Man of Steel (2013)
Met onder meer: Henry Cavill, Michael Shannon en Amy Adams
Releasedatum: 20 juni 2013
Morgen om 20:35 uur op Play6
Plot Man of Steel
"You will believe that a man can fly."
Voordat de stervende planeet Krypton ontploft stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Man of Steel (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Lara Lor-Van
Colonel Nathan Hardy
Dr. Emil Hamilton
Chainsaw
Vermoeiende film. In eerste plaats omdat de karakters dodelijk saai zijn. Superman zelf is een held met maar bar weinig charisma, maar ook de rest van de karakters waren nogal suf. Die drie redactieleden van de krant, zijn ouders, die soldaten.. en met name een heel vervelende Lois Lane. Zelfs de badguys zijn vrij futloze wezens, terwijl deze in dit soort verfilmingen juist de show horen te stelen. Daar weet Nolan zelf genoeg van af, zou je denken. Dat deze karakters voor geen meter uit de verf komen, ligt ook aan de vertelling. De film springt heen en weer van flashback naar heden, met als gevolg dat je nergens echt mee kan leven. Het zijn allemaal losse sequenties die weliswaar wel een verhaal vertellen, maar het doet je als kijker maar weinig.
En dan de special effects en actiesequenties, de reden waarom deze film (volgens mij) zo hoog scoort en hij wordt gezien als superieur aan Superman Returns van Bryan Singer. En toch snap ik niet helemaal waar iedereen zo lyrisch over is. Bij de gevechtsscènes ging ik me al vrij snel storen aan het soms ronduit belachelijke shaky- camerawerk. Schijnbaar om het zogenaamd nog meer epic te maken, terwijl het enkel slaapverwekkend werkt. Maar de actie en special effects deden me vooral niets omdat de impact volledig ontbreekt. We zien alleen maar dingen ontploffen en instorten, maar we zien nooit iemand ook maar onder het puin komen (ja, enkel als diegene een bijrol heeft en dus logischerwijs gered zal worden). Als blijkt dat in de laatste scène de makers en alle karakters ook net doen of er niets aan de hand was en alles weer helemaal goed lijkt, wordt dat onbevredigde gevoel enkel bevestigd. Als zij er schijnbaar niets voelen, waarom zouden wij als publiek dat dan wel?
2 sterren.
John Milton
Het is alweer even geleden dat ik zolang naar een film uitgekeken heb (zonder de verwachtingen irreëel te laten worden) en toch zo teleurgesteld werd. Man of Steel is een Superheldenfilm met een hoofdletter S die zichzelf echter verliest in een overdaad aan CGI en explosies, terwijl chemie en goede karakters ontbreken.
Snyder probeert Man of Steel de grittyness van Nolans Batman trilogie mee te geven (Hans Zimmers opzwepende, bombastische score helpt hem alvast wat op weg) maar lijkt tegelijkertijd iets teveel naar Michael Bay te hebben gekeken: If it doesn't explode or collapse, it's a wasted sequence. Uiteraard is Man of Steel een actie blockbuster, maar de zintuigen worden dermate gebombardeerd door de overdaad aan ontploffingen, instortende gebouwen, rondvliegende auto's en pulverizing punches dat het risico bestaat dat je na de zoveelste door CGI overheerste actiescène onaangedaan kijkt als Zod onze held Sup... Eh Clark/Kal door 16 meter trottoir heen sleurt om hem vervolgens door een paar gebouwen heen te gooien.
Cavill is niet slecht (het fysiek bezit hij sowieso) en evenmin zijn Amy Adams of de andere acteurs dat, maar op de een of andere manier blijven ze 'leeg'. Echt meeleven met de karakters zit er dan ook niet in. Costner en Shannon weten zich het beste te onderscheiden, terwijl de bijrollen van Fishburne en in mindere mate Meloni er eigenlijk maar wat bijhangen.
Voor de niet al te kritische, echte blockbusterfans zal Man of Steel gerust een leuke ruime twee uur bieden, maar voor wie op zoek is naar meer dan alleen actie komt Zack Snyders film in mijn optiek toch echt tekort. Een film moet je in de eerste plaats in het verhaal trekken, of verbazen met spektakel in het geval van een blockbuster. Het moet 'entertainen'... Dat kan op een manier zoals Gravity dat doet, maar ook anders, zoals Whedons Avengers het deed. Man of Steel doet het helaas niet. Wat Justice League betreft stel ik mijn verwachtingen dan ook alvast bij. 2,5*
Jawaddedadde
Tegenvaller.
