, frisse insteek.
Flop: weinig verhaal en gemis aan wisselwerking Clark/ Superman.
Eindelijk een waardige verfilming van de Superman Comic. Ik ben verder geen kenner, maar de andere versies hebben mij weinig tot niet kunnen bekoren. Slechte dialogen, slappe villains, Superman die er suf uit ziet(rood slipje en dat varkensstaartje over zijn voorhoofd) en niemand die hem kan linken met zijn alter-ego: Superman vermomd als Clark Kent met slechts een brilletje. Man o man wat zijn die oude films ergerlijk met dit concept.
Niets van dit alles hindert in Man of Steel. Cavill is eindelijk een Superman die er niet uit ziet als een watje, maar gewoon stoer is en ook nog eens een mooi pak draagt(geen maillot). De beweegredenen zijn misschien niet even helder, maar Amy Adams doet het ook beter dan ooit tevoren als Lois Lane, een rol die haar goed past. Erg leuk ook om te zien dat je niet dat gedoe met het alter ego van Superman voorgeschoteld krijgt.
Ik ben ook blij dat Snyder en Nolan de extreem suffe villain Lex Luthor hebben laten varen en gewoon voor een bad ass villain als General Zod hebben gekozen. Geen suffe wapens als Kryptonite om Superman te bestrijden, maar gewoon kneiterveel actie en vijanden die dezelfde krachten en zwakheden hebben. De supersnelle gevechten tussen Superman en deze vijanden zijn een lust voor het oog. Snyder weet wel hoe je een strakke actie op het scherm tevoorschijn tovert.
Gecombineerd met het volwassen toontje in het eerste uur van de film, met een rustige opbouw en tegelijkertijd ook veel spektakel(het eerste kwartier op Krypton
) is Man of Steel eigenlijk een blockbuster die voldoet aan veel eisen. DIt is een volwassen film, zonder al te veel infantiele blockbuster humor, maar niet zo serieus dat het te pretentieus wordt. Of het getrouw is aan het originele verhaal? I don't care, er worden gewoon goede keuzes gemaakt in MoS.
Vooral qua special effects hebben ze niet neergekeken op een miljoentje meer of minder, wat een fingerlicking shitload aan actie zat er in MoS zeg
Groot nadeel is het wel hele 3D gebeuren, dat is werkelijk een schande in deze film. Jammer dat ze weer de boel moesten converten van 2D naar 3D, maar blijkbaar een noodzakelijke maatregel voor de centjes. Iets wat Snyder denk ik niet aan te rekenen valt, want je ziet aan alles dat de film er verder wel bad-ass uit ziet.
Ceeda7
Ik ben positief over deze Man Of Steel.
Het verhaaltje van een man die alles kan heeft me niet zo echt geboeid, vanwege zijn onoverwinnelijkheid. Toch vind je in deze film idd een soort diepgang en emotie terug van het doel van Superman in het redden van de mensheid.
De cast is echt uitmuntend. Zelden zo'n overtuigend gevoel gehad bij de keuze van de karakterrollen in een heldenfilm (Loise past wel het minst van al): een kwaardaardige Michael Shannon speelt toch wel de pannen van het dak, Russel Crowe en Costner en Cavill doen het zeer voortreffelijk.
De actie is fantastisch. Zack Snyder is geweldig in het regisseren van megalomane gevechten, veel veter dan Nolan(ook al zal deze laatste vooral het overheersen van het realisme beamen). De kick en adrenalinerush het tweede deel is ongezien van begin tot het einde, ook al was het eindgevecht met Zod veel te uitgerokken .
Humor was minder, maar muziek daar kan je teksten over schrijven.
Ik doe het in 1 woord: uitmuntend.
3,5* en neigt naar iets meer.
azzu
deze film is gewoon een TOPPER ,Ik heb zo genoten dat ik zo blij ben dat ik het gezien heb.
wat ze ook allemaal negatief hier zeggen,deze film is echt een woord schitterend.
1 min punt is dat het niet het beste 3D kwaltieit is voor zo'n top film,als ik die nu niet in 3D had gezien heb ik niet zoveel gemist.
maar voor de rest zou ik zeggen ALLEMAAL ZIEN ,ik had een star wars gevoel en daar dan nog is superman bij
NYSe
Snyder’s nieuwe miskleun
Tijdens de eerste paar minuten van Man of Steel wordt alles in zulk rap tempo uitgelegd dat ik de neiging had het scherm toe te roepen even te wachten met al die achtervolgingen, gevechten en actiescènes zodat ik die overdaad aan informatie even kon behappen. De uren erna was ik de neiging dingen naar het scherm te roepen nog niet kwijt.
