Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
ILDIB
De film kent prachtige scenes, zowel de actie als de bombastische. Maar hij duurt gewoon te lang om echt steeds dat niveau te halen. Rorshack is echt geweldig, helemaal de 'kale' versie.
booyo
Watchmen is visueel schitterend en kent enkele zeer hoogstaande scène's. De intro, onder begeleiding van meneer Dylan, is ronduit fenomenaal. Maar het verhaal was voor mij iets té, en daar bedoel ik vooral teveel informatie mee, niet over the top of zo. Ik ken de gehele strip niet, ben niet een comic liefhebber, dus stapte er blanco in. Wellicht dat het handig is het nog een tweede keer te bekijken, al staat de speelduur wat dat betreft wat tegen.
Ik vond Rorschach echt een geweldig karakter, zeer goed vertolkt ook door Jackie Earle Haley.
" I'm not locked in here with you you're locked in here with me!"
david bohm
Onderhoudende verfilming van een comicbook met duistere en deprimerende trekjes. De mensheid is in 1985 na 20 jaren Nixon aanbelandt in een omslagperiode, een aantal interessante personages wordt geïntroduceerd zoals Dr. Manhattan een depressieve blauwe misantroop met superkrachten en Rorschach een watchman vol wrok. Het sfeertje en de actiescènes vind ik sterk maar vooral de seksscène is ronduit beroerd. Op de klanken van Leonard Cohens 'Halleluja' bedrijft de mooie Laurie de liefde met Dan. Al met al toch een aardige filmervaring.
ibendb
Een duistere, visueel prachtige, maar veel te lange superheldenfilm.
Ik had zin in Watchmen, maar ik wist niet dat de film zo lang zou duren. Het begint allemaal erg mooi en boeiend, maar zakt daarna naar saai en ingewikkeld. De ene scène wordt onderbroken, er volgt een andere en de vorige begint dan verder. Het verhaal bevat net zoals booyo al vermeld heeft, te veel informatie. De clichés komen ook nog eens langs. Een kleine 2,5*
petervp
Goeie intro, maar dan saai begin van de film. Soms zitten er een paar goeie stukken tussen. Maar de film is langdradig, duurt veel te lang. Heb geen probleem met lange films maar als die redelijk saai zijn wel dus.
disneystore
veel te lange superheldenfilm.
maar ik wist niet dat de film zo lang zou duren.
Als ik films op televisie kijk duurt het voor mij ook altijd te lang. Met al die reclames erdoor om de 30 minuten enzovoort. Ik heb deze in de cinema gezien toen ik 11 was met mijn vriend en heb mijn ogen moeten sluiten bij de Rorschach hakt pedofiel moordenaar letterlijk in stukjes. Die (bijna) 3 uur waren zo om. De sfeer die in deze film zat zal mij altijd bijblijven.
Kakihara
- 1965 stemmen
Prima film , boeiend van begin tot einde .
Wat maakt die Zack Snyder toch vette films .
J.Ch.
Nou, eindelijk maar toch voor een tweede keer gezien. De vorige keer heb ik een zeer lange versie gezien, dit keer was de film korter (en een stuk minder bloederig...). De tweede keer heeft zeker wel wat toegevoegd - na de eerste keer bleef ik teveel in verwarring achter om een goed oordeel te kunnen geven.
Het verhaal is gecompliceerder dan normaal in een superheldenfilm, zeker omdat je zoveel losse verhaallijnen meekrijgt die zich niet allemaal tegelijkertijd afspelen. Zeker als je niet bekend bent met de strips zorgen al die namen die je om de oren vliegen voor verwarring. Bovendien is er, zoals hiervoor ook al is gezegd, gewoon teveel informatie. Na een tweede keer heb je daar wel minder last van.
Ik zie nu duidelijk de kwaliteiten van deze film. Allereerst de intro, de passende muziek, de sfeer, de actie (hoewel vrij sporadisch voor een superheldenfilm) en zeker het personage Rorschach. De vorige keer fascineerde hij me ook al, nu nog meer. De scènes in de gevangenis zijn fantastisch en zijn karakter op zich is ook boeiend. En de manier waarop hij aan zijn einde komt... Ook allesbehalve standaard voor het genre, maar wel passend bij zijn personage. Dr Manhattan wordt mijns inziens iets overbelicht, hoewel het natuurlijk interessant blijft om te zien hoe bijna almachtig wezen steeds meer vervreemd raakt van de mensheid die afhankelijk van hem is.