Superman is sowieso al niet m'n favoriete superhero, maar gek genoeg lag het niet aan de man van staal of de acteur die zijn rol vervulde, maar aan de film zelf. Erg vermoeiende film. Nauwelijks een moment van rust te bespeuren, je wordt eigenlijk van de ene actiescène naar de andere gekatapulteerd.
En daar schort het 'm ook aan: de bij wijlen erg matige special effects. Vond het er soms echt lelijk uitzien... Plus, overdaad schaadt, jezus, leek soms Michael Bay wel met al die explosies.
Ook een totaal gebrek aan humor. Echt geen greintje. Het hoeft geen halve komedie te worden zoals Iron Man 3 of zo, maar zo serieus allemaal.... Zelfs in The Dark Knight trilogie zaten nog wel wat lichtere momentjes. Hier niet.
Over de acteurs kan je weinig slechte dingen zeggen, ga ik dus ook niet doen. Maar de film in zijn totaliteit valt zwaar tegen.
Tarkus
Puike film vind ik deze nieuwe benadering van Superman.
Nieuwe benadering, daarmee bedoel ik, geen sullige reporter Clark Kent, geen Lois Lane die alsmaar op zoek gaat naar de identiteit van Superman.
Een goede actieprent is dit, met fenomenale special effects.
Ook de vertolkingen zijn prima, in de eerste plaats van Henry Cavill als Superman, maar vooral ook Michael Shannon (bekend uit Boardwalk Empire) die nu toch een grote naam blijkt te worden in de cinema.
Ik heb zeer genoten van deze nieuwe Superman, en hoop op een even sterk vervolg.
roeman
Wow, 2 en een half uur en ik heb me geen moment verveeld. Visueel een plaatje. Wat een geweldige actie, wat een mooie beelden, de visuele overgangen waren prachtig. De muziek was complimenterend aan het beeld en verhaal. De nieuwe Superman is geweldig. Louis Lane precies goed en ook de rest maken het beeld compleet. Ik wil na het zien van deze "nieuwe" Superman meer, heel veel meer.
4* meer dan verdient.

sportfan27
Na het geweldige Watchmen flikt Snyder het weer, een visueel prachtige film, ik heb genoten!
Het verhaal is bekend maar word op een frisse manier gebracht met sterke bijrollen van Kostner en Crowe, de actie is geweldig in beeld gebracht, totaal niet gestoord aan het hoge tempo...
Klein puntje van kritiek: Superman gaat ongeschoren het schip in waar hij zijn vader voor het eerst ziet en komt er gladgeschoren uit...
4****
Corran
Wat mij betreft mist deze film volledig de essentie van zijn bronmateriaal. We krijgen hier een donkere, grimmige en volstrekt vreugdeloze film, terwijl het gewoon fun hoort te zijn, Superman is een idealistisch concept, een naïef wereldbeeld van hoe het hoort te zijn, geen getraumatiseerde semi-Batman rip-off.
En dan die CGI... zucht... Ik word moe van die regisseurs als Snyder bij wie CGI geen middel meer is maar een doel. Ik vind die films een bijzonder lage herkijk-waarde hebben, de 2e keer weet je wat je te wachten staat, word je niet meer overrompeld en blijft er bijzonder weinig overeind. Vind het ook verbazend dat die vent geld blijft krijgen, want ook deze film is alwéér verlieslatend (alleen Snyder kan met 600 miljoen inkomsten nog een financiële put achterlaten omdat alles zo absurd duur was).
En dan het script.... pfff. De flashbacks op zich waren geen probleem, maar ik had echt geen 14 verschillende speeches nodig waarin nog maar eens werd benadrukt dat Clark bestemd was voor greatness, dat was me na 1 keer ook wel duidelijk. De keuze om van Krypton een half Harry Potter-land te maken, kon me ook niet bekoren. Het tijdens het eindgevecht steeds terugkeren naar de Perry White-kliek die niemand interesseerde, was ook al een slechte keuze. Je had ook nog de teleporterende Lois Lane die overal opdook, ook al zo'n sterk staaltje schrijfwerk.