De relatie tussen het hoofdpersonage Clark Kent (een fronsende en starende Henry Cavill) en ieder ander personage (een apathische Russell Crowe, een inspiratieloos slechte Michael Shannon en een verveelde Amy Adams) blijft om te beginnen extreem oppervlakkig, en dit komt vooral doordat de enige scènes in de film die langer duren dan twee minuten actiescènes zijn. Dialogen die cruciaal voor character development moeten zijn (en vol zitten met dit soort ongein: "The world's too big, mom."
"Then make it small.") worden haastig afgerond. We krijgen in sporadische flashbacks te zien hoe Kent senior (Kevin Costner als Kevin Costner) zijn adoptiezoon uitlegt dat die niet van aarde afkomstig is, maar wat dit op emotioneel vlak allemaal teweegbrengt blijft grotendeels achterwege. Als Kent junior op de Noordpool middels een hologram zijn echte vader voor het eerst tegenkomt krijgt hij een samenvatting van het verhaal tot nu toe te horen, zodat hij nu ook eindelijk op de hoogte is van wat het publiek al wist. Een paar minuten later loopt hij in zijn gloednieuwe pak, en gladgeschoren, de ijskou in en kan in mum van tijd probleemloos door de geluidsbarrière vliegen. Zijn vader ziet hij nooit meer. Weer blijven we emotioneel op een veilige afstand. Snyder heeft zich daar in zijn carrière immers nooit aan durven snijden. Interessante bevindingen aangaande Superman’s relatie met zijn vaders en omgeving en het complex dat komt kijken bij zo’n lotsbestemming als het zijne blijft volledig achterwege, waardoor Clark Kent nooit een interessant personage wordt.
Maar het meest wringt deze oppervlakkigheid toch wanneer Loïs Lane in het vizier komt. De hele film lang delen zij en Kent misschien tien minuten screentijd samen; niet heel veel op een film die twee-en-een-half uur aansleept. We wéten dat ze uiteindelijk in elkaars armen terecht zullen komen, maar desalniettemin slaagt Snyder erin ons te verbazen wanneer dat ook daadwerkelijk gebeurd: zelden is een liefdesverhouding zo ongeïnspireerd neergezet.
Voordat het echter zover gekomen is, bestond er bij mij tenminste nog een beetje hoop dat de tweede helft meer te bieden had. Nu al die psychologie van de koude grond aan een einde lijkt te zijn gekomen is de weg vrij gemaakt voor wat spectaculaire actie: de slechte generaal Zod is inmiddels aangekomen en heeft laten zien geen goede bedoelingen te hebben. Kom maar op met de epische gevechten, dan is de avond tenminste niet een gehele mislukking geweest.
Helaas. Er gebeurd zó veel en dit gebeurd allemaal zó snel dat ik moeite had mijn aandacht erbij te houden. Met de ondersteuning van letterlijk oorverdovende geluidseffecten krijgen we de één na de andere volledige destructie van voertuigen, satellieten, wolkenkrabbers en infrastructuur te zien en dit houdt makkelijk een half uur aan. Na vijf minuten had ik het al wel weer gezien en gehoord. Nadat de zoveelste bad guy door een flatgebouw gesmeten wordt begint de film tijdens deze overdaad aan massavernietiging te slepen en te vervelen.
Het maakt van Man of Steel een algehele teleurstelling: de film heeft de emotionele en psychologische diepgang van een roeiboot en de actie uit de tweede helft, die de film nog een beetje had kunnen redden, is gewoonweg overdone. Te weinig of te veel, maar nergens in die 145 minuten is er iets goed gedoseerd.
thunderball
Deze gisteren in Metropolis Antwerpen gaan zien. Voor de 2-D versie gekozen.
Als blockbuster zeer geslaagde spektakelfilm. Misschien was de proloog iets wat te lang, maar dat was op zich niet echt vervelend. Wie meer diepgang wil moet maar een Ingmar Bergman film op zetten.
De "beruchte" flashbacks waren niet storend, eigenlijk waren het er maar twee lange en een paar korte, die op de juiste momenten in het verhaal zaten (bv wanneer Superman bij het graf van zijn pleegvader staat) en gaven een aardige kijk hoe zijn leven als kind en tiener op aarde er uit heeft gezien.
De actie scènes waren goed, spectaculair, maar misten wel voor mij (als niet-expert) de Snyder touch (dus geen typische vertraagde en daarna versnelde actie) en leek het allemaal wat meer op standaardactie, die je in zoveel andere films ook al kunt zien, maar.... eerlijk is eerlijk... het laatste ca half uur was wel zeer spectaculair.
