• 9.388.076 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: James McTeigue

Met onder meer: Natalie Portman, Hugo Weaving en Stephen Rea

IMDb beoordeling: 8,1 (1.239.857)

Releasedatum: 30 maart 2006

Plot V for Vendetta

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie...

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Kronos schreef:

..... Het thema van de spanning tussen angst/veligheid <> vrijheid/gevaar is van alle tijden en plaatsen.

Op de hoogte zijn van de specifieke achtergrond verrijkt, maar is niet essentieel om van de film te genieten.

ben ik met je eens, alleen voor mij was het wel storend.

ik kon guy fawkes, bonfire night, en 5 november van deze indie single uit de jaren 90

YouTube - Carter USM, Born On The 5th Of November

NYSe

Een film die na iedere herziening helaas minder goed lijkt. Natuurlijk moet ik het eigenlijk niet doen, maar ik vergelijk de film toch (onbewust) met de strip en in vergelijking daarmee is de film een vrolijke kerstfilm. Hollywood kon het natuurlijk niet laten een romance tussen V (hier opeens een charmante liberalistische ridder in tegenstelling tot een apathische anarchistische terrorist) en Evey te stoppen.

Maar ja, dit zijn voornamelijk vergelijkingen. Hoeveel onvrede er ook speelt, de film blijft natuurlijk wel een lekkere simpele wegkijker. En daar is ook wel weer wat voor te zeggen. Op het nippertje voldoende dan maar.

avatar van Driello

Driello

Tja, net als in, met name the Matrix 3, verzandt deze film in de vele en ellenlange monologen. Die zijn vaker niet dan wel interessant en daardoor verslapte mijn aandacht behoorlijk, wat het kijkplezier behoorlijk de das om deed. Een ander minpunt vond ik de 'special effects' in de laatste gevechts-scene. Die was zowiezo enorm overdreven, maar die streaming-effecten (he, best een leuke term!) passen prima in een strip verhaal maar niet in een verder serieus bedoelde film.

Het is een beetje wat ik bij de matrix-serie ook al had: er wordt zo ontzettend veel uitgelegd in monologen en overdreven duidelijk in beeld gebracht, dat het gaat storen en wringen.

Ht verhaal is behoorlijk en de sfeer is prima neergezet. Het acteerwerk van de hofdpersonen is prima, de bijrollen in sommige gevallen abominabel. Al met al een leuke film om een keer te hebben gezien, maar een herziening zit er niet in. Daarvoor levert het in het geheel gewoonweg te veel stoor-factoren.

avatar van what is truth

what is truth

V for Vendetta is een instant inspiratiebron voor vele actiegroepen in de wereld. Hetgeen inhoud dat deze film een enorme invloed heeft gehad op veel mensen. Een klassieker en een film die je haat of waarvan je direct houd. Ik vind de boodschap die deze film heeft erg goed, en het Shakespeareaanse hoogwaardige Engels is ook fantastisch. Er zijn nog landen genoeg in de wereld waar de burgers hun overheden vrezen, zet het nieuws maar aan.

De film is zeker een aanrader en ja je moet er goed je aandacht bij houden.

what is truth schreef:

een film die je haat of waarvan je direct houd.

Kijkend naar de verschillende stemmen is het volgens mij helemaal niet zo'n polariserende film hoor.

avatar van Curriculum

Curriculum

"V" doet me enigzins denken aan de beruchte seriemoordenaar Jack the ripper.

Iemand anders die deze gedacht met mij deelt? Desalniettemin is dit een krachtige film.

3.5

Dominootje

Tsja, wat moet ik hier nou van maken.. De film was goed en interessant maar ik heb zo'n vermoeden dat ik 3/4 niet begreep van de film..

Sowieso is het weer een toekomstige film (met natuurlijke onwaarheden) en ben er ondertussen achter dat ik daar iets minder blij mee ben als je de uitleg er niet bij krijgt..

Maar zeer goede acteerprestaties van Natalie en Hugo, bravo!

En als ik naar de algemene boodschap kijk (zie ook poster) Dan ja, natuurlijk!

Toch geef ik nog maar geen stem denk ik? Herkijken wordt het..