Wat ik minder vond, was de aandacht voor Laurie en haar moeder. Aan de moeder kon je duidelijk zien dat het een jongere actrice was die ouder was gemaakt, Laurie zelf acteerde niet bijster goed. Ik kon weinig sympathie voor haar personage opbrengen. Patrick Wilson deed zijn best, maar de chemie tussen die twee was ver te zoeken. Een beetje jammer. Hun deel van het verhaal had voor mij een stuk ingekort mogen worden.
En het einde... Een vreemd soort cliffhanger, denk ik. Aan de ene kant frustrerend, aan de andere kant intrigerend. Het past wel bij de sfeer van deze film.
Al met al geef ik de film nu 4 sterren. Niet slecht.
De_Hollander
300 is ook heel saai. Duurt ruim een uur voor we onze 10 minuten aan actie voorgeschoteld krijgen. Het is daarom ook juist bluf, een lege hand, die zichzelf groter voordoet dan het is, maar nauwelijks verder komt dan wat gebrul.
Zeriel
Ik was een beetje huiverig voor deze film gezien de lengte, en omdat ik al moeilijk door de strip heenkwam. Ik moet zeggen, Zack Snyder heeft fantastisch werk geleverd en echt recht gedaan aan de strip. Zowel visueel, qua verhaal en personages.
Watchmen is zeker geen standaard superheldenfilm, daarvoor is de sfeer te grimmig, en zijn de superhelden zelf te duister en is het verhaal te gecompliceerd. Ik denk dat wanneer je de strip kent, de film beter te verteren is, omdat het anders vrij lastig te volgen is. Een film voor liefhebbers dus, die niet iedereen zal kunnen bekoren.
Ondanks de lengte, is de film niet te lang, het is onvermijdelijk, als je deze van origine 12-delige strip recht wilt doen. De kwaliteit is de hele film constant. De film leent zich ook prima om in 2 x te bekijken, wat ik ook van plan was, alleen was ik halverwege zo geboeid, dat ik hem moeiteloos uit heb gekeken, met aansluitend de extra's.
Jackie Earle Haley zet een magistrale rol neer als Kovacs/Rorschach.
V for Vendetta ervoor gezien, scoort beter op MM, maar wat mij betreft steekt Watchmen daar met kop en schouders bovenuit.
congo
Kan hij niet saai zijn? Ik ben het toch gedeeltelijk met Reinbo eens. Ik vind 300 geen slechte film want op visueel vlak en actie-gebied is het leuk een filmpje maar als hij op dat gebied was tegengevallen hadden we een zeer overdreven mannen-zijn-oersterk-film. Watchmen heeft zoveel prachtige visuele technieken en beelden als filosofische thematiek.
AC1
Watchmen is verhaaltechnisch misschien interessanter of meer complex maar is ook meer afhankelijk van dialoog. Het mooie van 300 is zijn eenvoud en sterke visuele expessie. De beelden zijn zo indrukmakend dat het zonder tekst zou het nog een goede film zijn. Gewoon een visueel kunstwerk. Een modern ballet. Het de beelden die de emoties en de ervaring versterken. Ik vind beide films even goed.
NYSe
Gebaseerd op zijn eerste drie films, deze incluis, vind ik Snyder een visieloze regisseur.
congo
Visieloos? Ik vind zowel Watchmen als 300 niet visieloos. Een van de meer visionaire films van de moderne tijd zelfs. En zijn remake van Dawn Of The Dead is ook best wel goed.
Helemaal niet!
Voilá, ik heb je commentaar weerlegd.
NYSe
Dawn of the Dead was best goed te pruimen, maar haalt het in de verste verte niet bij het origineel en voegt ook niets toe aan het genre. Watchmen en 300 zijn beiden schaamteloze kopieën van de strips, die gewoonweg als storyboards gebruikt zijn tijdens de productie.
Een regisseur dient zijn eigen stempel op de films te drukken, maar die stempel van Snyder bestaat uit niets meer dan bloederige actie, chroma key, colour correction en slow motion. Nou, hail hail. Ben ik niet van onder de indruk.
congo
Ben het verder met je eens dat de remake van Dawn Of The Dead geen toevoeging geeft aan het genre maar toch vind ik het wel een van de betere horrorfilms van de laatste paar jaar. Haalt uiteraard de sterkte van het origineel niet.
300 en Watchmen zijn ook best wel bloederige films for your consideration net zoals het originele stripboek van het bronmateriaal. Toch vind ik met name Watchmen wel beter dan alleen als een visueel sterk filmpje omdat het op thematisch gebied een erg filosofische film is.