De optredens van de bekende cast waren over het algemeen goed tot zeer goed (zelfs Costner wist mij een keertje niet te irriteren!), hoewel ik persoonlijk Terence Stamp als Zod in de oorspronkelijke films van Donner stukken beter vond. Die had weliswaar niet zulke goede SFX en minder manschappen tot zijn beschikking, maar verslaat Shannon met gemak op charisma en coolheid!
Verder vond ik Adams eigenlijk een veel te lief karakter tonen om de bijdehante Lane te vertolken, maar om haar dan vervolgens -met de haren er bij te slepen- in de finale en haar compleet -out of caracter- met een laser gun badguys te laten dood schieten, was helemaal te gek voor woorden.
Al bij al een lekkere spectaculaire blockbuster, niets meer en niets minder!
Een acht, ofwel vier sterren.
Montorsi
Viel me enigszins mee. Ken eigenlijk helemaal niets van Superman afgezien van die tv-serie van de jaren 90 die wel eens voorbij kwam op tv, maar het sprak me nooit aan.
Was er wel verbaasd over hoe lang de film duurt. Totaal onnodig. Bijna 2,5 uur en eigenlijk is vooral (alleen) het laatste stuk de moeite waard. Verder zit de film vol met semi-ontwikkelingen en flashbacks. Het begin is nog spectaculair te noemen, daarna gebeurt er tot het moment dat Zod op aarde arriveert vrijwel niks, terwijl er toch nog een hoop dingen de revue passeren over de achtergrond van Superman etc. Grootste euvel is dat het zo lang gerekt wordt. Ondanks dat is het maar een platte ellende geworden. Gek genoeg lijken Snyder en Nolan wel te proberen. Een paar opmerkingen over normbesef, trouw, vrije keuze en lotsbestemmingen komen voorbij, maar er wordt niets mee gedaan. Sterker nog, er zit nog geen vleugje twijfel in het hele handelen van Superman terwijl daar toch alle ruimte voor was.
Afijn, een illusie armer kwam er op het einde toch nog een aardig stukje actie aan te pas. Ik vond het duel in dat stadje eigenlijk het leukste, toen ging de voet toch wat op het gas. Er zat veel massa en kracht achter de gevechten, en alles mocht kapot. Snyder mocht het nog wat beter in beeld brengen, maar de ervaring kwam behoorlijk goed over. Daarna zitten er nog twee aardige gevechten in die de film tot het einde toe leuk hielden. Waren eigenlijk ook wel de enige fases dat het echt interessant was.
Ook wel aardig vond ik het charisma van zowel de hoofdrolspelers als de bad guy, die eigenlijk zorgde voor het enige ambivalente aspect van de film. Andere bijrollen vond ik heel wat kleurlozer, zoals Adams en Crowe. De soundtrack was wel intensief maar amper memorabel, had meer identiteit aan mogen zitten dan deze eenheidsworst. Qua regie en dialogen vond ik het verder allemaal behoorlijk matig.
Te lang vooral, en niet bijster interessant. Eerste kwartiertje en het laatste halfuur bieden het nodige spektakel. Verder een vrij saaie vertoning. 2.5*
Spoilalot
Jammer. Met Christopher Nolan's donkere Dark Knight trilogie in m'n achterhoofd heb ik deze film bezocht aangezien de aanprijzing mij hier aan deed denken. Ik ging er vanuit dat dit ook een langzaam opbouwend verhaal zou worden, maar in plaats daarvan word je direct overdonderd door een audiovisueel spektakel.
Ik kan niet zeggen dat ik me niet vermaakt heb, maar ik stoorde me toch aan een hoop dingen..
Hoe kon onze superheld zich in hemelsnaam zo druk maken om dat gezin toen ze op het punt stonden te verbranden als er zojuist een halve beschaving is uitgemoord? En natuurlijk de talloze clichés. Dat soort dingen.
Omdat de soundtrack wèl dik in orde was, zoals we van Hans kunnen verwachten - èn omdat het er visueel heel strak uitzag, toch 3 sterren van mij.
toinie
Film neemt zichzelf veel te serieus. Daar kunnen de bijrollen voor 'anciens' Russell Crowe en Kevin Costner niets aan veranderen. Henry Cavill (uitstekend in The Tudors) valt hier door de mand, al wordt hij niet geholpen door de fletse dialogen. Ook Amy Adams, Michael Shannon en Diane Lane spelen op automatische piloot, goed wetende dat ze toch maar ondergeschikt zijn aan het spektakelfestijn. De actiescènes zijn dus wel goed, al dacht ik na een tijd dat alle flatgebouwen nu wel ingestort moesten zijn. Een tussendoortje. 2,5 *
aspers
Schiet mij maar lek... als ik hierboven opmerkingen lees al 'superflop', of 'een tussendoortje', dan breekt bij mij de klomp!