Dominootje schreef:

Hoe bedoel je?

horizons schreef:

Hoe bedoel je?

Moet er even over terug nadenken..

Als eerste de vermelding dat het een toekomstige film is. Mag best op een subtiele manier, maar dan wel zo dat ik het ook mee krijg

En verder weet ik niks van de geschiedenis waar de film zich op baseert. (Qua politiek), ja tuurlijk dat gebeurd vaak in een film. Maar in deze vond ik het hinderlijk.

horizons

Dat wordt toch uitgelegd in de film.

Dominootje

Hmm.. Dan blijkbaar niet goed genoeg (voor mij).. Maar ooit volgt wel een stem. Als ik hem heb herkeken.

RuudC

Veel wordt er niet verteld. Waar het om gaat is dat er een grote oorlog is geweest waarna Groot-Brittanië zich geïsoleerd heeft en waarbij een totalitair regime is gekomen. (zo herinner ik het me althans)

avatar van Kronos

Kronos

Volgens mij is de film makkelijk te volgen zonder enige voorkennis. Maar de extra achtergrondinformatie die op de Two-Disc Special Edition te vinden is is zeker de moeite. Daarmee krijgt het verhaal nog wat meer diepgang.

avatar van Ayres

Ayres

Curriculum schreef:

"V" doet me enigzins denken aan de beruchte seriemoordenaar Jack the ripper.

Iemand anders die deze gedacht met mij deelt?

Echt? Ik zie namelijk geen enkel verband. Kan je uitleggen hoe je die link maakt?

avatar van Annik

Annik

Niets minder waard dan 5 sterren. Had van mij ook gerust een stuk hoger mogen staan in de top 250!

Geweldig acteerwerk van Weaving en Portman. Ik krijg maar geen genoeg van die stem van Weaving, hij weet me iedere keer weer mee te slepen als hij praat en ik krijg dan ook echt het gevoel met hem mee te willen doen, achter zijn acties te staan.

En Portman, hier nog als beginneling in de grote filmwereld volgens mij, zet me daar toch ook een staaltje acteerwerk tegenover Weaving waar je stijl van achterover slaat. Ze kan met de kleinste verandering in haar gezicht al zo veel zeggen dat ze geen woord meer hoeft te gebruiken. Prachtig!

avatar van Ayres

Ayres

Na herziening moet ik mijn stem verhogen. Fenomenale film.

avatar van Kronos

Kronos

Ik heb er ruim twee uur op het puntje van mijn zetel bij gezeten. Een overdonderende achtbaan.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Het ziet er dan allemaal piekfijn uit en met behulp van diverse verhaaltjes wordt er een authentiek geheel neergezet maar toch heb ik me tijdens de ruime twee uur voornamelijk zitten te vervelen. Het draait vrijwel allemaal om de 'mysterieuze man' achter het masker en met zijn formele spreuken en gecontroleerde handelingen zou het enthousiasme uit moeten lokkken maar na een kwartier was mijn aandacht al vervlogen. De recherche was ook erg vermoeiend en het was nogal overdreven dat ze toe werden gesproken door de Kanselier in een donkere kamer met een groot scherm. Het leek me logischer als ze net zoals in Zodiac van Fincher gewoon op het kantoor zaten. Evey moest waarschijnlijk een beetje afwisseling brengen in het goodguy-badguy fenomeen maar erg veel heeft haar rol niet te bieden. Special effects en de aankleding zagen er goed uit en de klassieke muziek is powerfull maar het hele uitgangspunt zelf kon me niet echt vasthouden.

avatar van Heseven

Heseven

De reacties hier lopen nog al uiteen, dat zag ik al na de 2e pagina met reacties.
Het is naar mijn mening vrij duidelijk, deze film heeft Lovers en Haters, ik zie weinig mensen die er tussen in zitten. Mensen die het geduld niet kunnen opbrengen deze film uit te kijken en constateren dat er te weinig actie in voorkomt, jullie raad ik aan verder te zoeken in het genre rondom Jackie Chan en Steven Seagal.