Ja, ja, het is een visuele rollercoaster, het script is ondergeschikt, dat weet ik. Daarom zou ik ook nog een script aanvaarden dat niet meer dan degelijk is, maar dat is hier niet het geval, dit is gewoon matig tot slecht.
Nope, dit was oppervlakkig, dom en luid, maar blijkbaar is er een generatie die de drempel zo laag legt dat dit al volstaat.
AC1
For the record, dit was voor mij geen Snyder film maar een heel conventionele comic book film. Een opdrachtfilm. Je kijkt voor de actie, actie en nog eens actie ... en het verhaaltje over de oorsprong van Superman dat in een nieuw kleedje is gestoken. "Reboot" heet zoiets. Voor al het overige neemt de film geen tijd en dat is precies wat de producers er zo goed aan vinden. Ik ben benieuwd of het grote publiek terug zal komen voor Superman vs. Batman. Waarschijnlijk wel. Toch 3 sterren omdat ik op de een of andere manier wel mee ging in het verhaal.
Corran
Ik vind het net helemaal geen comic book film, maar een alien invasion film à la ID4 waar er deze keer toevallig eens een alien aan de kant van de mensen staat.
Filmhoek.nl
Man of steel is een stoutmoedige belofte, een visuele, thematische en stilistische mash up van Twister, Independence Day, The Matrix, Alien, X-Men, War of the Worlds en The Dark Knight Trilogie. Veel thema's komen aan bod, maar worden niet verder uitgewerkt, dat terwijl de film een vrij lange speelduur heeft. Dat gezegd hebbende is Man of Steel een vermakelijke superhelden film. Is het de beste superheldenfilm ooit? Nee. Maar het is zeker ook niet de slechtste. Warner Bros. is al begonnen met het voorbereiden van een sequel, Superman vs Batman. De superhelden film heeft inmiddels zijn nieuwe vorm gevonden en is momenteel een immens populair genre. Toch geeft het me ergens een nostalgisch verlangen naar de superhelden die nog gewoon ‘super’ mogen zijn.
robbie-x
Er is werkelijks niets positiefs over deze film te melden. Dit is verreweg de slechtste superman film ooit gemaakt. Ik heb hem op mijn tandvlees uitgekeken, met de gedachte dat toch geen 2 uur lang rotzooi kon blijven, maar daar vergiste ik me toch lelijk in.
Het verhaal was krakkemikkig en erg hak-op-de-takkerig. De special effect waren redelijk maar dat kon de film echt niet meer redden. Onbegrijpelijk dat een film met zo'n enorm budget zo slecht kan zijn.
Voor dat geld had je toch op zijn minst een paar goede scriptschrijvers aan kunnen stellen, maar volgens mij is dat het enige waar daadwerkelijk op bezuinigd is. Goede beelden zijn leuk, maar een film met enigszins een verhaal waarin je je in kan leven is toch echt een must, en daar ontbreekt het geheel aan.
SpinPSB
Mooie film, wat mij betreft de beste Superman tot nu toe. Special effects super, bijrollen van veel zwaargewichten die het erg goed doen, heeft me van begin tot eind geboeid.
John Milton
Er is werkelijks niets positiefs over deze film te melden.
Mooie film, wat mij betreft de beste Superman tot nu toe.
Ligt het aan mij, of is deze film meer polariserend dan ander blockbusters als TDKR, Avengers etc?
davy jones
Ik wil eerst één ding nadrukkelijk zeggen. Ik ben niet bekend met de originele stripboeken, noch de oude films. Zelfs de verfilming van Singer heb ik nooit gezien. Superman heeft mij nooit kunnen warm maken. Dit is dus mijn eerste kennis making met het personage, en ik moet eerlijk toegeven dat ik was weggeblazen door de film. Ik schrok ervan dat deze film toch nog zo'n emotionele waarde heeft. Op sommige momenten is het echt triestig. Wat mij vooral aanspreekt aan deze film is dat je meteen verbonden bent met de personages. Vanaf de allereerste minuut zit je in met Jor-El, Kal-El en Lois Lane. Dat komt natuurlijk door het goedgeschreven script maar vooral door de geweldige cast. Nieuwkomer Henry Cavil speelt zeer goed, en zet een waardige Superman neer. Toch is het Russell Crowe en Amy Adams die de show stelen.