Nou, ik heb m zaterdag ook mogen zien! En ik noem mijzelf geen filmcriticus, maar ik weet wel heel erg goed wanneer ik mij vermaakt heb.
Afgelopen zaterdag was zo'n avond. Met een flinke emmer popcorn op schoot, een medium cola (pepsi, maar goed... kan niet alles hebben) en mijn vrouw naast mij zat ik te wachten op dé beste superman film ooit. En jawel, die droom kwam uit. Man wat een geweld, en wat een actie!
Ik betrapte mij er zelf op dat ik na het einde van een actie scene echt weer even achteruit moest gaan zitten en weer even ontspannen. Zelden ben ik bij een film zo in de actie gezogen! TOP!!!
De VFX, muziek en cinematografie zijn allemaal meer dan OK! De soundtrack staat inmiddels op mij iPhone en deed op momenten denken aan the Dark Knight Rises. En ik zag shots voorbij komen die ik nog nooit eerder in een film heb gezien.
En de acteerprestaties zelf? Briljant! Kan niets anders zeggen dat iedereen mij stuk voor stuk wist te overtuigen. Van de 2 vader's tot de bad guys. Stuk-voor-stuk zeer geloofwaardig.
Ja, de film had best iets korte gekund, en Nee... Man of Steel zal geen Oscar in de wacht slepen. Maar potverdorie wat is dit een geweldige film!!!
4 1/2
IcU
Hysterisch en chaotische film die er toch voor kiest de actie boven het verhaal te laten gaan. Dit resulteert in een rommelig en weinig overtuigend geheel. De personages komen nergens lekker uit de verf wat vrijwel geen diepgang creëert. Je zou zeggen dat er een prachtige trilogy is gemaakt waar van geleerd of wellicht van afgekeken kon worden. Helaas gaat deze film al snel richting het Transformer- achtige 'alles kan kapot in CGI' in plaats van een diepere uitwerking van het verhaal en zijn psyche hier achter. Waar ik tijdens de opening scènes al bang voor was (ojee, wordt het zo'n film?) werd helaas nergens ontkracht (ja, het wordt zo'n film).
Vervelende film.
Honey Blossom
Wat een knapperd is Superman dit keer.
Na het zien van de trailers, ging ik heel sceptisch de bioscoop in. Resultaat: ik kwam er aardig verrast uit.
Je wordt doodgegooid met actiescènes. De één na de ander. Ik ben met mijn neefje van 12 geweest en die heeft lopen smullen hoor. 'Don't threaten my mother!!'
Ik was ook met 3 zussen van me, en ook zij hebben genoten. Henry Cavill is een lust voor het oog. Hij heeft weliswaar rouge op, maar man o man, wat een lekker ding! Zijn lichaam was ook zeker niet verkeerd! Ik vind het erg leuk om te zien dat Superman dit keer geen sukkel is, maar gewoon een man, die issues heeft. Trying to find his identity and stuff.
Het optreden van Russel Crowe, was wel ok. Wel irritant dat hij steeds overal 'geupload' werd wat erg onwaarschijnlijk lijkt. Het verhaal van de ouders in het begin vind ik erg uitgebreid gedaan. Weet niet of dit nodig was. maar ok, het is afterall een 'reboot.'
Er klopt heel veel niet in vergelijking met de comics, heb ik begrepen van fans. Ze zijn geërgerd door deze reboot. Maar ik heb me prima vermaakt. Juist omdat ik niet wist wat me te wachten stond en ik totaal niks van de film verwachtte.
Amy Adams vond ik maar irritant. Ik weet niet waarom zij ineens overal aan meedeed. Ik dacht, 'go back to your office!' Ik wachtte continu op het epische kusmoment, maar het kwam maar niet. Er was in feite niks episch aan deze hele film, behalve de nieuwe outfit van Superman die geen rood broekje aan had dit keer!
Daarom zie ik het ook niet als een echte Superman film, maar meer als een gewone Actiefilm.
En daar, voldoet deze film wel aan, met veel geweld en een redelijke schurk. (die me soms aan Chucky deed denken op de manier waarop hij schreeuwde).
De camera was af en toe rommelig. Ik vond het ook bizar om te zien dat tijdens de vechtscènes de halve stad wordt gesloopt, toe maar. Het is toch Superman zijn taak om de mensen juist te beschermen?
3* voor een vermakelijke actiefilm, waar je verstand voor op nul moet.
