Tijdens het seminar "Om De Hete Brij Heen Draaien" kreeg Joostus een eervolle vermelding.
Speciaal voor hem (of haar?) op z'n Bassie-En-Adriaans; dus ook te begrijpen voor andere blondjes of waterstofperoxide gebruikers dan wel volgelingen in de waan van zo'n gecoiffeerde homo sapiens (zou peroxide de hersenen verweken, waardoor de blonde verschijning ook tussen de oren gestalte krijgt? - sorry, ik dwaal af):
1. Een droom is een verzinsel, dat spontaan door het brein gemaakt wordt als iemand slaapt.
2. Een herinnering is een gebeurtenis uit de werkelijkheid, die in het geheugen van het brein ligt opgeslagen. Maar! Maar in het geheugen worden ook herinneringen van dromen (en overige soorten van 'bedrog', zoals leugens, reclame-boodschappen, films, etc.) opgeslagen.
3. In een droom worden herinneringen vaak vervormd: verzinsels van het brein worden eraan toegevoegd, of er worden delen uit weggelaten, of er worden andere herinneringen in vermengd, of ... Hafijn, het is een niet te ontwarren kluwen van spontaan geactiveerde hersencellen.
4. Een ring is een dood voorwerp, dat als een sieraad om de vinger wordt gedragen. Een ring kan je om of af doen. Iedereen kan een ring om of af doen.
5. De totem komt uitgebreid aanbod in de serie:
juf Xav vertelt.
6. Meneer Joostus geeft meneer Fisher advies:
als Dom Cobb ligt te slapen, schuif je de trouwring om Cobbs vinger en hij zal zo maar van een hoog gebouw af springen of op de treinrails gaan liggen of ... een potje pillen naar binnen werken, of ...
7. Joost(us) mag weten hoe een ring het onderscheid kan maken tussen droom en herinnering.
Niet voor niets heb ik dat plaatje van en met Ariadne
(exit in labyrint) en Mal (slecht?) in een eerder bericht gekoppeld. Het toont aan dat de herinneringen van Dom Cobb niet te vertrouwen zijn, want volgens zijn 'herinnering' zat Mal namelijk aan de overzijde op de rand van het andere gebouw. Tja. Het toont aan dat Dom Cobb (net als Nolan?) valsspel spelen: "U wordt in de maling genomen."
Nolan:
“This gives Cobb a base-line reality. But he’s an u n t r u s t w o r t h y narrator.”
Inception? U kunt doorspoelen.