Een groot punt van kritiek is de actie in deze film. Het zou er teveel zijn en te gewelddadig. Wel, ik heb daar het volgende op te zeggen. Ten eerste, wie gaat er naar een superheldverfilming gaan kijken zonder actie te verwachten? Snyder weet dat het publiek daarvoor komt, en geeft hen wat ze vragen. En de actie is goed weergegeven, spannend bij momenten. Voor alle puristen die zeggen dat er te veel doden vallen, en de massavernietiging niet op zijn plaats valt bij een comic book verfilming, heb ik dit als antwoord. Hoeveel Disaster Movies zijn er gemaakt? Hoeveel keer heeft Roald Emmerich al de wereld om zeep geholpen? Daar hoor ik geen commentaar over de vele dode, en de grote mate der vernietiging. Ik bezie deze film ook meer als een Alien Invasion film, dus ik heb er geen enkel probleem mee.
Een mooie 4* voor mijn eerste echte kennismaking met Clark Kent. En ik wil nog ontmoetingen.
Nog een kleine randopmerking. Sommige films willen emotioneel overkomen door triestige scenes met emotionele muziek. Soms is gewoon een hand opsteken veel sterker dan al die emotionele poespas.
marvelfreak85
Superman is de strip karakter waar ik nooit geïnteresseerd in ben geweest en nooit gelezen heb ik vond hem altijd te soft en saai.
Man of steel heeft mijn mening veranderd over deze superheld hij krijg veel meer diepgang mee dan in de vorige films.
Sowieso word ook alles beter uitgelegd over krypton en Superman ik vond het leuk om meer van Jor-El te zien en krypton en de band tussen Clark en zijn aardse vader vond ik echt goed vooral het stuk waar die zijn vader niet mag redden dat doet het superman karakter veel goed
En als zijn verhaal verteld is komt de actie die me echt weggeblazen heeft en echt het wauw effect bezorg heeft.
de CGI zag super uit de gevechten waren goed te volgen en wat ik nog wel het vetste vind is dat je nu echt ziet hoe sterk de mensen van krypton zijn.
Dit is sowieso de beste Superman film tot nu toe en ik verheug me al een klein beetje op deel 2 ook al vind ik Ben Affleck niks als Batman maar misschien kunnen ze me weer verrassen.
Man of steel is gewoon Super
NYSe
Het is al veelvuldig gezegd, maar ik zeg het nogmaals: overdaad schaadt. Ik denk niet dat er ook maar iemand naar Man of Steel is gegaan zonder actie te verwachten. Ook ik had daar zin in. Maar dat het zo luidruchtig en repetitief moest zijn was de teleurstelling waar meerdere mensen over vielen.
Je lijkt de massavernietiging los te koppelen van de boodschap van de film: namelijk dat Kent zijn identiteit als Superman leert kennen en accepteren. Het is nogal cynisch, en dan druk ik het nog zacht uit, dat daar duizenden doden voor moeten vallen en dat Superman uiteindelijk twijfels heeft over het vermoorden van één bad guy. Een disaster movie draait om de vernietiging: bij Emmerich treffen alleen de slechterikken schuld, heel eenvoudig. Maar wanneer we een persoon als sympathieke held moeten zien nadat hij verantwoordelijk is geweest voor de slachting van een half miljoen onschuldigen en schade heeft veroorzaakt die in de miljarden dollars loopt, dan schuurt dat.
Superman heeft in deze film al zijn charmes verloren maar dat komt niet door de acteurs maar door het vreselijke script het lijkt soms wel een kruising tussen Pacific Rim (2013) en Transformers (2007) en waar zijn de heimelijke afspraakjes en de stunteligheid van onze held , nee niet mijn ding maar meer voor vroege tieners.
AC1
... meer voor vroege tieners.
De hoogstemmers zijn dus 12 jaar?