The One Ring
Van alle bekende superhelden heeft Superman mij altijd het minst aangesproken, wat de reden is dat dit de pas de eerste keer is dat ik een film van hem zie. Het beeld dat het de minst expressieve en meest blanco van zijn genregenoten is wordt in ieder geval in deze film bevestigd. Dat het ook zo'n beetje de meest luchtige reeks is niet, al lijkt dat puur door Man of Steel te komen. Die was kennelijk bedoelt als een zeer duistere film, iets wat ondanks het wat donkere kleurgebruik verder niet uit de verf komt. Natuurlijk moet onze held de keuze maken of een bepaald volk praktisch uitsterft of niet, wat in potentie voor een wat meer inhoud had kunnen zorgen, maar hier aanvoelt als een doorsnee sci-fi-twist. Dat het toch niet luchtig aanvoelt komt vooral door de gewichtige sfeer die er hangt, vol met serieuze blikken en een gebrek aan humor, hoe absurd alles ook wordt. Zo'n moment waarop Superman leert vliegen en op sierlijke wijze in een berg crasht had beter gewerkt als Superman er zelf om had kunnen lachen, maar Snyder behandelt het met bittere ernst, waardoor zo;n scène de fun mist die het eigenlijk nodig heeft.
Daarmee zijn we meteen aanbeland bij Snyders grote probleem als regisseur. Visueel gezien onderscheidt hij zich altijd wel en is hij wel iets beter dan de meeste blockbusterregisseurs van het moment. Helaas is hij ook toondoof. Hij probeert wel gevoelens in zijn verhalen te leggen, maar heeft daar gewoon totaal geen inzicht in. Het is moeilijk om te zeggen of het hem niet interesseert of dat hij het gewoonweg niet kan. Maar de scènes die de wat meer emotionele kant van Superman behandelen voelen vaak kort en afgeraffeld aan of zijn anders lachwekkend (zelden zo vaak een volle zaal onbedoeld horen lachen bij een film). Het dieptepunt was voor mij dat bezoekje aan de kerk, waarin Superman telkens geframed wordt naast een glas-in-lood-afbeelding van Jezus. Dat Snyder daar überhaupt mee durft aan te komen zetten. Snyder heeft echter al keer op keer bewezen vooral te gaan voor zo min mogelijk subtiliteit, bijgestaan door belachelijke of zelfs compleet misplaatste symboliek. De film hier kiest de weg van het verhaal van een man op zoek naar wie hij zelf is. Prima, maar zo'n verhaal heeft iedere regisseur behalve Snyder nodig. Zelfs Michael Bay snapt mensen volgens mij beter.
Snyder heb je eigenlijk alleen nodig voor de actie, want zodra dat begint leeft de film ineens op. Tijdens het gevecht tussen Superman, die vrouw en zo'n grote schurk werden we ineens getrakteerd op zo'n goede actiescène dat ik even dacht naar de beste superheldenfilm tot nu toe te kijken. De actie is ook heerlijk over-the-top, wat prima past bij personages met dit soort krachten. Dus iedere klap zorgt er ook meteen voor dat een slachtoffer meters of zelfs kilometers door de lucht heen vliegt en dat zelfs de hoogste gebouwen door de meest nietig uitziende poppetjes neergehaald kunnen worden. Het is een heerlijke verwoesting, die eigenlijk totaal niet rijmt met de serieusheid van alles wat ervoor kwam. Snyder is perfect om dit te verwezenlijken, waardoor het niet eens meer stoort dat het allemaal duidelijk CGI is. Met deze vermakelijke onzin vraag je je af waar de drang vandaan komt om alles zo gewichtig te brengen. Het is duidelijk waar Snyders hart ligt.
Het zorgt wel voor een vreemde verspreiding van de speelduur. Aanvankelijk vond ik het verhaal veel te snel verlopen. De hele zoektocht van Superman naar zijn achtergrond ging zo enorm snel dat ik dacht dat de film te veel in te weinig speeltijd wilde stoppen, maar dit bleek niet het geval te zijn. Dit deel van de film duurt zo kort, omdat de climax ontzettend lang. Ik vermaakte me met de actie, maar er is een grens aan hoe lang het leuk blijft om twee mannetjes elkaar en gebouwen te zien slopen. Het eindgevecht duur veelt te lang. Die energie had wat meer gebruikt kunnen worden in het vertellen van het achtergrondverhaal. Maar dat interesseert Snyder te weinig, vermoed ik.