NYSe
Zeker waar, maar hier kom je dan ook niet onderuit met zulk bronmateriaal. Iedere regisseur had bij de verfilming van Watchmen niets anders dan een gelaagde film kunnen maken omdat de strip dit al zo enorm is. Wat mij dan stoort aan deze film is dat Snyder alles letterlijk overneemt maar verder niks toevoegt. Er is geen enkele eigen inbreng, met uitzondering dat veel dialogen geschrapt zijn, de uitdieping van de personages veel vlakker is en dat er meer aandacht is besteed aan actiescènes (en het einde is natuurlijk, en ik moet zeggen op een knappe manier, veranderd). En dat vind ik een gemiste kans.
congo
Helemaal met je eens dat dit een heel erg trouwe adaptatie is van het stripboek maar het einde is totaal anders. Maar goed ook. Het einde van het stripboek was tien keer niks.
SENGOK
De alternatieve verleden/heden is subliem gedaan.
snake va
De film zit visueel erg goed in elkaar. Iets wat we na 300 van Zack Snyder ook wel wisten. Ik persoonlijk vind de muziek keuze erg tof, iets waar de jaren `80 sfeer erg ten goede komt. Verder is de film grimmig, rauw en soms erg hard. Iets wat ik altijd erg waardeer in een comic verfilming.
Daarnaast duurt de film wel erg lang waardoor de film soms saai wordt bijvoorbeeld het stuk op Mars . Ook niet alle personage zijn even tof en dat kan je gaan irriteren in zo`n lange film. Al met al 3 sterren. Ik vond zelf 300 en Dawn of the Dead van Zack Snyder een stuk geslaagder.
Loepsaal
Bleef plakken door de muziek, pas halverwege kwam ik er achter dat ik in een juweeltje zat, vol politieke satire. Een hebber.
Dreiecke
Ook godsdienst- en andere satire. En satire bevat altijd realiteit.
Ik zie dit als hekelen van zaken in de geschiedenis van de mensheid op godsdienstig, psychologisch, sociaal en politiek gebied in de laatste decennia.
Een open eind? De toekomst ligt nog niet vast inderdaad
NYSe
Helemaal met je eens dat dit een heel erg trouwe adaptatie is van het stripboek
Dat vind ik dus niet. Alle vorm letterlijk overnemen ten kostte van inhoud noem ik niet heel erg trouw.
zxstyle
Ik heb zojuist de lange versie afgekeken en ben wel een beetje verdwaasd achtergelaten.
Zowiezo kende ik nog geen van de personages en dan is het in het begin hard denken om de gezichten bij de namen te halen, zeker als de helft van het team al gepensioneerd is, althans op de leeftijd van een pensionado is en nauwelijks meer in het verhaal terugkomt.
Wat me opviel was de rare spanningsboog die de film heeft. De pieken waarin het heel spannend is, zijn niet zoals normaal in een film is. nu wil ik ook weer niet pleiten voor een standaardfilm, maar vooral in de eerste helft van anderhalf uur waren er te veel saaie momenten.
Misschien is het superhelden genre niets voor mij of trok het verhaal mij niet genoeg.
Toch hoopte ik wel dat de wereld gered kon worden zonder slachtoffers.
De sfeer vond ik daarentegen wel zeer goed neergezet.
3* omdat de film het wel verdient.
Zeriel
Als je de strip al kent kun je de film beter waarderen denk ik.
Karl van H.
Dat toont toch wel dat strips en films niet hetzelfde zijn en dat Snyder het script eigenlijk aan had moeten passen. Het zou de film - als film - wellicht ten goede zijn gekomen, want als je een film pas écht kan waarderen als je de strip kent, tja, dan is het gewoon niet zo'n heel goede film.
Naomi Watts
Dat zegt ie niet. Al zal de waardering wel groter zijn als je de GN kent. Een lastig t'he verfilmen gn mede door de thema's en de complexe gelaagde narratieve structuur. Snyder is er wel enorm goed in geslaagd, dat de kracht van de gn de transitie niet helemaal heeft doorstaan is niet meer dan logisch.
AC1
Ik kende de strip niet maar werd letterlijk van mijn sokken geblazen en dit vanaf de eerste frame. Ik had meteen zoiets van: 'This is something else'. Dit is een film die maar één of twee keer op je pad zal komen. Iets dat door de mazen van het net is geglipt. Een zeldzaamheid, net zoals Blade Runner of 2001:ASO. Het zijn artistieke films, 'ego-werkjes', gemaakt met groot geld van Hollywood. "Artistiek" want Watchmen drijft vooral op stijl maar ook de inhoud is niet mis.
Zeriel

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)