Ik bedoel dus dat het gros van de stemmers die deze film wel goed vinden inderdaad deze leeftijd waarschijnlijk zullen hebben , uitzonderingen daar gelaten.
schram101
Typisch een uitspraak voor stinissen. Doet vaker nogal kinderachtig wanneer hij een film ziet die zijn ding niet is.
sportfan27
Het verhaal was krakkemikkig en erg hak-op-de-takkerig.
Dit is de stijl van Snyder.
In Watchmen doet hij dit ook, steeds verspringen in de tijd, in Man of Steel is het maar bij 1 personage, in Watchmen een stuk of 6, nog lastiger te volgen bij een eerste kijk beurt.
Ik kan mij goed voorstellen dat sommige zich hier aan storen en er niet van houden...zeker als je niet de kans krijgt om de film nog een keer te zien om alles te begrijpen...
Van Watchmen kon ik bij de eerste kijkbeurt weinig volgen, na herziening begreep ik alles pas en kwam ik tot de conclusie dat het echt een geweldige film is...
Insignificance
Van geestdodend tot lachwekkend. Sowieso vermoeiend om je weer door zo'n backstory heen te moeten worstelen. Snyder maakt het er ook niet gemakkelijker op. Hoogdravend gezever op en over een planeet, gelardeerd in sci-fi hocus pocus en lelijke CGI onder het mom van hoe meer, hoe beter. Mooi is anders. Met het voorstellen van Clark Kent op aarde gaat het niet veel beter.
Hij schijnt het moeilijk te hebben, maar met oeverloze, dik aangezette flashbacks en een uitdrukkingsloze Cavill is het veel te kinderachtig om iets voor te kunnen stellen. Het scenario heeft last van hetzelfde euvel als het Lois Lane erbij betrekt en met een scène als die in de kerk wordt het zelfs beschamend. Je zou bijna gaan denken dat Snyder de hele boel in de maling zit te nemen.
Want als Superman driftig op het gezicht van Zod timmert en You think you can threaten my mother? brult, is dat er ook flink over. Zo heeft het wel meer van dat soort rare momenten (Nice suit, son), terwijl dit soort hyperkinetische actie meer met 24 karaats camp te maken heeft dan met iets dat op cool lijkt. Misschien dat zo'n strak aangetrokken keurslijf veel meer afknijpt dan je lief is.
...
Meest hilarische is dan nog dat Superman op het einde nog even de mensheid gaat bedreigen (satellietje neerhalen) indien ze hem proberen te controleren, want pas op als je hem maar een vingerbreed in weg legt.... Als deze film iets suggereert, dan is het dat Superman een bijzonder groot gevaar is.
En dan heb je ook nog eens de ironie dat Superman hier de messias moet voorstellen die naar de Aarde kwam om de lokale bevolking even te redden van een groot gevaar, een gevaar dat uiteindelijk alleen maar naar de Aarde kwam omdat het Superman achtervolgde, wat bovenstaande stelling nog eens bevestigt.
Het verhaal beseft niet eens hoe hard het zichzelf keer op keer blijft ondermijnen en hoe zwak het eigenlijk is.
AC1
Hmm, ik kreeg niet de indruk dat Kal-El in MOS wordt voorgesteld als de nieuwe Jezus. Hij is eerder een 'alien'. En dat hij het gevaar uit de kosmos aantrekt, daar heb je natuurlijk wel een punt. Het zou me dan ook niet verbazen dat Batman deze alien liever kwijt dan rijk is in Superman vs. Batman.
John Milton
Er zaten wel een aantal met Jezus symboliek doordrenkte shots in de film...

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016

'Man of Steel' wordt morgenavond (3 maart) uitgezonden: 'Een ervaring rijker en een illusie armer'

Henry Cavill kondigt officieel aan dat hij terugkeert als Superman

The Hobbit: An Unexpected Journey
Avontuur / Fantasy, 2012

Kôkaku kidôtai: Stand Alone Complex Solid State Society
Actie / Sciencefiction, 2006
saving the worldflyingdc comicsplaces and planets hopesuperheldgebaseerd op stripalien planetsuperhumanplanetbuitenaardse invasiesuperkrachtmysterious forcerebootsave the day dc extended universe (dceu)save the planet origin storyalien spaceshipcomic basedsupermankrypton