Gelijk heeft hij ook, want het achtergrondverhaal is een wandelend cliché. We hebben ook wel erg veel superheldenfilms gehad de afgelopen vijftien jaar en hun afkomst is vaak min of meer hetzelfde. Hoe lang zal dit genre nog populair blijven. Het kan aan mijn verbeelding liggen (ik ben immers geen liefhebber), maar ik merkte een zekere moeheid in de zaal. Zelfs de mensen met wie ik ging (voor de verandering eens niet de fervente genrefanaten met wie ik de meeste blockbusters zag) die geen of weinig van de voorgaande superheldenfilms zagen waren de film telkens een stap voor en waren geregeld verveeld door de voorspelbaarheid. Er lijkt geen eind in zicht voor dit soort films, maar ik kan me ook niet voorstellen dat ze nog tien jaar lang de dienst uitmaken in blockbusterland. De sleet zit er enorm in. Maar we zullen zien.
Hoe dan ook, Man of Steel is grotendeels gewoon erg matig, maar de actie trekt het voor mij nog wat omhoog en maakt de film nog enigszins onderscheidend.
cantforgetyou
- 1951 berichten
Nou, wij zijn gisteren overdonderd in de bioscoop!!!! Wat een goede, vette, mooie actie film. Heerlijk. Gewoon verstand op nul en genieten van de prachtige scenes van andere planeten, aliëns, ontploffingen, vallende wolkenkrabbers, ontploffingen, Superman die kei mooi over het scherm vliegt/raast/scheert! Ik vind het de beste film in zijn genre. Van Spiderman tot The Hulk, van Batman tot Catwoman. (ha, ha) Gewoon kijken, genieten en popcorn eten. En je leven is weer een avontuurtje rijker!!!
M.Goodkat
Ik geef niet met gemak de vijf sterren weg maar ik geef ze eenmaal als je mij weet onder de indruk te maken.
En dat heeft Superman met glans gedaan
Een tijd geleden zag ik de eerste trailer en gaf mij haast kippenvel en bijna tranen in de ogen,voornamelijk de prachtige zang van Lisa Gerrard en de harmonische muziek van mijnheer Zimmer brachten mij tot dat punt. Nu vele maanden later ga ik met hele hoge verwachtingen de cinema binnen en werd ik van minuut 1 tot en met 143 overdonderd door een spektakel dat je niet kon geloven.
Nu,ik zie al reeds verschillende 2.5 en 3.0 sterren voorbijkomen en ergens begrijp ik het ook wel,het is cliché en veels te voorspelbaar,het is ook niet de Superman die hij was vroeger maar jongens,als ik in een cinemastoel plof en heel de tijd kippenvel en bijna tranen in mijn ogen krijg dan moet ik hem echt wel HEEL GOED vinden. En ook al zijn de acteerprestaties niet Academy Award waardig,alhoewel ik Michael Shannon weer meesterlijk vond, ik kon niet genoeg krijgen van de Man of Steel.
Zach Snyder heeft samen met mijnheer David S. Goyer en Christopher Nolan een prent gebracht hoe ik het zou willen,grauw,hard en ruw.
Gewoonweg een film hoe ik het wil zien in de bioscoop.
Ik ga ook zelf niet al te ver erop in want de meeste onder jullie hebben al een prachtige recensie gegeven over de film maar ik wou ook mijn enthousiasme delen met iedereen.
Als iemand mij vroeg, 'Wat vond je van de nieuwe Superman?' zou ik gewoonweg zeggen 'Fucking episch,gewoonweg AWESOME' En ik neem aan dat sommige onder jullie hetzelfde zouden zeggen.
5.0/5.0*
Saai.
Nou moet ik wel meteen zeggen dat ik niks met Superman heb. In mijn ogen is dat 1 van de nepste superhelden met zijn malle pakje en zijn probleem met een groen stukje steen. Maar het is natuurlijk wel een filmicoon, ook ik vond de oude films met Reeve best geinig. Maar deze moderne editie heeft totaal niet weten te overtuigen.
Man of Steel voelt als een Michael Bay productie: visueel prima, veel explosies en ander geweld, maar zonder enige diepgang. Waar Nolan mij geweldig heeft weten te overtuigen met zijn Batman trilogie, daar doet deze Superman film mij niks. De intro op Krypton voelt als een deel uit een Halo game. Het zag er wel aardig uit, maar het was allemaal al zo vaak eens gedaan. Daarna wordt wel redelijk de tijd genomen om een verhaaltje eruit te persen, maar het blijft oppervlakkig en vrij saai. De chemie tussen Cavill en Adams vond ik ook niet erg overtuigend. Cavill doet het trouwens best redelijk als Kent/Superman, zonder dat ik hem nog heb betrapt op fantastisch acteerwerk. Eigenlijk heb ik dat niemand zien doen.