Er zitten aardig wat reacties tussen met goede standpunten tegen en voor de film. Ik ben het vrijwel geheel eens met de meeste positieve reacties op deze film, maar toch zie ik ook wel wat in de meeste negatieve reacties. Bij deze film moest ik voor mijzelf ook meer nagaan hoe zwaar de positieve tegen de negatieve aspecten opwegen. En veel negatieve aspecten kunnen in een positief aspect worden veranderd.

Ik zet de film voorlopig op een 4. Het verhaal op zich krijgt van mij een 3,5 omdat het niet iets geheel nieuws is maar wel goed in elkaar steekt, en het mij gedurende ruim 2 uur heeft kunnen boeien. De acteurs krijgen voor hun opmerkelijke prestatie een 4,5. Oh oh, wat heeft Natalie Portman mij toch weer kunnen boeien. De scene waarin ´haar adem stokt` bijvoorbeeld. Verplaats je is even in haar en verplaats je in het idee dat zij daar aan het acteren is. Wat een inlevingsvermogen.

Goede film, goed verhaal, opmerkelijke acteerprestaties. 4*

Zeriel

Ik vind het een beetje lastig om deze film te beoordelen, dat komt doordat hij hopeloos gedateerd aandoet, en tegelijk is het V-masker het gezicht van de eigentijdse Occupy-beweging.

Het is een verfilming van de strip uit begin jaren '80, en dat is te zien. Deze dystopie, lijkt verdacht veel op die van George Orwell's 1984, en de film lijkt qua vormgeving op die film. Die nu ook nogal gedateerd aanvoelt, maar wel paste in de sfeer van begin jaren '80. Je kunt zeggen, oké de regiseur heeft keurig de strip verfilmd, prima. Alleen klopt de film daardoor naar mijn gevoel voor geen meter. Ik zou het knapper hebben gevonden als het vertaald was geweest naar of vanuit onze tijd. Nu is het een beetje een rare vorm van retro-science-fiction geworden.

Hoezo gedateerd?

horizons schreef:

Hoezo gedateerd?

Zo'n mysantropisch, onaantrekkelijk en groteske schreeuwlelijk zou kansloos zijn in ons huidige high-tech multi-media tijdperk. De hele sfeer ademt een dystopische angst uit die gerelateerd is aan de Nazis en de koude oorlog. We leven nu in een totaal ander tijdperk, en een akelige dictatuur zoals in deze film zou er nu heel anders uitzien, subtieler, geslepener, gelikter.

RuudC

Probleem is ook dat 'ons huidige hightech multimedia tijdperk' niet echt van toepassing is in de wereld van V For Vendetta.

horizons

Dat valt te bezien. Overheden proberen op diverse manieren internet in handen te krijgen. In VS is recent een wet aangenomen dat in nood situaties alle internet resources e.d. ter beschikking aan overheid dienen te worden gesteld, en dus ook dat al het andere platgelegd kan worden.

En vandaar uit is vendetta weer een stap dichterbij.

Als je van de conspiracies bent.

RuudC schreef:

Dat is precies mijn punt. Het is retro-SF, een toekomstbeeld gevormd vanuit een verleden, waardoor het inmiddels achterhaald is.

@horizons, wat niet wil zeggen dat er geen gevaar bestaat voor een totalitair regime in de westerse wereld, kijk idd maar naar de VS, dat is allang niet meer de home of the free (laat staan of the brave)

RuudC

Maar waarom is dat zo gek? Met een strenge dictatuur is het niet meer dan logisch dat de stekker uit internet gaat of op z'n minst flink ingeperkt wordt. In China kunnen ze daar gewoon over meepraten.

RuudC schreef:

Het is zo gek, omdat het beeld niet klopt vanuit onze tijd. Het is een "verouderd" toekomstbeeld. In deze toekomst bestaat internet niet eens, omdat ze dat toen nog niet eens konden bedenken.

NYSe

Zeriel, heb je de strip gelezen?

NYSe schreef:

Zeriel, heb je de strip gelezen?

Nog niet, inmiddels heb ik hem nu wel in huis.

NYSe

Mooi, want dikke aanrader. Ik vond de film redelijk goed aangepast aan de moderne tijd wanneer je hem vergelijkt met de strip. Zo dicht staat de film namelijk helemaal niet bij het oorspronkelijke werk. Alles is flink opgepoetst waar de strip een stuk grimmiger blijft.