Buiten dat is het vooral hoppen van actie naar actie, zonder dat dat nou echt leuk of interessant was om te zien. Er zit niks memorabel bij en dat gevoel blijf ik eigenlijk tot het einde toe hebben. Misschien dat de echte Superman fans dit leuk vinden, maar mijn superheldenfilm standaard ligt wel vrij hoog na Nolan zijn Batman reeks. Het is of een serieuze, diepgaande en emotioneel sterke film, of een lekkere luchtige film zoals ze met de Iron Man reeks of The Avengers wel voor elkaar hebben gekregen. Nu is het vooral een net-niet werkje geworden, zelfs voor een zomer-blockbuster.
wwelover
Fantastische film! Nooit echt wat met Superman gehad, maar ik heb deze film van begin tot het eind op puntje van mijn stoel gezeten. Het zag er ten eerste natuurlijk fantastisch uit, wat erg belangrijk is bij zo'n film voor mij. Verhaal is gewoon goed, misschien niet zo sterk als bij The Dark Knight trilogie, maar het kan niet altijd feest zijn. Ik heb me er niet aan gestoord in ieder geval. Zimmer heeft ook weer een zeer strakke score neergezet en het acteerwerk is gewoon goed. Zeker Shannon als Zod is erg sterk en ik vind Cavill ook vrij overtuigend als Superman. De 3-D vond ik ook wel goed gedaan, niet overdreven en zeker niet storend.
Phoenix
Erg leuk! Tof wat voor camerawerk Snyder in zo'n blockbuster weet te proppen. Eigenlijk had de hele film van mij wel zo gestileerd mogen zijn als in de flashbacks, al komt de minder stabiele camera ook in de 'normale' scènes terug. Je ziet ook wel dat Snyder ervaring heeft (300, Watchmen) met het schieten van vechtscènes, want hoewel hij dicht op de actie zit, raakte ik door de montage nooit de draad kwijt. Knap vond ik dat, al miste ik de slow motion wel.
Verder lijkt het me echt geweldig om te mogen verzinnen hoe Superman en zijn bijna net zo onoverwinnelijke tegenstanders elkaar te lijf gaan. What happens when an unstoppable force meets an immovable object? Het landschap is de dupe. In Man Of Steel krijgt Superman een locomotief in z'n face en wordt door rijen flatgebouwen gemept.
Het slaat helemaal nergens op maar je kunt er gewoon mee wegkomen. Het is allemaal ontzettend lomp en grootschalig, met die terraformer als hoogtepunt.
Shannon is een enorme creep en ze hebben Zod een net zo simpele als logische (en bevredigende) backstory gegeven. Z'n lines balanceren tussen bad-ass en cliché, maar door Shannon krijgen ze het voordeel van de twijfel. Jammer alleen hoe hij aan z'n eind komt.
Zimmer levert ook weer goed werk trouwens, vooral wanneer hij de trommels weer uit de kast haalt.
Ze hadden alleen, samen met het schrappen van de onderbroek, wel even kunnen aanpassen hoe Superman vliegt. Dat ziet er nog altijd belachelijk uit.
director88
Matig tot waardeloos!!
Superman: “Man of steel” zie ik als een synoniem voor het spreekwoord “van de hak op de tac”.
Wat een waardeloos onsamenhangend, slecht, ongeloofwaardig (en dan bedoel ik niet het ruimte gedeelte) en achterdochtig verhaal. Waar ik hoopte dat deze film de Batman begins voor de Superman reeks, met een strak/simpel maar goed uitgewerkt (begin)verhaal zou worden, werd het dat totaal niet.
Alle elementen waren aanwezig om een super verhaal met bijhorende effecten op het doek te brengen en wat werd het, goede effecten en op sommige momenten goede actie maar wat een onzin verhaal!! Waar ik bij Batman Begins nou het gevoel had dat ik naar een hoogwaardige film zat te kijken had ik bij deze film het gevoel dat ik naar de zoveelste “Superheldenmovie” aan het kijken was!
Jammer er had zoveel meer ingezeten, “he is so sexy” pfffff!!
JohnWilliams
Prima filmpje waarin we Superman echt zien knallen op het beeldscherm. Het vliegen, de effecten en het acteerwerk waren op zich wel prima. Toch ben ik niet volledig overdonderd door de film. De muziek van Hans Zimmer deed het weer goed en ik heb weer genoten van de prachtige beelden natuurlijk. Ondanks al deze positieve punten vond ik het wellicht teveel acties en te weinig dialogen... Ondanks dit enige minpuntje geef ik de film toch 4*.
Metalfist
Welcome to the Planet
Ah, de nieuwe Superman. Ik ben altijd meer een fan van Marvel geweest maar het zou verkeerd zijn om te ontkennen dat DC meer dan degelijk spul heeft gemaakt. Bij Superman heb ik daar altijd wat mijn twijfels bij (naar mijn gevoel heeft hij teveel verschillende krachten wat ervoor zorgt dat er nooit enige vorm van spanning aanwezig is) maar de toevoeging van Zack Snyder in de regiestoel trok me over de streep. Ik weet alleen nog altijd niet of ik het feit dat Nolan hier aan meewerkte als een zegen of een vloek moet beschouwen.
Want die is er sowieso bij gehaald om een ietwat realistische look aan de reeks te geven. Voor mij niet nodig want hoewel zijn Batman reeks op zich wel vermakelijk is, is het ook niet meer dan dat. In Man of Steel wordt dat realisme benadert door een poging te wagen om aan de hand van flashbacks duidelijk te maken dat de jonge Clark Kent worstelt met zichzelf, zijn krachten en het effect op zijn samenleving wanneer het bekend zou worden wat voor man hij eigenlijk is. Een goede opzet op zich maar Snyder laat zich vangen door continu hetzelfde soort flashback te introduceren (ofwel wordt Clark gepest en zien we hem zich verbijten om de andere niet aan te vallen ofwel hangt hij de held uit en redt hij verscheidene mensen van een gruwelijke dood) en dat wordt op den duur gewoon vrij vervelend. Gelukkig is er naast deze flashbacks nog wel wat anders interessant spul te ontdekken waaronder het eerste halfuur op Krypton. Visueel ziet dit er overdonderend uit en het is met een pijnlijk hart afwachten tot de boel opblaast en we definitief op aarde terecht komen. Vanaf dan ontstaat er een episch kat- en muisspel tussen Superman en Zod maar we krijgen zoveel actie voorgeschoteld dat je er op den duur je buik wat van vol hebt. Snyder brengt het geheel geslaagd in beeld maar iets meer afwisseling had handig geweest. Hier zie je toch pas wat voor een geslaagde zit The Avengers was die ook veel actie bevatte maar dit aangenaam wist af te wisselen met flink wat humor.
Het is de eerste keer dat Superman door een niet-Amerikaan wordt vertolkt. Blijkbaar een reden voor veel fans om hun vooroordeel al klaar te hebben maar mij maakte het op zich niet veel uit doordat Cavill doet wat hij moet doen. Hij heeft niet veel ruimte om de diepgang van zijn personage uit te werken maar weet me op één specifieke scène compleet te overtuigen, namelijk de dood van Zod. Superman heeft altijd een zeker goody two shoes gehalte gehad maar wanneer hij de nek van Zod breekt, dan zie je eindelijk het realisme waar de film al de gehele tijd naar hint. Die Zod wordt trouwens wel heerlijk gespeeld door Michael Shannon. Ik heb vroeger erg veel van de serie Superman gezien met Teri Hatcher in de rol van Lois Lane en ik had dan ook schrik voor de invulling van Amy Adams. Alleen haar rol in The Muppets stond me nog vrij goed bij (jammer genoeg) maar ze weet me aangenaam te verrassen. Blijkbaar is het tegenwoordig ook weer de mode om bijrollen van huidskleur te laten veranderen. De nieuwe Nick Fury in de Marvel stal hadden we al een tijdje en nu gebeurt hetzelfde met Perry White in de DC stal. Het waarom is mij een raadsel maar gelukkig wordt Laurence Fishburn hieraan verbonden waardoor de rol een degelijke acteur krijgt. Sowieso zijn de bijrollen van een hoog niveau met onder andere Kevin Costner, Russel Crowe, Tahmoh Penikett en Harry Lennix.
De diepgang die belooft wordt komt er niet uit maar als ik een Snyder met diepgang wil, dan zet ik Watchmen wel op. Voor de rest doet de regisseur waar hij goed in is en levert hij een aantal spectaculaire vechtscènes af. Jammer genoeg is het geheel niet altijd even gedoseerd waardoor het op den duur wat teveel van hetzelfde is. Amusant popcornvermaak maar ik vrees voor een verlaging wanneer ik de film terugzie op een kleiner scherm.
Kleine 3.5*

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016

'Man of Steel' wordt morgenavond (3 maart) uitgezonden: 'Een ervaring rijker en een illusie armer'

Henry Cavill kondigt officieel aan dat hij terugkeert als Superman

The Hobbit: An Unexpected Journey
Avontuur / Fantasy, 2012

Kôkaku kidôtai: Stand Alone Complex Solid State Society
Actie / Sciencefiction, 2006
saving the worldflyingdc comicsplaces and planets hopesuperheldgebaseerd op stripalien planetsuperhumanplanetbuitenaardse invasiesuperkrachtmysterious forcerebootsave the day dc extended universe (dceu)save the planet origin storyalien spaceshipcomic basedsupermankrypton